Discutii depre Iazuri si constructia lor.

Schnuppe

New Member
Locuiesc in Tulcea , nu stiu tu de unde esti dar cred ca am o idee despre alge .

In primul rind eu vorbesc de mini-iazuri de gradina , nu de lacuri , ma refer la cele de cca 2-3-4 000 litri . Comparatia cu acvariile nu este irelevanta si o sa-ti spun de ce . Cu cit un bazin este mai mic cu atit echilibrul natural se stabileste mai greu , cu atit este mai "sensibil " la perturbari fizicochimice . In cazul lacurilor si al bazinelor foarte mari vorbim de sisteme echilibrate , foarte greu de perturbat odata stabilizate .

In al doilea rind , este o gluma sa sustii ca plantezi nuferi , umbresti iazul si ai scapat de alge , nu cred ca scopul iazului este o suprafata aproape complet acoperita de nuferi . Poate multa lume vrea sa priveasca suprafata apei , valurelele de la minicascada , poate sint pesti acolo , ideea ar fi sa-i si vezi nu ? In cazul oxigenatorilor nu inteleg , 4 plante/mp la ce dimensiune , lungime a plantelor pentru ca oxigenatorii cresc extrem de "voios " ? Pentru ca va invit sa introduceti in lac un firicel de Ceratophyllum si in citeva saptamini veti scoate kilograme din el . Elodea creste mai incet dar tot ar trebui cantitati mari din ea ca sa concureze dezvoltarea algelor .
Trestia va asigura doar o filtrare mecanica , un curent mai mare de apa in zona cu trestie nu ar asigura o filtrare de calitate .

Cunosc "piscinele" naturale de care vorbesti , cred ca tu asta ai amenajat dar eu nu ma refeream la acestea ci la iazurile de 2-4 mp decorative , poate nu toata lumea isi permite lacuri cu zone aditionale bogat plantate din cauza spatiului restrins .

Ramin la parerea ca este obilgatoriu un sistem de filtrare exterior cuplat cu o lampa speciala cu ultraviolete . Se obtine o apa perfect limpede , echilibrata pentru plante si pentru pesti , fara alge iar spatiul destinat filtrarii este de cca 0,5-1 mp , practic o groapa in pamint unde se ascunde tancul de plastic ce contine mediile de filtrare .

Nu sint de acord cu parerea ca fara o investitie in produse de calitate vom avea aceleasi rezultate , cel putin in privinta bazinelor cu apa , fie ele acvarii sau mini-iazuri . Nu cred ca o firma germana cu experienta de zeci de ani cum e Tetra investeste in cercetare si tehnologie ca sa fie concurata de 4 trestii si 5 oxigenatori .

De curiozitate , ce volum are laculetul tau si cam cit ocupa zona verde destinata filtrarii ? Si te-as mai intreba daca apa o recirculi cumva si daca lacul tau a functionat pe perioada verii prefect fara alge .
 

Schnuppe

New Member
Laculetul de la Lacor are si cascada ? Presupun ca are , doar ei asta vind .

Daca are cascada inseamna ca are si o pompa de recirculare si o conducta ce transporta apa din lac in virful cascadei . Pai pompa costa cel mai mult , e cea mai mare investitie . Nu vad ce ar fi asa de greu ca lateral de lac sa ingropi un bazin de plastic cu citiva bureti pentru ca asta e in principiu filtrul exterior . Si astfel apa e filtrata sigur si fizic si chimic ( o filtreaza coloniile de bacterii ce se dezvolta acolo in curent rapid de apa ) . Daca mai exista si zona verde de filtrare suplimentara e si mai bine . Si cind se curata filtrul se obtine un ingrasamint natural excelent . Lampa cu ultraviolete costa cca 200-300 ron , nu este exorbitant tinind cont de rezultatele ce se obtin .
La Bricostore am vazut un set de cascada Gardena la cca 700 ron . Doar cascada , folia era numai pentru cascada , pompa ridica la 2 m si cam 10 m lungime traseu . Mi s-a parut mult .
Am vazut miniiazul d-lui mihai_c , arata excelent dar am remarcat ca este ticsit de plante , caraselul nu prea mai avea loc . Eu as vrea un iaz cu o zona libera destul de mare pentru pesti ( de fapt pentru mine ca vreau sa-i vad ) . Sigur , am sa pun si destule plante acvatice dar nu vreau sa exagerez , vor fi si foarte multe chiar linga mal .

Revin cu intrebarea , cam ce volum de apa are laculetul tau , ce dimensiuni are ? Cam ce suprafata ai alocat zonei de plante pe care o folosesti la filtrare ?
Care este proportia dintre zona de regenerare si zona de apa libera , presupun ca exista un raport care trebuie respectat pentru a avea rezultate ? Daca suprafata necesara zonei verzi este foarte mare atunci nu este util in conditiile unei gradini mici unde spatiul este o problema .

P.S. Am studiat oferta celor de la Lacor . Au de toate , sint profesionisti . Dar preturile finale sint enorme , pacat ca vind la cantitati asa de mari .
Nu ma pot abtine , din oferta lor lampile cu ultraviolete sint printre cele mai ieftine produse .
 

mihai_c

Member
Pentru bazinul pe care il vrei (4-5mc) sa sti ca e mai relevant sa te raportezi la un bazin mare dacat la un acvariu de 100 l atat din punct de vedere al dimensiunii cat mai ales a faptului ca e amplasat afara, intr-un mediu pe care il poti controla mult mai putin decat in interior. Si pana la urma un bazinel de 5000 l de apa nu e tocmai mic.
Desi firmele producatoare recomanda, mie mi se pare exagerat sa ai nevoie de o pompa atat de puternica incat sa recircule intreaga apa dintr-un bazin in interval de 1 ora. Trebuie sa ti cont de faptul ca cu cat amplasezi mai multe filtre si mai sofisticate si care nu sunt parte integranta neaparat din lac (cum este de exemplu filtrul biologic cu plante) bazinul tau nu va fi echilibrat ci din contra.
Revenind la filtrul biologic cu plante: nu asigura doar o filtrare mecanica ci una mult mai complexa, apa trece prin straturile de mal, nisip, pietris, radacinile plantelor inainte de a se reintoarce in partea centrala a bazinului pe parcurs realizandu-se o flitrare fizica-chimica-biologica foarte eficienta similar cu ceea ce se intampla in filtrele cu burete, dar muult mai eficient. Daca pui filtre cu carbune activ si alte minuni eu consider ca e foarte scump si trebuie sa controlezi periodic parametrii fizico-chimici ai apei ca sa sti cand e nevoie sa schimbi filtrele altfel faci toata treaba in zadar.
Cat despre lampa cu ultraviolete, sa omori toate microorganismele si planctonul nu este o idee foarte buna pentru un lac de exterior.
Eu zic sa nu te bazezi 100% pe experienta ta de acvarist si sa incerci sa privesti si din alta persectiva... :wink:
In final ma bucur sa vad ca sunt tot mai multi pasionati de laculetzele de gradina si astept cu mare interes sa ne ti la curent cu constructia lacului tau...
 

mihai_c

Member
Da, asa este! Natura cred ca se pricepe mai bine chiar si decat o firma germana cu zeci de ani de experienta... :wink:
 

Schnuppe

New Member
Multumesc pentru sfaturi ! Chiar cei de la Lacor ar fi de acord sa-mi vinda cantitati mai mici ??? Ar fi grozav pentru ca as putea lua de la ei folie din cea mai buna ( in oferta de pe site erau numai suluri de citeva zeci de mp ) , chituri de lipire etc . Eu ii sun , le spun ca " sint dr. ...., am vorbit cu einsteinitza ! " . :rofl: . Glumesc , ramin dator pentru ajutor , multumesc mult !
In cazul tau ai un adevarat lac , aproape 200 mp suprafata e mai mare decit gradina mea . Dupa proportii ar trebui sa ai cam 60-70 mp plante acvatice ? E ceva , nu e de gluma acolo .
Am citit si eu despre natural swimming pools , sint cu totul de acord , mai natural si mai ecologic decit asa nu cred ca se poate .
Dar ... specialistii spun ca pentru un bazin mai mic de 70 mp nu se poate fara sistem de pompare . Cu cit este mai mic bazinul cu atit nevoia de filtrare este mai mare necesitind chiar construirea unui bazin secundar pentru filtrare de dimensiuni aproape la fel de mari cu ale bazinului de inot . Introducerea pestilor este nerecomandata/interzisa , dejectiile lor suprasolicitind zona de filtrare naturala . Se accepta insectele acvatice , broscute dar nu pesti . Apa din bazinul principal trebuie cumva captata si condusa in zona verde unde va fi filtrata natural si apoi va ajunge inapoi in piscina naturala , asigurindu-se improspatarea apei si schimbul de temperatura . Deci tot este nevoie de pompe . Si nu in ultimul rind , ca preturi sint printre cele mai scumpe amenajari acvatice .

Mihai_c , o pompare de 1.5-2 litri pe secunda in cazul unei cascade late , sa zicem de 40-80 cm si lunga de 1,5 - 2 metri nu mi se pare exagerat , poate tu ai impresia ca este un potop de apa dar practic este o minicascada decenta .
Filtrele astea pot fi exterioare sau interioare , daca amplasez o cutie de plastic in interiorul lacului , cutie ce contine doar bureti porosi face parte integrata din lac ? Nu se vede , nu polueaza cu nimic , plasticul e inactiv , nu contin carbune activ , doar bureti de diferite porozitati si atit . Datorita curentului mare de apa din interiorul lor acolo se dezvolta colonii de bacterii , arata ca un fel de mil , se dezvolta spontan , sint cele care se gasesc natural in apa , nu le insamintezi tu cu ceva , nu exista nicio chimicala introdusa in filtru . Bacteriile acestea descompun noxele din apa , atita fac . Sint aceleasi bacterii care se dezvolta pe radacinile si tulpinile subacvatice ale plantelor de apa , ale trestiilor etc .Ti se pare atit de sofisticat sau de nociv ? Si inca ceva , nu sint mai multe filtre pentru lacul meu , este unul singur si e destul de mic , e cam cit un bidon de 40-50 litri , plasat fie in lac , fie lateral de lac ( ingropat si mascat de vegetatie ) fie in virful movilei de unde porneste cascada ( mascat de pietre si vegetatie ) . Normal ca laculetul va avea si plante de apa , si inca destul de multe specii dar va avea si pesti , poate nu Koi ( desi as vrea mult dar cred ca spatiul e insuficient pentru ei ) dar sigur carasi . Cine a avut carasi sau Koi stie cam cit sint de micaciosi si cam despre ce cantitati de hrana vorbim . Nici nu ma gindesc sa risc sa ma bazez doar pe plante in privinta filtrarii , mai ales ca voi pune si eu citeva plante pe zona de 30-50 cm adincime dar atit .

Actiunea lampii cu ultraviolete este intradevar cu 2 taisuri , sper ca volumul mare de apa sa compenseze planctonul . Lampa se poate amplasa posterior filtrului si in afara de asta ramine destul plancton in zonele de vegetatie acvatica , sa fim seriosi cascada aia nu varsa o apa complet sterila . Oricum , ma gindesc sa o folosesc cind e necesar , un fel de backup in caz de obraznicii algiforme .

Daca doriti , la vara voi veni si eu cu exemple minunate din natura , mici sau mari lacuri din delta sau din zona mea , sufocate de alge , cu oxigen in cantitati infime dar cu sute de tone de vegetatie spre mal . Si algele fac parte tot din natura si doamna natura are propriile criterii in materie de aspect acvatic , criterii ce nu coincid intotdeauna cu ale noastre . Si va voi aduce exemple din inima deltei , zone izolate unde apa este filtrata de cantitatea gigantica de plante din delta . Sa va uitati mai atenti la stiri vara si veti vedea prin iulie-august cum se anunta mortalitati mari de peste in delta dunarii si cum se transmit imagini cu lacuri cu aspect verde . Va rog , nu comparati comportarea unui lac din zona montana cu a unuia din regiunile sudice , cu temperaturi uriase vara si cu alte expuneri solare .

Cred in continuare ca este necesar un sistem de filtrare in cazul cind nu putem aloca o zona corespunzatoare unui " iaz auxiliar pentru filtrare " . Si sa nu credeti ca firmele ce comercializeaza toate aceste sisteme au o clientela naiva sau neinformata ( evit sa-i spun fraiera ) , ar fi total gresit . Daca sitemul natural de filtrare ar fi fost accesibil oricui si in orice situatie fiti siguri ca firmele specializate ar fi dat faliment de mult .

In privinta iazului meu , acum este tirziu , probabil voi incepe la primavara , acum am un teren cu pamint negru gol golut , nici macar nu stiu daca mai pot planta macar un arbore ceva , sint total dezorientat , de cind s-a racit mi-au disparut toate ideile . Nu am stat niciodata la casa , nu am plantat nimic pe un teren , am teancuri de reviste si carti despre plante dar acum nu mai stiu ce sa fac , m-am blocat . Cind voi incepe iazul promit sa postez pas cu pas , poate ar fi util , macar asa ca imagini .
 

mihai_c

Member
He he :giggle:, de la acvariu acum ai sarit la comparatia cu ditai DD. Numai ca paraiasul tau nu va spala apa de pe o treime din continentul European :wink:.

N-am spus nimic de rau de filtrele de burete, am si eu unul, stiu cum functioneaza, era vorba de filtrele sofisticate si de lampile cu ultiraviolete, care nu poluaza dar sunt greu de intretinut si nu cred ca ai nevoie de ele. In plus spuneam ca si filtrele naturale cu trestie au o actiune eficienta si complexa, nu doar una mecanica cum ai afirmat tu.
Legat de pesti ei nu trebuie neparat tinuti in regim de "ferma de porci" ci pot fi hraniti in cantitati mai mici cu hrana din exterior, compensat cu ce mai gasesc prin bazin.
In fine am si idee despre ceea ce inseamna un debit de apa de 1-2 l/sec. :p
 

madalin28

New Member
Mie imi plac produsele lor, mi se par de buna calitate, sunt cam scumpe, e adevarat dar tot ce e bun e si scump...depinde in ce localitate esti si cat este de aprovizionat cel de acolo, am fost in Ungaria o data la o reprezentanta oase si nu stiam unde sa mai ma uit la cate produse erau afisate...si ce sa mai zic de ce diferenta de preturi...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: :rofl: Si eu am ingropat o oala mare in pamint sa pun un nufar :mrgreen: sau un lotus in ea sa-mi incinte privirea :twisted:
 

orlovszki

Member
Buna.
Chestia cu filtrarea este adevarata. Dar doar partial, ca toate adevarurile.
Pot avea un iaz frumos fara filtru si pot avea o balta imputita cu filtre superscumpe. Totul este o chestie de design si intretinere plus ceva cunostinte de microbiologie.
Daca doriti sfaturi, puteti sa gasiti multe raspunsuri la intrebari.
Apropos.
sunt de la lacor.ro si daca reporniti topicul din nou, si de ce nu, pentru ca acum vine primavara si incep problemele, atunci intru in chat cu voi.
cu bine :)
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Pariez ca desi este un topic lung, nu s-a spus tot despre treaba cu iazurile. Eu nu ma pricep recunosc, dar daca am profesor bun pot sa invat. :oops:
 

cri_cri

New Member
Foarte interesant topicul. Ma bucur ca am descoperit acest forum. Mi-am amenajat si eu acum 2 ani un mini iaz in gradina. Am facut toate de capul meu, vazusem inainte pe Discovery o emisiune si m-am hotarat sa incerc. A iestit ceva dragut, o sa pun si niste poze. Partea proasta este ca apa se murdarea foarte repede si trebuia sa o schimb. Era o operatiune care imi lua destul de mult timp, si trebuia facuta cel putin o data la 2-3 saptamani. Din cate imi dau seama greseala mea este ca nu am luat in considerare plantele acvatice. Doar pesti, din belsug :rofl: . Balta are maxim 1.5 m patrati, nu este nici foarte adanca dar am ajuns sa am 25 de carasi inauntru (erau pesti normali, cca 8-10 cm, i-am luat de la un magazin cu articole de pescuit, se vindeau ca momeala). Cand ma gandesc acum mai bine imi vine sa ma dau cu capul de pereti. Va dati seama ca mureau pe capete, dar eu luam altii in locul lor. Chestia e ca nu te mai puteai opri daca vedeai ce faini erau.
Atat cu trecutul, sa trecem la viitor. Anul asta vreau sa fac niste modificari "baltii" si sa va ascult sfatul cu plantele acvatice. Iar daca toate merg bine, "cazez" si 2-3 carasi aurii sau crapi Coy. Dar trebui ca mai intai sa ma asigur ca nu-mi mor, una e sa cumpar momeala cu 1 leu si alta e sa bag niste pesti de acvariu.
In ceea ce priveste echipamentele de filtrare nu ma pricep dar nici nu vreau sa investesc foarte mult. In plus nu am nici loc pentru asa ceva. Am o pompa care cred ca si filtreaza apa (adica are un burete mic pe care il mai curatam) si care o folosesc ca si fantana arteziana, plus doua becuri care plutesc pe apa. Pe langa asta am cumparat zilele astea inca o pompa mai puternica(si asta are niste bureti pentru filtrarea apei) din Baumax pe care vreau sa o folosesc pentru urmatorul proiect, o cascada din care apa sa se scurga inapoi in iaz. Vreau sa-mi spuneti daca imi ajung cele doua, in conditiile in care incerc sa fac rost si de niste plante. Mi-ar placea un nufar, dar in Sibiu la Metro nu am vazut pana acum. Astept sfaturi si incerc sa pun si niste poze.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
einsteinitza exista si o limita impusa de bun simt in promovarea unui furnizor. Am inteles ca tu esti incantata dar e deja prea multa insistenta cu treaba asta. Furnizorul e prezent in forum si poate spune chiar el niste lucruri. Nu cred ca are nevoie de lobby. Cum singur a spus, calitatea se autopromoveaza. Deci, hai sa pastram recomandarile intr-o anumita limita.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
einsteinitza e vorba de niste limite, pe care sunt convinsa ca le cunosti. Poti sa interpretezi cum doresti, eu vreau doar sa nu exagerezi recomandand mereu acelasi lucru.
 

orlovszki

Member
sunt si eu aici, lasati-ma sa ma desfasor.
Dar trebuie sa rescriu iarasi o pagina de raspuns pentru Cri Cri, numai ca am ramas in pana de curent si pot sa iau totul de la inceput :?

CriCri

Regula "nambar uan" - afara cu pestii.
Daca construim un iaz de la inceput, aveti rabdare vrea 6-8 satamani pana cand iazul se stabilizeaza. Daca introduceti pesti nici iazul, nici pestii, nici plantele si nici Dvs nu veti fi OK
Regula 2 � Plantare din prima zi. Inghesuiti cate mai multe plante puteti in iaz. Si daca doriti, va duc personal nuferi in aceasta saptamana la sibiu. Voi fi acolo Joi.
Regula 3 � Filtrul este necesar doar in cazul in care aveti pesti. Daca, in schimb aveti o pompita mica cu care doriti sa faceti un mic curs de apa atunci treaba e rezolvata. Filtrul nu va fi necesar ba chiar va putea sustine 2-3 pestisori. Va spun si cum se face imediat.
 
Sus