Discutii Trandafiri (partea a III-a)

adrianam

Well-Known Member
Un remediu pe care il aplic eu din toamna si vad ca pana acum m-au ocolit racelile:
- beau cel putin un ceai pe zi in care pun o jumatate de lingurita rasa sau chiar mai putin de scortisoara pudra.
Am apelat la remediul acesta in momentul in care nu-mi mai treceau durerile articulare la genunchi.
Durerile au trecut relativ repede dupa ce am inceput cura de scortisoara, desi ma chinuisem inainte vre-o doua luni cu tot felul de alifii dar fara rezultate.
Scortisoare este, alaturi de hrean, printre cele mai puternice antiinflamatoare naturale.
Asa ca poti adauga putina scortisoara in fiecare ceai pe care il bei. Sanatate!
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc! O sa incerc. Daca merge cu vinul fiert de ce nu ar merge si cu ceai. Ca oricum am cam baut in ultimul timp o cisterna de ceai.:tavalit:
 

dalailana

Member
3-4 viroze pe an sunt utile pentru ca țin sistemul imunitar alert și în acțiune...
Dar trandafirii mei au frunze noi și sunt plini de muguri nu pot sa aștept pana la forsytia! ce-i drept gradina mea are 40 mp garduri înalte și e înconjurată de casele înalte ale vecinilor. Este aproape ca o seră. O sa aștept cel mult pana la 5 martie!
 

geodezia

Well-Known Member
e bine pina la 5 martie e bine si asa dar mai bine ar fi sa astepti sa treaca babele alea pe stil vechi adica pina pe 20 martie
stii ca atunci vine ultimul frig si ultima zapada noi pe aici ii zicem zapada mieilor
nu e problema cu frunzele noi chiar poti pune la inmultiti si ai procentaj mare de prindere
na acum cum crezi stiu ca ne maninca talpile si labele pe fiecara sa iesim in gradina dar din putina mea experienta e mai bine un pic mai tirziu ca sa nu vina vreun val de frig
uite eu ma uit mereu la americani cind vine iarna si apare la noi aceleasi manifestari cam dupa o luna
asa ca acum la ei este muma de iarna deci in jur de 10 -15 martie parca vad ca se repede si peste noi vreo muma de zapada
sper din tot sufletul sa nu vina asa urita cum e la ei sa se mai cearna peste alte tari pina la noi iar la noi sa cearna asa putin putin nu multa
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Dalailana, taierea tijelor trandafirilor ii stimuleaza sa produca si mai multi lastari. Daca dupa ce ii tai va da un ger tarziu, s-ar putea ca lastarii sa inghete si cu greu va mai gasi trandafirul resurse pentru a face noi lastari. Faptul ca au dat cateva tije prin varf niste lastari nu e grav. E mult mai rau daca toti mugurii pornesc in vegetatie si apoi ii pierzi.

Dar la urma-urmei, tu iti cunosti gradina si faci cum crezi ca e mai bine in gradina ta. :)
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Am ajuns si eu la gradina si sunt neplacut surprinsa cat de rau arata trandafirii. Majoritatea sunt negri. Dar negri de sus pana jos, trandafiri de cel putin 3 ani. :(
Inclusiv Sally Holmes, care avea peste 3m, Scepter'd Isle... Cam jumatate din gradina, fara exagerare. Cealalta jumatate sunt complet verzi... :nu stiu:

M-am bucurat insa sa vad ca trandafirii plantati in toamna, din seria celor pe care i-am avut si de vanzare nu au nici cea mai mica urma de negreala sau uscaciune. Superbi trandafiri! :dans:
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Iarna nu-i ca vara! De asta primavara e socotita de multe ori un nou inceput. Ca o luam de la capat si visam la tufe uriase. Ciudat e ca anul asta gerul a lovit selectiv dupa criterii doar de el stiute. Pana la urma trandafirii sunt iubiti poate si pentru ca rezista intemperiilor si pot sa o ia in fiecare primavara de la capat.
 

adrianam

Well-Known Member
Am ajuns si eu la gradina. Mi-a atras atentia Veilchenblau, la care pare ca au inghetat iar jumatatile de sus ale celor 3-4 lastari pe care ii are!
Stiu ca si anul trecut am taiat mult din el!
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Carmen, imi pare rau sa aud ca ai multe victime ale iernii :( La mine situatia nu e disperata, nu sunt multi, ce ma uimeste e totusi una din victimele de la mine, Morden Blush, ccare e un canadian care ar trebui sa reziste in zona 3. Eu prin asta inteleg si lastarii, oare candienii ce inteleg, doar radacinile? E tinerel, in primul lui an, poate si locatia e mai nefericita, e la baza unui prun, poate i-a furat un pic prunul din nutrienti...o sa vad anul asta ce se intampla, asta daca nu cumva il mut si pe el, odata cu heirup-ul mutarii celorlalti de pe lista :-D Doar ca nu mai am unde sa-i mut, sunt in criza totala de spatiu :ros_unghii:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Tare ciudat, Claude. Nu sunt sigura, dar si la mine parca l-am vazut negru inclusiv pe Jacques Cartier, ori e unul din trandafirii care rezista inclusiv in zona 5. Insa canadienii ar trebui sa reziste in zona 3...

La bloc, pe terasa am avut un trandafir protejat bine fibra de cocos. Si totusi l-am gasit cu lastarii innegriti. Am dat vina pe faptul ca era in ghiveci... Dar se pare ca nu e doar asta.
Maine ii iau pe toti la rand sa vad care a rezistat si care nu. Si nu e vorba de pozitionare, pentru ca am trandafiri alaturati, unii verzi, unii negri... Exact ce remarcase si Sorin, parca au fost alesi selectiv.
 

belisima

Well-Known Member
eu v-am zis...ceva suspect, eu n-am simtit iarna asa de rea.ieri am vazut ca munstead wood e partial innegrit, iar falstaff total negru, sansa e sa dea din radacian, e pe radacina proprie :( eram tare mandra de tufele formate anul trecut. il regret mult pe palais royal si eden rose care o vor lua de la capat, sunt si incapatanati , infloresc pe lemn vechi :((
 

dalailana

Member
Ca sa ma lămuresc și eu : pierderi la trandafiri însemna ramuri negre? au și trandafirii mei dar sunt pe porțiuni adică pe o ramură verde am din loc în loc porțiuni rosu închis. nu sunt bucăți negru închis și stafidit. Sa tai acolo sa vad dacă înăuntru e uscat?
După cati ani de creștere și stabilizare trec problemele astea la trandafiri? 3 ani? 5 ani?
 

belisima

Well-Known Member
daca e rosiatic, nu cred ca e lemn mort, ideal ar fi sa mai stai pana trece pericolul de inghet, in plus, intre timp seva incepe sa circule si iti dai seama clar unde e negru. rezistenta...e prestabilita, unii rezista la temperaturi mai joase, altii nu.la mine, de exemplu , blue angel e MORT:nu stiu:pana jos, iar pomponela mai are si bobocii roz cu care a intrat in iarna.la mine e caaald si sunt in zona de sud a romaniei, nu cred sa mai vina ger napraznic. dar in nord e posibil ...tu stii cum e mai bine.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Pai de trecut nu trec niciodata. Orice trandafir poate degera. Nu prea are legatura cu varsta ci mai mult cu conditiile climatice si conjunctura (ex. - daca apuca sa plece in vegetatie si pac da o gheata) si teoretic cu soiul (desi doar ce vorbeau fetele mai sus) si cu protectia care o asigurati (foarte importanta aici este plantarea trandafirilor altoiti cu acoperirea punctului de altoire si musuroirea de toamna). Sigur puteti incerca diverse metode de protejare. Problema mare este la trandafirii cataratori si cei arbustivi, ca ceilalti oricum trebuie taiati mai mult sau mai putin.
Deocamdata trebuie sa aveti rabdare pana se stabilizeaza vremea, pleaca seva si infloreste forsythia. Atunci pe langa culoarea ramurilor, veti vedea si starea mugurilor (daca pleaca sau nu in vegetatie) si oricum unde aveti dubii incepeti sa taiati putin cate putin de la partea superioara (va veti da usor seama daca ramura este vie sau nu).
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Nu va grabiti...asa cum am tot spus (dar din pacate nu am pastrat pozele) am avut trandafiri care pareau morti de-a binelea (negri, uscati, deshidratati pur si simplu, ca un lemn mort) si care au lastarit din radacina. Numai ca trebuie sa aveti RABDARE...multa! Pana in aprilie mai e, sa speram ca nu mai avem parte de ger dar de-abia atunci cred vom stii cu siguranta ce e pierdut si ce nu.

Azi am inspectat trandafirii. Aproape toti au muguri mititei si rosiatici, semn ca sunt ok, chiar daca lemnul e maroniu si nu verde la unii dintre ei. Ceea ce ma surprinde e faptul ca trandafiri mari, care au lastari de peste 2m si care nu au fost deloc protejati de ger (n-au avut cum sa stea sub zapada) au muguri viabili foarte de sus pe lastar ceea ce e minunat! Sper sa ramana asa, sa nu avem parte de frig...
Ar fi excelent sa nu tai prea mult din ei :)

Am inca semne de intrebare la cativa dintre trandafirii plantati asta toamna, la cativa nu am vazut nici lemn verde, nici muguri dar eu fiind patita dupa cum v-am spus am mari sperante ca totul e ok
 

gabrielais

Active Member
Si la mine sunt unii cu lemnul negru...majoritatea teahibrizi, la care ma si asteptam de altfel....parerea mea este ca nu gerul a fost principalul vinovat (iarna asta nu a fost mai grea decat altele) ci combinatiile acelea de ploaie si inghet, cred ca asta le-a venit de hac...Cataratorul Parade de exemplu, care in anii trecuti s-a dovedit foarte rezistent, mai ales ca este intr-o zona foarte expusa la vant, e primul an cand ii ingheata ramurile pana la jumatate. Culmea-culmilor este Eden rose, care aproape in fiecare an ingheta aproape pana jos, acum e bine-merci, cu muguri grasuni gata sa explodeze, si el fiind situat intr-o zona de maxima expozitie la curenti.:nu stiu:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Si eu cred la fel, combinatia ploaie urmata de ger a fost fatala. Aici au fost si geruri de -20C, dar pe vreme uscata, trandafirii ar fi trebuit sa reziste.
Si la mine, Eden e destul de ok, 75% verde. Probleme mari am la altii, Sombreul de 7m are 10cm(!!!) de verde la baza. Romantika de 3m langa el, are TOATE (!!!) tijele moarte, si un mugure nou la baza. Sally Holmes din 3m mai are 10 cm. Si mai sunt si altii... Pregatesc poze.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Geo, nu intra in panica, nu trebuie generalizat. Vremea a fost schimbatoare, poate la tine conditiile meteo vor fi fost ceva mai favorabile.
 

monika 82

Well-Known Member
Asa sunt si ai mei, peste 95% din Th sunt negri pana jos, si o mare parte din englezesti au doar cate 10-15 cm portiune verde, cataratorii se prezinta bine cu exceptia celor de la Florov pe care am fost obligata sa ii mut in vara, i-am tuns, au intrat in vegetatie si i-a nenorocit ploile si apoi inghetul, au vreo 5 cm portiune verde, este dezastru anul acesta, adio tufele mele frumoase de englezesti:(
 
Sus