Dimorphotheca sinuata -Margarete africane

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Dimorphotheca sinuata

Denumire populara:
Margarete africane

Imagine:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
Anuala

Inaltime:
20-30 cm

Intindere:
8-10 cm

Lumina şi temperatura:
Se planteaza la soare. Cu cat vor avea mai mult soare, cu atat vor inflori mai abundent. Nu cresc bine in verile friguroase si umede.

Flori, frunze, fructe:
Flori galbene, aurii, portocalii, crem. Florile se deschid dimineata si se inchid seara sau pe vreme innorata si se vor indrepta spre soare. Infloresc abundent toata vara si toamna pana da inghetul.

Solul:
Prefera solurile bine drenate. Pentru cele mai bune rezultate, la plantare se amendeaza pamantul cu compost sau mranita. Cresc si in soluri sarace sau nisipoase.

Udarea:
Se uda doar cand pamantul este uscat pentru ca prefera solurile usor uscate. Daca solul este prea umed planta va forma mai multe frunze decat flori.

Aerul:
Suporta aerul fierbinte.

Ingrăşăminte:
Planta raspunde bine la fertilizare dar se fertilizeaza doar cand se alungesc sau pare ca nu le merge bine, altfel plantele se vor imbolnavi.

Inmulţire:
Din seminte: cresc usor din seminte. In minisera, insamantarea se face la o temperatura de 16-21 C, cu 3 saptamani inainte de a fi transplantate in gradina. Direct in gradina se pot insamanta incepand cu 2 saptamani inainte de data medie a ultimului inghet din primavara pana spre mijlocul lunii mai. Se insamanteaza intr-o zi fara vant pentru ca semintele sunt luate usor de vant. Pentru o germinare optima, este important ca pamantul sa se pastreza umed; germinarea dureaza 4-10 zile. Rasadurile pot fi rarite cand planta are aproximativ 5 cm inaltime si trebuie mentinute umede pana cand planta atinge cel putin 10 cm inaltime. Infloresc aproximativ dupa 3 luni de la insamantare. Pentru ca semintele apar imediat dupa ce floarea se trece si sunt usor luate de vant, colectati semintele cat de repede posibil.

Transplantare:
Se transplanteaza la o saptamana dupa data medie a ultimului inghet din primavara, lasand o distanta de 10-15 cm intre ele.

Condiţii de iernare:
Rezistenta la inghet este scazuta.

Boli şi dăunători:
In general sunt rezistente.

Îngrijire, particularităţi:
Sunt mai frumoase atunci cand sunt plantate sub forma de covor, decat atunci cand sunt plantate printre alte flori. Cu cat grupul este mai mare cu atat vor arata mai bine. Daca se lasa o distanta mai mica intre ele, covorul va arata mai spectaculos iar florile nu vor fi culcate de vant. Daca se doreste pentru casa de vacanta niste flori care nu au nevoie de ingrijire, insamantati un lot mare de margarete africane pentru a avea un covor stralucitor si atractiv pe tot sezonul.

Se mai pot planta in gradinile cu pietre sau in jardinière mari, singure.

Taiate se pun intr-o vaza langa fereastra altfel florile nu se vor deschide, si se vor inchide probabil peste noapte.

Varietăţi :
‘Aurantiaca Mixture’: un amestec de flori crem, galbene, aurii si portocalii.

Alte specii:
Dimorphotheca pluvialis: florile sunt asemanatoare celor de D. sinuata dar au culoarea alba. Au aceleasi caracteristici si necesita aceleasi ingrijiri precum D. sinuata. Varietati: ‘Flat White’ 15 cm inaltime ,au florile complet albe; varietatea ;Purple Center’, au 40 cm inaltime iar florile sunt albe cu un inel violet in mijlocul florii.
 
Sus