Discutii Trandafiri (partea a II-a)

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

George

Member
Am si eu nevoie de un sfat, am o multime de trandafiri prinsi prin metoda petului, lastari pusi in toamna anului trecut, unii s-au dezvoltat destul de frumos dar am si cativa care u pornit mai greu si care inca sunt firavi, cum i-as putea proteja de gerul din iarna? Ar fi indicat sa-i acopar din nou cu peturi, eventual fara dopuri sau sa-i protejez cu niste crengi?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Musuroiti, George, la fel ca toti trandafirii! PET-ul nu protejeaza de frig, doar mentine umiditatea si protejeaza de vant astfel incat sa nu se dezhidrateze
 

bradut

Well-Known Member
Am pus niste butasi la prins in aceasta toamna. Sunt cu pet. Cum fac cand vine frigul? Scot peturile si-i musuroiesc? :?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Da' sunt prinsi deja? Au lastari mari? Eu tot ce am pus la prins toamna sau la sfarsitul verii am lasat peste iarna cu PET. E drept ca au avut bunul simt sa stea pe fundul lor si sa nu dea lastari :rofl: Doar Laguna pornise, dar de el nu ma interesa, asa ca nu l-am bagat in seama si bineinteles ca a supravietuit si s-a si prins :evil:
 

bradut

Well-Known Member
Am inteles, Doina. Multumesc pentru sfat. :D

Nu cred ca s-au prins, Clau, fiindca i-am pus tarziu (sfarsit de septembrie - inceput de octombrie).
 

elianna

Well-Known Member
Am de mutat niste trandafiri. Am tot asteptat sa se racoreasca vremea dar e tot cald si nu prea mai pot astepta. Risc mult daca fac mutarea :?
Cu unii mai mici am riscat prin iunie si s-au prins dar astia mi-ar pare rau sa-i pierd.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
bradut a spus:
Nu cred ca s-au prins, Clau, fiindca i-am pus tarziu (sfarsit de septembrie - inceput de octombrie).
Atunci in mod sigur nu sunt inca prinsi, lasa-i in pace cu Pet-ul si asteapta primavara :)

elianna a spus:
. Am tot asteptat sa se racoreasca vremea dar e tot cald si nu prea mai pot astepta. Risc mult daca fac mutarea :?
.
La orice mutare exista un risc. La tine nu au fost deloc nopti cu temperaturi sub 0 grade? Ca primele brume ii anunta sa incetineasca ritmul si sa se pregateasca de somn. Daca faci mutarea incearca sa scoti cu cat mai multe radacini, daca nu a plouat in ultima perioada uda-i bine cu o zi-doua inainte de a-i scoate. Si scurteaza-i, sa nu ramana lastari mai lungi de dublul lungimii radacinilor
 

elianna

Well-Known Member
claude a spus:
Si scurteaza-i, sa nu ramana lastari mai lungi de dublul lungimii radacinilor
Asta imi era frica sa aud. Sunt urcatori, cum sa-i tai? :? La mine n-a fost sub 0 grade si acum ca s-a incalzit de-a binelea au luat-o razna toate plantele, le dau muguri :eek:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
elianna a spus:
claude a spus:
Sunt urcatori, cum sa-i tai? :?
Cu foarfeca :evil: :rofl: Doar nu ti-ai imaginat ca muti niste urcatori de 2 m si ii lasi asa cum sunt :eek: Ca experienta, eu am mutat anul trecut un Laguna,avea vreo 3 lastari din care unul de 1 m, in octombrie, deci tot asa, fara sa fi intrat in repaus. Pentru ca ma enervase teribil nu l-am scurtat, am zis sa vad ce se intampla, daca moare-moare, na :evil: Ei bine, n-a murit, in schimb anul acesta a inflorit doar o data si n-a crescut nici macar 1 cm!
Oricand vrei sa-l muti tot trebuie sa tai, daca ao faci acum cu atat mai mult! In plus, daca dupa mutare e vreme calda pune-i un paravan care sa-i tina umbra
 

ghia_don

Active Member
Am mutat si eu un rambler ieri si chiar daca avea un lastar de vreo doi metri jumate, nu m-a lasat inima sa tai din el. L-am scos cu balot de pamint pe radacini, si l-am pus rapid in gropa noua. Dupa ce am acoperit bine cu pamint am udat, si iar am udat ...si mai ud citeva zile...Sper sa nu pateasca nimic rau ! :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Doina, din mila de a taia se dubleaza riscurile, pentru ca n-ai cum sa scoti un trandafir cu radacinile intregi, deci exista acest stres al mutarii si planta poate colapsa pentru ca nu poate duce totul, si prinderea si refacerea radacinilor si hranirea partii aeriene!
Cu un trandafir la care tin eu nu prea as risca! In plus, eu daca as putea as face mutarea primavara, cand n-ar mai trebui sa treaca si prin socul gerurilor

LE: Am mai mutat toamna trecuta si un Othello, pe care l-am lasat asa peste iarna, netaiat si l-am tuns primavara, impreuna cu ceilalti. Si mi-a fost mila sa tai mai mult, am taiat jumatate, deci a ramas cam de 50 cm. A supravietuit dar anul acesta a aratat jalnic, a facut doar cateva flori si peste vara am creut ca moare, a chelit aproape complet. si totusi am taiat, dar tot nu a fost suficient. Cam asa e cu parerea de rau dupa lastarii lungi :mrgreen:
 

Rovak

Member
Vinerea trecuta l-am mutat pe Fresia -2 ani - care era tare sufocat de un urcator si din aceasta cauza nu m-am putut bucura de florile lui. L-am taiat la 30 -40 cm, am udat foarte bine pamantul si pe masura ce sapam mai udam. Am reusit sa-l mut, arata bine dar rezultatul il voi cunoaste abia in primavara. Am incercat sa-l scot cu cat mai multe radacini dar pe 2 dintre ele, la un moment dat, a trebuit sa le sacrific altfel ajungeam in China :rofl: .
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus