Diversitatea

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
De ce este necesara diversitatea in natura si de ce au probleme monoculturile.

Plantele, ca si animalele au o diversitate imensa de roluri si functii in natura. O intr-ajutorare sau competitie cu scop de echilibrare e mai intodeauna in joc. Interventia umane de a creea monoculturi este mai recenta si este cauzata de principiul profitului... impotriva principiului "Traieste si lasa sa traiasca".
Avem dreptul sa eradicam o planta numai pt ca nu arata bine in gazon ? Auzim noi oare vocea naturii sau actionam pe un principiu artificial ?
 

mirela06

Active Member
Este o intrebare la crae se pot da multe raspunsuri. Da, faci exterminarea ca este inestetica, sau otravitoare , sau pur si simplu ca nu-i este locul acolo. Nu am avea dreptul pt.ca este o fiinta si ea si-i lasata cu un scop. Sa hraneasca ginganiile, animalele, sau chiar pe noi, daca este considerata comestibila. Are rolul in ecosistem , dar tot asa, asta il facem noi. In concluzie actionam de multe ori pt. ca asa consideram. Locul unor plante este bun , altora nu, deci invazive . Problema este destul de delicata, daca avem sensibilitatea sa incercam sa ne imaginam ce ar pute simti bietele plantute :(
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Cred ca problema porneste de la faptul ca nu auzim vocea naturii si mai ales nu intelegem viatza vegetala, probabil nici pe jumatate decit bunicii nostrii... si ca urmare tratam plantele mai degraba ca pe un obiect decit ca pe o fiinta.
 

mirela06

Active Member
Stiu si este dureros, pt. ca daca iubesti ceva viu si frumos, apoi nu trebuie sa uitam ca si ele iubesc si dau in schimbul iubirii aratate lor. De aceea se intreaba multi cum de unii au atit de multe si frumoase flori, iar altii nu. Nu intelegi ceva, nu trebuie chinuit. S-a intimplat ca multe plante sa moara numai cind te simt trist sau ca le urasti. Sunt atit de sensibile .
 

mirela06

Active Member
Pt. ca avenit vorba despre natura si in deosebi despre plante si simturile lor, am sa explic , defapt sa retranscriu alte ideei. ----- In plante, pe linga principii active, coecista diverse energii. Multi considera fabulatie ca plantele ar avea simt. Totusi este adevarat si asta s-a demonstrat, uimind lumea. S-a aratat electromagnetismul terapeutic al plantelor, precum sotii Kirlian, in anii 5o, care au facut fotografii cu placi cu interferenta cu voltaj mare. Asa se vede aura plantelor, a frunzelor, asa cum se vede si la om, aura bioenergetica. Plantele au si calitati empatice si telepatice. Considerate de multi, fiinte fara sentimente, ele reactioneaza chiar si la intentia de vatamare si sufera daca sunt alte surate agresate, precum si cel ce le ingrijeste, sau se ataseaza de ele.Acest lucru l-a demonstrat in 1966 Clev Backester, iar Sezent Gyorgyi a demonstrat ca bioenergia provine din starea de excitatie a plantei si se converteste in toate organele ei. Asa se crede ca plantele ajuta in tratamentele fitoterapeutice.
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Cred ca Albert ST Gyorgy si pt aceasta teorie a fost laureat Nobel.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Spunea popgeo ca nu intelegem plantele nici pe jumatate fata de bunicii nostri, dar si ei si-au prasit culturile, si au facut-o simplu : asta trebuie, asta nu!
Monocultura a aparut imediat dupa vanatoare, odata cu cresterea animalelor, astfel incat sa nu mai depindem de vanat si sa avem o sursa de hrana asigurata (oarecum). Insa si monocultura reprezinta un ecosistem, intr-adevar altul decat cel natural, de aceea apar buruienile in gazon, insa un ecosistem controlat de om, de aceea avem dreptul sa indepartam "impuritatile"!
Si in monocultura exista diversitate, chiar daca nu la toate cele 4 componente ale ecosistemului.
 

mirela06

Active Member
Da asa este, Fabian. Si pt. caa avenit vorba de ”chinurile” plantelor, diversitate si multe altele, am sa va sriu citeva rinduri --- Tehnologiile moderne, permit crearea tot mai multor produse modificate, fie animale, bacterii sau plante. Astfel prin prelevarea de material genetic, prin modificarea acestuia in laboratoare si prin introducerea lui in alt organism se obtin produse cu proprietati noi. S-a ajuns sa se modifice capsuni, cu gene prelevate de la pestele de apa rece. Asta ca sa le faca sa se poata cultiva si produce tot anul. Acestea sunt cu adevarat avantaje, dar riscurile pt. sanatate nu sunt deloc de neglijat. De aceea, inainte de a face greseala sa cumparam un produs alimentar, sa citim pe eticheta lui si daca scrie ACEST PRODUS CONTINE ORGANISME MODIFICATE GENETIC, ar fi binr de evitat. Acelasi lucru se face si cu biatele animale. Sunt rase modificate genetic, pe baza de introdicere a diverselor gene de plante , incit productia este record la carne, lapte, etc.Gustul va ramine, insa , prea putin modificat, dar totusi de sesizat. Totul este posibil... informatii genetice de la virusuri si bacterii, la plante si de la plante la animale.
 
Sus