Divizarea plantelor perene

cornelia

Fondator
Membru staff
simonag Trimis: Lun Ian 09, 2006

Divizarea se face pt a intineri stocul de plante, pt a le spori vigoarea si pt a stimula producerea de flori. In plus, este o sursa de a obtine plante care nu costa altceva decat timp si efort. Cand divizati plantele profitati de ocazie si imbunatatiti pamantul adaugand materie organica precum compost sau balegar.

Cand plantele au nevoie sa fie divizate:
1. cand sunt mult prea dese
2. cand centrul tufei moare sau este �anemic�
3. plantele mature nu mai infloresc, sau infloresc mult mai putin decat in anii precedenti.
4. tufa este mai mica decat in anii precedenti

Cand se face divizarea:
1. In general divizarea se face primavara (cea mai potrivita perioada pt majoritatea plantelor perene), sau la inceputul toamnei.
2. Primavara divizati-le cand lastarii rasariti sunt de 2.5-10 cm
3. plantele care infloresc primavara se divid dupa ce infloresc.

Cum se face divizarea:
1. taiati doua treimi din lungimea frunzelor in cazul plantelor mari pt a le manui mai usor si pt a permite plantei sa-si directioneze energia pt dezvoltarea radacinilor. Evitati ranirea noilor lastari.
2. slabiti cu grija pamantul din jurul plantelor. Pamantul este mai usor de lucrat cand este putin uscat. Ridicati intreagul grup de radacini incluzand cat mai mult pamant odata cu ele.
3. impartiti plantele mai mari cu o lopatica de gradina in 2-3 bucati. Fiecare bucata trebuie sa aiba cel putin 3 tulpini si un sistem ramificat de radacini.
4. in cazul plantelor mai mici folositi un cutit pt a le imparti. Fiecare bucata trebuie sa aiba un mugure si ceva radacini.
5. unele plante se pot divide cu mana, tragand de ele.
6. Afanati pamantul de la fundul gropii originale. Adaugati aproximativ 5 cm de turba si o mana de compost, pe care le amestecati cu pamant.
7. Puneti in groapa una din bucatile rezultate in urma divizarii. Celelalte bucati plantatile unde doriti. In cazul unor plante perene centrul tufei originale se usuca pe masura ce tufa imbatraneste si portiunea respectiva nu se mai replanteaza (se arunca).
8. Completati groapa cu pamant pana ce se umple, dupa care batatoriti usor pamantul din jurul tufei cu piciorul.
9. Faceti o ridicatura nu prea mare in jurul noii tufe pt a nu da voie apei sa se scurga din perimetrul tufei atunci cand udati plantele. Udati bine, dupa care aplicati un fertilizator (jumatate diluat) cu o formula de 10-52-10.

Mutarea plantelor
Plantele mai mici care pot fi ridicate usor cu o lopatica, pot fi mutate in gradina in orice perioada de vegetatie a plantei, dar cel mai tarziu cu 2-3 saptamani inainte de a da inghetul. Mutarea plantelor dupa ce a dat inghetul nu va lasa suficient timp radacinilor de a se adapta noii locatii, inainte de venirea iarnii. Plantele mai mari, n-ar trebui mutate toamna pt ca exista riscul ranirii radacinilor, iar o radacina ranita va rezista mai greu frigului.

Alte site-uri:
http://www.taunton.com/finegardening/pages/g00022.asp
http://www.ehow.com/how_9300_divide-perennials.html
 
Sus