Dalii pitice pe terase

Dani

Member
Am plantat cam de o luna si jumatate bulbii de dalii pitice si pana acum nu da niciuna semne de viata,sa mai astept sau pot sa le consider pierdute?
 

Angelinna

Member
am pus si eu dalii pitice. roz si rosie, cu un sigur rand de petale si una galbena ce se cheama kaktus dahlia. le-am pus in ghivece pe balcon si mi-au iesit foarte repede. e adevarat ca inainte de plantare am tinut bulbii in casa si incepusera sa incolteasca in punga in care ii tineam. de cand i-am pus in pamant n-au trecut doua saptamani si au aparut frunzulitele. acum au crescut spectaculos si doua din ele au si bobocei.

nu stiu ce sa zic cu ale tale... cred ca nu mai ies. incearca sa scurmi pamantul sa te uiti la bulb. daca are mucegai pe el... adio. asa am patit eu cu niste anemone .. s-au dus pe apa sambetei :)
 

adrianam

Well-Known Member
Cand le-ai plantat aveau muguri?

Eu am plantat doua. Aveau muguri de 5 cm pe care i-am lasat la suprafata. Au crescut repede de atunci. Acum au cam 15 cm dar inca nu se vad muguri florali.
In afara de cele doua, am mai cumparat inca sase ghivece cu dalii pitice deja inflorite. Dintre acestea patru si-au revenit foarte repede si au inceput sa infloreasca din nou:


Doua din ele, una rosie si una galbena, isi revin foarte greu dupa transplantare.
 

Dani

Member
Cand le-am plantat nu aveau muguri dar bulbii erau sanatosi.I-am verificat si acum si par in regula dar nu vor sa arate nici urma de muguras!!
 

adrianam

Well-Known Member
Voua va cresc frumos daliile in ghivece?
Eu am sase si le-am pus cam inghesuite, adica cate trei intr-o jardiniera de 40cm lungime, destul de larga si adanca. Au frunze foarte multe iar la doua dintre ele frunzele sunt cam scofalcite si florile au petalele uscate de cand se desfac. M-au suparat aceste doua dalii albe si le-am taiat tulpinile cele mai inalte. Au inceput sa creasca celelalte patru colorate dar au florile mult mai mici decat atunci cand le-am cumparat.
Pana acum nu as putea spune ca sunt multumita de dalii asa cum sunt de muscatele clasice de exemplu!
 

Dani

Member
Anul acesta daliile nu mi-au crescut deloc,anul trecut au fost minunate in ghivece dar...nu stiu ce s-a intamplat cu ele,bulbul este sanatos dar nici urma de crestere! :roll:
 

adrianam

Well-Known Member
Interesant!
Cam cat de mari erau ghivecele?
Cred ca are mare influenta marimea ghiveciului. Cu cat este mai mare, cu atat inghite mai multa apa si mentine mai multa umezeala propice daliilor.
Eu le am pe balconul dinspre sud in jardiniere, cam inghesuite. Pe caldurile mari din vara, gaseam ghiveciul uscat seara. Aceasta uscaciune le-a impiedicat sa dezvolte bobocii care apareau. Probabil daca as fi pus o singura dalie pitica intr-un ghiveci de 3-4 l, as fi avut rezultate mai bune.

Acum una singura a inceput sa infloreasca acceptabil, fiind singura intr-un ghiveci cam de 3l.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Erau foaaaaaaaarte mari!N-as putea spune cam de citi l.Poate 30?Iar ele erau cam 6-8 in ghiveciul respectiv.............
 

calin123

Member
si eu am dalii pitice in ghivece de 5 litrii ( 2 ghivece si 3 dalii ) dar le-am tot mutat in functie de temperatura de afara ( in vara au fost niste zile groaznice ) si de cum au inflorit .Nu sunt foarte incintat de ele dar au inflorit , apoi dupa perioada de inflorire nu prea au aratat bine ,au supravietuit pina acum .
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Am scos de pe site cateva articole asa ca le voi posta in forum, pentru cazul in care vor fi cuiva de ajutor

______________

Originara din Mexic, dalia este o planta de gradina foarte cultivata datorita varietatilor, culorilor si duratei de inflorire. Inalta de aproximativ 2m dalia are tulpina usor lemnificata si frunze mari. Floarea daliei poate fi de cinci feluri: floare simpla, floare de anemone, floare aplatizata, pampon sau cactus, aceasta din urma fiind cea mai cautata. Dalia infloreste din iunie pana in octombrie, dar aceasta perioada se poate prelungi prin acoperirea spatiilor in care este cultivata. Planta se dezvolta foarte bine in locuri insorite, cu sol bogat in humus si ferit de vant. Este foarte potrivita pentru gradinile din zonele deluroase cu temperaturi moderate, dar rezista destul de bine si la ses, numai ca aici trebuie udata abundent. Radacinile tuberizate se folosesc pentru inmultire dar ele nu rezista la temperaturi mai mici de 0 gr. C, de aceea ele se scot toamna din pamant si se depoziteaza in spatii racoroase.

Radacinile tuberizate se sectioneaza departe de muguri, urmand ca din acestia sa creasca lastari. Aceste bucati de radacini tuberizate se folosesc pentru infiintarea plantatiilor in gradina sau in sere. Daca doriti sa fortati cultivarea daliei asa incat sa aveti flori din mai si pana in noiembrie le puteti cultiva in ghivece, ladite sau direct pe parapete in spatii acoperite (sere), la o temperatura de 16-18 gr.C si sol pastrat permanent reavan. Solul potrivit este acela format din pamant de frunze, pamant de telina si nisip. Inainte de plantare solul trebuie dezinfectat. Dupa o luna de la plantare, daliile ar trebui sa aiba 5 cm inaltime. In functie de locul pregatit pentru ele, plantarea va incepe in februarie sau martie. Daca le cultivati in spatii deschise, atunci este mai bine sa incepeti aceasta la inceputul lui aprilie.

Dalia se mai poate inmulti si prin butasi care dau flori foarte frumoase. Indiferent daca la plantare folositi butasi sau radacini ruberizate trebuie sa aveti grija sa nu le acoperiti cu prea mult pamant si nici sa le puneti la o adancime prea mare. Daca plantati gresit daliile vor creste incet sau vor fi afectate de seceta. Daca plantarea este prea deasa, vlastarii se vor umbri reciproc afectand calitatea florilor. Daca doriti sa obtineti dalii pentru flori taiate nu trebuie sa neglijati lucrarile speciale de ingrijire. Ele au ca scop ramificarea plantei cat mai aproape de baza sau eliminarea unor vlastari sau boboci laterali care ar duce la flori nereusite. Aceste operatiuni incep cand planta are trei perechi de frunze, pentru a economisi substantele nutritive pe perioada de dezvoltare (vara-toamna).

Udarea daliei se face dimineata sau seara cu cantitati mari de apa. In perioada de crestere puteti adauga si substante minerale pentru o dezvoltare mai buna a plantelor. Buruienile care apar pe spatiul plantatiei se indeparteaza si solul se afaneaza. La unele specii de dalia se procedeaza la tutorare sau musuroire, udarea producandu-se printre brazde. Dalia este sensibila la viroze, fainare, mucegai cenusiu, paianjeni, coropisnite, melci si afide. Dar dupa asemenea insiruire de afectiuni nu trebuie sa va speriati: pentru fiecare boala exista o substanta potrivita care o combate. Doar in cazul virozelor este recomandata distrugerea plantelor afectate.

In mod normal, la o dalia ingrijita se pot obtine aproximativ de 20 de tije florale. Recoltarea florilor se face dimineata sau seara, taierea facandu-se deasupra lastarilor pregatiti pentru urmatoarea inflorire. Dupa caderea primelor brume de octombrie, tuberii plantelor care au fost cultivate in camp se scot si se depoziteaza in spatii reci (pivnite, magazii, sere reci). Pentru scoaterea lor se folosesc cazmale. Se aleg zile uscate si insorite pentru aceasta operatiune. Dupa ce tuberii au fost scosi si curatati de pamant se dezinfecteaza, se spala cu apa rece si se aseaza intr-un singur strat in ladite care vor fi pastrate la temperaturi de 4-6 gr. C
 

adrianam

Well-Known Member
Mai planteaza anul acesta cineva dalii in ghivece?

Poate daca imi ramane loc si gasesc rasad deja inflorit frumos mai incerc.
 

adrianam

Well-Known Member
Am cumparat in martie un nou bulb de dalie pitica.
L-am plantat in ghiveci cu diametrul de 15 cm in jur de 15 martie.
A rasarit in jur de 25 aprilie iar acum are cam 15 cm plantuta.
Poate voi avea mai mult succes anul acesta.
 

cllara78

Member
Eu am avut anul trecut dalii pitice in gradina.Le am obtinut din seminte.Au inflorit de la sfarsitul lui mai pana in octombrie.Nu erau mai mari de 20 cm dar aveau peste 10 flori fiecare.Din pacate nu am cules seminte pt ca nu mi-am dat seama care sunt,nici nu am scos tuberculii din pamant pt ca nu stiam ca sunt perene.Anul acesta am pus din nou si au cam 15 cm inaltime.
 

miha

Member
Sa se faca mari...ca frumoase sunt!!! Incep sa ne invadeze...astea mai speciale...si noi cum sa nu le iubim??? :wink:
 

Angelinna

Member
Foarte frumoasa !!

experimentul meu de anul trecut a esuat lamentabil : daliile mele dupa ce au iesit si au inceput sa infloreasca au atras daunatori in continuu si s-au prapadit. nu am stiut atunci despre ce insecta este vorba si nu am stiut cum sa le tratez
anul asta m-am reprofilat, ca anul trecut m-am necajit foarte tare cu ele.
asta e din pozele de asta vara
 
Sus