Discutii despre garduri vii

albela

Active Member
As vrea sa intreb si eu ceva. Am plantat acum 4-5 ani un rand de thuja din aceia lumanare in scopul de a separa terasa din spatele casei de restul gradinii. Au crescut fantastic, acum au cam 4 metri si sunt foarte frumosi si decorativi. Nu i-am tuns niciodata. Cand e cel mai bine sa ii tund (in inaltime)? Dupa tundere mai cresc in inaltime sau doar se ingroasa? Cat de mult se ingroasa ca deja sunt destul de masivi.
Acum 3 ani aratau cam asa (se vad mai in fundal in fata casei)

Iar vara trecuta aratau cam asa .
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Daca nu incurca pe nimeni eu zic sa-i lasi in pace. Taiati abia acum la varsta asta, vor arata cam schiloditi. Dupa o astfel de taiere creterea pe vericala nu prea va mai exista. Vor avea tendinta de a se dezvolta in diametru, dar sa nu te astepti sa se intample foarte spectaculos mai ales fiind un cultivar columnar.
 

albela

Active Member
Problema mea e ca, la modul rapid in care cresc, daca nu ii tai nu o sa mai am deloc soare pe terasa si nu sa mai pot pune plante acolo vara.
 
A

Anonymous

Guest
zmeura

sa nu radeti de mine,dar impreuna cu vecinii,am hotarat ca intre gardul ce ne desparte sa punem si unii si altii zmeura,asa am facut si de 4 ani avem o recolta bogata de fructe
 
A

Anonymous

Guest
gard

The Gardener a spus:
De ce sa radem?! E o idee excelenta pe de o parte, si savuroasa pe de alta parte!
multumesc pt aprecieri,casa noastra de vacanta e la tara,si de aceea consider ca trebuie sa pun mai multe plante care sa intre in simbioaza cu zona,si cele ornamentale imi plac mult si incerc sa le fac sa se inteleaga impreuna cu cle specific locului,fara a iiesi din comun.De ezemplu eu in loc de iarba de pampas am pus cipru de gradina,am facut bine oare?
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Help, pleaseeeeeeee!!!
Se dau urmatoarele date: teren cu lungime de 150 m, latime 50 m. Se doreste gard viu pe trei laturi - 2 latimi si o lungime, deci 250 m liniari.
Probleme: financiare???!!!! doar e criza :rofl: deci se cere optimizarea cheltuielor.

Mai detaliat - buni prieteni de-ai mei au si ei o casa construita cu chiu cu vai dupa jdemii de ani...casa se va termina in urmatoarele 2-3 luni dar oamenii vor si ei sa amenajeze cat de cat gradina. Cum au un copil mic si inca unul pe drum :D e important sa gaseasca o solutie de gard viu :
- ieftina
- usor de intretinut si adaptabila conditiilor de mediu (sol argilos, mai degraba, vor pune pamant de gradina dar probabil in strat subtire...)
- cu crestere rapida
- cu fruza verde persisenta (in masura in care e posibil)
- planta sa nu aiba parti care pot fi otravitoare odata ingerate

Am tot verificat - tuia e scumpa si destul de greu de prins in zona asta, eu una m-am gandit la Ligustrum (lemn cainesc), Lonicera - am inteles ca exista o varietate cu crestere columnara care poate fi dirijata in gard viu dar aici costurile sunt cam mari, sau faimosul ulm de Turkestan numai ca asta cheleste iarna...

Ce ma sfatuiti? Ce plante sa aleg pentru gardul viu? (sunt delegata sa ma ocup de problema :)
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
eu as incerca Ligustrum sau Pyracantha, ambele au frunze persistente. de obicei in pepinierele silvice (cel putin in zona mea asa este) foiosele sunt la preturi foarte accesibile. daca iti trebuie o cantitate mare (cum e in acest caz) preturile practicate in magazinele de tip garden center sunt prea mari.

Atentie: Pyracantha are spini, ceea ce s-ar putea sa fie un avantaj sau dezavantaj, depinde de la caz la caz.
 

sunny

New Member
Buna ,

vreau sa pun un gard viu care sa nu fie din categoria bradet (gen tuia,cedru etc) .
Ce pot folosi ca sa creasca repede si daca se poate sa ramana verde si iarna(desi asta cred ca-i mai greu,ca numai brazii raman verzi iarna,nu?) ?

Astept recomandarile voastre si va multumesc. :rose:
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
sunt tare multe de spus pe subiectul asta.
da-ne mai multe detalii:
-pe ce lungime vrei sa faci gardul viu
-la ce inaltime vrei sa ajunga
-unde va fi gardul viu (in fata casei, intre terenul tau si vecini, etc)

sunt si arbusti foiosi cu frunze persistente (care raman verzi si iarna), deci nu e musai sa folosesti conifere
 

sunny

New Member
cam 5 m de gard(e o prtiune ramasa intre noi si vecini) si cam 3 m inaltime.
Imi poti recomanda ceva?
Multumesc frumos. :rose:
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Sunny, eu as pune lonicera sau mana Maicii Domnului ca se face o frumusete in 2-3 ani. Poti sa pui si lemn cainesc (ligustrum) sau euonymus care e tare frumos si la 5m nu e foarte costisitor...
Sa vedem ce ne va spune Ruxi ca si eu sunt curioasa sa vad care-i alegerea ei.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Comasat cu topicul “Gard viu din catina, merge?

Ruxandra1 a spus:
Salutare tuturor,
Sunt noua pe acest forum, desi il stiu de ceva timp... abia acum m-am incumetat sa postez si eu...
Avem un teren marisor, ingradit la drum, iar la limitele cu gradinile vecinilor ma batea gandul sa plantez catina si sa imbin in felul asta utilul cu placutul. Problema e ca nu stiu mare lucru despre catina, n-am vazut niciodata o tufa de catina. In zona in care avem terenul creste catina, dar nu stiu daca e usor/greu de cultivat, intretinut, daca arata bine, in cat timp creste...
Va astept cu pareri, idei, linkuri...
Multumesc.
calin123 a spus:
Avantaje :
este usor de cultivat
datorita tepilor nu iti intra vecinii prin gard
decorativa si ( sau mai ales ) datorita fructelor
este o planta medicinala .
Dezavantaje : atentie la tuns are tepi mari
iarna pierde frunzele
nu stiu daca se preteaza sa faci gard viu doar din catina , eu am 3 plante dar intr-un gard viu combinat cu diverse altele .
vezi si http://platier.free.fr/hyppophae_rhamnoides.php
gabi_gabriella a spus:
Dupa cat timp face fructe . de la plantare ? Eu am 2 plante de 4 sa u5 ani si inca n-am vazut nici un fruct .
nick a spus:
constantin.c a spus:
poti de ex. o combinatie maces, corn,catina alba si rosie, lemn cainesc,liliac, salcam galben, gladita, salcie, porumbe.
unele plante sunt dioice.
numai ca trebuie sa ai grija ca vecini sa nu aiba capre
calin123 a spus:
super combinatia aleasa de constantin , eu am alta in functie de ceea ce am gasit atunci pe piata : catina ,berberis ( cu frunze bordo ) ,iasomie ,forsitia ,hibiscus siriacus , gutui japonez si Cotoneaster horizontalis ( nu-i stiu denumirea in romana ) .
Ruxandra1 a spus:
Nick, arata bine gardul din Croatia.
Constantin, ce inseamna plante dioice? Cum arata cornul si gladita? Salcia se preteaza la un gard viu :eek: ?
Hai ca te-am bombardat cu intrebari, se vede ca-s novice...
constantin.c a spus:
planta dioica insemana :a planta este de sex masculin si alta planta de sex feminin, ca sa rodeasca trebuiesc puse alaturat sa poate avea loc polenizare in conditi bune.
cornul e un arbust de talie medie spre mare cu fructe rosii , din care iese un gem f bun, flori galbene timpurii( unii le zic "matisori ") ,se poate tunde si iese un gard foarte des si are "oarece " asperitati care deranjeaza la trecere.
gladita este un fel de salcam cu frunze mai marunte si flori divers colorate,face pastai si are niste frumuseti de ghimpi.
salcia se preteaza la gard viu,iar cu ramurile tunse primavara poti face diverse impletituri
ACHIMENES a spus:
Constantin ai vorbit despre porumbe, se mai gaseste asa ceva? :)
Cand eram copil crestea lelea pe maidan, dar acum in loc de maidan e un cartier de vile si porumbar ioc. Chiar mi-ar placea un arbust din acesta dar nu stiu unde sa-l caut. M-ai putea ajuta?... cu o info.... :)
constantin.c a spus:
incearca la piata mai sunt unii care mai vand inca fructe de porumbe, eu am sa caut undeva tufe de porumbe
Ruxandra1 a spus:
Constantin, multumesc pt raspuns.
Sunt suparata f tare pe unii vecini, care au facut carare prin curtea mea, ba si-au adus si vitele la pascut, astfel ca mi-au distrus jumatate din butasii de trandafir :cry: ... Asa ca trebuie sa ingradesc urgent limitele cu vecinii. Care din cele propuse de tine sunt mai usor de plantat/intretinut/gasit in aceasta perioada iarna-primavara? Cum deosebesc planta masculina de cea feminina?
Defne a spus:
eu de trei ani am pus catina in gradina,luata de pe Transfagarasan,dar desi,s=a prins ,nu a facut niciodata fructe,de ce oare,e oare dioica?
The Gardener a spus:
Nick, cardul viu colorat din Croatia e din Pyracantha si nu din catina...
iraira a spus:
Din cate stiu eu si catina este dioica...ai nevoie de un arbust polenizator si unul productiv...din cate am vazut in zonele unde cresc sunt in palcuri..o multime polenizatori si doi trei productivi(cu fructe)...cel mai bine cand te duci sa-ti iei pui sa-i plantezi, du-te toamna, cand au fructe( sa-i recunosti), ca sa ai cu siguranta si unul productiv
calin123 a spus:
ruxandra1 :
Cu vacile si boii ...de vecini nu vei rezolva cu gard de catina de la inceput , pune pentru inceput un gard din pari si sirma ghimpata si apoi gardul de catina ( cam in 4 ani va fi eficient ) , desi si asa daca nu esti tot timpul acolo exista posibilitatea sa ti-l stice
mihail-the ex a spus:
Eu am pus o "perdea"de salcimi .de aia cu tepi.Functioneaza... este si frumos,mai mult se creeaza o perdea buna impotriva vintului,"impanarea "terenului.
Ruxandra1 a spus:
Aveti dreptate, cu catina nu rezolv repede asa cum imi doresc.
Mihail, multumesc pt idee. Chiar am cativa salcami buni (puieti) rasariti aiurea prin curte pe care voiam sa-i scot. O sa-i transplantez pe aceia.
cafeluta a spus:
la noi in zona li se spun porumbele ( la fructe )
si daca apuc sa prinda...nu mai scapi de ele
e foarte bun ca si gard viu , cresc foarte des si au niste spini !!!!
daca e tuns frumos si ingrijit arata foarte bine
fructele sunt cele mai bune cand incepe iarna
Elf_a a spus:
[porumbele sunt fructe mici si negre...si acre ca naiba
catina (aia alba,medicinala) e cu fructe orange
potzi lua arbusti mai mari,de cam 1m ,si sa-i plantzi deshi
eu am facut asta pe o bucata de gard........ca sa nu -shi mai beleasca vecinii okii si nici sa nu le mai scape orataniile la mine in curte,ca s-a stricat gardu(vezi doamne) ,pe o alta parte am pus porumbe,corcodushi,mure si chiar si salcami(unii cu niste tzepi imenshi......m-am chinuit sa-i iau din padure) pe care ii tund in partea dinspre gradina
o alta incercare e sa plantezi salcii foarte dese si crengile din partea de jos sa le impletesti intre trunchiuri,daca le tunzi la inaltzimea dorita..ai un gard verde impenetrabil,care te salveaza si de musafiri nepoftitzi,si de benoclarea in gradina ta ,dar mai ales o sa ai un paravan impotriva vanturilor
sa nu uitam bucuria miresmelor primavara,cand ii dau matzishorii
constantin.c a spus:
daca ai pune si 2 familii de albine chiar ca nu ai mai avea probleme !!!
Ruxandra1 a spus:
Radeti voi, dar deja m-au pradat hotii. Asa ca ardeeee rau problema.
Al naibii de greu se scot chiar si puii de salcam de 1m! Au niste radacini, si niste tepi!!!
Mihail, cum ai pus salcamii, pe 2 randuri, sau pe unul si dese?
In ceea ce priveste salciile, sotul meu e innebunit dupa ele, chiar a insirat vreo 10, dar pe partea unde e ingradit ca lumea, nu pe partea cu probleme. Nu prea inteleg cum s-ar putea impleti ele si cum ar oferi protectie!?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Comasat cu topicul “Gard viu”
Claudiavis a spus:
Fetelor si baietilor, am si eu nevoie de un sfat. Se da una bucata gard de sirma, de vreo 30 de metri lungime. Se doreste mascarea gardului cu un gard viu care sa creasca repede si sa se incilceasca cit mai rau :)
Ce sugestii aveti? Mie nu-mi vine in cap decit caprifoiul, dar sigur voi aveti mai multe idei.
Multumesc anticipat de sugestii. Sarbatori fericite in continuare!
ruxitzika a spus:
Incearca Pyracantha (care are si spini) sau Ligustrum. Ambele sunt foiose cu frunze persitente si cresc peste 1.5 m inaltime. Pyracantha este decorativa prin fructele mici si portocalii, deci un avantaj in plus.
mg a spus:
ruxitzika a spus:
Am auzit de aceasta varietate de ulm, dar nu stiu pe nimeni care l-a testat
lili a spus:
Buna Claudia....am aparut si eu cu intarzierea ce ma caracterizeaza :oops:
Eu am facut comanda in toamna la acest ulm de turkestan (ulmus pumila celer) . Plantele au fost tare viguroase (intre 80-100 cm planta). L-am plantat, tuns etc . Acum astept sa il vad ce start prinde in primavara. Si eu aveam nevoie de imbracat un gard de sarma cu rol de delimitare a gradinii, aparare si perdea contra curentiilor de aer. O sa va tin la curent cu evolutia acestui gard minune :wink: :rofl:
constantin.c a spus:
stau si ma gandesc , oare nu ar fi bun si corn , maces,catina alba si rosie, agris de toate felurile , porumbe, salcam, par salbatic ici colo cate o tufa de zmeur si mur
VioletaB a spus:
:) Bine te-ai gindit dragalas :) : stai linga gard , ai umbra, te apara de ochii curiosi, da' ai si ce baga in ghiozdan .... :rofl:
mymo a spus:
Daca pui zmeura,vezi sa fie soi care face de doua ori pe an.Eu am care face doar o singura data si ma gandeam ca la primavara sa o inlocuiesc.La zmeura nu-i trebuie prea mult soare,nu?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Comasat cu topical “Gard pentru fatada unei gradini”
cornelia a spus:
Care ar fi cea mai avantajoasa varianta de gard/fatada pentru o curte de la tara? In clipa asta exista un gard obisnuit din ciment cu zone decorate dar este destul de deteriorat. Voi ce credeti ca ar trebui sa punem in loc? Si cam cat ar costa materialele, mana de lucru, etc? Lungimea ar fi cam de 25 m.
cornelia a spus:
Haideti domnilor priceputi, dati-mi si mie o mana de ajutor, ca sunt tufa (de Venetia) la capitolul asta. :wink:
einsteinitza a spus:
In primul rand trebuie sa dai mai multe informatii si mai ales sa punctezi clar ce vrei de la gardul respectiv.Abia dupa aceea apar solutiile.
Spune ce trebuie sa indeplineasca gardul,orientare dupa punctele cardinale,distanta fata de casa,etc.
cornelia a spus:
Orientarea dupa punctele cardinale este aproximativ E-V, distanta fata de casa minim 7 m si trebuie doar sa departajeze spatiile. Adica sa nu poata sa sara careva gardul. Nimic altceva.
mihai_c a spus:
Eu la tara am facut un gard simplu din pari de stejar sau salcam (tot nu sunt 100% lamurit) inalti de 2 metri si ceva, infipti simplu in pamant pana ajung la inaltime de 1.6-1.8m. Pe ei vreau sa pun apoi plasa de sarma zincata de 1,2 m inaltime. Iese o chestie foarte rustica dar imi place cum arata.
Daca fac un calcul pentru 25 de metri m-au costat 60 de lei parii si plasa costa 200 lei. Munca am facut-o/o fac eu...
Floria a spus:
Pentru gardul din fata daca nu vrei sa fie foarte pretentios poti alege plasa de sarma de 1.5 m , 1.75m sau chiar de 2m inaltime. Poti planta pe langa gard iedera sau mana maicii Domnului care este vesnic verde si imbraca foarte bine acest gard. Eu am facut gard de 55 m lungime de 1.75m inaltime si m-a costat in jur de 1200 ron. Pentru ca gardul este in spatele terenului voi planta in primavara aceasta salcami foarte desi care au tepuse de 10 cm pentru paza. La celalat gard lateral pe langa plasa, am corcodusi foarte desi pe care pot sa-i tund la 2-3 m si fac un gard viu foarte rezistent.
25aaf a spus:
Piatra (la baza) si lemn, Cornelia. Se pun in valoare reciproc. Sper sa argumentez cu ceva fotografii cat mai curand.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
danad a spus:
Buna dimineata :D

cine poate sa ma ajute cu un sfat, doresc sa imi plantez gard viu , sa fie ceva care sa dureze de la un an la altul, si care sa creasca repede,
daca se poate si o sursa :oops:
alfa a spus:
Depinde ce intelegi tu prin gard viu.


Zorelele si caprifoiul sunt plante cataratoare. Nu poti sa faci din ele gard viu. Poti sa le folosesti daca ai un gard din sarma sau un perete cu spalier.
Zorelele nu sunt perene.Se inmultesc prin samanta. Caprifoiul este.

Daca vrei gard viu in adevarat sens al cuvantului, atunci poti sa plantezi, tuia, buxus, gutui japonez, etc.
Mnina a spus:
Eu sunt dintre persoanele carora le plac zorelele.Florile se deschid dis de dimineata si raman asa pana la pranz.Frunzele au forma de inima si acopera bine o pergola,crescand grabnic.Au si dezavantajul ca sunt invazive.
danad a spus:
da, aveti dreptate, nu am fost completa in detalii, am un gard de sirma pe care doresc sa-l imbrac, aici era intrebarea,
sunt frumoase zorelele dar trebuie plantate in fiecare an , e o grija in plus ,
multumesc pentru opiniile voastre,
va doresc numai bine
Mnina a spus:
Nu se planteaza in fiecare an pentru ca semintele ,cam cat bobul de piper ,rasar usor iar in primavara urmatoare ai iarasi zorele.Pe un gard de sarma se catara ideal.
 
Sus