Din experienta proprie - pro si contra

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Soiuri de trandafiri rezistenti

De la un an la altul constat ca anumiti trandafiri din gradina mea au tendinta de a suferi cam de aceleasi boli cum ar fi:
- Peace (M-me Meillard) - patare neagra
- Double Delight - patare neagra
- Schneewitchen - atac al albinei croitoare (explicatia mea ar fi ca frunzele sunt mai subtiri si deci mai crude si asta face ca Schneewitchen sa fie varietatea preferata de albina asta)
- New Dawn - viespe sfredelitoare

E drept ca anul asta a fost ploios si prin urmare nu am trandafiri cu fainare in gradina dar in schimb au fost afectati masiv de patarea neagra.
Foarte sanatosi pana acum par sa fie The Fairy si Holstein Perle.

Voi ce soiuri recomandati ca fiind foarte rezistente? Si ce soiuri ati sesizat ca au sensibilitate crescuta?
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
la mine foarte rezistenti la boli :
Kosmos [ kordes]
Novalis[ kordes]
Westerland
Mary Rose [ austin]
The dark lady[ Austin]
Abraham Darby[austin]
sensibili:
Hocus pocus
Las vegas [ desi in primul an a fost f rezistent :? ]
Parisier charme
 

gabrielais

Active Member
la mine:
Dame de coeur-patare neagra
Pariser Charme-patare neagra
Virgo-viespea-croitor
Mr Lincoln-viespea sfredelitoare
f rezistenta s-a dovedit varietatea cumparata sub numele de Sylvia
 

anasstasia

Active Member
Trandafiri pro si contra

M-am gindit la un topic prin care fiecare sa ne expunem parerea cu privire la trandafirii pe care ii avem in gradina. Adica ce trandafiri ne-au dezamagit si am fi preferat sa nu-i cumparam si care sint trandafirii care merita sa-i avem in curte.
Cred ca este un topic util, mai ales ca facem comenzi mari de trandafiri, investim mult in ei (si financiar si din punct de vedere al asteptarilor) si in functie de experientele celorlalti poate putem evita anumite dezamagiri.

Experienta mea destul de redusa ma face sa nu ma exprim cu privire la trandafiri care m-au dezamagit, insa pot sa spun ca trandafiri de nadejede in curtea mea si pe care ii recomand sint:
- Alfred Sisley - 1 an, tufa micuta inca, compacta, insa bogata
http://anasstasia.sunphoto.ro/Alfred_Sisley/39244365
- Cubana - 1 an, tufa micuta inca, compacta, insa bogata
http://anasstasia.sunphoto.ro/Cubana/39248973
- Henri Matisse - 1 an, inaltut, a luat aspect de tufa de TH, insa infloreste frumos
http://anasstasia.sunphoto.ro/Henri_Matisse/39255218
- Kormun (atins un pic de patare neagra) - 3 ani, catarator, se transforma intr-un monstru cu tije lungi si greu de strunit daca nu esti in permanenta linga el, insa valul de flori este extraordinar
http://anasstasia.sunphoto.ro/Kormun/39255774
- Twist - 1 an, tufa inalta, nu are aspect prea ok, insa infloreste ca un dement
http://anasstasia.sunphoto.ro/Twist/39264227

Toti cei prezentati infloresc abundent toata vara si nu au fost afectati de boli, desi anul trecut in curtea mea a bintuit patarea neagra (exceptie a facut Kormun, insa nimic grav).
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Anasstasia, foarte buna ideea topicului. Eu zic sa mentionezi si de cati ani sunt trandafirii in gradina ta si ar fi interesant sa vedem si aprecieri privind forma tufei :D
 

bradut

Well-Known Member
Buna idee cu topicul asta, Anasstasia!

Doi trandafiri nu o duc prea grozav la mine: Kronprinsesse Mary si Europeana (au 2 ani la mine in gradina). La primul, florile se fac cam urate daca prinde vreme ploioasa. Sper sa nu-si deschida bobocii in aceste zile, fiindca toarna cu galeata. :rofl:

Europeana avea o problema cu pierderea frunzisului, dar i-am schimbat locul in toamna si acum arata mai binisor.

La categoria superbi: Mary Rose, Graham Thomas, Abraham Darby. Infloresc cu darnicie, culori si tufa frumoase. Ii am de vreo 3-4 ani.
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Multam de completari, Anasstasia!

La capitolul foarte frumosi as premia pe:
- Schneewittchen - impecabil, infloreste continuu, florile superbe, se scutura dupa inflorire fara sa afecteze aspectul tufei (nu arata ofilite, nu se ingalbenesc). Tufa arata foarte bine, compacta.
- New Dawn - foarte infloritor, la fel ca si Alba ca Zapada florile arata perfect si dupa ce se trec (pur si simplu se scutura).
Ambii au afinitate pentru viespi sfredelitoare, albine croitoare si alte dihanii probabil pentru ca tijele sunt subtiri si flexibile.
- The Fairy - floribunda perfecta. Zeci de flori, tufa o minunatie chiar si anul asta cand a trebuit sa tai mai bine de 2/3 din ea si a recuperat deja. Foarte sanatos, n-are nicio problema.
- Lavaglut - super infloritor, floare de 6-8 cm, de culoare grena foarte inchis (bobocii aproape negri). In anii in care patarea neagra a decimat trandafirii mei, Lavaglut a suportat foarte bine. Tolereaza umbra. Tufa de max 60 cm, compacta.

Dintre theahibrizi, nu pot sa spun ca ma omor dupa vreunul. Peace e ok, infloreste mult si tufa e compacta. Cand se ofilesc florile trebuie indepartate, altfel arata ca niste mumii ca sa o citez pe Caramell. Si e sensibil la patare neagra. Si Mr. Lincoln e ok.
Frumos ca si floare si tufa ar mai fi Holsteiperle dar il astept si anul asta ca l-am taiat masiv.

La capitolul dezamagiri: Imperatrice Farah - seamana cu un Double Delight mai albicios dar e departe de ceea ce vazusem in poze. Toti thea care ma enerveaza ca fac niste tufe dezlanate...florile in schimb sunt frumoase. La englezesti nu ma pronunt ca sunt incepatoare :) :oops:
 

anasstasia

Active Member
Lavaglut doream sa-l achizitionez. Acum este obligatoriu sa-l am. Ma bucur ca trandafirii de care esti multumita i-am achizitionat si eu.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Pro:
Leonardo da Vinci (floribunda) pentru frumusete, eleganta, rezistenta in timp a florilor si inflorirea aproape continua.
The Fairy (floribunda, acoperitor sol) pentru abundenta florilor si inflorirea continua
Kronenburg (tea hibrid) pentru florile mari si frumoase.
Leipzig (mosc hibrid) pentru inflorirea abundenta, continua.

Contra
Samba (floribunda): Doar bobocii raman galbeni, florile se inrosesc imediat ce se deschid. Se usuca urat, se scutura greu, iar dupa ploaie nu te mai poti uita la ele, pui doar mana pe foarfeca:
 

gabrielais

Active Member
Ce buna idee cu topicul acesta! Impartasim experientele si ne putem "feri" de trandafirii care ar putea sa ne nemultumesca cumva, desi eu sunt greu de nemultumit cand e vorba de roze.. :)

Deci, super tufa minune pe care o recomand cu mare drag:
Dames de Chenonceau- anul 2 la mine, are o tufa perfecta, se mentine frumos, creste frumos inca din primul an, face o multime de flori care dureaza mult, nu le strica ploaia, are un miros divin, ce mai...o minune de trandafir...singura chestiuta ar fi ca o parte a ramurilor sunt atat de flexibile ca din cauza mutimii de flori de pe ele se tarasc pe jos...insa eu deja m-am gandit sa ii fac un suport cilindric, care sa ii sustina ramurile mai moi. Nu s-a imbolnavit si nu pare sa fie preferat de nicio lighioana. Oricum nu cred ca ma va dezamagi vreodata..este pur si simplu perfect!!!
Apoi, Eden Rose-tot anul 2, ....e mai "dezlanat" el asa...dar cred ca ii trebuie un suport ca sa se dezvolte frumos; fetelor, are niste flori!!! e superb de-a dreptul! Nu se imbolnaveste desi prin preajma lui altii sunt afectati de diverse, nu a inghetat deloc peste iarna..il recomand cu drag.
Mai este si Pariser Charme-anul 4, un infloricios frumos mirositor, rezistent la boli, a rezistat deasemenea bine si inghetului. Este superb, merita un loc de cinste in orice gradina.
dintre Th, Alinka-anul 4, e un superb si un mare infloricios, cu tufa frumoasa, compacta si care pe mine nu m-a dezamagit deloc. Tufa tare aiurea fac la mine Mr Lincoln, Versilia (face niste "lujeri" de zici ca e catarator :) )-dar asta ar fi singurul lor defect. Acesta ar fi "topul" meu... :)
 
Felicitari pentru topic ! O idee buna schimbul asta de pareri tinand cont de noile comenzi ce se anunta :D
Pentru mine Angela nu are cusur , e in anul 3 de viata tufa arata acum foarte bine , multitudinea de flori rezista si la ploi si la vant puternic si e fooarte sanatos.
Mie TH imi plac pentru florile lor mari si nu as renunta niciodata la Peace si Kronenburg.
Cu englezestii experienta mea deabia incepe dar Mary Rose m-a uimit prin rapiditatea cu care a crescut si a lastarit puternic , compact si florile care chiar in primul an ( plantat in toamna) sunt mari si relativ multe ( concomitent sunt acum 4 flori) .Nu pot spune insa ca floarea rezista bine pe ploaie, se scutura repede dar mai bine asa decat Dame de Coeur care in urma ploilor a ramas cu florile intepenite si patate urat.
 

anasstasia

Active Member
Caramell, super ca ai postat si poze. Ar fi util daca avem poze sa si postam spre exemplificare. Samba chiar ca arata fioros dupa ploaie :rofl:
 

cristinaf

Well-Known Member
Eu n-am sa spun ca sunt contra, dar am cativa trandafiri de care nu sunt tocmai multumita din diverse motive. Oricum vor ramane in gradina, dar sunt sub asteptari. Nu imi permit sa enumar decat din cei care sunt al doilea an la mine, ca ar fi culmea sa-mi dau cu parea de piticotii plantati in toamna.
In primul rand Spirit of Freedom - din cauza problemelor cu floarea, despre care am spus, apoi Falstaff - e cam dezlanata tufa, florile se ard destul de tare cand e canicula si mi-a inghetat in iarna pana la musuroi, si cu parere de rau, nu sunt tocmai multumita de Pat Austin. Desi are o floare care arata ff bine in faza de deschidere, a doua zi arata binisor, a treia, nu o mai recunosti - o chestie decolorata si vestejita - si gata, s-a scuturat. Si asta nu ar fi o problema daca ar reusi sa formeze o tufa mare in conditiile climaterice de la noi, dar, dupa experienta de iarna trecuta, e clar ca fara protectie nu va reusi niciodata sa o faca. Mi-a inghetat pana la musuroi, si cu toate ca asta au patit-o multi, la ea se vede ca se resimte, a pornit greu, e ultima care nu mi-a inflorit din cei de anul doi.

La pro, in mod clar si indiscutabil o recomand pe Mary Rose.
Multumita de cum se prezinta pana acum sunt si de WS2000, Jubilee Celebration, Golden Celebration, desi are lastari foarte moi, probabil va trebui sa treaca niste ani sa-si formeze tufa, dar este florifer, Graham Thomas, il iubesc in mod special pentru floarea sa, imi pare a fi cea mai frumoasa floare galbena din categoria englezestilor si cred ca e un trandafir cu potential. Eden Rose arata foarte bine, are multi boboci, si Tradescant, chiar daca e floarea mai micuta, asa cum spuneam, Geoff Hamilton e un trandafir care are nevoie de timp ca sa-si arate frumusetea, are o crestere lenta si asezata, dar tine frumos florile, eu ii acord credit.
Astrid Grafin arata mult mai bine anul acesta din punct de vedere al tufei, inca nu mi-a inflorit, dar la el e problema cu patarea neagra, are nevoie de tratamente obligatorii.
Cam asta e experienta mea.
 

Pocalinda

Member
Ce utile sfaturile voastre, le voi folosi :) si voi veni si eu pe masura ce cresc achizitiile de toamna. :)

Apropo de Graham Thomas,la voi se comport ca o tufa sau ca urcator?Pe hmf sunt diverse poze si nu mai stiu ce sa cred.
 
eu cred ca si parerile referitoare la trandafirii plantati anul trecut sunt binevenite, sa stim cum au trecut peste iarna , cum s-au dezvoltat si format ca nu putem doar sa achizitoinam si sa asteptam 3-4 ani sa vedem o tufa frumoasa, ca ne creste barba :rofl:
 

cristinaf

Well-Known Member
Mie Graham Thomas mi-a inghetat in iarna pana la musuroi, asa ca nu prea-l vad a fi urcator. E drept ca a recuperat repede cresterile, dar urcator la mine, nu cred ca va fi vreodata.
 

bradut

Well-Known Member
Pe Graham Thomas il am de vreo 4 ani. In fiecare iarna a inghetat pana spre musuroi. Anul trecut arata asa:



Din pacate, dupa iarna ce a trecut arata jalnic. Cu ocazia asta l-am si mutat. Mai am inca unul, de la Rosafruct, care arata mai bine, cu toate ca e mai tinerel cu un an. Cred ca dezvoltarea lor depinde si de locul din gradina. Cel putin la mine, solul nu este peste tot la fel.
 

Pocalinda

Member
Pai atunci sa va zic si eu.Am luat 6 de la olandez in toamna si plantati pe 1 decembrie s-au prins.

VARIEGATA DI BOLOGNA-stagneaza dar poate pentru ca are soare de la 3 dupa amiaza, astept sa dea caldura ca sa ma pronunt.

SOMBREUIL- la fel ca doar impart aceeasi pozitie,nord-vestica
GRACE- o frumusete de trandafir,culoarea e dulce,un bej-piersica, are 10 cm dar e plin de boboci.Deocamdata floarea sta in jos, e prea grea pentru tijele subtirele dar sper sa se faca mai falos.Nu are floarea asa definita inca, adica petalele nu s-au rasucit incat sa fie ca in poza de la Lottum.

SUMMER SONG- are 30-40 cm deja, o culoare superba, doi boboci,pentru ca a fost frig floarea are deja o saptamana,nu s-a patat de la ploaie, promite mult.

CHRYSTAL PALACE- are o culoare ireala, nu pot sa o descriu dar poza de la Lottum e relevanta.E aproape straveziu, ma astept sa vad prin el cand o sa fie soare orbitor.

CARIBIA- intrezaresc niste boboci, sunt curioasa sa-l vad :D

Are sotul meu mana buna :) nu credeam ca vor supravietui,in anumite locuri era zapada si de 2 metri peste ei.
 

Pocalinda

Member
Oh Doamne,Bradut cum arata.

Ika acum ca am vazut o poza din climtul nostru, il iau, n-or fi toate iernile la fel de grele. :) Si am veine care taie toti trandafirii de la 0 in fiecare an si au timp toata vara sa creasca si infloreasca.
 
Sus