Discutii depre Iazuri si constructia lor.

cornelia

Fondator
Membru staff
Iata ce ziceam einsteinitza: dl. Orlovszki e cu noi. Si te asigur ca un post informativ valoreaza mult mai mult decat o recomandare. Hai sa-l lasam sa se desfasoare. :)
 

orlovszki

Member
Bine. Deci incep sa scriu din nou:
RECONSTRUCTIA IAZULUI:
CriCri, asi recomanda sa mai reprofilati marginea iazului. In loc de bolovanii aceia pe post de contragreutate, va recomand sa excavati inca o fasie de 15-20 cm latime, la o adancime de cca 10 cm. Veti avea o terasa in acest fel, pe care sa--l puteti umple cu piatra si bolovani de diferite marimi. Capatul membranei sa-l lasati iesit la suprafata un deget. Presarati cu pietris si in partea din spatele foliei (in exteriorul bazinului). Dupa vreo 2 zile puteti decupa surplusul de material la nivelul pietrelor. In asa fel nu se va vedea plasticul acela in iaz. Plus ca veti putea planta cateva plante de tarm in acest pat de pietris. OK?
 

cri_cri

New Member
Va multumesc pentru primele sfaturi. O sa tin cont de ele, astept o zi de sambata cu soare si o sa le pun in practica. In ceea ce priveste nuferii, va rog sa-mi spuneti cat costa unul si ce alte plante as mai putea baga in iaz.
 

orlovszki

Member
PLANTE ACVATICE
Putem, fara a ne scufunda in clasificari stufoase, sa mentionam:
- Nuferii: care sunt de diferite feluri, cu culori diferite precum si cu necesar diferit de conditii climatice, acvatice precum si de adancime:
rolul nuferilor este nu doar de a filtra apa ci si de a proteja oglinda de apa de lumina excesiva. La noi in tara este de luat in seama o acoperire de 50% din luciul apei.

- Plantele de tarm: Iris pseudacorus, Iris laevigata 'Variegata', Pontederia cordata, Typha angustiflora si Typha minima, Caltha palustris, Canna Harvest Yellow, Sagitaria sagitifolia, Calla, samd. Acestea au rol de absorbtie a substantelor nutritive din apa, de decantare a murdariei si a coloizilor din apa precum si de a proteja de la incalzirea excesiva a apei din iaz exact acolo unde adancimea este mai mica si incalzirea este mai accentuata.

- Oxigenatoare, plante imerse, cum este Ceratophyllum, si care mai au un rol important, si anume functioneaza ca si un filtru. De altfel, starea de sanatate a Ceratophyllum-ului va da un indiciu despre calitatea apei. Acesta este destul de agresiv, dar se poate recolta, sau rari relativ usor.

Referitor la plante. Am mai scris de multe ori persoanelor interesate ca sunt o sumedenie de plante exceptionale din flora spontata. Intrebati-o pe Einsteinitza. Singura problema este ca trebuie sa va asigurati ca nu veti infecta iazul cu aceste plante. Din acest motiv se recomanda sa le spalati intr-o solutie pe baza de cupru, oricare ar fi acesta, si sa le tineti peste noapte in aceasta solutie. Verificati si daca frunzele nu este infestat cu vietuitoare nepoftite - insecte fitoface, din pacate va puteti trezi cu Sagitaria, Nufarul sau chiar papura full de paduchi. Iar dezinsectia plantelor acvatice este practic imposibila. Odata am incercat sa scap de ele pulverizand doar pe frunzele de Sagitaria o solutie de Mospilan. Rezultatul a fost ca in doar o zi apa din iaz s-a transformat in supa de spanac. De ce? Mospilanul a intrat in apa si toate bacteriile, zooplanctonii mei responsabili cu curatirea apei, au fost exterminati in masa.

va trimit linkul pentru plante in prive'
:D
 

orlovszki

Member
cri_cri a spus:
Va multumesc pentru primele sfaturi. O sa tin cont de ele, astept o zi de sambata cu soare si o sa le pun in practica.
CriCri. A trecut weekendul. La noi a plouat asa ca m-am dus sus in munti la ultima partida de schi semi-nautic.
Ati reusit ceva cu iazul? Nu aud nimic nou pe aceasta tema.
 

orlovszki

Member
Am doua observatii visavis de acest iaz. Cred ca ar fi bine sa modificati un pic inainte de a termina complect amenajarea lui. In primul rand mi se pare ca are o margine prea inalta. Daca dorim sa mergem pe linia naturala, atunci nu este permisa o margine ridicata, in stil de crater. Daca o dorim totusi mai ridicata, atuni va propun sa mergeti pe linia moderna, construind un contur mai pronuntat si mai bine definit.
Cealalta observatie este ca ar fi fost binevenit o mica terasa in jurul bazinului. Daca ar fi dupa mine, asi fi facut o terasa de cca 25 cm latime la o adincime de cca 30 cm si una identica la 10 cm sub cota 0. Pe terasa de jos asi pune in ghiveci plante acvatice iar terasa de -10cm ar fi utilizat doar pt balastare cu pietris in asa fel incat membrana sa se indoaie in sus, deasupra cotei 0. Astfel ati putea avea o margine la inaltime egala cu pamantul din imprejurime.
PROTECTIE: in primul rand nu puneti asa o cantitate de piatra direct pe folie altfel riscati sa vi se perforeze. in al doilea rand fixati folia cu cateva pietre ininte de a fi umplut cu apa. Acum riscati ca pe masura in care se umple iazul cu apa si folia preia toata suprafata bazinului, sa fie foarte solicitat la stres. Daca este balastat in asemenea fel si nu are cum sa mai fie suplinit, atunci riscati sa se rupa folia. Pentru ca este PVC, nu-i asa? In caz de membrana de cauciuc elastic riscurile sunt net inferioare.
O ultima observatie. Nu trebuie abuzat de asemenea cantitate de piatra. In natura nu gasiti asemenea ochiuri de apa. Iar trecerea de la apa la uscat este mult mai subtil in natura.
 

George

Member
Multumesc mult pentru sfaturi! Da, aveti dreptate, dupa ce l-am terminat mi-am dat seama ca l-am incarcat cu prea multa piatra. Terasa despre care vorbeati exista, doar ca nu se vede din cauza ca am acoperit-o si pe aceasta cu bolovani :oops: Voi mai face unele modificari dupa care voi reveni cu poze.
 

orlovszki

Member
Despre asta vorbeam. Daca nu se vede terasa, inseamna ca folia este prea tare intinsa, iar cand se va umple cu apa atunci va exista problema cu mularea. :wink:
Mai bine sa faceti modificarile necesare acum decat atunci cant este lucrarea terminata.
 

Cristiana

Member
Buna seara, sunt noua pe acest forum, si am o gramada de intrebari de pus, la tot atatea topicuri.

Marea mea durere de cap este insa iazul din gradina, pentru care as avea nevoie de sfaturi. Nu este un iaz mare, are cam 2-3 metri cubi, din pacate sotului i-a venit ideea de a introduce si niste carasi in el, problema este ca toti factorii cumulati (expunere la soare, pestii si broastele de care nu am nici o sansa sa scap) fac ca apa sa se tulbure destul de des, si sa fim nevoiti sa o schimbam. Plantele acvatice sunt doi nuferi care s-au inmultit in legea lor, asa incat trebuie sa-i divizez si sa mai dau din ei, si doua ghivece cu irisi acvatici. Exista si o pompa de filtrare, dar dupa parerea mea este insuficienta pentru acest volum.

As avea mare nevoie de un sfat privind imbunatatirea lui, eventual recomandare pentru plante acvatice si/sau o pompa adecvata. Din pacate, pe unde m-am dus sa intreb ce pompe se recomanda, mi-au pus in brate documentatia ca sa ma descurc singura, si tare descumpanita am ramas, habar n-am ce sa aleg.
 

orlovszki

Member
Da. Aceeasi problema din nou. Intr-o balta de o palma e cam greu sa se tina curatenie, mai ales cant exista pesti. Plantele acvatice inca nu au pornit deci filtrarea lor este minima in acest moment. Dar acum este momentul pt divizarea rizomilor de nuferi. Nu stiu ce pompa de filtrare aveti, puteti sa-l descrieti mai pe larg? In cunostinta de cauza va pot da cateva sfaturi utile.
 

Cristiana

Member
orlovszki a spus:
Da. Aceeasi problema din nou. Intr-o balta de o palma e cam greu sa se tina curatenie, mai ales cant exista pesti. Plantele acvatice inca nu au pornit deci filtrarea lor este minima in acest moment. Dar acum este momentul pt divizarea rizomilor de nuferi. Nu stiu ce pompa de filtrare aveti, puteti sa-l descrieti mai pe larg? In cunostinta de cauza va pot da cateva sfaturi utile.
Oooo, multumesc pentru promptitudine, si nici critica nu strica :oops: ! Pompa este una mecanica achizitionata din Praktiker, cred ca marca TIP, filtrarea se face printr-un burete care se imbacseste des, si are si o miniarteziana.

Acum am citit din urma si despre plantele oxigenatoare, sper sa gasesc si prin Arad la pet-shop-urile care vand articole de acvaristica, fiindca nici nu stiam de ele. Adevarul este ca mie mi s-a pus pata pe pesti, ii vad pe ei principalii vinovati, dar cu broastele din zona n-am nici o sansa sa o scot la capat si sa le evacuez.

Oricum, sotul a golit alaltaieri balta ca sa faca niste reparatii la folie (a intepat-o azi-iarna) asa ca acum e curatenie, urmeaza sa punem la loc apa si restul jucariilor. Pestii stau intre timp in vechiul iaz, un recipient preformat. Sa-i lasam acolo pana cand se stabilizeaza iazul? Mi-e frica ca dureaza mult, si e cam mic pentru ei.
 

orlovszki

Member
Daca pestii se simt bine in bazinul preformat, tineti-le acolo un timp. Din pacate toata lumea se pune acum la treaba sa curete iazul. Cu totii dorim sa incepem primavara cu un iaz curat. Problema este ca pestii sunt destul de slabiti acum dupa o iarna lunga si nu prea agreaza idea tulburarii lor. Dar daca totusi ati facut-o, atunci faptul este consumat. Aveti grija la oxigenarea pestilor in bazinul mic si hraniti-le foarte moderat acum, in special la peste 12 grade temperatura apei.
stabilizarea unui iaz nou dureaza foarte mult timp, si depinde de o sumedenie de factori. Printre acestea dimensiunea si temperatura sunt f. importante. Puteti grabi procesul prin inseminarea cu bacterii denitrificatoare tip Bacterial sau Bactifit, respectiv plantarea corespunzatoare (calitativ si cantitativ) cu plante acvatice.
Pompa de filtrare este mai degraba un banc. Sa nu va imaginati ca functioneaza pompita cu un burete de marimea unui mar ca si filtru. Oricum, filtrul se infunda f. repede si trebuie curatat frecvent.
 

orlovszki

Member
Broastele. Am uitat sa scriu despre ele!
Curatati balta sau iazul de icre. Acum ar cam trebui sa fie plin de ele peste tot. Daca nu vreti sa va umpleti de mormoloci, faceti curatirea acum.
Nu inteleg totusi de ce sunteti asa de tare impotriva broastelor. daca numai prezenta lor va deranjeaza ar fi bine sa stiti ca lipsa lor ar fi mult mai neplacuta pentru dvs.
Asa ca mai bine suportati-le cateva saptamani ca vor dispare din balta, Please :rugaciune:
 

Cristiana

Member
Nu sunt deloc impotriva broastelor, atat doar ca ne injura toti vecinii, caci am umplut tot cartierul de vietati oracaitoare. Icre n-am prea gasit, de fapt sotul a curatat balta, ci doar o broasca enorma si plina, care urma abia acum sa-si depuna mostenitorii. Credeti ca a ramas biata de ea in fundul gradinii? Precis e la locul ei deja...

Oricum, balta trebuia reparata, v-am scris ca a intepat-o in doua locuri, sa vad maine dimineata daca apa a ramas la nivel, daca nu, iar cautam vreo gaura.

Acum, despre pompa cu pricina imi imaginez si eu ca e un banc, dar nici macar nu am idee ce pompa s-ar potrivi la iazul nostru. Imi puteti da o idee in acest sens? Bacteriile de care mi-ati pomenit tot la magazinele de acvaristica se gasesc?

Multumesc mult pentru sfaturi, deja l-am anuntat pe hasband ca trebuie sa pornim in cautare de plante oxigenatoare.
 

orlovszki

Member
Broaste: Stiu, sorry. E usor sa dai sfaturi. :barfa: Acum doi ani vecinul mi-a promis ca-mi arunca peste gard o punga cu carbid daca nu domolesc broastele.
Intepatul: verificati mai bine de doua ori decat sa desfaceti iarasi bazinul. daca nu gasiti, incercati sa picurati stropi de lapte condensat (pt cafea). Daca nu bate vantul si exista scurgere atunci laptele alb incepe s-o ia spre locul unde scapa :idea:
Pompita iarasi,poate sa functioneze, dar mai bine nu va lasati convinsi ca va face fata. Bagati plante, bacterii si totul va fi ok.
Bacterialul poate se gaseste in comert. Va pot trimite daca nu gasiti. Intreb si de la colegii mei din Bucuresti daca au. Daca nu le spun sa faca stoc, ca oricum vine primavara.
Spor la lucru si la hasband
 

iza1202

Member
Eu tot nu inteleg urmatorul lucru: daca ai un bazin mititel, care n-are nicio legatura cu pamantul cum poti sa-l "inverzesti"? Pui plantele pur si simplu si ele cresc fara sa adaugi nimic? Si daca da, de care? Plante de tarm nu poti sa pui ca banuiesc ca acelea trebuie sa fie plantate pe malul unui iaz, adica trebuie niscaiva pamant... Eu am curatat "fantanita" ( bazin plastic +tasnitoare ) de vreo 2 saptamani, i-am pus apa si ma uit lung la ea nestiind ce anume sa comand. Am gasit cateva din cele recomandate de Orlovszki aici : http://www.gardener.ro/shop/index.php?a ... ies&cat=20. Sunt intr-o nebuloasa totala :? .
 

mihai_c

Member
Pui plantele in ghivece speciale (saculeti sau cosulete de plastic) se gasesc acum usor si sunt ieftine. Pamant argilos, nu organic. Vad ca ai si niste locasuri gata pregatite in bazinul tau doar sa pui pamant si plante. Nufar, daca vrei sa pastrezi arteziana, nu cred ca ai unde sa pui, nu-i place apa in miscare. Plante, comanda ce-ti place tie ... :rofl: tu o sa vezi bazinul ala toata ziua, nu noi...
 

iza1202

Member
Iti multumesc Mihai, m-am cam dumirit. Dar in cazul asta sper sa nu dea coltul tasnitoarea :D
PS Felicitari pentru blog, ai niste poze superbe!!!
 
Sus