Defoliere

pork

Member
Salutare.
Am un ficus retusa de anul trecut si m-am gandit anul asta sa ii fac o defoliere. As vrea sa scap de frunzele mari si sa mai ramifice putintel.
Din cate am citit pe internet perioada cam asta este, mai-iunie. Pe al meu il fertilizez de vreo 2 luni cred si am citit ca inainte de defoliere trebuie oprita fertilizarea si o perioada dupa.
Cei care ati avut/aveti ficusi retusa si ati trecut prin aceasta experienta ce sfaturi imi puteti da?
Cat de riscanta e o defoliere totala?

Poze am pe telefon insa nu imi gasesc cablul de date sa le descarc. Le pun imediat cum dau de el.
 

vali

Active Member
Moderator
La un retusa sanatos, nu e riscanta deloc. Ba, dimpotriva, ajuta la ramificare. Atat prin aparitia mugurilor din axila frunzelor taiate, cat si pe lemnul vechi. In plus, conduce si la micsorarea internodurilor.

Totusi... in al doilea an de la achizitie... nu te grabesti?...
De regula, se apeleaza la defoliere cand structura ramurilor e deja stabilita, adica: sunt toate, niciuna in plus, toate sunt la locul lor si orientate cum vrei, ai nevoie numai sa "le umpli" un pic si sa aduci dimensiunea frunzelor in zona credibila.

O ramificare (in faza incipienta) se obtine la fel de usor (pentru planta MULT mai usor) printr-o banala tundere.
E stresu' mai mic.

PS: daca vrei doar sa exersezi, atunci da-i bice si nu lua in seama cele de mai sus
 

pork

Member
Tot ce-i posibil sa ma grabesc :giggle: tinand cont ca am dat dovada in timp de mancarimi in dos :rofl:
De asta intreb aici, ca se intampla sa imi treaca daca imi da cineva o palma.

Iaca am gasit si cablul de date si pun si niste poze:

http://cs-pork.ro/imagehost/images/cx2b ... hm8zle.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/guao ... orwsrh.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/eh5z ... 53gks1.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/0xwa ... b3zuu3.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/i9zv ... t9emh8.jpg

Pe mine ma deranjeaza ca unele frunze sunt prea mari pt aspectul general, ramurile care cresc in sus nu prea dau ramificatii in lateral si in plus mai este si o ramurica in spate subtire si doar cu 2 perechi de frunze. Acea ramurica a suferit in iarna din cauza lipsei de lumina si acum incepe sa-si dea drumul la crestere, insa ma gandeam ca o defoliere totala mai putin acea ramurica, are sa o frotifice.
Iar dupa defoliere si scurtarea ramurilor, adica taierea mugurelui terminal dupa cum am citit in articolul de aici de pe forum despre defoliere, doar ca o scurtare un pic mai tare.

De experimentat nu vreau sa experimentez de el caci mi-e drag si nu vreau sa-l ciuntesc sau mai rau sa-l omor.
Tu(vali)/voi ce-ati face in locul meu? Defoliere sau tundere?
Daca tundere, cam de unde si cat?

Multzam :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
si eu interesat mai ales de chestia cu frunze mari , eu am taiat pe cele peste masura cu un forfecut pana la 40% - 50% din dimensiunea initiala.

Stefane daca era dupa mine , ala arata bine si asa :evil:
 

pork

Member
De frumos arata frumos nu zic nu, insa usor usor imi dau seama ca tot trebuie facut ceva si dupa ce fac, imi dau seama ca mai trebuie facut ceva, sau ce am facut nu e facut cum trebuie si tot asa. Si asta nu neaparat la asta micu' ci in general la copaceiii mei
Si cred ca asta e drumul invatarii pana la urma. Faci ceva si iti dai seama ca mai este de facut si tot asa...dar divagam :giggle:
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
De asta intreb aici, ca se intampla sa imi treaca daca imi da cineva o palma.
Nu e vorba de dat palme... Aici, fiecare raspunde conform opiniilor si experientelor sale, care nu intotdeauna coincid cu ale celorlalti. Si nici nu trebuie... altfel ce rost ar mai avea forumul?...
pork a spus:
Tu(vali)/voi ce-ati face in locul meu? Defoliere sau tundere?
Tundere!
Dupa ce am vazut pozele, e clar ca ramurile subtiri si alunginte, distanta internodala mare, frunzele mari si orientate in aceeasi directie, toate sunt consecinta unei cantitati mici de lumina, care cade unilateral.
As scurta drastic toate ramurile si ramificatiile. Pe unele as lasa o pereche de frunze, pe altele nimic. As scurta mai mult la varf decat pe ramurile bazale.
As pulveriza des ficusul si as uita de fertilizant (ideal ar fi o microsera sau orice alta incinta cu umiditate ridicata). As lasa-o mai usor cu udatul substratului pana la aparitia noilor frunze.
Dupa acest moment, i-as cauta un loc cu mai multa lumina (daca spui "Nu am alt loc cu mai multa lumina", atunci obisnuieste-te cu ideea ca asa va arata mereu).
 

pork

Member
vali a spus:
pork wrote:
De asta intreb aici, ca se intampla sa imi treaca daca imi da cineva o palma.
Nu e vorba de dat palme... Aici, fiecare raspunde conform opiniilor si experientelor sale, care nu intotdeauna coincid cu ale celorlalti. Si nici nu trebuie... altfel ce rost ar mai avea forumul?...
Glumeam cand am zis de dat palme :giggle: vroiam sa zic ca de multe ori s-a intamplat sa ma astampar dupa ce am primit sfaturi de la altii mai "batrani", lucru ce s-a dovedit a fi benefic cel putin pt plante.
M-am exprimat putin mai agresiv, scuze pt neintelegere :giggle:

Revenind la copacel, ai dreptate, lumina cade dintr-o singura parte si asta e dezavantajul de a-l tine in balcon si nu in mijlocul unei curti deshise...Il ajut cu ceva daca il intorc si pe alte parti?
Cat despre cantitatea de lumina intr-adevar pana sa il scot pe balcon, adica de pe la sfarsitul lui octombrie pana pe la sfarsitul lui martie a stat intr-o camera cam intunecoasa pt plante.
Acum insa are lumina de cum rasare soarele (dimineata bate direct cateva ore) si pe urma pana se intuneca afara...geamul e mare, dintr-un capat in altul al balconului...
De pulverizat, cat timp sunt la apartamentul unde se afla ei (adica 3-4 zile pe saptamana) il pulverizez de doua ori, cateodata de trei ori pe zi. Restul de 3 zile cat nu sunt, il pulverizeaza prietena mea, o data pe zi.

Am sa-ti urmez sfatul si am sa-l tund, dupa care ii pun o punga in "cap". Am sa opresc si fertilizarea.
Multzam de ajutor, am sa revin cu poze :)
 

pork

Member
L-am tuns aseara. Cat de scurt m-a lasat sufletul ;-))
L-am udat, l-am pulverizat si i-am pus o punga in cap.
Sper sa-i fie bine :)

Poze:
http://cs-pork.ro/imagehost/images/zr6l ... unrt77.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/v3i0 ... 5m8y8e.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/cgiu ... p2g87y.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/63r9 ... 6epaeg.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/ywr8 ... 7e8wal.jpg (punga de aseara, am schimbat-o azi)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/1iby ... 0y8s3v.jpg

Cu ocazia tunderii, am pus si niste puieti la prins intr-un ghiveci, stau si ei sub punga :)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/h0hq ... xsu6yf.jpg
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
L-am tuns aseara. Cat de scurt m-a lasat sufletul ;-))
Ar fi trebuit sa te lase sufletul si mai scurt :giggle:, ca sa fortezi aparitia de muguri pe lemnul vechi.
Asa cum e acum, ramificatiile iti vor aparea din primele 2-3 noduri (de la varful fiecarei ramuri). In cateva luni, se va labartza la loc.
 

pork

Member
Am mai scurtat astazi cateva ramurele, nu cu mult, dar am mai taiat un pic...pe cateva am pus oleaca de sarma si le-am dat o directie care mi s-a parut mie ca ar fi mai buna, iar cateva le-am tras in jos cu ata, acum vad si eu in poze ca trebuiau coborate mai jos cele 2 ramuri, dar mai incolo, nu il mai scot iarasi din punga...

http://cs-pork.ro/imagehost/images/ko08 ... yg4vqb.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/5yno ... 3shmpf.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/muuy ... i9eprr.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/o9o0 ... 77u0md.jpg
 

flo_flu

Member
Si eu ma tot uit ce ai taiat pe acolo... :D
uite aici cum se taie :





si cum apar mugurii:



urmand o noua defoliere in august





l-am defoliat si anul acesta dar pozele sunt inca pe aparat...
 

pork

Member
Aoleo...si mie care mi se parea ca am taiat mult... :rofl:
Si acu' ce sa fac? Iar il scot din punga si bag foarfecul in el?
 

pork

Member
Adevarul ca tare zbarlit mai era :giggle:, acum l-ai domesticit serios :)

Problema la mine e ca-s prea incepator inca si n-am destul curaj sa "intru" in ei asa cum faceti voi si probabil lipsa asta de curaj e datorata lipsei de experienta...dar, vin ele cu timpul toate :D

Revenind la "domnul" cu care am inceput topicul, astazi l-am scos din punga putintel si l-am lasat vreo jumatate, trei sferturi de ora sa respire aer curat. Au inceput deja sa-i dea muguri noi iar pe ramurile de sus a inmugurit chiar destul de jos pe lemnul vechi :) . Pe ramurile de jos unde am taiat cu mai multa mila (nu ca as fi taiat prin alte parti fara), n-a inmugurit chiar asa de jos si cu ocazia asta l-am mai ciupit prin 2-3 locuri si i-am dat jos cateva frunze. Planuiesc ca usor usor dupa ce cresc mugurii noi sa-i dau jos si restul de frunze vechi, caci sunt mari si nu se mai incadreaza in aspect.

Imi pare rau ca nu am un aparat foto destul de bun incat sa pot surprinde mugurii caci sunt destul de mici...am sa il trag in poza dupa ce mai cresc si va arat si voua :)
 

vali

Active Member
Moderator
Fabian, eu l-as fi luat ceva mai scurt.
Mi-am permis sa-l tund virtual, in poza ta.

PS: Si crede-ma, ce arat eu acolo, nu este absolut deloc "scurt" :). E cam la limita maxima a ceea ce ar trebui sa ramana.
 

sicora fabian

Active Member
Pai, la cum l-ai taiat tu "virtual", deja arata mai matur!
Incercand sa fac un pic de teorie, taindu-l asa cum ai aratat tu inseamna sa nu ma grabesc. Este timp sa se formeze etajele superioare insa pe o baza solida, caci intre timp se vor ingrosa ramurile de la baza si vor forma noi ramificatii fine care vor da credibilitate intregului habitus.
:mrgreen: Varsta, peste 10 - 15 ani, poate voi invata si eu sa ma grabesc incet! :rofl: Mersi!
 

pork

Member
Astazi am scos iarasi ficusul din punga, i-au mai crescut putin mugurasii :)
Intre timp, pe o ramura de jos a lasat toate frunzele, insa a dat mugurasi, ceea ce e bine, caci oricum intr-un final vroiam sa scap de frunzele vechi :giggle:
L-am lasat vre 2 ore sa respire si l-am pus la loc.

Am facut si niste poze, insa telefonul tot telefon e si nu stie unde sa focalizeze, deci se vede bine peretele din spate, dar mugurii in ceata :rofl:

http://cs-pork.ro/imagehost/images/twy1 ... msg1i6.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/zb9b ... c1zcr6.jpg

Si mai am un ficus, de la Fabian, frumusel foc. Week end-ul trecut l-am pus sub punga, doar asa ca sa vad ce parere are. Si a mai scos 2 radacini aeriene, inafara de cele pe care le avea :) Chestia ca in astea 2 ore cat l-am lasat la aerisit varfurile deja incepeau sa se usuce, asa ca l-am pus repejor inapoi...sper sa creasca in continuare.
Pe viitor insa trebuie sa il aerisesc mai des caci am vazut astazi ca incepea sa se prinda mucegai si sper sa nu strice mugurasii...dar cu o aerisire o data la doua zile, cred ca va fi ok :)

Poze:
http://cs-pork.ro/imagehost/images/drdm ... ouc2vk.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/x3nh ... gfxlji.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/7wql ... mz7ml0.jpg
 
Sus