Discutii depre Iazuri si constructia lor.

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Corina sa inteleg ca ne inviti la o intrecere de "crawl" in iaz?? :oops: Super!!!

N-as vrea sa anticipez dar tentatia este asa de mare citind tot ce ati scris pina acum....incit ma bintuie gindul de a-mi face si eu un iaz.Practic el este format!Numai pamintul trebuie scos din respectivul patratoi inconjurat de pietre!!!
Inormatii am,specialisti vad ca sunt........folie se gaseste....nuferi de asemenea.
Totul este sa asteptam primavara! :wink:
 
A

Anonymous

Guest
Cu drag va invit,doar tu stii,ai fost si la inceput sa-l vezi.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:* Corina....normal ca tu nu vezi!!!!!!!!!!!!!!! :oops: :rofl:
Intrecere tot o sa facem!Macar un bras .........ceva.........
 

nae

Member
einsteinitza, nu pot sa zic decit la fel ca Mihai... W o W !!

Felicitari ! E superb...cred ca m-ar bate sotia daca m-as apuca sa fac asa ceva, insa nu am atita spatiu oricum. Apropo, ce suprafata ocupa ?

Nu imi dau seama cum va arata la final sau unde va fi cascada si cum va fi separata zona de inot de zona de plante. Sa faci poze sa vedem cind e gata :-)
 
A

Anonymous

Guest
Nu va ambalati,eu am avut sansa (cred) sa am in curte un sant mare,lat,
 
A

Anonymous

Guest
M-am intors cu poze noi si pot sa spun ca lacul meu e in mare gata.
 

osa

Member
Salutare,
eu as avea o intrebare referitor la iaz: care ar fi criteriile de decizie referitor la unde sa plasam optim un iaz in gradina.
Am un teren de 744mp pe care urmeaza sa construiec o casa, iar in paralel cu constructia casei m-am gandit sa conduc si "constructia" unui iaz, dar nu stiu unde sa il plasesz.
Ca si dimensiunile iazului m-am gandit undeva pe la ~2mx2mx0.8m si eventual o mica cascada(dar inca nu sunt convins la cascada) obtinuta din pamantul rezultat in urma sapraii iazului.
Iazul l-as popula in exclusivitate cu plante. Pesti nu vreau fiindca ma acvariu :) si compenseaza
Daca m-ati putea ajuta cu idei, sugestii, mi-ar fi de mare folos.
Mersi.
 

mihai_c

Member
In mod normal iazul se amplaseaza langa terasa pentru a face din aceasta un loc ideal de relaxare. De examplu un padiment de lemn pe care sa pasesti din casa si sa ajunga pana pe malul iazului si pe care sa amplasezi o masuta cu scaune e o chestie bestiala. Asta pentru oamanii "normali", eu prefer varianta 2 cu iazul amplasat intr-un loc ferit, sa zicem intr-un colt al gradinii.

Cascada are multe avantaje functionale si estetice si iti sugerez sa construiesti una. La fel pestii asigura hrana pentru plante, te scapa de tantari etc.

Legat de constructia in paralel (sunt in santier de 2 ani si vb din experienta) eu as face groapa si atat in paralel cu constructia casei. Plasarea foliei, umplutul cu apa si populatul cu plante l-as lasa dupa ce am terminat toate lucrarile le casa.
 

osa

Member
Mersi de raspuns Mihai_c.

Referitor la pesti ai dreptate, dar popularea iazului cu pesti, necesita mai multa ingrijire si o mai mare atentie pentru iaz, si locuitorii lui.

Ceea ce priveste amplasarea iazului, referitor la varianta a doua eu vad un "dezavantaj": avand in vedere ca iazul e departe de casa si va fi mai putin frecventat de oamnei, animalele care vor veni la iaz(pasari in special) nu se vor obisnui cu oamenii. Daca e langa caa, dupa scurt timp, daca nu deranjezi vizitatorii, s-ar putea ca in scurt sa ai in jurul iazului un biotop mult mai vast.
Iar dezavantajul iazului langa casa este ca atrage tantarii care cu siguranta vor gasi o cale sa intre si in camere, ceea ce devine la un moment dat foarte enervant.

Voi tine cont de sfatl tau, cand vine excavatorul pentru fundatie, il voi ruga sa imi sape si locul pentru iaz. Insa pentru asta trebuie sa ma decid deja de pe acuma unde va veni, si inca mi-e greu sa gasesc locul potrivit...

Cascada sigur imi voi face, mai incurajat cu raspunsul tau :), mersi, insa si cascada are un dezavantaj: avand in vedere ca agita apa la suprafata, contribuie astfel la eliminarea mai rapida a CO2-ului din apa care este extrem de necesar pentru plante. CO2, care de obicei niciodata nu este suficient.

Mersi!
 

mihai_c

Member
Prin agitarea apei nu se pierde neaparat CO2, ci se regleaza (daca se gaseste in exces se pierde, daca este deficit se dizolva).
Probabil sti lucrul asta: cu cat mai mult CO2 cu atat mai bine, din acvaristica (spuneai ceva de acvariu la un moment dat). La iaz e un pic altfel: :mrgreen:
- doar o mica parte din plante (doar 1 din cele 4 categorii) sunt submerse, restul au frunzele in principal deasupra apei.
- daca ai exces de CO2 si de nutrienti o sa te lovesti de o chestie foarte nasoala care se cheama: ALGE!
Plantele submerse (oxigenatorii) pe care o sa le pui in bazin (iti recomand Elodea) le pui tocmai ca sa oxigeneze apa si sa blocheze nutrientii si CO2 pe baza carora se hranesc si se dezvolta algele.
In concluzie excesul de CO2 in iaz nu e bun deloc...

osa a spus:
Cascada sigur imi voi face, mai incurajat cu raspunsul tau :), mersi, insa si cascada are un dezavantaj: avand in vedere ca agita apa la suprafata, contribuie astfel la eliminarea mai rapida a CO2-ului din apa care este extrem de necesar pentru plante. CO2, care de obicei niciodata nu este suficient.Mersi!
 

osa

Member
Intr-adevar teoria cu CO2 l-am preluat de la acvariu. Avand in vedere ca nu ma prea pricep la iazuri, ma voi lasa pe mana cunoscatorilor in ceea ce priveste nutrientii :)
Mersi!
 

mihai_c

Member
Se gaseste la magazinele de acvaristica, acum e octombrie si deja gasesti tot mai greu plante de acvariu.
In lacuri la fel, la prima bruma "bradisul" (cum il numesc pescarii) ingheata si cade la fundul apei.
In cel mai rau caz la primavara :wink: ...
 
A

Anonymous

Guest
Poze cu lacul toamna,fara prea multe plante dar totusi,cat de cat
 

Schnuppe

New Member
Va salut ! Sint nou pe acest forum dar va citesc de multa vreme . Nu cred ca exista in tara atitea informatii utile despre plante si gradini cite am putut gasi aici . Este incredibil !

In curind ma mut si eu la casa , am o gradina micuta de cca 150 mp dar vreau s-o amenajez frumos si va avea inclusiv un mic iaz cu plante , pesti si o cascada . Consider ca singura solutie practica pentru a avea un astfel de iaz cu apa impecabil de limpede este dotarea lui cu un filtru serios , bine dimensionat si plasat pe traseul conductei/furtunului de recirculare a apei si , cel mai important , dotarea lui obligatoriu cu o lampa cu ultraviolete . Este singura solutie contra algelor verzi fara sa afectezi si plantele acvatice . Sigur , intr-un sistem micut ca al domnului Mihai este posibil ca oxigenatorii sa concureze serios dezvoltarea algelor dar nu cred ca ne putem baza pe ei intr-un iaz mai mare , ar trebui sa avem o suprafata ticsita de oxigenatori si chiar si asa tot am avea o apa verde . Eu ma bazez pe experienta mea de acvarist si stiu cit de greu se poate lupta cu algele , am pierdut din cauza invaziei lor plante de acvariu la care tineam mult . In privinta sistemului de filtrare eu v-as recomanda cele fabricate de firma Tetra , eu cel putin din acestea cred ca o sa iau . Sint medic veterinar , am cabinet si un mic PetShop si furnizorii mei au aceste sisteme la vinzare , desi cererea in Romania este extrem de mica . Nu sint ieftine , pompa de 5-7000 l/h cu adaptor pentru arteziana +filtru exterior ( tanc exterior cu diferite medii de filtrare in trepte ) + folie pentru un iaz de 2-3 m lungime si cca 1,5-2 m latime si 1-1,2 m adincime maxima ar costa in jur de 1000-1500 ron . Cel putin asa am calculat eu in mare . Nu este putin dar tineti cont ca un acvariu bine pus la punct , de cel putin 10-15 ori mai mic decit un astfel de iaz , costa 2000-2500 ron . Acestea sint preturile sistemelor de filtrare de top dar exista si alte firme la preturi mult mai mici , chiar ma gindesc sa folosesc filtrul exterior de la alta firma , dar lampa cu ultraviolete trebuie sa o pun separat pe traseul conductei .
Sper ca informatiile mele sa va fie de folos .
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Bine ai venit Schnuppe. Cat pe ce sa te consider spammer (la inregistrare/validare, din cauza numelui mai neobisnuit), sa ma ierti. Bine ca te-am validat. :wink:
 
Sus