Despre plantare

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Pentru ca in curand vine primavara, ...sau cel putin asa ma autosugestionez eu de cateva zile...si gradinile noastre vor incepe sa se trezeasca la viata, m-am gandit ca ar fi util sa avem aici niste informatii despre plantarea speciilor de exterior.

Epoci de plantare:

Foioasele cu frunze cazatoare: septembrie-martie
Foioasele cu frunze pesistente: octombrie-aprilie
Coniferele: sept-oct sau martie-aprilie

Plantarea se poate face cu sau fara balot de pamant la radacina.

Plantarea fara balot de pamant: este mai des intalnita in pepiniere. Aceasta se face strict in perioadele de repaus ale plantei.

Plantarea cu balot de pamant: se poate face si in timpul perioadei de vegetatie. Balotul de pamant este obligatoriu in cazul coniferelor, foioselor persistente si foioaselor cu frunze cazatoare de mari dimensiuni.

Operatiunea de plantare:

1. Se sapa groapa de plantare. Dimensiunea gropii trebuie corelata cu marimea balotului de pamant sau a radacinilor (in cazul celor fara balot), aceasta trebuind sa fie mai mare.
2. Fundul gropii se captuseste cu pamant de buna caliate.
3. Se introduce planta in groapa fara a inlatura pamantul din balotul existent (daca acesta exista) si se uda cu generozitate (pentru a evita deshidratarea radacinilor). Pe piata se gasesc plante care nu sunt la ghiveci, ci au balotul prins intr-o bucata de material ce seamana cu o panza groasa. Acel material nu se scoate, ci se introduce odata cu planta in groapa de plantare. Este biodegradabil si radacinile il strapung fara probleme.
4. Pamantul se introduce inapoi in groapa, fara pietre si bolovani, apoi se apasa cu piciorul de jur imprejur astfel incat sa nu ramana goluri de aer dar cu mare atentie pentru ca el trebuie sa ramana totusi afanat. Atentie la pozitia plantei, aceasta sa fie dreapta. Zona din jurul coletului trebuie sa aiba forma de farfurie pentru ca dupa operatiunea de udare apa sa stagneze si sa se infiltreze in pamant.
5. Dupa terminarea operatiunii de plantare se administreaza din nou apa plantei.
6. Cateva zile dupa plantare aceasta se uda regulat.
 
A

Anonymous

Guest
...am un verisor care a terminat "silvicul",este si doctor.
El m-a sfatuit sa plantez pinii in luna noiembrie-decembrie cind pamintul este inghetat si palnta nu este in vegetatie.
Mi-a atras atentia ca bradul este tare mofturos,se prinde greu.Mi-a mai atras atentia ca crengutzele de la baza sa nu ramina de la plantare ingropate in pamint,face nu stiu ce boala.
Si acum...atentie,ca sa fie dargutz cu mine,mi-a adus 11 braduti mititei.
In iulie !
:)
 

mymo

Active Member
Si s-au prins? eu am adus din padure 3 pui de brad si unul de pin,tot in vara si s-au prins.
 
A

Anonymous

Guest
Negativ....doar doi,din cei primiti cadou.
In schimb am mai "pus"4 pini cumparati de la ghiveci din Baumax.Erau destinati sarbatorilor de iarna,tara de origine Austria.
Eu am cam miriit,dar nu am putut sa ma opun entuziasmului sotiei.
Acum cica,prin mai-iunie,se va vedea daca s-au prins,deoarece traiesc din rezerve.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
:| ati incercat vreodata sa sapati o groapa in pamant cand acesta este inghetat ? asta desigur daca nu cumva va numiti hercule sau hulk :)
 
A

Anonymous

Guest
himmm,sigur ca da,dar nu se referea strict la temperaturile cu minus.Ci la acea perioada a anului.Tipul este un om serios,drept dovada ca mi-a adus copaceii in iulie. :eek:f:
Iar cit despre sapat,uite eu am un Fiskars. :)
 

mihai63

Member
Referitor la brazi,am cumparat din Brico 5 bucati, in februarie 2008 i-am plantat in gradina si NU SA PRINS NICIUNUL.
 
A

Anonymous

Guest
nu esti tu neaparat vinovat,poate fi si materialul saditor.Curios,totusi,tot ce am cumparat de la Bricostore-Buc,s-a prins si asta dupa un drum de 400km.
Intrebare:i-ai plantat corect ? ai pus la baza gropii sapate si de jur imprejur,la completare pamint cu PH negativ?Ai udat copaceii dupa plantare ?Mie mi s-a spus sa nu-i ud deloc daca-i plantez iarna deoarece este riscul ca apa sa inghete pe radacini.Nu stiu daca asta se intimpla la acea adincime.Mi s-a parut credibila ideea,mai ales ca vinea de la seful statiunii de cercetare de aici.
 

ghia_don

Active Member
Am adus de la munte mai multi puieti de brad si molid, pe care i-am plantat in plina vara , acum citiva ani. Am luat mai multi, adica vreo opt...(cit am putut si eu scoate cit am facut un popas la marginea unei paduri), in ideea ca se va prinde macar unul, tinind cont ca nu era nici perioada ideala de plantat, si ei carati vreo citeva sute de km ingramaditi in portbagaj pe o caldura naucitoare. Mari nu erau , cel mai mare poate avea juma' de metru...in fine, i-am plantat in diferite locuri prin gradina, fara sa tin cont de ce le trebuie si ce nu...voiam doar sa-i vad plantati...
Din fericire, s-au prins toti :) unul din ei are acum 2 metri ...din nefericire, acum trebuie sa mai renunt la citiva din ei, ca ori nu-s la locul potrivit, ori nu mai incap :( . Deja unul l-am scos si l-am mutat in gradina mamei , prin aprilie, tot intr-o luna nepotrivita, dar care a fost benefica pentru bradut, pentru ca i-a mers bine :D
 

Jasmine

Member
Acum vreo 5 anisori in urma, pe cind nici nu visam ca o sa ma apuc de construit o casa, am primit cadou vreo 10 puisori de molid (initial m-am bucurat ca sint brazi) si i-am plantat pe unde am putut in curtea tatalui meu, D-zeu sa-l odihneasca !
Puietii s-au prins toti, n-au fost probleme.Dupa o vreme ne-am cumparat o bucata de pamint, si dupa ce am construit casa si am vazut cam pe unde se poate intinde gradina, am adus respectivii copacei si i-am plantat in gradina din spatele casei, sa nu deranjeze agitatia din fata casei...Doar 3 din 10 am adus la casa, ne-am gindit noi ca sint de ajuns, 2 i-am facut cadou unui vecin si alti 5 i-am lasat fratelui meu in curte). Anul trecut, cind a inceput sa ni se mai elibereze casa de schele, m-am gindit sa pregatesc o gradinita cu bradutii (in fine, molizii) chiar in fata casei daaar...plantati in ghivece mari, mi-a soptit mie un gind bun.Mai intii i-am cosmetizat si le-am scurtat radacinile dupa care i-am pus in ghivece mari, pe jumatate ingropate in pamint.Partea cea mai interesanta este ca, ai nostri braduti au inmugurit deodata parca, crescind in citeva luni cu cel putin 15 cm....iar copaceii care au ramas la curtea fratelui meu nu s-au dezvoltat mai deloc.Incredibil, sa-i sadesti de atitia ani si ei sa ramina aproape la fel de sfrijiti, ca la nceput...parca nici ploaia nu i-a udat, nici soarele sau pamintul nu i-a ajutat...
Aici am o poza cu actualii mei molizi, intr-o gradinita neterminata...inca:
http://archer.sunphoto.ro/Gradina_flori_2008/pagina2
 

albela

Active Member
Eu am facut experimentul cu ghivecele cu niste thuja. Cei pe care i-am pus in ghivece (mari) nu s-au dezvoltat deloc. Cei care au fost pusi in pamant erau dupa 2 ani cu aproape 1,5 metri mai inalti decat cei din ghivece. Dupa asta i-am pus si pe ei in pamant. Unii nu au supravetuit, altii au scapat dar sunt la jumatate din inaltimea celor care au fost pusi direct in pamant.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
din practica pot sa spun ca niciodata plantele tinute la ghiveci nu se vor dezvolta asemeni celor care sunt plantate in pamant.
 

albela

Active Member
Apropo, ruxitzika, poti sa imi spui care e explicatia ca unii dintre copaceii de thuja mutati din ghivece in pamant stau aplecati in partea superioara ca si cum s-ar inclina in fata cuiva :( . Or sa isi mai revina?
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
:hipnotizat: e prima data cand vad asa ceva. foarte ciudat. cand s-a intamplat asta, de curand sau la scurta vreme dupa plantare? singura teorie care imi trece prim minte ar fi ca au suferit o puternica deshidratare si tulpina si-a pierdut din vigoare. sincer eu nu cred sa-si mai revina.
 

Jasmine

Member
ruxitzika a spus:
din practica pot sa spun ca niciodata plantele tinute la ghiveci nu se vor dezvolta asemeni celor care sunt plantate in pamant.
E f. adevarat acest lucru dar am uitat sa va spui ca, i-am pus in ghiveci din principalul motiv ca sa-i pot muta mai usor, in caz ca ma razgindesc ...curtea tot neterminata e si deci, nu le-am stabilit locul definitiv.Cind le va veni vremea, numai ii scot din ghiveci, cu tot cu pamint, apoi ii voi planta unde isi vor face veacul, sper... :D
 

Fleur

Active Member
Albela, am avut si eu niste thuia cu varful aplecat (asa i-am cumparat) si am infipt langa fiecare o bara de fier beton mai inalta si i-am legat lejer de ea fiindca nici dupa un an nu s-a indreptat varful.
 

albela

Active Member
Sunt asa de cam 2 ani de cand i-am mutat din ghivece in pamant. S-au aplecat treptat dar in scurt timp dupa mutare. Nu par sa se usuce, sunt destul de verzi. Oricum poza este de mai bine de un an. Am sa fac una mai recenta pentru clarificare.
 

albela

Active Member
Scuze :oops: . Se pare ca iarna asta nu prea am fost prin gradina ca nu am vazut ca s-au indreptat. Dar sunt in continuare foarte mici fata de fratii lor.
 
Sus