Discutii Trandafiri (partea a III-a)

Roxana Peled

Active Member
Neaparat trebuie sa aiba muguras sanatos la baza frunzei pe care o lasi afara din pamant.
Se recomanda in mod special ca butasul sa fie luat din lastarii cu flori scuturate. Nu ma intreba de ce ca nu am nici cea mai vaga idee.
Pot doar sa presupun ca lastarii cu flori scuturate sunt complet maturizati in timp ce alti lastari ar putea fi in crestere si ar putea sa nu aiba structura interna ideala pentru a dezvolta radacini. E doar o presupunere :D
 
Saptamana trecuta am cumparat de pe net 3 trandafiri in ghivece. Cand au ajuns erau ok, putin pleostiti, 2 aveau boboci. I-am plantat imediat, ca la carte, si ii ud in fiecare seara (cate 5 l la fiecare). Au soare toata ziua. Le-am pus si scoarta de copac ca sa le tina umezeala in sol. Pamantul din ghivece era foarte fin, cand i-am scos din ghivece a cazut mult pamant de pe radacini, unul dintre ei a ramas cu radacinile aproape goale.
Acum arata din ce in ce mai rau :( , cei 2 cu boboci au pierdut multe frunze si aproape toti bobocii... ce spuneti, credeti ca isi vor reveni? Sunt moi, fara vlaga, numai unul dintre ei arata mai bine.
Cei care aveau boboci :





Si cel fara boboci, care pare mai viguros:

 
Si mai am o problema cu 2 englezesti, cumparati in ghivece toamna trecuta, care au trecut iarna intr-o casa neincalzita si au fost plantati primavara asta. Au penumbra dimineata si soare de pe la ora 12-13. Se dezvolta greoi in comparatie cu alte soiuri, inca nu au boboci, sunt destul de mici, desi unul este James Galway si celalalt e Geoff Hamilton (stiu ca astia cresc mari si vigurosi).
 

elianna

Well-Known Member
Trandafirii la ghiveci cred ca trebuie intai "aclimatizati" Am avut si eu probleme cu ei, le-au trebuit ceva zile sa se obisnuiasca cu noua locatie. Ca sa-i protejez, cam vreo doua saptamani ii umbream in miezul zilei.
 

Roxana Peled

Active Member
Sunt de acord cu elianna, trebuiesc umbriti.
Mai ales daca spui ca unuia i-a cazut tot solul de pe radacini, inseamna ca radacinile au avut de suferit la transplantare. E deja cald si daca stau in soare toata ziua iar radacinile nu fac fata pierderii de lichid se deshidrateaza. Trebuie sa la faci umbrar cat de repede si eu cred ca-si vor reveni :D
 
Pot sa ii umbresc cu o umbrela de soare?
Roxana, cum faci pamantul pentru trandafiri? Cantitatile de pamant de padure/turba/nisip sunt egale? Se gaseste si pamant special pentru trandafiri la Baumax, ala e ok?
 

Roxana Peled

Active Member
andreea laura a spus:
Pot sa ii umbresc cu o umbrela de soare?
Daca ai sunt sigura ca e foarte buna!

andreea laura a spus:
Roxana, cum faci pamantul pentru trandafiri? Cantitatile de pamant de padure/turba/nisip sunt egale? Se gaseste si pamant special pentru trandafiri la Baumax, ala e ok?
Nu am incercat niciodata pamantul special pentru trandafiri. De regula nu imi plac "solurile speciale" pentru ca sunt mult mai scumpe decat oricare dintre componentele lor, adica iti amesteca turba cu nisip si ti-o vand mai scump decat turba ... ca e special :)
Eu de regula amestec:
- 4 masuri pamant universal pe baza de turba
- 2 masuri pamant de padure sau de gradina daca nu e "glontz" :)
- 1/2 masura de nisip
Daca ai turba pura poti sa pui un pic iar perlit la fel, daca ai e bun un pic.
 

Roxana Peled

Active Member
Asa este, cum spune gradinarita :D
De aceea spuneam ca turba pura mai pui numai daca ai si daca vrei, nu e obligatoriu pentru ca pamantul universal e de regula majoritar turba.
Eu am avut turba bruna, din aceea ultra-presata pentru ca am vrut sa pun in amestecul pentru terasa pentru a usura pe cat posibil sarcina pusa pe casa. Altfel nu e chiar necesara :D
 
:oops:
Multumesc de lamuriri...nu prea le am (a se citi "deloc") cu gradinaritul, acum invat si eu, abia anul trecut in toamna am inceput amenajarea gradinii...
 

laural

Well-Known Member
Eu am luat trandafiri la ghiveci in primavara asta( cei apaturi de la yurta ) dar sa stiti ca radacinile aratau ca si cand ar fi fost tinute in rumegus ! In nici un caz nu erau " legate " de substrat.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Laura,probabil au fost pusi in ghiveci primavara ,cea ce nu au vandut cu radacina nuda .l-au pus in ghiveci si l-au vandut asa :roll:
 

laural

Well-Known Member
Da sigur cei de la yurta au achizitionat cu radacina nuda si i-au pus in ghivece in primavara. Problema a fost la am vazut la magazine multi trandafiri din acestia deja porniti in vegetatie...
 

kerkyra

Well-Known Member
In sfarsit, il am si eu

Mi l-am dorit tare mult si am reusit la a treia incercare, primii doi cumparati au murit. A facut doua flori superbe si parfumate si sper sa continue.
 
Sus