Discutii despre gazon

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
mihail-the ex a spus:
Va rog a sa-mi spune-ti cite ceva si despre aerarea gazonului.
Va multumesc.
v.cristina a spus:
eu stiu ca aerarea gazonului o reprezinta greblarea lui periodic pt ca devine foarte dens si incepe sa se usuce de la radacina

eu dupa ce il tundeam vara il greblam cu o grebla de fan cu dintii din lemn si mari
mihail-the ex a spus:
...imi cer scuze dar nu-i asa,nu-i asta!
De exemplu cei de la Gardena au un dispozitiv ce se ataseaza la masinutza de taiat iarba.Alte firme,Bosch,au aeratoare de gazon separat.Am vazut si mecanice.Are citeva rinduri de gherutze pe un ax,atasate la un miner.
Au si cei de la Gardena pe site.,sint si Praktiker,ii spune afinator.
Acest aerator "plimbat"pe gazon,gaureste pamintul la o anumita adincime....asadar aereaza,marind astfel (?) viata gazonului,inbunatatind-o,indesindu-l,etc.Am vazut cite ceva duminica trecuta la TVR2,la o emisiune de specialitate.(ceva cu casa si gradina,bine facuta !)
As vrea sa stiu mai multe despre acest "tratament"
:|
The Gardener a spus:
In primul rand te atentionez sa nu incurci aeratorul cu afanatorul!!!
Aeratorul are ca scop aeraraea!!! :rofl:
Cutitele aparatului fac niste santuri subtiri in stratul vegetal superior 10-20cm, eliminand filturile (firele de iarba si radacinile moarte) si afanarea subtila a acestui strat, ajutand la oxigenarea radacinilor, asigura scurgerea mai rapida si mai eficienta a apei in straturile mai adanci si scaderea sau oprirea tasarii stratului superior se sub gazon. Intr-o gradina particulara e de ajuns sa se faca aceasta operatiune o data pe an, de preferat primavara.

PS: Pt o gradina "normala" ajunge un aerator electric...
mihail-the ex a spus:
bun...him...stai asa:
la TVR 3 am vazut intr-o emisiune ca peisagistul recomanda aerarea gazonului,iar pt. aceasta a utilizat un "AFINATOR STELAT DUBLu" ( www.gardena.ro/?query=catalog ).Stiam ca sint niste utilaje electrice,la vreo patru milioane.Dar stiam si dispozitivul folosit in emisiune,m-am dus pe site si am vazut ca este si afinator dar si aerator.
Te rog mult,spune-mi daca acesta din urma poate fi folosit la aerare.Dealtfel el se gaseste la vinzare in Praktiker,asta fiind singurul magazin de profil la Iasi.
:D
...multumesc !
v.cristina a spus:
eu nu inteleg un lucru....cum adica nu este acelasi lucru??? greblarea o reprezinta aerarea gazonului manual fara atatea masinarii...asta in cazul in care nu ai un hectar de gazon si faci intindere la mana de la atata greblat :rofl: :rofl: :rofl:
mihail-the ex a spus:
..la aearare sint niste "dinti" care intra bine nu stiu citi centimetri,efectiv in pamint.Nu-i tot aia cu greblatul.
Ce-i asa de greu ?
The Gardener a spus:
v.cristina a spus:
eu nu inteleg un lucru....cum adica nu este acelasi lucru??? greblarea o reprezinta aerarea gazonului manual fara atatea masinarii...asta in cazul in care nu ai un hectar de gazon si faci intindere la mana de la atata greblat :rofl: :rofl: :rofl:
Draga cristina! Intradevar, cu grebla elimini resturile vegetale de pe suprafata gazonului, dar NU POTI oxigena sistemul radicular al gazonului, NU reusesti afanarea(macar 6-8cm) solului(de aici rezulta si un drenaj mai bun), etc...

asta in cazul in care nu ai un hectar de gazon si faci intindere la mana de la atata greblat :rofl: :rofl: :rofl:
La suprafete asa mari, nici aeratorul mai sus mentinut nu mai face fata! Aici intra in actiune "mesterul"(eu:D)! Pe suprafate mari, de ex. terenuri de fotbal, folosim doua tipuri de "masinarii":
a.) perforatorul, care din zona sistemului radicular extrage apoximativ 400-600 bucati de dopuri de pamant de 4-6cm pe m2, dupa care se umpla cu grapa golurile create cu nisipul imprastiat anterior. Astfel oxigenam sistemul radicular, iar cu graparea nisipului si dopurilor extrase ajutam la nivelarea suprafatei de joc.
b.) Terramat, se executa taierea suprafetei de joc la o adancime de 20 cm, la distante de 22 de cm dintre cutite. Prin urmare, pe langa ca ajuta la o inradacinare mai eficienta, asigura scurgerea mai rapida si mai eficienta a apei in straturile mai adanci. Ajuta la scaderea sau chiar oprirea tasarii stratului superior de sub gazon.
Si bineinteles, nu ne ajung doua variante, si stii de ce?
Fiindca exista si varianta c!!!
c.) verti drain: scopul lui este afanarea stratului vegetal superior de 15 cm, ajutand la scurgere mai rapida a apei de ploaie, inradacinare mai sanatoasa.
Cam atat destpre aerarea(afanarea) gazonul in gradini si pe terenurile de sport.
mihail-the ex a spus:
n-am inteles nimic! :( :eek:
Te rog revin-o si spune,te rog,cum se procedeaza pe suprafete de 500-1000 mp gazon.
Multumesc
mihail-the ex a spus:
Poate niste link-uri..ca sa vad "masinaria".
Inca o data,mii de multumiri.
Ruxandra1 a spus:
mihail-the ex a spus:
Poate niste link-uri..ca sa vad "masinaria".
Inca o data,mii de multumiri.
Cred ca se refera la asta:
http://www.gardena.ro/?query=catalog&id_categ=60
Ruxandra1 a spus:
Are cineva iarba obisnuita in curte? Si, daca da, cum o intretineti, cum faceti sa rasara doar iarba, nu si buruienile :cry: ?

Multumesc.
The Gardener a spus:
Prin tundere regulata si erbicidare selectiva, dar mai ales cu RABDARE!!! Si nu in ultimul rand, ca sa ai gazon frumos, sa nu uiti de fertilizare.
gradinar1 a spus:
Eu am in curte numai gazon, gazon si iar gazon...mai fur si eu cate un pic de spatiu pentru cate-o floare dar gazonul e de baza :cry:
De fapt, as vrea sa stiu cateva lucruri despre gazon: peste iarna gazonul "a dormit". Acum e tot numai portiuni verzi combinate cu iarba uscata, semn ca a intrat in vegetatie pe mici portiuni.
1. Care e prima lucrare care se executa acum in martie?
2. Cand incepem sa administram ingrasaminte?
3. ce fel de ingrasaminte?
4. cum inlocuim portiunile cu unde gazonul s-a deteriorat (nu mai e atat de des)? - semanam iar?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
The Gardener a spus:
1. Sa te uiti, sa nu ai mucegai de zapada, mai ales, ca in aceasta iarna am avut zapada din belsug.
2. Fertilizarea poti incepe prin mijlocul lunii martie.
3. De preferat, ingrasaminte cu descompunere lenta 25+5+12+(2), adica + oxid de magneziu
4. se poate face, mai incolo(aprilie), o suprainsamantare

Alta lucrare de primavara: aerarea!
mirela06 a spus:
Florian, dar daca as pune numai verbina tiritoare, plantele care le am ca pomisori fiind separate de bordura din pietre riu, sau sedum,sau orce, numai sa nu deranjez celelalte plantute. Am puse, la locuri bine stabilite,asa cum am crezut eu, fara experienta, in a le aranja - gardut de evonimus, rododendroni, camelii,aucuba, evonimus fortunei, juniperus ,pieris, etc. :D
thea a spus:
Eu am problema cu soarele,am multa umbra;as dori sa pun gazon din acele care este deja format si se pune ca mocheta.
Exista firme sigure(sa asigure garantie)care sa-mi puna acest tip de gazon?
pisoiu fericit a spus:
:cry:
Tata a pus gazon si io cam tre sa il ud acu, si l-am tot udat, da tot nu rasare, :eek: se vad multe seminte care n-o rasarit...

Plus ca in unele locuri e mult mai deasa... Avem vreo 500 de mp, si l-am udat de cate ori o fost uscat pamantu (aproape in fiecare dimineata sau seara).

Va pun o poza a sectiunii cea mai uratica:


E cam de o luna insamantat... :( Noi suntem pe langa bucuresti, intr-un satulet in partea estica... si nu prea a plouat primavara asta pe aici...

Va rog frumos de tot sa ma ajutati, ca is si io un biet tip cu gazon...
mihai63 a spus:
Poate ca semintele nu sunt de calitate si atunci va trebui sa faci niste retusuri sau poate nu l-ai insamantat corect,da si tu mai multe amanunte....
pisoiu fericit a spus:
mihai63 a spus:
Poate ca semintele nu sunt de calitate si atunci va trebui sa faci niste retusuri sau poate nu l-ai insamantat corect,da si tu mai multe amanunte....
Poi semintele sunt de la cora pantelimon, si erau numai de un fel la magazin, "gazon sport"... Nu cred sa fie incorecta insamantarea ca au pus cate o cutie din aia pentru fiecare suta de metrii, adica exact cat zice pe ambalaj... Si la cat costau sper si io sa fi fost de calitate... :(

PS: pamantu e din spate de la SDE, de unde aruncau balegar mult si bine aia de la cercetare pe vremea lui Ceausescu, si cica e f. bun, asa zice tata... :)
iogamac a spus:
Am semanat si io acum o saptamana, am avut noroc sa ploua, dar am inteles ca dureaza cam 3 saptamani...am pus gazon sport de la Virmorel.
Acum catva ani, cand nu era curtea aranjata am pus tot din asta si a fost super...
Sparow a spus:
Eu am pus gazon anu trecut si a iesit dupa 10 zile seminte la sac de la Sem-Luca.Anul asta am corectat niste margini tot cu seminte de la ei si au iesit tot cam in 10 zile.Nu sant specialist dar pana acu am pus gazon de vreo 5 ori si nu am avut probleme.Dupa ce ai sapat,ai greblat am aruncat semintele cu mana am pus intr-o bucata nisip peste el tot cu mana si l-am udat...succes.In alta parte nu am mai avut nisip,am greblat prima data am aruncat semintele si l-am mai greblat odata foarte usor,apoi am udat cu jet foarte fin sa nu se deplaseze semintele....succes.
Cat despre aeratoare,afanatoare,avioane si altele la cei 400 de mp ai mei nu se justifica.
Blitz a spus:
Gazonul meu a trecut destul de bine peste iarna.

Apropo: anul trecut a durat cam trei saptamani pana s-a vazut ceva dupa insamantare, asa ca trebuie multa rabdare. Si eu am semanat atunci gazon "sport" si este ok.

Am achizitionat un verticutor- aerisitor, desi pentru suprafata mea nu prea merita :rofl: :rofl: :rofl: . Sambata am facut "marea incercare"- interesant, pot sa spun. Scula a scos toate (sau aproape) toate plantele de tip ne-gazon. De unde o fi stiut cine ce este :?: :?: :?: - greu de spus. Bineinteles ca au ramas ceva portiuni cu"chelie", dar am pus samanta de gazon (tot sportiv). Acum trebuie din nou rabdare, ca sa "iasa".

Cu aerisitul mai astept, sa rasara iarba noua si sa se intremeze putin.
gradinar1 a spus:
Blitz, de unde ai luat verticultorul asta? cum arata? e manual, electric...da-ne si tu detalii, te rog, si poate-mi spui si un pret :D - multumesc!
Blitz a spus:
Verticutorul l-am luat de la BAUMAX din Sibiu (eram in trecere pe acolo). Este electric si a costat 399 RON. Are si sac care aduna buruienile pe care le scoate. Acum sa nu credeti ca aduna chiar tot :rofl: :rofl: :rofl: , de grebla tot nu scapi :cry: :cry: :cry:

Ideea este, asa cum am citi, ca verticutarea ar trebui facuta o data primavara si o data toamna. Iar cam la 6-8 saptamani aerisirea. Pentru aerisire "individul" are un alt valt cu tepuse. Asa scrie in manualul de utilizare.

Atat aerisirea cat si verticutarea (=afanare) se poate face la diferite inaltimi, in functie de calitatea solului si gazonului. Noi am mers pe o valoare medie, gandindu-ne sa nu stricam mai mult decat facem bine.

Inca o data va spun ca a fost o idee cam "trasnita", la cei 30-40mp ai mei de gazon probabil ca nu trebuia. Si mai este un lucru la care nu m-am gandit: am gazon si intre trandafiri, deci nu prea ajung acolo. Desi, in mod interesant, acolo nu prea s-au format buruieni. Ramane in continuare rebusul de unde stie masinaria ce sa scoata si ce sa lase?

Nu stiu momentan sa va spun daca gazonul meu va arata mai bine decat pana acum, dar va tin la curent cu "evolutia".
iogamac a spus:
heeeeeeeeeeei! am 5 firicele de gazooooooooon! si sunt tare mandra! :rofl:
aici e locul mai ferit...asa unde terenul e mai deschis au aparut pe ici pe colo...cam dupa o saptamana....

Sash a spus:
M-a rugat cineva sa ma interesez care tip de gazon e cel mai invaziv. Vrea sa planteze o portiune si i-ar place sa se extinda si dincolo de gardul langa care e plantat. Ea stie ca gazonul englezesc ar face asta. Aveti idee?
Eu am vazut n tipuri la n preturi - gazon chinezesc, gazon japonez, gazon de trafic intens :-)lol: ca mocheta), gazon sport etc... Cele asiatice am vazut ca au flori printre firele de iarba, dar au si alte caracteristici specifice?

Am gasit o clasificare care arata cam asa, dar nu ma ajuta prea tare:
Tipurile de gazon sunt:
- gazon pentru peluze
- gazon pentru sport
- gazon pentru zone umbroase
- gazon rezistent la seceta
Sparow a spus:
Am sapat anul trecut fundatia la gard si am aruncat pamantul dincolo de gard la vreo 1 m de gazonul meu pus anul trecut.Pe amaratul ala de pamant aruncat de excavator s-a facut un gazon splendid dupa numai o toamna!Dincoace de gard unde era semanat de mine nu a crescut asa de puternic.Am o portiune de gazon care avea seminte de trifoi pitic alb.Portiunea aia creste super,si e compacta.Nici de seceta nu ii prea pasa.Alte portiuni unde nu am mai avut seminte de alea [nu mai aveau nici la magazin] sant mult mai anemice.
Gazonul japonez cred ca e iarba amestecata cu flori nu gazon ce inteleg eu ca e.
Gazonul englezesc cred ca e obisnuit cu clima de acolo unde e ceata si ploua foarte des.Pe la noi ar merge bine ala pt seceta.Asa cred eu. :?:
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
flo007 a spus:
Doresc sa amenajez o gradina la o casa din Pipera.Curtea are in jur de 350 mp si sunt multe buruieni..am ierbicidat cu un ierbicid total si am asteptat 3 saptamani conform indicatiilor dar acum am parte de buruieni mai mici(max 7 cm).Solul este de calitate proasta,multe pietre si doresc sa obtin o curte cu gazon,fara plante deocamdata.Eventual cu o firma desi nu am fost deloc multumit de firmele cu care am discutat pana acum.Vreau sa stiu ce pareri aveti si ce ar trebui sa fac in continuare ca sa obtin un gazon putin pretentios chiar daca aspectul nu este de nota 10.Va multumesc
v.cristina a spus:
Draga flo, cam in aceiasi situatie eram si eu acum 2 ani si aveam cam aceleasi ganduri ca si tine: sa angajez o firma sa se ocupe de gradina dar nu am fost multumita de nici una asa ca am hotarat sa ma ocup singura si cred ca a fost cea mai buna alegere
Acum cand ma uit la gradina mea imi creste inima, cu toate ca nu arata ea exceptional de bine, pentru ca este facuta de mine muncita de mine gandita de mine. Cunosc denumirea la fiecare planta din gradinita mea si ma bucur ca un copil cand imi infloreste cate o floare. Gradinaritul a devenit pentru mine o pasiune si o modalitate placuta de lupta impotriva stresului. Dar sa nu o mai lungesc atata. Cu gazonul am procedat astfel prima data am dat cu samanta de fan si am avut parte numai de buruieni, nici acuma nu am scapat de ele, dupa care am dat cu gazon. Am cumparat masina de tuns iarba, nu trebuie sa iti lipseasca daca vrei un gazon reusit, cu care il tund in fiecare saptamna. Nu las niciodata iarba sa depaseasca 6-7 cm pentru ca este foarte deasa si se usuca la radacina. Dupa ce o tundem o greblam cu o grebla de lemn cu dinti mari strangand gunoaiele, pietrele si imprastiam iara seminte. Chiar si acum dupa atata timp tot mai am o cutie de rezerva de seminte de gazon din care mai arunc pe ici pe colo pe unde mi se pare mie ca este mai afectat si mai rar.Ultimul lucru care il faceam, insa cel mai important, udam foarte foarte foarte bine. Sa nu tunzi iarba decat seara sau dimineata iar toamana inainte de venirea frigului sa il tunzi cat mai scurt ca la primavara sa rasara repede. Semintele de gazon eu una le prefer pe cele cu trifoi pentru ca este mai rezistent gazonul.
Eu am reusit chiar daca imi calca gazonul 3 caini, mai greu dar eu zic ca a meritat.
Cu speranta ca nu ti-am impuiat capul iti urez multa bafta!!! :D
flo007 a spus:
Multumesc mult.Am mai dat cu ierbicid inca o data si acum o sa ma misc mai repede si pun seminte chiar daca sunt buruieni..in timp scap de ele si se mai imputineaza din cauza gazonului.Sper :rofl:
schlucky a spus:
buruienile din gazon iti vor disparea in timp de un an prin tunderea saptamanala a gazonului
si daca rabdarea ta e limitata in ceea ce priveste lupta cu buruienile atunci le poti inlatura si manual.......

pasii de insamantare a gazonului:
- indreptata pamantul
-adunat din pietre
-aruncat samanta
-trecut cu tavaluga peste
-udat

asteptare cca 3 saptamani, udare regulata

de preferat sa nu te plimbi pe ea pana nu e iesita complet, eu m-am plimbat sa a jung sa o ud peste tot, astfel am acum "gaurele" in pamant si gazon (urmele de la calcaie :D ) (caci pamantul era mai moale din cauza udarilor dese -2-3 ori pe zi)

-pt. rezultate mai bune in cazul in care buzunarul iti tine poti ajuta evolutia gazonului cu ingrasamant + chesti de grabire a inradacinarii, minerale, calcar pt. iarba ......
v.cristina a spus:
am revenit cu niste poze
nu sunt chiar asa de spectaculoase curtile sunt chiar micute si trebuie sa recunosc ca mai am inca de lucru si la gazon, necesita o rabdare deosebita :D

Sash a spus:
Cand e cel mai bine de semanat gazonul - toamna sau primavara?
Si aveti idee care ar fi tipul de gazon cel mai putin pretentios - va fi plantat intr-o curte "de vacanta", adica probabil va fi vizitat si ingrijit o data pe sapt sau 1 data la 2 sapt...
 

Blitz

Active Member
Ma bucur foarte mult ca tema "gazon" este atat de dezbatuta, asa mai pot invata si eu cate ceva.

Ideea iterata de Popgeo cu biodiversitatea mi-a placut foarte mult, cel putin nu mai imi "atarna" constiinta ca ici-colo mai sunt si plante de tip non-gazon.

Pe "sportivul" meu l-am tuns scurt saptamana trecuta, pentru ca intre timp este santier in curte si nu ajung bine la gradinita mea.

Faptul ca trimer-ul nu taie perfect gazonul si raman un pic de scarite este din pacate real, dar cum am suprafata mica si "incalcita" nu am alta solutie. In zonele cele mai "sensibile" (langa alte flori) mai folosesc si foarfeca de iarba, cu febra musculara aferenta.

Din pacate, momentan sunt cam in stand-bye cu gradinaritul, fiind santier, nu am rabdare sa ma ocup decat de "mentenanta". In plus astept sa rasara semintele puse in micile "chelii" lasate de verticutor.

Tare cred ca la mine intotdeauna va fi mai degraba "poiana" decat gazon :rofl: :rofl: :rofl:
 

mg

Member
Citeva lamuriri ar fi necesare . La o simpla vedere a pozelor , aerarea se poate asocia cu distrugerea ... :eek: . Poate ne spuneti mai pe larg .....
 

The Gardener

New Member
Esti simpatic(a) mg!!! :rofl: Ce distrugere!!! :rofl:
Nu, dragilor! Nu e distrugere! Cu "masinutza" de aerat am scos toate "mortaciunile" din gazon. Am reglat fain frumos inaltimea/adancimea si intr-o juma' de zi am aerat un teren de fotbal! Reglajul l-am facut in asa fel, incat nu m-am bagat prea adanc cu cutitele, dor 2-3 mm adancime.
Rezultatul este intr-adevar "dezastruos" pentru un necunoscator, insa daca va uitati mai bine la ultima poza, se vede ca mai era loc de "distrugere"!!! :D
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
catalin.antofic a spus:
Buna ziua,
In martie am plantat un gazon sport care a iesit, a crescut s a indesit.
Problema a aparut cam acum 2 saptamani cand au inceput sa apara pete de culoare galbena( in anumite locuri iarba se ingalbeneste). Am pus asta pe seama insuficientei apei si am inceput sa ud gazonul zilnic. Din pacate fara nici un rezultat. Cred ca am udat prea excesiv ptr ca la un mom dat mi au aparut si ciuperci pe gazon. Cineva mi a spus ca totul se datoreaza unei ciuperci. Intrebarea mea e daca a mai patit si altcineva asa si cum a combatut asta. Multumesc frumos.
v.cristina a spus:
In primul rand intrebarea mea este exista animale in curtea respectiva?
Iar in al 2 lea cum procedezi cand tunzi iarba? adica cat de des? cu ce? unde lasi iarba uscata? cat de scurt tunzi gazonul? daca il uzi dupa taiere? la ce ora obisnuiesti sa tunzi gazinul?
Cat despre udatul excesiv, in cazul gazonului nu cred ca poate fi vorba deoarece este chiar indicat sa il uzi cat mai des daca se poate si de 2 ori pe zi (dimineata si seara)
claudia_s a spus:
Si gazonul meu are aceeasi manifestare iar eu nu il ud foarte des, ba chiar destul de rar ca ma si gandeam ca s-ar putea ca asta sa fie cauza. Totusi nu se explica fiindca cum zici si tu, sunt doar pete, de ce nu e uniform?
catalin.antofic a spus:
Nu, in curte nu exista animale. In privinta tunsului pana acum 2 saptamani il faceam saptamanal, dar acum de 2 ori pe saptamana(am crezut ca o posibila cauza a uscarii ar fi sufocarea )ș tunsul il realizez dupaamiaza 18-19 de fiecare data schimband directia de tundere.Iarba taiata este colectata in sacul masinii de tuns iarba. Cred ca au fost si cazuri cand am udat gazonul dupa taiere.
Am fost la o fitofarmacie si mi au spus ca udatul in exces provoaca mucegai si ciuperci, mi au dat un antifuninghi ca sa stropesc.
Se pare ca au avut dreptate pentru ca gazonul incepuse sa emane miros de mucegai.
Multumesc de raspuns, astept eventuale recomandari si informatii.
v.cristina a spus:
mucegai pe gazon????? asta chiar ca este noua...cu toate ca imi este foarte greu de crezut ca acesta sa fie motivul
catalin.antofic a spus:
Daca gazonul este des si este udat foarte mult apare o mucegaire la nivelul solului.... cel putin asta mi a fost oferit ca raspuns de catre o fitofarmacista
v.cristina a spus:
Din propria mea experienta pot sa spun ca mi se pare ciudat dar asta nu inseamna ca este imposibil doar nu le stiu eu pe toate :D
Sunt asa de mirata datorita faptului ca am o zona unde pamantul este in permanenta ud pentru ca acolo nu bate soarele nici 30 de minute pe zi dar pentru asta gazonul arata foarte bine si pe alocuri am ciupercute ...poate ma apuc de cultivat :wink: :wink: :wink:
catalin.antofic a spus:
cam la cat timp uzi gazonul si cam cat ca si durata de timp?
merci..... sper sa nu mi raspunzi incearcal cu surubelnita :wink:
v.cristina a spus:
eu ud gazonul aproape in fiecare zi seara ca dimineata sunt la munca .... cam 2 ore sa zic asa cu aproximatie
catalin.antofic a spus:
arata frumos... felicitari
de cat timp este pus? din cate imi dau seama din poza este o zona de munte....
v.cristina a spus:
chiar prea de munte.....adica prea frig
gazonul este o amestecatura cu trifoi...cred ca este ceva mai rezistent si este pus cam de 2 ani si mai am si vreo 3 caini asa ca atunci cand apare vreo pata eu ma gandesc la altele nu la vrun mucegai....
:oops:

acesta este gazonul lor dupa cum se vede cu pete :wink:
Blitz a spus:
Gazonul din foto arata super!

Al meu de acasa (tot gazon sport) pur si simplu s-a "divizat", jumatate arata bine, cealalta jumatate de la inceput nu a mers chiar asa de bine. Este mai galbior, firul este mai subtire, cam "pisicesc". Si l-am pus in aceeasi zi, l-am tratat la fel. Este tot gazon sport. Deja sunt in situatia sa trebuiasca sa tund numai o parte. Interesant este faptul ca in jurul trandafirilor creste verde ca lumea si pe partea cealalta, cea "pisiceasca".

Eventual puteti sa va formati o idee, uitandu-va la pozele din noul album

http://s212.photobucket.com/albums/cc14 ... ADINA_NEW/

Eu am acceptat situatia ca atare, ca nu stiu ce sa ii fac. Poate ar trebui fertilizat? Daca da, atunci cu ce?

Multumesc anticipat pentru orice idee.
v.cristina a spus:
este un aranjament super....parca mi-ai dat si mie niste idei :wink:
Blitz a spus:
Multumesc pentru laude :D !,
a fost mai mult "nimereala" decat stiinta.

Dar totusi: de ce se comporta asa de ciudat "sportivul" meu de gazon?
v.cristina a spus:
eu cred ca pamantul este vinovat si lipsa de ingrasamant
eu din cate stiu acum este perioada in care gazonul este pregatit pentru toamna ai putea incerca si tu :)
Blitz a spus:
Multu pentru sugestie, DAR: cum sa pregatesc gazonul pentru toamna? :?: :?: :?: Ca in afara de udat si tuns sistematic nu prea stiu ce sa fac. :wink:

In alta ordine de idei: pamantul este la fel de bogat/sarac in ambele "jumatati".
 

scd

Member
salut.
am si eu nevoie de niste sfaturi
am la servici o portiune de vre-o 120- 130 mp de teren unde vrem sa plantam gazon.terenul sta in soare toata ziua si este destinat activitatilor sportive.
Ce fel de gazon sa plantam???????
de apa nu ducem lipsa :)
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Gazon sport, fiecare firma de seminte de gazon are in gama ei aceasta categorie (turfline, vilmorin, etc).
 

iogamac

Member
vin si eu cu o sugestie, bineinteles dupa ce am verificat-o.
pe portiunea pe care se circula am insamantat gazon sport de la Vilmorin pe gratare guttagarden, cumparate de la Bricostore.
faza 1
faza 2
faza 3
asa arata dupa 1 tuns cu trimerul si 2 cu masina

bucata de guttagarden
 

delilu

Member
Buna fete, baieti. am si eu o intrebare. Cu ce ierbicid trebuie dat ca sa omoare buruienile, dar dupa inlaturarea acestora sa mai creasca iarba in zonele acelea..deci sa nu moara totul?? Casuta noastra de la munte e inconjurata de multi m2 cu buruieni...
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
cel mai bine este sa va sfatuiti cu cei din magazinele fitosanitare...in speranta ca sunt instruiti. exista substante care distrug tot si altele care se 'adreseaza' buruienilor cu frunza lata (papadie, trifoi,etc) si care lasa gazonul intact. spuneti-le vanzatorilor despre ce este vorba si in functie de ce au in magazin va pot ajuta.
 

sicora fabian

Active Member
AP

Depinde de gradul de imburuienare! Daca sunt putine buruieni, se recomanda plivirea manuala. De pir poti scapa prin erbicidare doar daca omori si gazonul, sau . . . sa stai permanent pe el, incercand sa-l smulgi, nu doar sa-l rupi(cam 2 ani). Pentru buruienile dicotiledonate este usor, sunt erbicide destule. Pentru buruienile cu frunza lata se folosesc erbicidele de la cultura mare(paioase, produse pe baza de sare DMA). INSA!!! Erbicidarea este destul de periculoasa, daca depasesti doza, omori totul, daca dai mai putin, dai degeaba!
Cel mai bun erbicid (din experienta mea), pe langa tunderea regulata, udare permanenta si, ideal, fertilizare dupa fiecare tuns, este verticutorul(este recomandabil ca inainte de verticutare sa plivesti manual buruienile mari, perene, cu rozeta si radacina pivotanta, folosind un cutit pentru plivit).
 
Sus