De cand dateaza orhideele?

Edelweiss

Active Member
Istoria orhideelor se zbate in intuneric, deoarece nici fosile de orhidee nu s-au gasit. Au fost gasite nenumarate alte plante dar orhidee nu... Rezultatele studiilor genetice moleculare ne lasa cu gura cascata, unii sugerand ca acestea dateaza intre 26 şi 110 de milioane de ani. Unii cercetatori au sustinut ca orhideele au aparut doar cu aproximativ 30 de milioane de ani in urma, deoarece multe dintre ele - sunt specializate pentru polenizatori speciali - in special insecte, cum ar fi albinele sau fluturii. Alti oameni de stiintă au fost de parere ca orhideele ar aparţine apeciei celei mai vechi plante cu flori, pentru ca sunt atat de larg raspandite. Astazi exista 20.000 pana la 30.000 de specii de orhidee. Primele plante cu flori au aparut in perioada de inceput al Cretacicului, aproximativ acum 125 milioane de ani, chiar in timpul epocii dinozaurilor.

Santiago Ramirez si colegii sai au descoperit acum intr-o bucata de chihlimbar, care a fost descoperita cu sapte ani in urma... un colectionar in Republica Dominicana, un chihlimbar in care era polen de albine si...inca un alt "pachet" necunoscut...o albina. Chihlimbarul este vechi de 15 - 20 milioane de ani. Polenul, o analiza a cercetatorului, a fost al unei orhidee din genul Goodyerinae. Cercetatorii au dat numele Meliorchis. Din cercetari rezulta ca ar fi polen de vanilie. Pe masura ce aduna polen, albina a cazut, probabil, complet in florile tubulare, cu scopul de a aduna polen de... orhidee. Nu s-a observat pana acum altceva decat ca polenul este adunat in pungulitele de la picioare, acel polen nelipindu-se niciodata pe spatele albinei...referire la conformatia florii de orhidee!

Ei au ajuns la concluzia ca, orhideele sunt separate de aproximativ 80 de milioane de ani de rudele lor cele mai apropiate, plantele sparanghel. Cu toate acestea, ele, probabil, s-au dezvoltat intr-o mare varietate numai dupa disparitia dinozaurilor, acum 65 milioane de ani. Plante de vanilie sunt, prin urmare, cele mai vechi dintre orhidee.
Oare dinozaurii mancau orhidee?
 

sarselia

Active Member
Moderator
:eek: :eek: :eek:

Superba povestea Edelweiss!
mi-a placut tare mult!
probabil ca daca dinozaurii mancau orhidee pentru desert alegeau orhideea vanilie.

:rofl:
 

sarselia

Active Member
Moderator
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

funny Edelweiss!
sa ne mai spui povesti din astea frumoase despre orhidee ca sunt o minunatie a naturii.

si multumim inca o data!
 
Sus