Dionaea muscipula

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata initial de catre:
mflorian
Trimis: Mar Sep 19, 2006 12:23 pm
_________________

Denumire ºtiinþificã:
Dionaea muscipula

Denumire popularã:
Capcana mustei Venus

Imagini:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... ages&gbv=2



Tipul plantei:
erbacee perenã

Gabarit:
10-15cm x 10-15 cm

Lumina ºi temperatura:
soare sau loc foarte luminos. Dacã lumina este insuficientã, partea interioarã a capcanelor îºi va pierde culoarea roºie, culoare esenþialã pentru atragerea insectelor. Agreeaza temperaturi între 20-35C iar iarna între 4-12C.

Flori, frunze, fructe:
Înflorirea trebuie evitatã prin tãierea tijei, deoarece poate duce la moartea plantei în anul urmator.

Solul:
sol acid (pH 4 pînã la 4,5) format din 50% turbã + 50% nisip spãlat. Solul trebuie sa fie steril, fãrã nutrienþi. Toþi nutrienþii necesari plantei vor fi obþinuþi din digerarea insectelor.

Udarea:
apã distilatã sau apã de ploaie. Orice acumulare de sãruri va duce la moartea plantei. Solul trebuie sa fie ud permanent. Daca solul se usucã, planta moare. Dupã unele surse apa nu trebuie sã stagneze în farfurioarã. Dupã alte surse, dimpotrivã, farfurioara trebuie sã fie plinã cu apã în permanenþã. Am încercat a doua variantã ºi am constatat cã nu existã probleme atîta timp cît substratul este steril (nu apar mucegaiuri ºi planta nu putrezeºte). În habitatul sãu natural, planta poate sta sub apã chiar ºi cîteva sãptãmîni.


Aerul:
umiditate de cel puþin 45% ºi sã se asigure circulaþia aerului.

Ingrãºãminte:
NU se folosesc îngrãºaminte pentru plante, de niciun fel. Planta ºi-a dezvoltat capacitatea de a prinde insecte tocmai datoritã faptului cã trãieºte pe substraturi extrem de sãrace în nutrienþi. Insectele nu trebuie sa fie prea mari pentru a nu putrezi. Hrãnirea se face cu 2-4 insecte/lunã, cîte una odatã. O frunzã-capcanã poate digera maximum 3 insecte, dupã care se înnegreºte. De asemenea, o frunzã-capcanã se închide ºi se deschide de maximum 4-5 ori, dupã care moare. Aºadar, nu vã jucaþi cu frunzele-capcanã, deoarece închiderea ºi deschiderea acestora, pe lîngã faptul cã scot din funcþiune frunza respectivã, solicitã foarte mult planta.

Inmulþire:
prin divizarea tufei, primãvara, devreme.

Condiþii de iernare:
în habitatul sãu natural planta hiberneazã la temperaturi coborîte, dar pozitive. Planta poate fi plasatã în orice loc rãcoros, la temperaturi de peste 4 grade (dar nu mai mult de 10 - 12 grade) ºi se va evita uscarea completã a solului. O altã variantã de iernare: se scoate planta din ghiveci toamna tirziu, se dã cu fungicid, se pune într-o pungã de hîrtie ºi se pune în frigider (in cutia pentru legume) pînã primãvara devreme. ªi în acest caz se va evita uscarea completã a substratului.

Boli ºi dãunãtori:
nu este sensibilã în mod special la vreun dãunãtor.

Îngrijire, particularitãþi:
Transplantarea se va efectua dupã 2 ani, primãvara devreme (februarie-aprilie).

Specii ºi varietãþi:
-

Discutii despre Dionaea:
viewtopic.php?t=826
 
Sus