Discutii despre garduri vii

Cati

New Member
Buna,
Multumesc pentru raspuns.
Intre timp am mai cercetat, studiat si sa zicem decis ce anume sa plantam in gradina ca si gard viu.
Ne-am decis asupra arbustilor de tuia....dar din nou o dilemma...Tuia columnaris sau Tuia smaragd?
Deci revin iar cu o cerere de informatii...care este diferenta de culoare si densitate a ramurilor intre ele? Nu gasesc nici un articol comparative.
Daca ar fi sa ma iau dupa culoarea vazuta in poze, as zice ca-l prefer pe tuia smaragd, dar am vazut intr-un articol trecuta ca si culoare "verde-galbui" si nu asta doresc...eu vreau un verde tare, sanatos.
Astept opiniile voastre.
Multumesc pentru orice informative primita din experienta voastra.
 
Ultima editare:

Andreyul

New Member
Salutare. Am o gradina in Sibiu si intre mine si vecinul meu nu exista gard. Pe o distanta de 60m. Am nevoie de un gard viu care sa nu devina ft mare in latime, sa ramana verde si iarna si sa il tin sub control undeva la 2 metrii inaltime si maxim 50-60 cm latime. Ce imi recomandati? Sa fie si cat mai ieftin ca normal vecinul meu trebuia sa faca gardul...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Salutare. Am o gradina in Sibiu si intre mine si vecinul meu nu exista gard. Pe o distanta de 60m. Am nevoie de un gard viu care sa nu devina ft mare in latime, sa ramana verde si iarna si sa il tin sub control undeva la 2 metrii inaltime si maxim 50-60 cm latime. Ce imi recomandati? Sa fie si cat mai ieftin ca normal vecinul meu trebuia sa faca gardul...
Buxusul, din ce stiu eu, este foarte scump si creste greu si sunt totusi 60 m de gard de facut. Problema e ca vrei sa ramana verde si iarna ori atunci e clar, nu ai prea multe alternative, sau pui conifere (tuia, etc) care-s si ele scumpe, mai pretentioase, etc sau pui buxus, cum zice Popgeo.
Eu as face gard din carpen sau lemn cainesc (ligustrum ovalifolium).
 

Claudiavis

Active Member
Eu am facut un gardulet din lemn ciinesc. Ma rog, l-am plantat, dar cum e mic-mic (40-50 cm inaltime), acum mi se lungesc urechile asteptind sa creasca. Trebuie ingrijit si udat mult in primii 2 ani.

Partea buna e pretul - o planta de lemn ciinesc la 30-50 cm inaltime costa intre 2.5 si 3 lei (parca). Daca le pui la 20-25 cm distanta...sint cam 5 bucati pe metru liniar.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu as incerca si cu Photinia Red Robin, dar trebuie tzinuta bine in frau cu foarfeca... poate sa fie prea mare pt ce ai tu nevoie.. dar e spectaculoasa si cam multa munca la tuns.
As zice ca orice e un pic cam scump (si nu vad de ce buxusul e scump ca e ieftin de propagat ) poti sa il inmultzesti tu prin butasire. Daca bugetul permite.. sigur i-a tot deodata...
 

Crina55

New Member
eu am plantat in toamna lui 2008, mai exact noiembrie 2008 100ml de gard viu minune. L-am fotografiat in diferite etape de crestere.
Am fost foarte multumita.

Anul trecut am mai cumparat pentru latura cealalta de gard, inca pentru 100ml si i-am plantat, de abia astept sa il vad si pe asta crescand.

Va arat poze cu gardutul meu de care sunt foarte foarte mandra si la care am muncit mult sa ii pun folia aia jos si sa scot fiecare plantuta prin ochiurile taiate de la folie.

Apoi nu mai spun ca la 2 sapamani trebuia sa tund la el ca la chinezi :) crenguta cu crenguta pana se indeseste.

http://picasaweb.google.com/mirelalucia ... directlink
O solutie ar fi gardul viu la metru verdi.online/ro/green-garden simplu de calculat de cat ai nevoie si fara a mai pierde timp pana acesta ajunge la dimensiunea dorita. Timp inseamna bani. De ce sa nu ai un gard matur din prima zi? ;-)
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Interesant, dar pretzurile sint cam de speriat. La 20 de m sint cam 10mii lei cea mai ieftina solutzie.....

Timpul nu inseamna bani...;-) Timpul exista si a existat indiferent de bani sau de existentza lor, este doar vectorul de control al curgerii vietzii si schimbarii.
 

epson

New Member
Eu n-am stat sa citesc toate postarile,deci s-ar putea sa repet o idee scrisa deja.Dar pot sa spun cum am facut eu gard viu.Am o gradina maricica,cam 15 ari,iar ca sa fac gard m-ar fi costat o avere.Oricum betonul si plasa de sarma le-am exclus din start.Asa ca am plantat salcie ,butasi,cam din 20 in 20 cm,deci foarte des.Iar ca sa fie mai interesant ,cam din 2 in 2 metri am intercalat aluni,pe acelasi sir.Am un soi de alun cu frunze rosii,ceva ''red giant''-sau asa ceva.
Salcia am ales-o sa fie cu tije drepte,am vreo trei feluri,nu ma intereseaza efectiv ce soiuri is.Asta am facut-o pe doua laterale ale gradinii.Pe a treia laterala,pentru ca doar trei laterale am avut de ingradit,am plantat zmeura,care se indeasa mai mult decat as vrea.Si zmeura am dublat-o cu salcie.
Gardul meu nu a costat nici un leu,doar munca,chiar produce si va produce mult timp.
Salcia...extrem de versatila ,arata bine,protejeaza de vant... Folosesc tijele de salcie la structuri de gradina,scarite de flori...,la cosuri,la foc.
''Imaginatia sa fie cu voi ! '' :rock:
 

adrianam

Well-Known Member
Este foarte bun pentru o gradina la tara, unde se pot utiliza/recicla crengile taiate.
Cred totusi ca necesita destul de multa munca de intretinere.
 

mimaes

New Member
Bun gasit, tuturor!

Va rog, am nevoie de un sfat: am plantat anul trecut (octombrie-noiembrie) puieti de gard viu (lemn cainesc).
Erau infrunziti si cu o inaltime de aproximativ 30-40 cm.
Au fost plantati cam 8-10 puieti pe metru liniar, intercalat, pe doua randuri.
Au rezistat iernii, le-au picat majoritatea frunzelor, insa am observat zilele acestea noi mugurasi verzi pe tulpini.

Nu stiu cum si cand este indicat sa se execute tunderea lor pentru indesire si formarea unui gard viu compact. In momentul de fata arata ca niste jordii subtirele inmugurite, de aproximativ 30 cm, cele mai norocoase avand una - doua ramificatii. Am citit ca primele tunderi trebuie sa aiba in vederea indesirea lor bazala, dar nu am gasit niste indicatii concrete (perioada de tundere, dimensiuni de scurtare, etc.)
Ma puteti ajuta cu sfaturi, va rog?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Stiu ca se tunde odata la plantare apoi destul de des in primul an. Daca nu a inmugurit inca si nu a crescut nimic, e cam devreme acum, asteptati sa creasca un pic ca sa aveti ce tunde :).
Eu tund gardul viu din carpen in iunie si apoi inca o data spre toamna. Cu cat se tunde mai jos, cu atat sansele sa se indeseasca la baza sunt mai mari.
Succes!
 

mimaes

New Member
Multumesc!!! :)

Ii dau mugurii zilele acestea. De tuns, dupa cum sugereaza unii, as avea de unde, ca sunt de anul trecut la vreo 30 de cm inaltime. (Unele persoane spun ca firele neramificate se tund lasandu-se la 10-15 cm de la sol, pentru a se ramifica bazal. Altii spun ca de la orice ramificatie se lasa sa creasca 10 cm si apoi se taie iar. Asta pana cand capata desimea dorita. )

Ma cam doare sufletul sa fac operatiunea asta drastica si de asta vreau sa ma asigur ca daca il tai asa de jos isi va continua dezvoltarea si se va ramifica.
In perspectiva, am nevoie de un gard viu des. Nu e o solutie sa am niste "bete" infrunzite lungi de vreun metru si care sa ramana rarefiate la baza.

Ca sa rezum, ideea e ca nu stiu exact cand anume sa execut tunderea si cat sa il las ca lungime de la sol, ca sa nu ii perturb dezvoltarea. Abia acum incepe sa dea primele "semne de viata" pe acest an, prin mici mugurasi verzi pe tulpina. Daca as sti ca totul e ok si ca nu il "omor" introducand foarfeca in el, as face operatiunea in weekendul ce vine.
 

ionut2017

New Member
Buna ziua!
As dori ca gardul de la strada sa fie doar gard viu, nu vreau sa vad beton, ar fi cam 30ml. As dori sa fie mereu verde, sa l las sa creasca la 2-2,5m.Va rog sa-mi spuneti ce as putea achizitiona.
Va multumesc!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Eu personal m-as uita sau la Euonymus, photinia (Photinia x fraseri ‘Red Robin’,) , Ilex sau mahonia (asta e mai greu de gasit una foarte reusita care e buna si de gard viu) . Trebuie alese varietati care nu cresc prea viguros si care sint si rezistente la frig , si se preteaza la tundere. Iata mai jos o varietate de Euonymus din gradina mea care e variegat, nu isi pierde frunzele peste iarna si creste sigur la 2-2.5 m fara sa aiba nevoie de suport ... dar dureaza pina creste la inaltimea aia cam 5-6 ani. NU e deloc pretentios si e foarte rezistent. Eu as intercala Euonymus cu Photinia 'Red Robin' daca vreau sa fac ceva spectaculos... dar nu stiu cit de bine merg impreuna.

Atentie la varietati insa, unii euonymus sint invazivi... si daca dau de un suport pe care se pot catzara...se catzara cu repeziciune pe el si isi infig radaciniel in el... pot si omori un pom mai putin viguros vartietatile de euonimus invazive.

 
Ultima editare:
Sus