Din experienta altora - Turbarie in propria gradina

Edelweiss

Active Member
Acest text este o povestire gasita si tradusa de mine. Este vorba despre carnivore si alte plante, in turbaria construita in propria gradina.


[...] Si asa m-am hotarat sa am propria turbarie in gradina. Ma fascinau carnivorele dar si alte plante de turbarie.
La inceput, am inceput sa studiez o gramada de literatura; fiecare librarie si biblioteca din oras a fost cercetata in amanuntime. Dupa acest studiu imens, caci gasisem destule carti, imi fu din ce in ce mai clar ca nu pot ajunge si la alte cercetari ale altor autori mai de demult. Am gasit numai o lista cu nume de plante de turbarie...o lista destul de mica, dar asta era tot ce gasisem si nu imi mai trebuia altceva! Cu toate astea, nicaieri, nici pe internet nu am gasit ceva despre constructia unei turbarii in gradina, ci numai franturi mici despre terarii.

Dupa ce am ales in curte un colt de 3 mp, am inceput sa sap pamantul pana la 40 cm adancime. Imediat ce am terminat, "groapa", asa cum o numeam, a fost acoperita cu o folie de iaz de 0,5 mm grosime si am pus turba alba pe care am presat-o cu mainile. Ca sa redau cat mai fidel peisajul natural, am inchipuit niste adancituri in turba, care atunci cand am pus apa, s-au transformat in mici baltoace. In cele din urma am pus si o radacina uscata de copac, drept ornament si sa dea impresie de vechime. Apoi am inceput plantarea. Primele probleme le-am avut la sfarsitul lunii mai, cand a fost soare si s-au evaporat 8 cm de apa, asa ca am fost nevoit sa umplu turbaria cu apa de robinet si apa de fantana. Cu apa au venit si problemele! Cum noi suntem departe de reteaua nationala de alimentare cu apa, suntem dependenti de apa din zona, rauri, izvoare, fantani. Nu credeam ca apa dura, plina de calcar, poate dauna atat de mult turbariei. Cu un asemenea dusman, calcarul, nu putea sa ii mearga bine turbariei mele!

In decursul a cateva saptamani, s-au ivit schimbari majore in viata turbariei, atat in viata plantelor cat si a turbei insasi. Apareau mereu portiuni albe care se tot intindeau pe suprafata turbei si pe plante, lucru care m-a ingrozit. Primele plante care au murit au fost Drosera. Acum imi dadeam seama ca apa are un rol principal: apa insasi hotara daca va fi turbarie de campie, turbarie de sol calcaros sau pur si simplu o mlastina.
Imi puneam mereu intrebarea cum sa mentin apa in turbarie fara sa ma chinui prea mult, caci la noi in zona nu aveam vreo turbarie din care sa iau apa.

Intr-o zi imi veni o idee, atunci cand am intrat in garaj, care avea si o magazie. Privirea imi cazu pe niste cutii care serveau initial transportarii florilor si in primul rand erau de plastic, bucuria mea. Cum stateau ele degeaba, m-am gandit sa le dau o noua utilizare. Ma gandeam sa le pun direct pe folie ca sa creez spatii goale in turbaria mea, asa faceam rost de mai mult spatiu pentru apa si as fi folosit mai putina turba! Uraaaaa!!!
Cel putin rezolvam problema apei ca durata. Zis si facut! Intr-o saptamana a fost gata si a doua turbarie. Aceasta turbarie avea 24 mp. Acum avand experienta prime turbarii, am pus pe fundul gropii nisip fin si apoi am pus folia de iaz. Am gaurit acele recipiente de plastic si le-am aranjat conform dorintelor mele: plantele cu radacini firave si scurte isi aveau locul deasupra acelor recipiente, plantele cu radacini lungi isi vor trai viata infigandu-si radacinile in turba dintre recipiente.
Am pus pe fundul gropii 10-15 cm de nisip fin iar deasuora turba alba, avand grija sa nu fac greseala catastrofala sa amestec straturile...ar fi fost un dezastru! In final trebuie sa ia nastere 2 straturi: dedesubt nisip, deasupra turba. Recipientele au fost montate in nisip ca sa nu pluteasca, apoi golurile le-am umplut cu turba deja umezita inainte. Am tasat turba bine si se dovedi ca 20-25 cm stratul de turba a fost indeajuns de bun.

Nu aveam cum sa plantez inca ceva, caci lipsea umiditatea necesara. In primul rand trebuia sa sortez florile, caci unele prefera umiditate mai mare, altele mai putina. De aceea cele care prefera umiditate mai scazuta isi vor avea locul in zonele cu turba tasata mai mult si pe teren mai inalt.

Am plantat mai intai speciile de Drosera, apoi: Andromeda glaucophylla, Aretusa bulbosa (orhidee), Calopogon tuberosus (orhidee), Cypripedium acaule, Drosera anglica, intermedia, rotundifolia, hybrida...Ledum palustre, Erica tetrafix, Ledum groenlandicum, Pogonia ophioglossoides (orhidee), tot felul de Sarracenia (flava, purpurea,) sphagnum, Utricularia vulgaris si altele. Acum...orhideea Pogonia are nevoie de "picioare super-umede" si Sarraceniile pentru care niciodata umiditatea nu are limite maxime isi gaseau loc impreuna, in baltoace era Utricularia, pe malurile mai inalte ale baltoacelor se aflau Menyanthes trifoliata...toate plantele au fost aranjate in functie de necesitati de apa, inflorire, marime...
 

Edelweiss

Active Member
Iarna a trecut si soarele straluceste iar peste gradina. Plantele s-au dezvoltat foarte mult. De exemplu Sphagnum a crescut asa de mult incat are 20 cm inaltime si a trebuit sa il raresc fiindca ameninta alte plante. Ce imi place cel mai mult e ca dimineata devreme si in orele tarzii de seara pluteste deasupra turbariei un miros aparte, de flori. Singurul fir de orhidee Cypripedium acaule are acum 2 pui. Din pacate este o planta care nu infloreste an de an si la mine este prea uscat si prea insorit pentru el. Orhideea de turba "Grasroete" s-a adaptat atat de bine alaturi de Sphagnum ca nu imi vine sa cred...apa acida putin si lipsita de nutrimente ii prieste de minune. Tija florala a crescut cam 40 cm si floarea are cam 5 cm.

Aretusa bulbosa, orhideea turbariilor nord-americane, intampina dificultatile cele mai mari. Creste NUMAI pe muschiul Sphagnum viu. Desi mi-a inflorit an de an, nu da puiuti... A patra orhidee, Pogonia ophioglossoides a crescut mult, cam 30 cm. Desi infloreste bogat, seminte nu face, probabil ca ii lipsesc polenizatorii naturali. Totusi nu este necesar caci se inmulteste prin radacini la fel ca toporasii. Sta la marginea baltocii, practic cu "picioarele in apa". Aici se simte cel mai bine. Se pare ca se inmulteste asa foarte mult, mai ales daca umezeala este de ajuns, anul acesta mi-a facut cam 50 puiuti. Ce a fost mai rau, a urmat abia acum: invazia de furnici era sa ma lase fara aceste orhidee. Speciile de Drosera s-au inmultit, Drosera rotundifolia cauta zonele mai uscate si Drosera anglica pe cele mai umede.

La fel Sarracenia. Sarracenia purpurea iubeste mai multa umezeala decat Sarracenia flava. Iarba portocalie Eriophorum virginicum a acaparat aproape toate zonele umede. Cel mai frumos este cu contrastul plantelor Hypericum elodes si Hypericum virginicum...galben-portocaliu contrastul.

Daca as continua descrierea plantelor, as ajunge departe. Insa o sa mentionez un fapt interesant. Intr-o zi au venit la mine cativa copii sa imi dea niste soparle. Din cate am vazut, erau pui de soparla de padure. Cum nu vroiam sa ma ocup eu de ei, i-au eliberat in turbarie. S-a intamplat ceva unic: au ramas in turbarie! Dupa un timp, le cunosteam locurile de stat la soare si le puteam vedea cum vaneaza pana toamna tarziu, hat! Mai mult de 1 m nu se departau de turbarie, le placea, se vede!

Primavara urmatoare, inima imi salta de bucurie cand le-am vazut din nou la soare, de asta data am vazut si puiuti. Am mai facut o turbarie speciala pentru ele, dar se vede ca degeaba! Vroiam sa fie turbarie pentru flori si una pentru soparle! Nici vorba de asa ceva! Animalele astea ocupa tot, ba le vad acum si pe strada...
Acum e acum...deodata nici urma de soparle! Disparusera cu desavarsire, mai putin 3 soparle mari. Pentru mine era un fenomen de neexplicat! Incepuse sa imi para rau pentru micii mei locuitori ai turbariei, caci ma obisnuisem cu ei. Sa fie de vina chitcanii pe care i-am vazut si auzit? Imediat a venit si raspunsul acestei ghicitori. Sarracenia purpurea devenise prea deasa si am despartit-o. Cum am intors planta ca sa o despart mai bine, pica din palnia-capcana un puiut de soparla inca viu! La asta chiar nu ma gandeam! Dar de ce pana acum totul a mers atat de bine? Analizam locul. De vina era muschiul de turba care crescuse atat de mult incat facilita intrarea soparlelor in capcane! Iesitul de acolo este IMPOSIBIL !

Prin urmare am sos Sarracenia purpurea din acea turbarie si am pus-o in alta, fara muschi. Am lasat Sarracenia flava, ale carei palnii de 60 cm erau inaccesibile pentru soparle. Alta chestie, Sarraceniile ademeneau multe insecte si insectele broaste de iaz. Broastele de iaz erau cu gramada in palniile Sarraceniei mari, deci era un control natural.

In cele din urma, s-a stabilit un microsistem in turbarii, unul bun si de atunci nu au mai fost probleme. La anul voi incerca sa fac o turbarie de 250 mp...
 
Sus