Discutii depre Iazuri si constructia lor.

orlovszki

Member
Bine zice Mihai. Subscriu in totalitate.
Cu un singur lucru stau si eu in dilema. Nuferii pe care le-am primit recent vin impreuna cu bile de argila. Din experienta mea pamantul nisipos este mult mai bun. Tocmai acum am scos din hibernare restul de rizomi pe care le-am avut ramase din anul trecut. Erau vreo 50 de buc. Acei care erau intr-un cos amarat de 10x10 cu nisip erau super bine dezvoltati. Ceilalti pusi in ditamai saci de 30x30 in argila arau cam slabuti. Deci?...
Nufar in acel bazin mic nu prea merge (poate doar un soi mai mic si numai in cazul in care apa nu o stropeste. De plante marginale, in rest, optiunea ramane deschisa...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Cred ca aici trebuie sa repet o intrebare pe care am pus-o la alt topic:cum s eprocedeaza cu semintele de lotus?Ce trebuie de facut cu ele?Se pun pur si simplu in apa sau exista o alta tehnologie inainte?
 

lili

Member
Gabiuta a spus:
Cred ca aici trebuie sa repet o intrebare pe care am pus-o la alt topic:cum s eprocedeaza cu semintele de lotus?Ce trebuie de facut cu ele?Se pun pur si simplu in apa sau exista o alta tehnologie inainte?

Semintele de lotus se scarifica. Poti folosi o panza abraziva sau o pila. Este necesar acest procedeu deoarece au o coaja foarte tare si impermeabila la apa. Scarifici pana in momentul cand apar urme albe.
Urmatorul pas :se pun semintele in apa. Incep sa lucreze dupa 4-5 zile iar la o saptamana vor aparea radacinile. Radacinile vor avea o crestere rapida si tocmai pentru acest fapt vor fi mutati in vase separate cu diametrul mai mare. Frunzele vor aparea dupa 1-2 luni. Inflorirea va avea loc in al doilea an de viata.
Lotusul are cerinte mari in privinta adancimii si suprafetei luciului de apa. Pentru suprafete si adancimi de 20-40 cm se preteaza nufarul.
Succes!!!! :wink:
 

Leanna

Member
Lotusul are cerinte mari in privinta adancimii si suprafetei luciului de apa. Pentru suprafete si adancimi de 20-40 cm se preteaza nufarul.
Succes!!!! :wink:




Stiam ca lotus=nufar :? Care e diferenta?
 

lili

Member
Leanna a spus:
Stiam ca lotus=nufar :? Care e diferenta?
Lotus sacru + Nelumbo nucifera
Caracteristici:
- frunze mai mari decat la nufar
- rizomii deasemenea
- metoda de propagare putin deosebita fata de nufar
- semintele mai mari si perioada de germinare poate ajumge la sute de ani
- nu este atat de invaziv precum nufarul
- in India este considerata o floare sacra
- simbolizeaza eternitatea
- provine din Asia, Extremul orient
- etc
http://www.salisbury.edu/arboretum/Perennia/NeNu/NeNuHM.html


Nufar = nimphaea

- frunzele mai mici
- semintele cat un varf de ac
- metoda de propagare prin seminte diferita fata de lotus
- originar din zonele tropicale , subtropicale si temperate ale globului
etc
 

orlovszki

Member
Chestia cu scarificatul este ok
Lotusul este la limita la noi. Suntem, practic, ultima paralela unde ar putea supravietui. Nu strica daca este intr-un loc mai ferit de inghet.
In ceea ce priveste adancimea, la Felix lotusii pe care-i cunoastem (nelumbo Nucifera) stau in apa pana la glezne. Arata cam naspa pentru ca este atrofiat si se rup in bataia vantului pentru ca cresc cat un om.
Nuferii provin din alta specie si pot fi plantati, in f. de soi, intre 1,5 si 20 cm. Dar majoritatea lor au nevoie de 60-80 cm
 

crisili

Member
Buna seara la toata lumea. Nici nu stiti cat ma bucur ca am dat peste acest topic tot cautand informatii despre iazuri ..... De mult visez la un mic mic iaz cu o mica mica cascada :). Multi radeau de mine cand le aratam locul unde va fi cascada mea (din pacate curtea mea este cam minuscula) dar ceea ce am vazut aici in discutiile voastre m-a linistit. Toate iazurile voastre sunt superbe si m-am convins ca nu trebuie sa ai un spatiu enorm ca sa faci ceva frumos.
Ieri am intrat in posesia materialelor necesare implinirii visului meu: un bazin de 150l, un curs pentru cascada si o pompa. Pentru toate acestea vreau sa ii multumesc domnului Orlovszki care cu foarte multa amabilitate si promptitudine a onorat comanda mea.
Planul era ca astazi sa ma apuc de lucru dar vremea mi-a incurcat toate planurile. Sper ca maine sa reusesc ceva. Ce as vrea eu ar fi un iaz cu o mica casacada. Nu sunt inca foarte lamurita cu plantele cum va fi, stiu doar ca as vrea un nufar doi si poate cativa irisi. Mai departe trebuie sa ma mai documentez un pic. La pesti nu m-as prea baga cel putin deocamdata, pana mai capat ceva experienta. O prima problema stiu sigur ca este faptul ca iazul va fi cam la ubra fiind in aproprierea unui visin destul de maricel. Peste tot pe unde am cautat informatii am vazut ca nu este amplasarea ideala dar din pacate nu prea am de ales. Asa ca daca aveti sugestii privind plante care sa se impace cu umbra v-as fi recunoscatoare sa mi le impartasiti. Probabil ca va trebui sa petrec destul de mult timp si pescuind frunze din iazul meu dar asta e m-am impacat deja cu ideea.
Daca avansez maine (as vrea mult sa reusesc sa fac ceva in weekend-ul acesta deoarece in weekendul viitor e ziua mea, pe 19, si mi-ar place tare mult sa am drept cadou cascada mult dorita :oops: ), am sa revin cu ceva poze. Pana atunci daca cineva are vreun sfat de dat asa pe ultima suta de metri .... sunt numai ochi si urechi. Multumesc anticitat.
 

Yanquapin

Member
Nu subapreciati rezistenta lotusilor! Nelumbo nucifera se intinde pana in Manciuria, unde temperaturile pica sub -40, iar N. lutea, american, pana in Minnesota si Ontario, cu geruri similare.
Pe de alta parte, un lotus din Sri Lanka nu va avea viata buna aici- daca o avea vreo viata!
Am seminte de N. lutea si sper sa am noroc cu ele. Am avut cu nucifera acum niste ani, si satul de asteptare, am intuit eficienta scarificarii. NU pana la indepartarea totala a testei- pericol de atingere a embrionului/cotiledoanelor, rezultand liber pentru infectii!
Cine este amator de aceste specii sa mi le solicite de acum- le voi lasa sa creasca in functie de cereri, nu cat vor ele :) .
 

crisili

Member
Banuiesc ca era cam tarziu pentru sfaturi :roll: . Am avut noroc de vreme buna asa ca iata rezultatul:
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... MAU_ph.jpg
http://egradini.ro/forum/webshots_downl ... uDw_ph.jpg
Daca vreti sa vedeti toate etapele le gasiti aici:
http://good-times.webshots.com/album/563087441cpcppQ
Stiu ca abia acum urmeaza greul de aceea sper sa ma ajutati cu ceva sfaturi despre plante. Din cate am intele am neaparat nevoie de oxigenatori si Elodea canadensis ar fi o optiune buna pentru ca si infloreste. Am sa caut zilele astea sa vad daca gasesc.Cam de cate plantute credeti ca am nevoie?
Apoi vreau neaparat un nufar. Sper sa ne impacam bine desi nu prea are soare dar incercam. Daca gasesc am sa iau si o zambila de apa. As mai vrea si niste irisi dar cred ca imi trebuie unii mai mici sa nu fie inghesuiti si poate si niste trestii pitice daca exista asa ceva.
Langa bazin am o hortensie, oare o sa ii placa acolo? Ce ziceti?
Orice comentariu ati avea va fi apreciat.
 

iza1202

Member
Eu zic sa nu te grabesti totusi cu plantele, iti trebuie parerea unui specialist. In aceeasi situatie ca tine am fost si eu si tentatia sa comanzi ce-ti place este f mare, doar ca iti trebuie plante carora sa le si placa conditiile de-acolo. Vrei nuferi, te-nteleg perfect (si eu pusesem ochii pe unul din doua culori, o minunatie) dar lor le place apa statatoare. Eu sfatuita am facut o comanda pe net, maine sau poimaine am promisiunea ca-mi va fi trimis coletul prin curierat rapid. Daca plantutele sunt sanatoase iti voi spune cum am procedat si la cine sa apelezi.
 

crisili

Member
Multumesc pentru sfat, tocmai de aceea am si postat aici ca sa nu ma trezesc cu o gramada de bani cheltuiti si cu iazul tot gol. Tot citind pe forumuri am ajuns, cu mintea mea de neavizat, la urmatoarea concluzie cu plantele:
Oxigenatori
Elodea Canadensis

Marginale
Cyperus
Iris laevigata 'Variegata'

Plutitoarele
Eichornia crassipes

De adacime
Nufar- N. Gonnere

Cum vi se pare? Sunt pe calea cea buna sau am luat-o razna?
Iza multumesc pentru bunavointa. Astept vesti (bune sper) cat de curand.
 

orlovszki

Member
Cum inca nu ati introdus nici o planta, asteptati-va sa se inverzeasca apa.
Un nufar mai pitic ar trebui sa reziste avand in vedere faptul ca cascada este de debit foarte mic si nu va trebui sa afecteze prea tare nufarul.
Un pypha minima, pontaderia, sau alte plante scunde sunt Ok. Irisul sau Canna sunt prea mari pentru acest iaz. Elodea este OK. Ce plantati in jurul iazului depinde de sol si zona. Daca iazul este in umbra atunci Hosta poate fi plantata.
Despre umbra fiind vorba, iazul se simte mai bine daca este partial umbrit. Dat fiind suprafata mica a iazului singura problema (cea a frunzelor, fructelor si florilor ce cad in iaz) nu este greu de inlaturat.
 

crisili

Member
Apa ma astept sa se inverzeasca, tocmai de aceea m-am pus repede pe intrebat despre plante ca sa nu se inverzeasca prea tare :) .
Primul pas, ma duc si cumpar Elodea. Daca nu ma insel am vazut-o prin mai toate magazinele cu acvarii. Cam cate ar trebui sa iau pentru a fi suficiente?
Nufar pitic unde as putea gasi? Mi-ati putea da o denumire mai exacta?
Multumesc pentru incurajari. Abia astept sa ajung acasa sa vad cate floricele a strans pe ziua de azi :rofl: acesta fiind pretextul de a sta pe langa el. Ieri cu greu m-am lasat dusa de acolo :oops: .
 

crisili

Member
Multumesc VioletaB. Imi este asa de drag de el incat ieri cum am ajuns acasa cum am sarit sa il curat. Erau vreo 3 petale cazute in el si un gandacel dar mi-a luat cam o ora si ceva pana sa il "curat" bine :rofl: . Spor la treaba si vrem sa vedem si poze :) .
 

GeorgetaR

New Member
Buna ziua tuturor. Sunt cat se poate de noua pe aici, am mai tot citit ce ati scris dar de-acum mi-am facut si eu cont. Am si eu un iaz:
Linkurile invalide au fost sterse
sau
Linkurile invalide au fost sterse
Pozele sunt putin mai vechi, acum nu mai e asa chel pe langa el, au mai crescut plante noi. In interior am 7 carasei portocalii (am avut 10 dar trei au murit anul trecut), acum sunt bine-merci desi au stat in bazin asta iarna. Ca plante, am deocamdata un nufar care si el a trecut cu bine peste iarna si am mai comandat niste papura si inca vreo 2 plantute, nu mai stiu cum se cheama, care ies din apa si fac si flori. Problema mea sunt plantele de pe fund, pe care de regula mi le mananca pestii. Si dupa ce am citit ce ati scris voi imi dau seama ca si daca nu le mancau tot nu o duceau prea mult fiinca nu le plantez eu cum trebuie. Mai intai am bagat si eu planta in apa cu inelul ala metalic dar m-am prins ca oxideaza si le-am lasat fara. Problema e ca eu nu am decat pietris pe fund si inteleg ca-mi trebuie si nu stiu ce substrat. Pe asta il gasesc eu de cumparat pe undeva dar as vrea sa stiu ce oxigenatori as putea lua care sa nu-i mai intereseze pe carasei.
Mi-as dori si o broasca testoasa in bazin dar inteleg ca cele cate se vand la pet-shop-uri nu-s bune ca imi papa pestii, cica mi-ar trebui o broasca testoasa de pe la noi, stiti cumva unde as putea gasi?
Va multumesc pentru rabdare.
 

mihai_c

Member
Se gasesc plante oxigenator in cosulete de plastic cu pietre indesate langa sa stea la fund. Nu ai nevoie pentru ele de substrat. Si in general pe fundul bazinului nu ai nevoie de substrat, plantele le pui in ghivece obisnuite sau speciale pentru bazin, cosuri etc.

Broastele testoase autohtone sunt protejate si este ilegal sa le recoltezi, cumperi, detii.
 

GeorgetaR

New Member
Multumesc, Mihai_c.
OK, m-am dumirit cu broastele, pacat.
Imi poti spune si ce plante anume sa cer la magazin sa nu le mai manance pestii?
Off topic, sa stii ca dupa ce am vazut mini-iazul tau m-am hotarat si eu sa "construiesc" unul. Chiar mi-a placut foarte mult.
 
Sus