Discutii despre gazon

claude

Well-Known Member
Moderator
Cel mai groaznic e sa lipseasca apa :(
Iar gazonul, cel pretentios, e o bataie de cap, dupa parerea mea. Cand ploua mult moare, cand e seceta se usuca repede...la iarba clasica macar supravietuieste radacina si cand are umezeala o porneste iar, gazonul nu stiu cum se manifesta :|
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Sa stii tu ca asa e...eu cred ca desi initial am plantat gazon, acum am ajuns sa am doar iarba (ceva gazon+buruieni - pir, trifoi, etc)
 

FlorentinaS

Member
In mod surprinzator, gazonul nostru a rezistat in ultima luna (cat am lipsit de acasa) temperaturilor extreme si secetei, fiind udat cate 20 min pe zi (10 dimineata si 10 seara). S-au udat doar cateva locuri mici, unde apa de la aspersoare nu a ajuns, din cauza plantelor mai mari. Acum, dupa ce ne-am intors, am oprit aspersoarele si ud in fiecare seara, manual :) , cu furtunul. Sper sa isi revina si zonele uscate...
 

FlorentinaS

Member
Iata si pozele:

cu gazonul care a rezistat



si cu portiunile uscate, la care muncesc acum, cu precizarea ca portiunea asta face parte dintr-un rulou pus anul asta in luna mai, pentru a inlocui o zona care a avut inainte pietris

 

Pocalinda

Member
O, Florentina pai arata bine. Este tot din rulouri?

Al meu s-a umplut de buruieni,nici nu stiu cand e mai bine si ce sa-i fac? Ierbicid selectiv,insamantare mai deasa in locurile cu probleme?
 

FlorentinaS

Member
Gazonul meu e din seminte aproape tot, mai putin zona de alei, acolo e din rulouri, pt ca a trebuit sa inlocuim aleile din scoarta de copac cu alei din piatra si gazon (pasii japonezi).
Buruienile le-am rezolvat prin tundere si- unde s-a putut- prin smulgere :) . Am observat ca daca tundem suficient de des (saptamanal adica) nu apuca sa infloreasca si sa faca seminte, deci nici sa se inmulteasca :D
 

MASCHA

Active Member
O parte din micul petec de gazon a fost napadit de mohor care desi a fost tuns s-a intins ca o planta taratoare si a sufocat iarba din zona.Acolo unde am smuls mohoru nu a mai crescut nimic si as vrea sa seman gazon de aceea intreb daca pot semana acum sau las pentru la primavara.
 

Blitz

Active Member
Gazonul meu s-a imputinat pe zi ce a trecut, desi l-am udat consecvent. Am constatat ca in perioadele ploioase isi revenea de minune, iar in perioadele cu caldura si uscaciune, desi udat cu "marinimie" (platesc apa la "pauschal" si chiar am produs mici inundatii) cel mai bine au dus-o buruienile. Aveti vreo "iesplicatie"? Momentan, in limita timpului disponibil, caut sa scot cat mai multe"buru-buru", dar raman locuri GOOOOALE de tot si daca incerc reinsamantare- ma trezesc cu o noua generatie de BURU :x Tare mi-e frica de o chestie: la primavara trebuie sa o iau de la inceput, adica sa reiau activitatile din primavara lui 2008 cu nervii si febrele musculare aferenti/aferente.

Puteti, va rog, sa lamuriti fenomenul?

MultumeX anticipat pentru orice sfat :D
 
cel mai bun gazon...??

buna dragilor...ce gazon bun imi recomandati???la primavara s vrea ca sa pun intr.o parte a grainei azon si nu tiu de care sa cumpar...sau toate semintele de gazon sunt la fel????astept sfaturi de la voi...multumesc mult
 

sicora fabian

Active Member
Re: cel mai bun gazon...??

Violeta, "vorba zboara - scrisul ramane"! Nu te mai grabi cand tastezi . . .
Sunt multe specii de graminee pentru peluza. In functie de conditiile din gradina ta (soare - umbra), sau intensitatea traficului (mergi des pe el sau doar pentru decor), iti vei alege o specie sau un amestec de seminte din mai multe specii.
Nu te grabi, pana la primavara mai este timp! :D
 
Re: cel mai bun gazon...??

scuze acum am vazut cum am scris...din graba :( :( :( :(

eu acolo unde as vrea ca sa pun gazonul e mai mult soare,in special pentru decor as vrea...ca pe acolo nu prea circul asa mult...si nu as vrea ca sa ramana libera partea aceia...

da asa e mai e timp pana la primavara :oops:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Re: cel mai bun gazon...??

Gazonul acela tip englezesc eu stiu ca e sensibil si mai greu de intretinut, daca e un pic seceta necesita irigatii, daca ploua prea mult iar nu-i face bine...tu stii ce posibilitati ai, eu zic ca cea mai buna e iarba clasica, fara pretentii, aceea si dupa o seceta de 3 luni, neudata, cand da prima ploaie zdravana isi revine, inverzeste iar.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Re: cel mai bun gazon...??

Pfoai...Baragan...daca vrei batai de cap, pune-ti gazon :evil:
 

fisulix

Member
Re: cel mai bun gazon...??

Claude, d-na/d-soara a zis ca il poate uda, ce avem noi cu treaba asta? :)
Ideea e ca daca verile vor fi de acum cum a fost cea de anul asta, trebuie sa uzi si de 2 ori pe zi (si nu cand arde soarele). Daca e o suprafata mica e simplu, daca e mai mare nu mai e asa simplu.
Pt zona ta eu iti recomand
Festuca arundinacea 60%
Lolium perenne 35%
Poa Pratentis 5%.
 
Re: cel mai bun gazon...??

nu am suprafata mare...si de aceia as vrea ca acel loc ca sa nu mai stea gol ca sa pun ceva acolo...o sa incerc ce mi.ati recomandat....daca nu pe acea parte de pamant ceidee de flori mi.ati da ca sa pun daca nu gazon...eu la asta m.am gandit...
 

veretregn

Active Member
Gazonul este una dintre cele mai costitsitoare culture. Necesita fertilizari, necesita aerare, fertilizare, irigare, tundere, chimicale anti buruieni si detesta canicula. Ai o parleala de 30 de cm patrati si toata suprafata este compromisa. Daca ati fi trait intr-o zona umeda, ok, insa in Romania ultimilor ani, a creste gazon esta un act de profunda sfidare a naturii si afirmare are unui ego care depaseste limita bunului simt.

Eu ma bucur cand vad si aud povesti despre gazon distrus. Chiar si cei mai ignoranti dintre noi trebuie sa inteleaga ca exista scjimbari climatice si ca amprenta co2 a gazonului este mult prea mare pentru a nu a fi indrtatit sa o condamn. Oamenii buni si rai, Romania nu are climatul Marii Britanii, nu beneficiaza de Gulf Stream si nici de umiditatea necesara gazonului.

Va doresc cartite!
 

fisulix

Member
Multumim pentru calificativul de nesimtiti ("afirmare are unui ego care depaseste limita bunului simt") si pentru calduroasele urari de bine ("Va doresc cartite!"). Esti un dulce.
 
Sus