Delphinium elatum - Nemtisor

simonag

Member
Denumire stiintifica:
Delphinium elatum

Denumire populara:
Nemtisor

Imagine:
http://images.google.ca/images?hl=en&q= ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
Perena

Gabarit:
Inaltime 90-225 cm, intindere 90-120 cm

Lumina ºi temperatura:
Au nevoie de soare cel putin jumatare de zi dar nu le plantati in zonele toride din gradina. Zone climatice 3-7.

Flori, frunze, fructe:
Flori albastre, violet, lila, roz sau albe. Infloreste de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. Indepartati florile ofilite pentru a stimula reinflorirea.

Solul:
Prefera solurile bogate si bine drenate si nu le plac solurile unde se acumuleaza apa. Pot muri peste iarna daca sunt plantate intr-un sol cleios. Pentru a avea flori cat mai spectaculoase sapati pamantul adanc inainte de plantare si adaugati turba si compost sau mranita bine uscata.

Udarea:
Mentineti solul permanent umed caci nu le place uscaciunea.

Aerul:
Nu se planteaza in locurile cu vant.

Ingrãºãminte:
Au nevoie de fertilizare. Adaugati materie organica in fiecare primavara si fertilizati regulat pana la mijlocul verii de doua ori pe saptamana cu un fertilizator cu o formula echilibrata.

Inmulþire:
-Prin seminte: se insamanteaza in minisera in februarie sau martie; inainte de a le insamanta, semintele se tin umede in frigider pentru o saptamana. Semintele se acopera cu un strat subtire de pamant. Germinarea dureaza 7-30 zile. Direct in gradina, insamantarea se face in septembrie si vor inflori in anul urmator.
-Prin divizarea rizomilor, primavara (de preferat) sau toamna.
-Prin butasi bazali luati primavara.
Pentru transplantare lasati 60-90 cm intre ei.

Condiþii de iernare:
in gradina.

Boli ºi dãunãtori:
Melcii, atat cei cu cochilie cat si limaxii pot devora nemtisorul. Sunt atacati puternic de melcii cu cochilie, fiind preferati altor plante. Preventiv, se recomanda pastrarea curata a zonei respective, fara frunze sau obiecte sub care melcii se pot ascunde.
Mucegaiul (fungi) poate afecta planta; frunzele se ingalbenesc si planta se ofileste.
Este susceptibil la fainare. Indepartati plantele serios afectate pentru a preveni raspandirea bolii si la alte plante.
Sunt rareori atacati de insecte.

Îngrijire, particularitãþi:
Aveti grija caci nemtisorul este otravitor.

Sunt potrivite pentru fundalul straturilor mixte de flori sau gradinile rustice, unde margaretele sunt parteneri buni. In general au nevoie de un tutore.

Se divid la 3 ani pentru a regenera planta caci altfel isi va pierde treptat vigoarea si vor muri dupa 3-4 ani. Divizarea regulata le poate prelungi viata pana la 10 ani.

Indepartarea florilor ofilite mentine planta aspectuasa si viguroasa. Indepartati florile ofilite inainte de a forma seminte pentru ca formarea semintelor consuma o cantitate mare din energia plantei. Indepartarea florilor trecute va determina o crestere mai dreapta a plantei cu mai multe flori pe rahis in anii urmatori.

Specii ºi varietãþi:
'Fountain Mix': 60-90 cm gabarit; este o varietate compacta care adesea nu are nevoie de tutore.
'Pacific Giant hybrids': 150-215 cm inaltime; flori mari de culoare albastru-pastel, violet intens, violet-albastru (lavanda), albastru-indigo si alb pur.
 
Sus