Deditei (pulsatilla montana)

Edelweiss

Active Member
O alta planta rara si pe cale de disparitie este pulsatilla montana, cunoscuta si sub numele de Deditei.
Este o planta minunata care ascunde si niste secrete, dupa cum le voi dezvalui putin mai tarziu. Foarte putini o cunosc, si mai putini au vazut-o pe viu, dar acela care o vede se poate socoti blagoslovit de Dumnezeu. Privirea ne este atrasa de florile mari si pasloase care lucesc in lumina diminetii de primavara. Florile de un albastru intens, parca ar fi de matase scamosata, pline de perisori, dau impresia ca "respira" prin toti porii acel minunat anotimp de primavara...

http://edelweiss.sunphoto.ro/Flori/SPGRTDRZGROSKZRYIWJ
http://edelweiss.sunphoto.ro/Flori/ZYWDQZYSKYVJQZBBTIH
http://edelweiss.sunphoto.ro/Flori/AWYLECJWMQRPXVJBOLY

Deosebit de atractiva, planta a suferit din cauza culegerii nechibzuite, ea gasindu-si refugiu in poienile codrilor neumblati si pe pajistile ierboase de la joasa inaltime, uneori urcand pana la limita padurii.
Face parte din familia Ranunculaceae. Numele si-l trage din latinescul "pulsare" care inseamna "a lovi, a pulsa". Numele este demn de reusita caci inima pulseaza semnificativ la vederea ei, o asemenea minunatie nu te poate lasa indiferent.

Este o planta destul de scunda, cam 15 cm, dar poate ajunge si la 30 cm in timpul infloririi iar in perioada formarii de seminte tija florala cu capsula de seminte se poate inalta chiar la 1 m. Fiind planta de zona uscata se preteaza bine la cultura in gradina, radacina ei ajungand pana la 1 m adancime. In mare parte, dediteii seamana cu florile de colt in ceea ce priveste perisorii: frunzele dispuse in forma de rozeta sunt lipsite de perisori, in schimb cele de dinaintea florii si floarea insasi este acoperita de perisori multi si lungi care unduiesc in adierea vantului. Ati ghicit! Perisorii apara planta de frig. Ca orice floare de munte, are portul pitic si floarea deosebit de mare in raport cu corpul; floarea atinge si 10 cm! Din cauza antocianelor, ele contrasteaza minunat cu frunzele uneori roscate, florile avand culoarea violet existand si o varietate alba. Florile apar in martie-aprilie si explozia de flori care se succed una dupa alta te face sa te gandesti la latinescul "pulsare". Florile campanulate atrag o multime de insecte polenizatoare. Mirosul florii este practic inexistent, dar nici nu-i trebuie pentru a atrage simpatia albinelor si deopotriva pe cea a oamenilor.

Dediteii traiesc la umbra padurilor de conifere, pe pamant calcaros. Daca pamantul are mult humus, dediteii sunt in pericol de disparitie, fiind sensibili la supradoza de ingrasamant dar si la "imbratisarea" mortala a ierburilor din jur.

Aceasta sensibilitate a ei este de neinteles daca aflam ce contine ea: toate partile sunt otravitoare si mai contine si protoanemonin, o substanta cu un deosebit de puternic efect care provoaca iritatii pielii si mucoaselor. Persoanelor sensibile , o simpla atingere a plantei poate provoca basici si inrosirea pielii. Doamne fereste sa inghita animalul planta caci nu va mai avea rinichi si stomac. Planta si-a creat acest sistem defensiv deoarece straluceste ca un turcoaz in mijlocul solului maroniu al padurilor de conifere. Planta mai contine saponina, terebentina si tanin.

Din cauza acestor substante si a perisorilor, in unele zone planta a fost numita "capcana dracului" si "barba dracului" facandu-se referire la toxicitatea ascunsa sub un farmec irezistibil.

Asta nu o impiedica insa sa fie atractia gradinii, caci putine flori o egaleaza in frumusete si gingasie. In 1996, dediteii au primit premiul "floarea anului".
 

fixpix

Active Member
wow. super.
am luat si eu azi vara tarziu doua ghivecele cu pulsatilla.
habar n-am ce culoare e. probabil mov?
abia astept la primavara sa vad!
:mrgreen:
 

Maranta

Member
Salutare ,

multumim Edelweiss pentru articol ! Asa poate mai cunostem si intelegem si flora din tara noastra nu numai orhideele din Brico sau alte flori "internationale"
 

ghia_don

Active Member
In copilaria mea mergeam la padure primavara si gaseam pajisti pline de deditei. La noi li se mai spune si mosnegei...imi placeau culoarea si pufosenia frunzelor.
Anii au trecut si n-am mai vizitat padurea aceea, dar anul asta am vrut sa vad din nou mosnegeii...Degeaba i-am cautat prin locurile stiute, n-am gasit nici urma de ei :cry: ...
In vara am cumparat un ghiveci cu pulsatilla, dar nu sint ca cei din padure...frunzele nu sint atit de pufoase iar floarea este alba :( ...
 

sicora fabian

Active Member
Maranta, cine te împiedică să ieşi în natură ori să pui mâna pe o carte? Sau trebuie să o iau ca pe un apropo făcut celorlalţi? Felicitări pentru prezentare, Edel!
 

dana_rusu

Member
In ignoranta mea scuzata numai de varsta copilariei am contribuit si eu la imputinarea dediteilor pe dealurile din jurul case mele ,la primavara voi merge negresit sa vad daca mai sunt la fel de multi cum erau acum 30 de ani .nu stiam ca sunt plante protejate de lege .poate nici nu erau atunci dar daca ii voi mai gasi va dau de stire.
 

iudit

Well-Known Member
Moderator

Numia acum am vazut ca minunatia asta are topicul ei.Ne-am minunat si noi de ea cand am vazut-o pe ''Platoul Bedeleului'',o zona montana superba aproape de noi.
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Scuzati-mi ignoranta, imi spuneti si mie...Pulsatilla vulgaris e un alt nume al aceleeiasi specii sau e o specie diferita de deditei?
 

Edelweiss

Active Member
E diferita din cate stiu eu. "Montana" are puf mai mult din cauza conditiilor de viata. Daca ma insel, voi fi corectat :D
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Edelweiss a spus:
E diferita din cate stiu eu. "Montana" are puf mai mult din cauza conditiilor de viata. Daca ma insel, voi fi corectat :D

Multumesc! Ma gandeam ca e altceva, din moment ce spuneai ca cele cu flori albe sunt mai rare. Cand am cumparat eu de la Baumax, erau trei culori - mov, alb si visiniu.
 

ghia_don

Active Member
Edel ti-au germinat semintele , si cite din plic?
La mine au iesit patru dintr-un plic si opt dintr-un plic :( ...
Cred ca n-am prea stiut cum sa pornesc la drum cu ele. :cry:
 

Edelweiss

Active Member
Eu azi le-am pus :D Germineaza pe caldura si infloresc in anul 2. Dar cine stie daca nu voi avea flori anul asta :D
Macar una sa imi iasa :D
 

fixpix

Active Member


incepe pulsatilla sa pulseze!

ce zici edelweiss, io apuc anu asta sa vad flori? ca le-am cumparat cu florile deja trecute bine....
 
Sus