Depigmentari la flori si frunze

angela draganoiu

Active Member
spuneam acum ceva timp violetele mele au suferit vara asta din cauza caldurii si au avut unele modificari : florile mult mai mici si nu s-au deschis in totalitate, la unele florile n-au mai pastrat forma initiala (aveau petale zimtate si n-au mai fost asa), una albastra a avut niste dungi albe pe petale. acum par sa-si fi revenit la forma si culoarea initiala insa 2 dintre ele au frunzele patate de alb :
http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... G_0558.jpg
http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... G_0556.jpg
prima chiar nu a mai inflorit de loc toata vara.
intrebarea mea este ce sint aceste pete ? care, din fericire, nu s-au extins la celelalte desi stau inghesuite unele intr-altele.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu am observat acelasi fenomen la culoarea florilor. Mai toate violetele rosu/grena au petale in doua tonuri. Sunt foarte frumoase asa, dar nu asta este culoarea lor naturala. Nu stiu exact cauza, dar banuiesc ca se intampla din cauza schimbarilor bruste de temperatura. Alt motiv nu vad care ar putea fi. Nu e o boala, este o dereglare fiziologica.
 

angela draganoiu

Active Member
da Cornelia asa pare a fi pt ca violetele aflate in imediata apropiere nu au nimic pe cind cele 2 sint patate.
violeta din prima poza nu a inflorit de loc de cind au inceput caldurile iar cea de a 2 a dupa ce am adus-o acasa a murit incet incet, acum pare sa-si fi revenit asta e una din cele 3 sau 4 luate de la Tria's si cu toate am patit acelasi lucru adica s-au adaptat foarte greu la mine desi au soare numai dimineata 2-3 ore si apa rar, acum pare ca isi revin dar nu au semne ca ar inflori.
 

Gabriela

Member
si eu am patit la fel angela.am si eu o violeta care nu a inflorit toata vara si are aceleasi pete pe frunza.eu m-am gandit ca poate a ajuns apa accidental pe ele si au ramas asa patate.
 

Hariclea

Member
Mie mi s-a intamplat sa faca florile ciudate ca forma... petale mai mici si mai subtiri, dar pe urma si-au revenit... mai au si ele dezechilibre minerale, saracutele, cine stie... :roll:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Intre timp m-am lamurit: da! Si tripsii pot cauza depigmentari insa de alta natura decat razele soarelui sau variatiile de temperatura. Imi pare rau ca n-am facut si poze la momentul potrivit. :astept:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu m-am referit la depigmentarea florilor. Problema ta nu stiu ce anume o provoaca. As zice ca mai degraba sunt niste stropi de apa, dar forma e cam ciudata ...
 

angela draganoiu

Active Member
in continuarea discutiilor purtate la acest topic iata cum arata violeta mea asta http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... acualb.jpg care in vara a suferit niste "depigmentari" acum boala s-a transformat in asta http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... G_0627.jpg
http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... G_0626.jpg
http://i59.photobucket.com/albums/g317/ ... G_0625.jpg
am pus mai multe poza poate va dati seama ce are.
planta nu pare sa sufere insa frunzele arata asa cum vedeti. a avut si un pui pe care l-am separat de planta mama.
credeti voi ca isi va reveni la normal ?
 

angela draganoiu

Active Member
Simona dar planta a mai inflorit ? s-a dezvoltat ? a mea sta asa de ceva timp, cred ca 2-3 saptamini, si nu face nimic nici flori nici frunze noi.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu cred totusi ca e de la apa rece. Fie au fost stropite accidental, fie au fost udate intamplator cu apa rece, fie temperatura substratului a scazut brusc. Frunzele afectate nu au cum sa se mai transforme, dar urmatoarele cred ca vor fi normale.
 

angela draganoiu

Active Member
eu ud violetele numai in farfurioara deci frunzele nu s-au patat de la apa. apa de udare este la temperatura camerei, tin galeata in baie.
frunze noi inca n-au aparut. mai vedem.
e totusi ceva ciudat pt ca a avut un pui care nu are aceste pete. pina am observat a stat impreuna cu planta mama un timp si, teoretic, trebuia sa aibe si el aceleasi pete dar n-are.
inca ceva ciudat : pe acelasi pervaz au fost 3 violete si numai 1 are petele astea, celelalte 2 sint "curate".
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Parerea mea e ca nu e o boala ci o dereglare fiziologica. Fiecare planta resimte schimbarile de mediu in felul ei.
 

simona2

Member
angela draganoiu a spus:
Simona dar planta a mai inflorit ? s-a dezvoltat ? a mea sta asa de ceva timp, cred ca 2-3 saptamini, si nu face nimic nici flori nici frunze noi.
Violeta mea nu si-a mai revenit , frunzele au ramas mici si anemice , s-au acoperit de niste perisori asprii si albicioasi , si-n final a murit. Dar poate tu ai mai mult noroc .
 

angela draganoiu

Active Member
Cornelia cred ca ai avut dreptate nu era vorba de o boala ceva pt ca violeta mea are frunze noi care nu au acele pete deci am sperante ca se face bine si va inflori. chiar si Martinik Pink are frunze noi "curate" nu mai prezinta nici un fel de pete sau depigmentari. ce o fi fost a trecut.
 
Sus