Dalii

ghia_don

Active Member
Ce de flori la prima!! Toate sint frumoase!! :D
Le-am scos si eu azi, dar macar erau flescaite toate de la bruma de zilele trecute, asa ca nu-mi pare rau.
Daca ar fi fost ca ale tale Carmen, ar fi fost mai dureros..
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Multumesc :D.
Doina si eu am avut sufletul indoit daca se le scot sau nu, ca tare frumos aratau. Dar ma cam incurcau ca pozitionare, pentru ca aveam nevoie de zona cat mai libera ca sa-mi plantez in voie noii trandafiri. La primavara isi vor regasi din nou locul in gradina :D.
 

mirceaspc

Active Member
Moderator
Alaturi de trandafiri daliile sunt prezente de nadejde in orice gradina. Nu ma pricep prea bine dar am observat ceva : eu am in gradina dalii mostenite de la bunica si dalii cumparate din comert - nu par a fi soiuri diferite daca pot sa zic asa. Bastinasele se inmultesc in nestire (dintr-un bulb pus primavara - toamna scot mai multi) iar cele cumparate deloc (acelasi bulb). E vreo strategie comerciala a furnizorilor ?
 

ghia_don

Active Member
In primul an dupa cumparare, intr-adevar si ale mele s-au dezvoltat cam greu, dar in anii urmatori am scos niste monstruleti din pamint, la finalul sezonului. Cred ca e vorba de adaptare la solul din gradina, ca producatorii sigur folosesc un substrat incarcat cu nutrienti, ceea ce la noi nu se gaseste in aceeasi proportie :D
 

veretregn

Active Member
Tuberculii din comerț sunt obținuți din butași, de anul 1 și sunt bineînțeles forțați. Apoi sunt recoltați mult mai devreme decât cei pe care noi îi lăsăm până toamna, sunt împachetați, apoi transportați, manevrați... este normal ca planta să își revină încet.
 

Roxana Peled

Active Member
Draga Carmen, incep sa-mi explic de ce nu ai apucat tu sa vezi flori la frumusetea ta de dalie neagra. Tii minte cand mi-ai dat primul tubercul? Sa fie mai bine de doua luni zic eu :gandit: . In aceeasi zi l-am si plantat in ghiveci din acela de-al meu de PET si de atunci a tot facut radacini ... ca le vad prin transparentza ... dar lastar ... nexam :nu stiu:
D'apai daca-o pui in pamant in aprilie si ea se trezeste sa scoata lastar abea in iunie-iulie de unde sa mai vezi soro si flori de la ea? :pumni:
 

adrianam

Well-Known Member
Dalie neagra?
Eu am un trandafir care bate spreg rena inchis, aproape negru si sincera sa fiu il tin mai mult ca o ciudatenie, ca cei mai mult tot cei viu colorati sunt mai frumosi si mai atragatori!
Asteptam sa vedem si noi dalia neagra, tinem pumnii sa infloreasca! :D
 

Roxana Peled

Active Member
6 aprilie, dalia neagra tot nu a iesit :)
(pusa de prin 20 ianuarie) - radacinile se vad tot atat de sanatoase si de voioase prin transparenta ghiveciului, albe, frumoase, nici o problema ... :nu stiu:
 

Roxana Peled

Active Member
Pana acum doua zile nu le-am pus afara, le-am precultivat in ghivece :D
De ieri le-am scos. Ma indoiesc ca mai poate veni chiar ger de acuma ...
 

sarselia

Active Member
Moderator
Sa stiti ca mi-ati dat si mie idei.Insa la noi de mai bine de vreo 2 sapatamani a tot plouat asa ca nu am avut nicio sansa sa intru in gradina.De acum sper ca se mai imbunatateste vremea si pe la noi.
 

belisima

Well-Known Member
mie nu mi-au placut daliile tot pt motivul ca rasar greu si incep sa infloreasca in octombrie :astept: acum nu stiu ce mi-a venit sa pun niste dalii pitice in comanda la cebule,m-am invartit cu ele in brate prin gradina 3 zile,ma gandeam sa le dau,pana la urma le-am varat intr-un colt si acum...astept :astept:
 

Roxana Peled

Active Member
:rofl: Mie in principiu nu prea imi placeau pentru ca trebuie scoase si nu totdeauna ai timp de asta, nu totdeauna ai spatiu propice pastrarii si asa mai departe ... Realitatea este insa ca este o floare foarte frumoasa, variata (toate formele, dimensiunile si culorile) si care infloreste toata vara.
Treaba cu iesitul greu poate fi rezolvata prin precultivare, mai ales la soiurile despre care stii ca fac probleme :) . Mai am o dalie, tot de la Carmen, pusa doua saptamani mai tarziu in ghiveci care acum are mai bine de juma' de metru :D

PS. Off topic, apropo de comanda de la Cebule si eu mi-am comandat 3 pungutze de gladiole si mie chiar nu-mi plac gladiolele :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Si eu din aceleasi motive nu am pus decat un an, au iesit greu si au trbuit scoase toamna...dar mi se par frumoase si nu m-am rabdat sa nu iau de la Cebule si le-am plantat in ghiveci, cum a zis Roxana. Eu am avut 2 ani la rand din cele variabilis, care se cultiva din seminte si mi-au placut mult, ca sunt tufe mai scunde, compacte, rotunde si stau inflorite pana tarziu.
 
Are cineva dalia imperialis (gen copac)? Chiar creste 3-4 metri? Inseamna ca are un tubercul urias. Tulpinile sunt asemanatoare cu cele ala bambusului. Imi place cum arata.

 
Sus