De-as fi avut minte sa nu plantez.....

fixpix

Active Member
Scuze daca mai exista un asemenea topic!

Ma gandeam ca ar fi interesant sa ne exprimam of-ul cu anumite plante care fie s-au raspandit in toata gradina, fie isi imprastie semintele si pe la vecini, si de care acuma e greu sa scapam!

Poate ar fi folositor pentru alti gradinari sa fie avertizati inainte de achizitionarea sau plantarea unor specii invazive.

Ca sa incep EU...

1. randurile de pruni si nuci din interior si salciile "cretze" de pe margini plantati/e de tata (drept, inainte ca sa-mi vina mie idea cu gradina de flori)
2. ajuga reptans - adusa din padure. s-a raspandit de numa, si dupa cateva luni am scos toate plantele!
3. oenothera (roz) - frumoasa dar foarte invaziva

Deocamdata atat!
 

victoria222

Active Member
-La mine nucii rasar in nestire prin gradina, iar cativa, depistati prea tarziu au ajuns niste monstri pe care trebuie sa-i tai cu fierestraul. Problema e ca unii sunt lipiti de gardul de sarma si e greu de taiat neavand loc... Cel de la poarta, singurul meu nuc, creste foarte repede si face multa umbra peste un liliac alb, dar il las sa vad macar daca are nuci gustoase ( inca nu a rodit).
-Vita de vie m-a omorat, cea care a fost plantata de fostii proprietari, soiul 1001, rasare de peste tot, si din seminte, dar mai ales din cioturile de sub pamant :(
- Corcodusii, o adevarata pacoste. Se inmultesc din samburi la greu, sunt ca o buruiana. Si prin colturile gradinii unde nu am reusit sa ajung cu sapa,s-au facut copacei. Iarasi, cresc in special lipiti de garduri, ceea ce ii face greu de scos.
- Visinii, la fel, se inmultesc din seminte foarte tare.
-Menta, daca nu o plantati intr-un loc unde sa aiba o bariera in pamant, va invada tot. NU o aduceti in straturile cu flori!
- Salcamii, o planta teribila la mine in zona. Se inmultesc foarte tare si in cativa ani domina vegetatia nativa total. Au o crestere foarte rapida.
 

Blitz

Active Member
La mine problema vesnica este yucca de gradina- INVADATOAREA :eek: :eek: :eek:

Am scos-o anul trecut cu copiii- cu pretul a doua cozi de harsau, 2 cozi de tarnacop- si le-am mutat in locuri mai ferite, sa nu ne intepe toata ziua. Na si? Cele mutate s-au prins destul de greu- dar din locul din care am scos :x :x :x - parca le-am plantat. Si culmea nesimtirii este ca ies pe micuta alee :evil: :evil: :evil: -desi acolo a fost pamant batatorit, folie de plastic, pietre mai mari si pietricele :twisted: :twisted: :twisted:

Deci atentie daca puneti asa ceva :wink:
 

sicora fabian

Active Member
Da, am mutat cateva yucca si cand am vazut cat de greu le merge, imi parea rau ca le-am scos, insa au dat din rizomi si s-au facut la loc! Deci pentru mine a fost muma! :)
 

ghia_don

Active Member
Woow...si eu am de scos una la primavara, ca a crescut cam mult si n-o mai vreau acolo.. Vreti sa spuneti ca e greu de scapat de ea? Am timp pina la primavara sa ma gindesc la o solutie...de genocid :x :gandit:
 

victoria222

Active Member
Corect!
Eu am plantat una toamna asta, ce-i drept cam aproape de niste bujori si levantica... iar acum m-ati pus pe ganduri...ce sa fac? Are o raza de cam 30cm de la radacina la plantele din jur. Sa o scot sau sa o las in pace?
Edit: Ma refer la Yucca
 

albela

Active Member
Ienupar tarator :cry: . Se intinde ceva de speriat. Marcoteaza singur si sufoca totul in jur :x . Eu l-am pus sa maschez diferite utilitati: fantana, camera hidroforului, capacul de la fosa septica. Daca stiti metode sa-l limitez astept sugestii.
 

alfa

Active Member
Hmm, eu arbusti si arbori nu prea am :(
Dar am o problema cu asterul de vara si physalisul. Sunt invadatoaaaaare rau!
 

victoria222

Active Member
Hemerocalisul portocaliu si inalt, Fulva, poate deveni o problema serioasa. Eu cu mare greu l-am smuls in toamna asta dupa ce dintr-un rizom s-au facut vre-o 7, si erau prea aproape de un bujor.
 

aleynad

Active Member
Moderator
la mine problema este la condurasi ( tropaeolum majus), anul trecut am facut prostia de a-i lasa sa faca seminte si anul acesta mi-au invadat un strat intreg de flori, aproape sufocandu-le :x
si as mai adauga clasicele zorele, pe care daca nu le smulg inainte sa faca seminte, sugruma anul urmator tot ce gasesc in cale.
si m-am saturat si de sipica, daca o lasati sa-si scuture semintele, va umple de pui :mrgreen:
 

ghia_don

Active Member
Cum, si sipica e invaziva??? Eu abia mi-am semanat anul asta....si-mi era ciuda ca au iesit cam rarut... :(
 

aleynad

Active Member
Moderator
:) stai sa vezi la anul cate rasar din seminte
la mine se inmulteste singura de vreo 2 ani si am pornit doar cu 3-4 plantute
 
Sus