Discutii Trandafiri (partea a III-a)

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Ce ma enervati cu dulceata!! Anul trecut am facut si eu, anul asta ioc! Parca l-am comandat insa pe Rose de Resch pentru la toamna...
Fetelor, bafta la dulceturi!
 

kerkyra

Well-Known Member
Am cules cateva flori, le-am taiat capatul alb in manunchi (am citit anul trecut chestia asta, dupa ce luasem petalele la rand :D ), o sa le pun in frigider. Va multumesc pentru raspunsuri.
 

caed

Member
Buna. Am pus in primavara niste butasi sub sticle de plastic. Din 5 butasi doar 2 au rezistat pana acuma si i-am scos de sub sticle cam de 2 saptamani. 3 s-au uscat complet si nu mai am ce sa le fac. Dar 2 inca mai au cate o crenguta verde si ma intreb daca stiti care sunt sansele lor de a trai. Le-am facut si cate 1-2 poze. Sper sa ma puteti ajuta :D
[poza-l:2qpw3hn5]http://i557.photobucket.com/albums/ss18/caed_2009/Photo0317.jpg[/poza-l:2qpw3hn5] [poza-l:2qpw3hn5]http://i557.photobucket.com/albums/ss18/caed_2009/Photo0318.jpg[/poza-l:2qpw3hn5] [poza-l:2qpw3hn5]http://i557.photobucket.com/albums/ss18/caed_2009/Photo0319.jpg[/poza-l:2qpw3hn5]

Scuzati claritatea, dar sunt facute cu telefonul.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
cel mai probabil nu au radacini ,la aia ce s-au uscat de tot ,te-ai uitat au avut radacini ?
eu as pune petul inapoi .
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Eu la aia nu prea le mai dau nici o sansa, arata rau de tot. In mod normal pana acum ar fi trebuit sa faca radacini si sa aiba niste lastarei mai acatari. Din moment ce arata asa ori n-au radacini ori sunt ceva soiuri care nu merg deloc pe radacini proprii, niste lesinaturi :mrgreen:
 

Roxana Peled

Active Member
Caed, mie solul in care sunt pusi mi se pare complet nepotrivit pentru inradacinari. Pare tare, lutos, bolovanos.
In opinia mea cel mai important element in succesul inradacinarii butasilor de trandafir este solul, le trebuie un sol afanat si bine drenat in care sa-si poata dezvolta radacinutzele noi si fragede fara ca acestea sa fie sufocate de un sol lutos si lipicios si nici sa fie incomodate in a patrunde liber si fara efort in sol. Asta este motivul principal pentru care majoritatea butasilor de trandafir nu prind in gradina, pentru ca sunt infipti in soluri tari si lutoase.

Eu inradacinez butasii de trandafir in sere facute din PET si am rata de reusita de aproape 100%


Daca vrei totusi sa-i pui in gradina macar solul din zona unde ii infigi eu l-as imbunatati cu niste turba si nisip :D
 

elianna

Well-Known Member
Au inceput sa infloreasca si la mine:
urcator neidentificat - Princess Alexandra of Kent, un piticut primit in ghiveci, Rose de Rescht


Zephirine Drouhin


Nu stiu ce se intampla dar nu-mi mai pot regla aparatul foto si sunt cam aiurea culorile. Nici cu dimensiunile nu m-am descurcat cum trebuie :oops:
 

ghia_don

Active Member
wow ! Asa se face Zephirine?? :eek: In cazul asta, trebuie neaparat s-o mut !! :eek:f:
A ta e superba, Emilia !! :)
 

elianna

Well-Known Member
Am cumparat-o in mai 2012 la ghiveci si avea 3 lastari de vreo 40 cm din care cel mai lung l-am retezat din greseala :) Dupa norme, mai are de crescut 2 ani :D
 

laural

Well-Known Member
Roxana Peled a spus:
Eu inradacinez butasii de trandafir in sere facute din PET si am rata de reusita de aproape 100%
Roxana ii ce perioada ii pui in pet-uri ? Si peste iarna unde se pun?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Elianna, uita-te un pic pe HMF, la Clair Matin, ca mi se pare ca seamana cu urcatorul tau roz necunoscut :D Mi-ai trimis anul trecut butas din el, a facut o floricica acum cateva zile dar era ascuns ghiveciul in spatele altor chestii si am vazut-o cand era deja trecuta :x

ghia_don, Zephirine a mea e lasata ca arbust liber si acum e cracanata pe o latime de aproape 3 m, asa ca gaseste-i la a ta un loc spatios ;-)
 

elianna

Well-Known Member
Multumesc pentru info. Cred ca el este dar astept sa-mi confirmi dupa ce mai face la tine ceva flori :) Anul trecut chiar am vrut sa-l cumpar de la Maria pentru ca perechea lui din partea cealalta a arcadei nu facea flori si vroiam unul asemanator. In final mi-am pus un butas care nu cred ca s-a prins :eek:
 

Roxana Peled

Active Member
Da :D , tai PET-ul pe la mijloc sau chiar un pic mai sus (prefer sticlele de Carpatica pentru ca sunt patrate si cu fundul fara bulburuci). Fac gaurici in fund, pun un strat de pietris de aprox. un cm si restul umplu cu sol afanat (pamant universal pe baza de turba cu nisip si un pic de pamant de padure - sau de gradina daca n-ai pamantul chiar horor in gradina :D ).
Iau butasul si il infig ADANC! Asta zic eu ca e un alt secret pentru o inradacinare reusita ;-) . Nu ai nevoie sa lasi de fapt mai nimic din butas afara din sol cu exceptia unei frunze sau perechi de frunze si a mugurelui frunzei respective. Restul butasului e mai bine sa stea in sol la umezeala decat afara la deshidratare. Trebuie sa mai ai grija ca taietura care intra in pamant sa fie proaspata si hidratata si sa nu lasi prea multe frunze, cu cat raman mai multe frunze cu atat butasul pierde mai multa apa prin transpiratia frunzelor respective. Infigi butasul pana la mugurele din varf (cel cu frunze) pe care planuiesti sa-l lasi afara din sol, presezi bine solul in jurul lui, il uzi pana curge apa prin gauricile din fund, pui cealalta jumatate de PET capac si lipesti sticla la loc cu scotch. Din momentul aceela eu nu mai ud decat prin gatul sticlei - asta e alt avantaj la Carpatica (are gura larga) - si nu mai desfac scotch-ul pana nu vad radacini in sol prin transparenta sticlei.
Pet-urile le pun afara intr-un loc cu lumina dar fara soare.
Am inradacinat asa si vara si toamna, peste iarna PET-urile au stat in casa veche care nu e incalzita, la geam :D
 

laural

Well-Known Member
Merci Roxana :hug: Asa o sa fac si eu acuma peste vara!
Asta toamna i-am pus direct in gradina, am sapat o groapa mai adanca si am pus butasul, tot asa cum ai descris si tu, adanc . In jurul lui ai pus pamant bine afanat si mai mult perlit.
 

DANIELA06

Member
:hug: :* :hug: :* Multumesc foarte mult :hug: Am sa incerc si eu o sa i pun in casa la geam ,anul acesta nu cred ca vom reusi sa ne mutam in casa .
 

Roxana Peled

Active Member
Am pus dopul la pet si-l mai desfaceam din cand in cand pentru aerisire. De plantat i-am plantat anul urmator dar s-ar putea daca pornesti din iunie sa-ti faca radacini frumoase pana in toamna si sa-i poti planta atunci. Avantajul petului este ca vezi cand au facut radacini prin transparenta plasticului.
Bine inteles ca adaptarea la mediul exterior se face la fel, cand vezi radacini formate scoti dopul, cand se obisnuiesc fara dop scoti capacul si cand se obisnuiesc si fara capac poti sa-i plantezi in gradina dar tot intr-un amestec de pamant afanat.
 
Ca sa fie viabil, butasul trebuie sa aiba mugurasi la baza frunzelor? E ok un butas care a avut floare? Intreb pt ca nu am mai pus niciodata, acum invat despre trandafiri.
 
Sus