Diferite probleme cu phalaenopsis cumparate din supermarket!!!

Mada

New Member
Am prins si eu microbul plantelor de apartament, am primit o phala lila de la mama mea initial, acum nu am loc la geamuri de diverse flori. Cele mai dificile sunt phalele, am urmat metodele de ingrijire cu udatul o data pe saptamana si tot am probleme. O sa o iau treptat:
Phala lila: dupa 3 zile de la achizitionare urmatorul boboc ce trebuia sa infloreasca a cazut. Asta am patit la 3 dintre orhidei. Apoi cam toate pana in varful tijei florale (3-4boboci). In 2 saptamani a pierdut toate florile dar e posibil sa fie vina mea, am tinut o pe pervaz, dedesubt un calorifer ce mergea la putere maxima. Am abandonat o vreo 3 saptamani la 19 grade udand o la fel. I au dat lastari noi si a inflorit a doua oara vreo 14 flori...ultimi boboci cad fara sa se desfaca. Frunzele sunt verde inchis iata si poza.20160507_112624.jpg 20160507_112624.jpg 20160507_112633.jpgva spun sincer ca nu stiu ce sa i fac acum...mai are ceva pe ea, dar e tare uratica saraca...am vazut ca ii dau radacini noi. Un sfat, va rog!
Phala alba-am primit o in noiembrie...cum i am dat jos ambalajul am vazut puricei albi, am scapat de ei cu solutie speciala, am schimbat imediat si pamantul...insa radacinile erau putrezite in proportie f mare, am curatat si saraca a ramas cu 2 cioturi cam la 2 cm fiecare. A pierdut toti bobocii insa florile le are si acum, parca usor incep sa se treaca. Frunzele ma ingrijorau si aseara am citit aici ca e semn de prea multa apa...am scos o iar si am taiat inca o radacina, zemuia de apa. Iat o pe inculpata!20160507_112654.jpg
Doar frunza din centru e cat de cat ok. I am pus pamant uscat de orhidee si n am mai udat o. Am zis s o las cateva zile sa se zvante! Fac bine?
Phala galbena si albastra- pe astea le am cumparat eu si m am chiorat ca nebuna sa aiba radacini sanatoase si sa n aiba paraziti. Insa, dupa o vreme radacinile aeriene s au uscat. 20160507_112831.jpg20160507_112906.jpg
20160507_112838.jpg

Cum e posibil ca una sa putrezeasca si alta sa aiba radacini uscate cand primesc acelasi program de udare? Unde gresesc? Si mai ales nu inteleg de ce atunci cand le iei frunzele sunt verde deschis, dupa o vreme se inchide si ajunge la un verde inchis uratel. Inafara de cea albastra, toate sunt la geam pe pozitie estica, au soare pana la ora 12, nu sunt curenti de aer.
Ma mai ingrijoreaza si crinul pacii, situat la acelasi geam...parca imi face in sila si se tot innegreste pe margini, nu l ud excesiv...poate pur si simplu nu i place la mine. In casa am o temperatura constanta de 21-22 grade.
As aprecia sfaturi de la cineva care se pricepe in domeniu.
Va multumesc!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Mada, membrii forumului priceputi in ale orhideelor ii vei gasi in subforumul "Orhidee". Acolo exista deschis un subiect special dedicat problemelor cu phalele. Eu nu ma numar printre acestia, avand doar cateva orhidee. Un lucru insa iti pot spune din experienta mea cu plantele. Poti oferi conditii identice plantelor, insa nu te poti astepta la rezultate identice. Din ceea ce descrii e clar ca phalele tale nu se afla pe picior de egalitate in ce priveste sanatatea radacinilor. Degeaba le oferi acelasi sistem / ritm de udare, ele nu au aceleasi nevoi. Udarea nu se face la "termen", la intervale prestabilite, ci atunci cand o solicita plantele. In privinta asta phalele sunt mai usor de citit, avand ghivece transparente si radacini sugestive.

Ultima orhidee , cea cu radacini sidefii iti atrage atentia ca va avea curand nevoie de apa. Nu stiu ce metoda adopti, insa am observat ca scufundarea da rezultate mai bune decat udarea.

Cea cu radacinile drastic afectate ar putea fi salvata cu conditia sa nu mai fie inecata. E firesc sa arate nasol frunzele din moment ce nu mai are radacini biata planta. Am trecut printr-o experienta similara cu o phale salvata din magazin. Scoarta noua, radacini curatate, ghiveci de marimea potrivita si tinuta pe uscat, nici vorba de udare pana nu apar noi radacini. Doar pulverizari cu apa si departe de soarele direct, fie el si cel de rasarit.

Cum am spathiphyllum de toate taliile din experienta iti pot spune ca uscarea varfurilor vine de la umiditatea atmosferica insuficienta. Il tii la caldura, ii dai si soare direct (pe langa probabil aerul uscat de la calorifer). El iubeste umiditatea. Nu e de mirare ca se usuca varfurile frunzelor. Pune vase cu apa pe pervaz langa flori, ori pune-le pe pietris mentinut ud si pulverizeaza-le cand e cald. Incearca sa muti crinul pacii din soare intr-un loc luminat si sa ii asiguri umiditatea. Sigur vei constata o imbunatatire.
 
Sus