Discutii Trandafiri (partea a III-a)

dalailana

Member
Și la mine în București au pornit în vegetație : ce fac îi tai acum? Eu în toamna le-am făcut niște tăieri ușoare cât sa nu ii îndoaie zăpada dar acum au pornit în vegetație și sunt prea mari nu vreau să îi las asa peste vară. dacă nu îi tai acum nu cumva își irosesc energia pe niște crengi care oricum vor fi tăiate mai încolo?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Se spune despre trandafiri ca se pot taia atunci cand infloreste forsythia. Si asta nu o spun eu ci cativa cultivatori renumiti si foarte experiementati. Probabil ca or stii ei ce spun :)
 

geodezia

Well-Known Member
mai stati ca mai poate da ger
asa este cind infloreste forsythia atunci se incepe taierea la rose ca doar an de an dezbatem problema asta ...na sa mai avem rabdare 1 luna nu de alta poate reusesc si eu sa plec in picioare fara cadru zau mai aveti un pic de rabdare stiu ca va este greu dar mai stati un piculet
 
Ultima editare:

mirceaspc

Active Member
Moderator
Eu sunt la pat de vineri si se pare ca mai durează. Un virus nasol. Oricum pana la 1 martie nu am voie de la doctor sa ies din casa. Asa ca nu va grabiti. Graba strica treaba. Sa infloreasca forsythia prietena noastră si sa fim toti sanatosi.
 

geodezia

Well-Known Member
Da am inteles ca ca virusii astia ar fi comnadati ca cica farmacisti ar da faliment ca sun oamneii sanatosi asa ca mai arunca cite un viru in natura sa cumpere oamenii pastille
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Sorin, imi pare tare rau ca esti atat de bolnav. Daca nu ai voie sa iesi din casa, trebuie sa fie tare serios. :(
Multa sanatate si sa te faci bine cat mai repede!
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc mult. Este un fel de gripa. Abia astazi m-am ridicat ceva mai mult din pat si am reusit sa intru pe forum. Mai am ceva de tras dar trebuie sa fie bine. Gradina asteapta si eu abia astept. Azi noapte am si speriat-o pe nevasta mea. M-am trezit transpirat leoarca si stresat la maxim si i-am zis ca sa se scoale ca trebuie neaparat sa taiem si sa stropim pomii, trandafirii, sa scoatem leandrii afara ... Apoi mi-am dat seama ca este mijloc de februarie, e frig si inca sunt in grafic. Uff ce cosmar!:ros_unghii:
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Vai, Sorin! Cu tot tragicul situatiei, m-am amuzat de intamplarea povestita de tine!
Gripele pot deveni foarte serioase, in ultimii ani, virusii sunt din ce in ce mai agresivi. Urmeaza cu grija sfaturile medicului, caci gradina mai poate astepta. Si mai e timp. E mult mai important sa te pui pe picioare.
 

elianna

Well-Known Member
Multa sanatate celor bolnaviori. Si noi am tras-o cu totii, eu cel mai usor, nepotica cel mai tare.
Acum, ca m-am refacut si a fost cald si soare azi, am iesit in gradina. A venit cineva sa-mi curate pomii iar eu am adunat resturile de frunze. La trandafiri am curatat lastarii manual ca nu cazusera toate frunzele. Vreau sa stropesc ca asta toamna n-am mai reusit. Se anunta temperaturi pozitive incepand de sambata si mi-e sa nu se trezeasca daunatorii mai devreme.
 

belisima

Well-Known Member
ce ma sfatuiti cu trandafirii care par negri? nu pricep cum ditamai edenrose e negru pana jos, cand a supravietuit cand era mai mic :(( am inteles , palais royal e sensibil delicat ce sa zic:mad: dar vad ca e negricios si abraham darby(nu pana jos) , iar blue angel nu mai vad nimic verde pe el
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
A fost un an in care am lasat tijele care erau innegrite, tot sperand ca vor da muguri pe ele. Pe unele au dat muguri, dar s-au uscat rapid. Experienta mea, zice ca ai putea sa le tai. Poti sa si astepti sa vezi ce muguri apar si sa actionezi dupa, dar riscul este mare ca odata aparuti mugurii sa ii rupi din greseala cand faci taierile.

As fi totusi curioasa ce parere au si alti membri.
 

elianna

Well-Known Member
Am si eu, pe ici pe colo, ramuri negre. Iarna nu a fost prea friguroasa iar gerul recent a afectat doar partial frunzulitele iesite cam devreme. Sunt curioasa ce se va intampla cu ramurile innegrite si chiar am sa le urmeresc atent.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Si la mine la ultima vizita erau destule ramuri negre. Dubios e ca de exemplu din trei cataratori aflati unul langa altul pe o pergola unul nu are nimic altul e negru bine si al treilea cam 50%. Si eu cred ca ramurile negre trebuie taiate. Chiar daca poate pleaca vreun mugure pe acesata portiune acesta cel mai probabil o sa se usuce sau o sa fie debil. Din pacate pentru mine e clar ca trebuie sa ne luam adio de la tufe sau cataratori uriasi ca in unele poze de pe net. Chiar daca scapa o iarna sau doua la un moment dat tot degera. Asa ca taiati de unde sunt sanataosi si de crescut o sa creasca ei, fara nici o grija. Trebuie cred eu mai degraba sa ne adaptam noi la legile naturii noastre decat sa ne luptam cu ele.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
mirceaspc, multa sanatate, vezi ca bantuie o viroza ce se transforma repede in pneumonie, am patit-o si eu! Da' totusi cam exagerat doctorul ala sa te incuie in casa 2 saptamani!

Cat despre trandafirii innegriti, sunt mai multe feluri de negru, am observat eu, la mine dupa gerul de -22 erau mai multi care aratau rau, dar, dupa o perioada de caldura unii au schimbat culoarea lastarilor. In general la frig mai mare se inchide culoarea asa ca uitati-va bine ce taiati! Sigur, se cam vede care e negrul acela care nu isi mai revine, dar incepeti taiatul mai de sus si vedeti ce gasiti in interior
 

adrianam

Well-Known Member
Cand infloreste forsitia, deja cred ca se va putea face distinctia intre ramurile negre, fara viata, si cele la care au inceput sa miste mugurii. Insa acum, cat inca mai sunt geruri, culoarea lastarilor poate induce in eroare.
 

gabrielais

Active Member
Usor,prieteni, nu e inca timpul de taiat...:-D ..sa nu credeti ca pe mine nu ma mananca rau palmele...de cateva zile tot curat foarfecele de gradina poate poate...:rofl: ..
Sfat pt cei care racesc usor: consumati ghimbir; creste imunitatea si va ajuta sa treceti mai usor peste perioadele de boala; taiati rondele din radacina pe care le puneti in storcatorul de fructe cand faceti suc, sau faceti ceai, sau radeti peste salate, fiecare cum prefera. Sau ceva foarte savuros: limonada cu goji si ghimbir...yummmy
Sanatate multa, Mircea! si stai frumos in casa ca eu n-am ascultat si am facut pneumonie....
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Multumesc mult! Am intr-adevar ceva probleme cu imunitatea de anul trecut cand am trecut printr-o operatie nasoala. Asa ca am aplicat si aplic o gramada de terapii naturiste in primul rand si pe cat mai putin medicamente. Acum ca a venit si virusul asta (na sunt un tip ospitalier:giggle:) sunt cuminte. Ascult doctorul (si pe nevasta mea normal:devil: ea este medicul sef).
Lasand la o parte necazurile astia de care nu scapa nimeni (nu inainte de a dori tuturor multa sanatate si sa avem grija de ea:hug:) si eu sper ca pana cand ma voi duce la gradina cat mai multe ramuri negre sa inverzeasca. Dar parca prea era urat negrul ala. Stiu ca am sectionat o ramura si maduva era maronie si cam gelationasa asa.
Dar miracolul naturii e mare. Cand o pleca puternic seva si o inflorii forsythia vedem exact cum sta treaba.
 
Sus