Dendrobium

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

refu

Member
Ok, merci Cristian am sa caut acum un Dendrobium nobile sa vad lui cum ii va merge, cel care il am voi incerca sa in ingrijesc cum pot eu mai bine.
 

CristianG

Well-Known Member
refu a spus:
Ok, merci Cristian am sa caut acum un Dendrobium nobile sa vad lui cum ii va merge, cel care il am voi incerca sa in ingrijesc cum pot eu mai bine.
Ai grija in continuare de planta chiar daca iti creeaza mici probleme...Este oricum o orhidee superba.Succes! :wink: :D
 
Am avut si eu aceeasi problema cu denbrobium phalaenopsis.
Desi in tara de origine sunt plantele cele mai usor de intretinut si produc enorma cantitate de orhidee taiate care se gasesc la tot locul, in Romanica nu vor, si pace buna...
Eu l-am pus in sphagnum iar ghiveciul il tin intr-o tavita care are apa in ea permanent. Surprinzator. ii merge grozav si are si o tija florala, ca bonus.
Poate merita incercat.
Zi buna.
 

diana999

Active Member
sphagnum-ul nu tzine prea multa umezeala? am pierdut o mini phale pt ca am lasat-o in sphagnum.

ce-ai folosit ca sa scapi de paianjeni?
 

sarselia

Active Member
Moderator
Pentru paianjeni se recomnda dusurile repetate cu apa calduta.Ar mai fi si anumite acaricide dar care nu stiu cat de indicate sunt pentru orhidee pentru ca s-ar putea sa le arda frunzele.
Poate ne poate ajuta cineva care s-a lovit de aceasta problema.
 

CristianG

Well-Known Member
diana999 a spus:
un dendro nobile a fost atacat de paianjeni :( credeam ca orhideele sunt cele mai rezistente...
Diana, poti sa stropesti dendrobiumul cu un acaricid de la o distanta suficienta, astfel incat sa nu siroiasca pe planta substanta respectiva. Dendro se pot umple foarte usor cu paianjeni din cauza caldurii. Eu am avut probleme cu paduchii lanosi pe paphiopedilum...Ii mai stropesc preventiv. Nu se intampla nimic daca stropesti planta cu insecticid.Important este sa nu siroiasca, pentru ca risti ca frunzele sa fie arse. In final se usuca si cad.Succes! :wink: :D
 

Kati

Active Member
Dendrobiumii parca au magneti la acarieni :(
Eu am folosit Nissorun, mai apoi Talstar, fiindca acesta din urma nu lasa pete urate pe frunze. Puteti folosi cu incredere, eu aproape le-am facut dus plantelor, asa de tare le-am pulverizat, si nu au patit absolut nimic. Singurul lucru este de preferat: aceasta treaba sa fie facuta dimineata, astfel incat pana seara planta sa fie uscata total. Si inca ceva: daca tot va apucati sa pufaiti cu acaricid, luati la mana toti dendrobiumii si orhideele cu pseudobulbi - preventiv. Eu asa fac, chiar daca nu gasesc doar 3-4 acarieni pe o singura orhidee. Phalaenopsisii la mine niciodata nu au avut acarieni (nici alte lighioane, spre norocul meu).
 
La mine le merge de minune miniphalelor in muschi, doar ca le ud ceva mai rar. Singura problema e ca au cam...crescut :( si nu mai sunt mini :?
Pentru acarieni, eu folosesc stergerea frunzelor cu alcool industrial, repetata la o saptamana, si nu mai ramane nici urma de ei.
Succesuri :rofl: :rofl: :rofl:
 

diana999

Active Member
Multzumesc pt sfaturi :rose:
Eu l-am stropit bine azi dimineatza cu Talstar, pt ca am fost sfatuita sa stopesc Plumeria/trandafirii cu el, pt aceeasi cauza. Erau asa multe ganganii mai ales pe spatele frunzelor... :eek:

puii care cresc pe planta, si au radacini aeriene, ar supravietzui in apa? Sau perlit ? In perlit umezit deocamdata experimentez.......si cateva radacini s-au maronit deja.
 

diana999

Active Member
greenfingers a spus:
La ce te referi?
La keiki sau la pseudobulbii noi care ies la baza celor batrani?
keiki.cu pseudobulbii e mai usor pt ca le cresc radacinutzele si de obisnuiesc cu substratul.
 
Pentru keiki sphagnumul e sfant!
Si din cate stiu eu, tu ai. Doar sa nu-l uzi prea tare.
Dupa ce l-ai expandat si ai plantat keiki in el, nu-l mai uda vreo saptamana, iarna chiar 10 zile.
Perlitul singur, dupa parerea mea, nu e bun, fiindca este practic inert, nu furnizeaza nici un fel de substante hranitoare. Exista metoda ozmozei inverse pentru plantele crescute in perlit, ceea ce presupune o fertilizare continua.
Eu as zice sa renunti la perlit in privinta orhideelor. Poti sa-l folosesti in substratul de la cymbidium, si cam atat.
Parerea mea :)
 

diana999

Active Member
Asa e, de la tine am cumparat :D .
Daca tu zici ca e bun, o sa incerc. Il folosesc pt prima oara.....la capitolul Expandat va fi mai complicat :giggle: Sper sa ma descurc :wink:
 

Kati

Active Member
Greenfingers, eu pun perlit in substratul fiecarei orhidee si le merge grozav. Perlitul (ca si polistirenul maruntit) se foloseste ca substratul sa fie mai aerisit, rau nu are ce sa le faca. Sau tu te referi sa nu stea doar in perlit?
 
La asta ma refeream, la folosirea perlitului singur ca substrat, fara a-l amesteca cu nimic altceva.
Un singur exemplu pozitiv am vazut in sensul asta, era intr-o tara cu clima ecuatoriala si se folosea la paphiopedilum. Plantele stateau doar in perlit, insa exista un sistem de fertilizare care le hranea continuu. Si le mergea, intr-adevar, extraordinar. Doar ca noi, oricat am vrea, nu putem mima conditiile alea :(
Dupa cum am mai spus, si eu folosesc perlit in substratul de orhidee, dar mai ales pentru cele terestre, cum sunt cymbidium si paphiopedilum.
Zi buna :D
 

nely

Member
La dendro phale am vazut musafiri...melci :hipnotizat: a mai gasit cineva, de ce apar?? cred ca erau de la cumparare...am schimbat substratul erau citiva si mai maruntei....sper sa nu mai apara :eek:
 
Am avut si eu la zygopetalum asa ceva. Sa stii ca produc multe stricaciuni, fiindca rod velamenul (stratul argintiu care acopera radacinile orhideelor).
Eu am scufundat ghiveciul cu totul intr-o galeata cu apa, desi substratul s-a cam deranjat, insa melcii au iesit la suprafata, fiindca nu le place mediul acvatic.
Daca nu scapi de ei, stiu ca exista moluscocide la fitofarmacii. Sunt si ceva metode babesti, le gasesti pe net, insa eu n-am avut curaj sa le incerc.
Succes
 

Kati

Active Member
Exact asa una mica am cules si eu ieri de pe ghiveciul unui dendrobium phalaenopsis. Planta o am din iarna, nu inteleg pana acum unde o fi fost melcul :( Probabil printre radacini, dar stricaciuni inca nu am observat.
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus