Daunatorii Plantelor Utilitare

danero2004

Well-Known Member
Moderator


an de an , acest gandac face ravagii in productie desi nu e decat spontan pe perioada cat sunt pomii infloriti apoi dispare

Nume :

Epicometis hirta

Origine si alte date necunoscute


cum combateti voi asa ceva ?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea daunatorului / boliilor:

GANDACUL PAROS (EPICOMETIS HIRTA)
care pot cauza pierderi importante la culturile: POMI FRUCTIFERI DIN FAMILIA ROZACEELOR + RAPITA.

Pentru prevenirea si combatere se recomanda executarea tratamentului numai pe parcele pe care s-au realizat urmatoarele conditii
Folositi unul din amestecurile de mai jos dupa caz:
Pentru pomii fructiferi la care s-au scuturat florile

CIPERTRIN – 0,02 % sau;

FASTAC 10 EC – 0,02% sau;



Pentru pomii fructiferi in floare sau pentru rapita in floare

MAVRIK 2 F – 0,05%.



cateva date gasite , eu am strans pana acum 100 , cam asa strang in fiecare an , pentru ca ii culeg la timp si nu au cand sa manance florile , mai ales cele de fructiferi
 

anknic

Active Member
eu n-am avut...ca sigur il vedeam pe tata cu vermorelul in spinare (el chiar numara florile la pomi si frunzele la vita...)

la mine daca erau petalele la flori intacte(flori de gradina de flori)...n-am avut :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
nu mananca petalele , ci mananca miezul lor si primarul fructului asa ca nu l poti depista dupa petale
 

anknic

Active Member
azi comentam cu soacra-mea de gradina (ea fuse crescuta la tara...da' n-a fost niciodata atat de obsedata de gradina ca mine) si imi spunea ca a vazut gandaci din astia la zarzarul din fata blocului si cica atunci cand apare asta va fi an cu ploi, ca apare la 3-4 ani.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
la mine a aparut nonstop dupa ce a fost adus niste gunoi de grajd , mai ales ca in zona mea , pe vreo 20000 mp de jur imprejur doar eu aveam pomi asa ca nu avea cum sa fie "migrator"

acum au cam disparut , dar recordul a fost de 180 intro singura zi , pe care ii pun in borcan cu apa sa nu cada jos vreun ou de la vreo "gospodina" :D
 

anknic

Active Member
pai ea nu zicea ca-i migrator, cica larvele stau in pamant vreo 3-4 ani...pana vine anul cu ploi. deh, poate la tine acolo ploua mai des...
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Da o sa vad la anul ceva preventiv , ideea e ca eu ii tin in control dar vecinii mai dau din umeri ....la banii lor aia tin merii pe post de umbra doar :roll:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Voi aveti sau ati avut gindaci din aia verzi care atunci cind le dai la cap :twisted: put ingrozitor de urit???(sensibilii sa nu citeasca! :mrgreen: )

Ce sunt aia Dane + cunoscatorii si cum sa ii combat?De curind mi-au aparut in gradina pe rosii.Nu maninca din ele dar stau pe frunze ciucure.Noroc ca sunt spre terminare fructele de cules.
Sun verzi si plati.destul de marisori.Pina anul asta nu am vazut asa ceva.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Plosnita cerealelor
Descrierea plosnitei de cereale/verdeata, gandacul urat mirositor
Adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare verde. Capul triunghiular. Antenele constituite din 5 articule.pronotul aproape hexagonal.Scutelul foarte dezvoltat egal in lungime cu abdomenul, cu o carena in partea mediana si cu doua puncte galbui la baza. Oul este sferic si de culoare verzuie la depunere si de culoare inchisa, pe masura ce se dezvolta embrionul. Larva este asemanatoare cu insecta adulta, fiind mai mica si lipsita de aripi sau cu rudimente de aripi, in functie de varsta acesteia.


Biologia plosnitelor de cereale
Are o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta, sub frunzarul padurii, in liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10ş C, insectele isi fac aparitia, la inceput pe gramineele spontane, apoi zboara in culturile de cereale. Numarul maxim de insecte pe culturi se inregistreaza la jumatatea lunii mai. Dupa o perioada de hranire si maturatie sexuala are loc copulatia si depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Pana la maturare se hranesc si naparlesc de 4-5 ori, intreaga lor evolutie durand 30-40 zile, ceace corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adultii din noua generatie apar la sfarsitul lunii iulie, hranirea lor continuand pana in cursul lunii august, cand se retrag pentru iernare.


Desi este o insecta specifica marilor culturi agricole (grau), spre finalul sezonului agricol (septembrie - octombrie), din cauza lipsei de hrana, plosnita graului migreaza spre zonele urbane, constituindu-se intr-un factor de disconfort pentru populatie. Inofensiva, in sensul biologic al termenului, pentru om, provoaca o stare de repulsie prin mirosul puternic pe care il raspandeste atunci cand este strivita. De culoare maron sau verde (in cazul exemplarelor tinere) plosnita agricola este un "daunator".

Plante atacate si mod de daunare
Specie oligofaga, dezvoltandu-se in principal pe culturile de grau, dar ataca si alte graminee cultivate si spontane. Adultii inteapa tulpinile tinere, frunzele, rahisul spicelor, florile si boabele. La locul intepaturii se formeaza o mica umflatura numita ,, con salivar” in jurul careia apare o zona de culoare galbuie. Adesea frunza atacata se ingalbeneste, se rasuceste si se usuca, de la locul intepaturii atarnand ca o sfoara. Uneori spicul ramane in burduf iar cand apare, are aristele ondulate si poate fi partial sau total steril, albit, aspect care se intalneste frecvent la varful spicelor. Boabele atacate sunt sistave, zbarcite sau daca nu sunt deformate, poarta urmele intepaturilor sub forma de puncte negre, inconjurate de o zona decolorata. Calitatea productiei este mult diminuata.


 
Sus