dafinul

calin123

Member
multumesc inca o data :D , dar cred ca m-am exprimat gresit :oops: ,am scapat de el = paduchele testos de fapt trebuia sa zic de ei caci e mai multi :bolnav: si am ramas cu dafinul
 

lili

Member
:rofl: :rofl:
Vorba romanului are mai multe intelesuri :wink:
In regula Calin!!! Ma bucur ca ai scapat de dusmani si nu de dafin :D
 

anette_b

Member
aici nu a mai scris nimeni de ceva timp...am si eu un dafin (sau mai bine zis nu il mai am) . am uitat intr-o zi geamul deschis in iarna ( cand cu -20 c) si a degerat. era mare si sanatos. pana acum 1 luna a parut mort si imi parea rau sa il arunc. mai udam uneori. au iesit 2 lastari de la baza si cand erau cam de 20 cm am mutat ghiveciul mai la lumina. lastarii s-au topit , nu mai sunt semne de viata.
ce s-o fi intamplat iar?
sa il tund? mai are sanse sau il arunc?
 

diana999

Active Member
Eu am plantat dafinul in gradina. Azi am observat ca 2 sunt plini de panze de paianjeni :( Cu ce sa-i stropesc ?
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Nici eu nu stiam de umbrire si ma miram cum in casa se miscau mai bine , cand colo cica in perioada de la 11 la 16 nu prea le place soarele , iar acum sunt in spatele foisorului unde au umbra destula si racoare plus cateva ore de soare.

Un copacel in stres nu prea se mai apara singur si devine vulnerabil la atacuri.

Apa de salcie e iar buna daca atacul a fost masiv asupra lui. Il ajuta la refacere.
 

Robert12

New Member
Buna, am si eu un dafin cumparat de 1 luna pare sa ii mearga bine dar am inteles ca trebuie sa folosec ingrasamant o data la cateva saptamani.Daca se poate sa-mi recomandati ceva produse (valabil si la ce pamant ii place) am inteles ca il pot arde daca folosec prea mult sau ce nu este bun pentru el.Momentan are vreo 20 cm si l-am luat la 9-10cm.Ma mai intereseaza si de cand pot sa il tund? vreau sa il cresc in ghiveci gen copacel rotund.Multumesc.
P.S Nu am avut numai plante de plastic deci sa specificati numele produsului sunt nou cu plantele adevarate :)
 

crysty

Active Member
Buna, am si eu un dafin cumparat de 1 luna pare sa ii mearga bine dar am inteles ca trebuie sa folosec ingrasamant o data la cateva saptamani.Daca se poate sa-mi recomandati ceva produse (valabil si la ce pamant ii place) am inteles ca il pot arde daca folosec prea mult sau ce nu este bun pentru el.Momentan are vreo 20 cm si l-am luat la 9-10cm.Ma mai intereseaza si de cand pot sa il tund? vreau sa il cresc in ghiveci gen copacel rotund.Multumesc.
P.S Nu am avut numai plante de plastic deci sa specificati numele produsului sunt nou cu plantele adevarate :)
Salutare, cam tot de o luna este si dafinul meu, de fapt tribul de dafinei mititei :D , am cumparat ghiveciul de la dedeman cand ploua afara vreo 3 zile in continuu cred ca prin martie a fost asta si era si cam rece afara . Sunt vreo 20 de pui inghesuiti pe metru patrat :D , iesiti din seminte.
Nu ma bag inca sa separ tufa nici macar in 2 pentru ca nu am spatiu acum unde sa tin mai multe ghivece atat timp cat inca mai am de facut niste rasaduri de flori. Ce se vede cu verde deschis este crescut de atunci de cand l-am luat.

A fost in ghiveci mai mic un pic si am scos din el fara sa umblu la substratul pe care il au (turba + vermiculit) adica fara sa scot pamantul de pe radacini, si am pus in ghiveci un pic mai mare la diametru, cam cu 1-2 centimetri in plus. Si am pus la fund si completat pe margine cu substrat de gradina din comert adica are mai mult turba si cu un pic de humus activ, dar am presarat un pic de ciuperci micorizante ca sa accelereze inradacinarea in noul substrat gros de cam 1 cm de pe margine. Ciupercile micorizante nu sunt necesare, este doar un moft al meu si mai mult un experiment :-D , plus ca pachetul este destul de scump , m-a costat 40 de lei de la dedeman. Nu ma dau banii afara dar am cumparat asta sa vad ce fel o sa le mearga la plante cu asa ceva.
Cand il pun la udat, ghiveciul il scufund intr-un castron cu apa in care presar putin ingrasamant Kristalon Start sau Gold . Dar presar foarte putin cu degetul , cam cat apuc sare cu 2 degete . :-D Asta este cu udatul si ingrasatul, dar dupa ce si-a luat apa ,inainte sa il pun la locul lui inapoi, il stropesc pe frunze cu o solutie foarte diluata de amalgerol sau atonik sau cropmax (stimulente de crestere) , le iau prin rotatie sau chiar combin :-) . Stropirea frunzelor o fac cu un bidon cu pompa de la solutie de curatat geamurile. Solutia diluata cu stimulente o fac asa : la un bidon de 3,5 litri apa pun cu pipeta 2 picaturi de amalgerol sau 1 de atonik sau 1 de cropmax. Cateodata le combin , de exemplu acum am solutie facuta cu toate astea 3 la care am adaugat si 2 picaturi de gel Solar Bor. Tin sa mentiionez ca astea toate costa destul la un loc si nu este obligatoriu sa dai cu ele , de pilda doar cropmax sau doar atonik ar fi de ajuns , dar eu experimentez pe banii mei :D. E bine un astfel de stimulent de exemplu amalgerolul ajuta planta sa treaca usor peste situatii de stres cum ar fi seceta/frig/stropire cu pesticide si fungicide/transplantarea/adaptarea la noi conditii de mediu. Nici ingrasamant cu bor nu este obligatoriu dar avand in vedere ca fac solutia foarte diluata am zis sa adaug cateodata si un pic de bor pentru ca stropesc si alte plante care fac flori (de exemplu muscate), si borul este indicat pentru dexvoltarea normala a florii la o planta, si nu stau sa fac 7 feluri de solutii separate :-D
Folosesc ingrasaminte chimice Kristalon la plante deoarece sunt convenabile la pret avand in vedre raportul NPK+Microelemente foarte mare care il au (ajunge pe cele profesionale) si nu vreau sa dau banii pe "ceaiuri" de tip 8-6-6 . Un ingrasamant Kristalon de exemplu cel Start are NPK 19-6-20 asa ca pana si un copil isi da seama cat de puternic este doar din cifre.
NPK inseamna azot, fosfor,potasiu. Fiecare are rolul lui si chai rol multiplu dar in general se spune ca azotul ajuta la frunze, fosforul este pentru sistemul de radacini si constructia plantei si potasiul este pentru flori si seminte si fructe.
O sa ma intrebi, atunci de ce dau ingrasamant bogat in potasiu adica NPK 19-6-20 daca nu ma intereseaza infloritul la plantele verzi . Pai potasiul este si regulator al functiilor metabolice in planta, asigura si functionarea normala a celulelor adica mentine si echilibrul general.
Nu fac recama la kristalon, tu poti sa folosesti ce vrei, eu am dat peste tipul asta de ingrasamant la dedeman si am observat ce raport mare are in macroelemente (NPK) fata de "ceaiurile" (ma refer la ingrasaminte lichide chimice) care se gasesc pe la florarii de tipul 8-6-6 si care mai si costa in jur de 15 lei si iti ajunge doar 1 an. Eu am cutiile de Kristalon Start si Gold luate din 2016 si abia am consumat jumatate din fiecare. Nu te speria de vechime, ca ingrasamintele chimice praf nu expira niciodata, cel putin asa scrie pe pachet.

Dar nu uita ca eu cand dau ingrasamant la o planta il dau mult mai slab , il fac aproape apa chioara :D dar folosesc des, de fapt cred ca 8 din 10 udari la o planta la mine au ingrasamant, mai putin iarna .
Nu dau un anume fel de ingrasamant la o anume planta , nu mi-am facut o regula din asta, de exemplu azi cand ud ii dau un pic de Kristalon Start (chiar daca e recomandat pentru rasaduri ) si alta data ii dau de exemplu un pic de Kristalon Gold (chiar daca are activator de inflorire pentru plante cu flori) adica fac si o rotatie a ingrasamintelor... ca am de unde :D
Ghiveciul cu dafin il tin pe balcon mai la dos , soarele ajunge la el doar pe la ora 12:30 si il prinde soarele pana pe la ora 14 ,pe urma nu mai pupa soare toata ziua.
Asa ca nu ai cum sa arzi o planta daca faci solutia extra diluata . Am ars o planta de capsune in ghiveci ca am facut solutia cu Atonik probabil mai concentrata , prin martie, asa ca eu sunt nevoit sa fac solutii mai diluate ca dau si cu alte "dracii" inafara de ingrasamant,adica stimulente de crestere .
Ce am spus mai sus reflecta un mod personal de lucru si experiment si este cu scop informativ, ca fapt divers si asta nu inseamna sa te iei dupa mine pentru ca eu experimentez pe banii mei. Plus ca eu am cumparat atatea pentru ca am diverse plante ,mai mult rasaduri de flori in perioada asta, nu doar un dafin.
Daca dafinul este crescut mai mult pentru frunze si asta ne intereseaza la el, atunci un ingrasamant pe baza de azot (adca de exemplu NPK 10-5-5) ar trebui sa fie de ajuns .
Eu l-am cumparat cu amestec de turba si vermiculit in ghiveci deci un substrat pe baza de turba i-ar fi indicat, probabil e sensibil la putrezirea radacinilor in pamant prea clisos.
Eu prefer sa nu se umble mult timp la o planta luata din comert, asa ca nu ii scoate tot pamantul si nu te grabi sa o tunzi, las-o sa se adapteze la conditii externe,pentru ca planta a fost crescuta in sera , de asta eu le bag un pic de stimulente de crestere sau antistress de gen amalgerol ca sa se adapteze mai usor. O tunzi daca vezi ca are sigur boboci de frunze la subtioara frunzelor si doar cand vezi ca vegeteaza bine.
Inaltimea la care o sa vrei sa fie copacelul sa fie inaltimea de tundere , pentru ca el sa dea lastari din bobocii de la frunze. Dar sa aiba cat de cat boboci vizibili cand tunzi.
Eu folosesc substrat de la AgroCS (slovak sau ceh ), e aceeasi marca de la ingrasamintele pe care le folosesc, ca e de calitate buna si acceptabil ca pret. Nu folosesc compo Sano pentru ca este prea scump, nemtii astia sunt cam scumpi la orice , prea scump fata de cat merita.
De exemplu aici https://www.dedeman.ro/substrat-pentru-plante-verzi-si-palmieri-floria-20-l/p/7030539 ar fi un substrat cu turba pentru plante verzi si palmieri , sau aici https://www.dedeman.ro/pamant-universal-agro-cs-50-l/p/7027577 sau aici de asta de care folosesc in general https://www.dedeman.ro/pamant-de-gradina-75l/p/7053941 . De obicei iau de 50 litri dar acum cu rasadurile de flori imi trebuie mai mult un pic.
Cand cumperi un sac indiferent ca iei de la dedeman sau nu, sa te uiti cand ridici de el sa fie destul de usor pentru marimea lui. Asta inseamna ca are turba. Ca daca gasesti alta marca si e foarte greu atunci ala este pamant-pamant (pamant normal de gradina nu substrat cu turba.)

Si ca sa intelegi la ce ma refer , adica greutatea da de gol tipul de amestec, vezi ca sacul asta de 50 de litri are 19 kilograme ca greutate https://www.dedeman.ro/pamant-universal-agro-cs-50-l/p/7027577 dar asta de 40 litri cantareste 45 de kilograme https://www.dedeman.ro/substrat-universal-agro-cs-40-l/p/7042210 ceea ce inseamna ca primul are multa turba care este usoara, si al doilea are o gramada de pamant normal si o sa iti iasa ochii ca melc cand il cari dar nici nu prea bun de plante de apartament ci mai mult pentru flori de gradina ( muscate, crizanteme,etc) si legume.
Sacul care are pamant normal trebuie sa scrie pamant pe el, si cel care are amestec de turba sa scrie substrat.
Pamantul pentru flori sau substratul se masoara in litri asa se scrie pe sac , adica cat volum ocupa. De exemplu daca iei un ghiveci mare de plastic sa pui un brad si scrie ca este de 25 litri atunci tu trebuie sa cumperi 25 litri de pamant, poate chiar 30 sa cumperi pentru ca turba cu timpul se preseaza si devine pamant si se taseaza in vas in cateva luni de zile.

Aici ai ingrijirea dafinului http://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/dafin-laur-laurus/
Aici o sa vezi pe pagina produsului ca scrie substratul recomandat pentru dafin ca fiind amestec de turba pentru plante de apartament cu nisip https://www.florariatrias.ro/produs/dafin-laurus-nobilis-mic/ .
Eu am nisip adus de la Dunare dar nu folosesc in amestecuri , prefer sa pun perlit si asta mai mult iarna cand trebuie mai aerisit substratul.
Cand cumperi un sac de substrat pentru dafin sa te uiti la pHul lui, sa fie in limitele normale adica in jur de 6 dar sa nu fie 5 ca e prea acida turba.
 
Ultima editare:

Robert12

New Member
da si la mine au aparut si l-am tinut numai pe balcon si inchis dar cum este foarte mic dafinul cam 35-40 cm o sa il pot curata manual.Mai zicea cineva sa il stropesc cu pompita cu apa si sapun lichid dar nu prea am incredere ca se impaca plantele cu detergentul ma rezum sa il spal manual ca se curata foarte usor.O sa revin sa vad daca mai apar.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Se poate da si cu ulei de neem. Paduchii tzestosi daca se aplica un strat de sapun sau ulei peste ei se sufoca...... se aia merge...
La mine a fost problema similara
 
Ultima editare:

Robert12

New Member
Buna, am scapat de paduchii testosi si acum se inegresc frunzele se usuca si cad.L-am tinut pe balcon dar este inchis tot si este complect cu geamuri deci lumina are foarte multa si temperatura 20-23 grade.Am crezut ca era prea cald era cam la 1 de calorifer am crezut ca l-am ars sau ceva.L-am mutat de doua saptamani undeva mai racoros dar tot nu-si revine arata tot mai rau.La fel face si lamaiul dar ii cad frunzele verzi si se usuca creanga de la varf spre baza :( un sfat cum sa le salvez ar fi bine venit.Multumesc mult.
 

lelia

Well-Known Member
Dacă nu a suferit o dereglare, din lipsă sau exces de apă, o cauza ar putea fi uscăciunea atmosferica, geamurile atrag foarte multă căldură cumulată cu cea de la calorifer lea zăpăcit, verifică solul si in functie de cum se prezintă iti dai seama de cauză.
 

crysty

Active Member
Buna, am scapat de paduchii testosi si acum se inegresc frunzele se usuca si cad.L-am tinut pe balcon dar este inchis tot si este complect cu geamuri deci lumina are foarte multa si temperatura 20-23 grade.Am crezut ca era prea cald era cam la 1 de calorifer am crezut ca l-am ars sau ceva.L-am mutat de doua saptamani undeva mai racoros dar tot nu-si revine arata tot mai rau.La fel face si lamaiul dar ii cad frunzele verzi si se usuca creanga de la varf spre baza :( un sfat cum sa le salvez ar fi bine venit.Multumesc mult.
Din ghiveciul ala din poza pusa de mine care era plin de pui de dafini , dintre ei a mai ramas doar un pui si ala cel mai mic dar vad ca se incapataneaza sa creasca pentru ca i-au dat cateva frunzulite noi in varf . La fel am patit si eu le cadeau frunzele dupa ce se uscau, unele mai faceau cate o pata pe ele . Nu am putut sa imi dau seama daca e ceva fungic pentru ca nu am microscop . Cred ca e din cauza ca am udat foarte putin de frica sa nu putrezeasca radacinile si ca temperatura a fost un pic cam scazuta. Cred ca 22 de grade e prea putin pentru dafin ,nici eu nu pot sa asigur mai mult de 22 grade in mod constant dar i-am mai asigurat si 27 de grade cateodata si ce am mai facut a fost sa scot din pamantul de pa marginea radacinilor si sa pun pamant nou si vad ca puiul de dafin nici nu moare dar nici nu creste ,probabil ca inca mai are reprize de frig si lumina e inca slaba .
Eu mi-am cumparat in iarna asta dezumidificator si aproape tot timpul asigur o umiditate foarte scazuta adica in jur de 45% dar bineinteles ca stropesc plantele pe frunze , ba cu cropmax ,ba cu amalgerol . Umiditatea scazuta cred ca este buna iarna deoarece nu mai ajuta la formarea mucegaiului si ajuta pamantul se se usuce la timp . Si chiar si cu toate astea tot am pierdut majoritatea puilor de dafin si ma face sa cred ca dafinul este mult mai pretentios la temperatura pentru ca am cumparat ghiveciul anul trecut in primavara , a stat pe balcon ghiveciul dar intr-un colt unde nu avea soare din plin din cauza perdelei dar cresteau puii si scoteau frunze noi destul de repede.
Deci am incercat si cu umiditate scazuta in aer ,pentru ca cu umiditate crescuta e prea periculos cand este temperaturta de doar 22 grade si am incercat si am mai stropit si cu stimulente , am pus si vitamine si aminoacizi speciali pentru plante dar nu am putut si nu pot sa asigur constant undeva la 26 de grade cel putin , deci am incercat cam totul posibil si a ramas doar temperatura ca fiind de vina.
Am si trandafir chinezesc (japonez) , am si orhidee , am si cativa pui de muscate si se simt bine la conditiile care le ofer dar in schimb schefflera, kalanchoe, dafinul au lepadat frunze intr-o veselie si daca aveam un lamai sigur si el ar lepada frunze la fel.
Inca puii de trandafiri chinezesti care ii am incep ca faca frunzele din ce in ce mai mari din cauza ca le pun la fel ingrsaamant si vitamine si doar sunt in aceleasi conditii de mediu ca si dafinul .
Daca ne gandim de ce plantele cresc foarte bine vara atunci trebuie sa le oferim conditii de vara si anume o oarecare uscaciune in aer si o temperatura mare . Uscaciunea mai mare in aer trebuie insotita de un stropit pe frunze din cand in cand dar caldura mare de 30 de grade nu se poate oferi pentru ca este costisitor dar consider ca 22-23 de grade este prea putin pentru unele plante .
Am dieffenbachia si cand aveam umiditate mare in aer ,pamantul nu se usca la timp si mureau puii, se inmuiau , dar de cand am umiditate scazuta si pamantul ei se usuca repede vad ca nu mai moare planta pentru ca din 3 am mai ramas doar cu una .
Verifica daca pamantul este ud si daca stii ca este de mult timp asa si nu se usuca mai repede atunci recomand sa umbli la ghiveci sa scoti niste pamant de pe marginea radacinilor si sa pui pamant nou (substrat cu turba) iar daca nu ai de unde sa cumperi sau nu crezi ca se merita sa cumperi un saculet de substrat nou doar ca sa folosesti o mana , atunci faci gauri in ghiveci cu un pix ca sa dai voie la pamant sa se usuce mai repede.
Noroc ca primavara este aproape si daca mai rezista 2 saptamani atunci e ca si scapat de iarna asta. Temperaturile vor fi in medie 13 grade ziua dar noaptea tot in jur de 3-4 grade or sa fie si probabil daca pe balcon cu geamurile inchise sunt 23 grade ziua atunci noaptea ar putea sa fie 18 grade caz in care va recomand sa mutati vasele in bucatarie pe pervaz la geam .
Cat despre lamai, am avut si eu , 3 ani avea puiul , si in majoritatea cazurilor lepada frunzele cand intarziam sa il ud combinat cu temperatura scazuta , dar stiu ca isi facea muguri noi iarasi si ca lamaiul are putere de inmugurire mare . O sa recupere si are sanse foarte mari lamaiul in fata dafinului.
Va uitati la varfurile uscate sa nu fie negre ca atunci e de jale si e din cauza pamantului prea ud care devine crescatorie de bacterii si mucegaiuri . Daca varfurile devin negre atunci trebuie tuns varful innegrit si facut tratament antifungic de urgenta desi sansele de recuperare sunt foarte mici in acest caz...am pierdut pui de muscate care se innegreau , e un fel de foc bacterian, mai pe romaneste un fel de cancer bacterian pentru plante aparut din cauza fungilor/bacteriilor.
Dar nu cred sa fie cazul de vreo molinioza sau foc bacterian , oricum verificati pamantul sa nu stea ud prea mult timp si nici uscat si cresteti un pic caldura sau mutati mai langa un calorifer daca pamantul este ud prea mult timp. Si stropiti frunzele chiar si cu apa goala cand aveti timp. La lamai la fel, scoateti niste pamant din jurul radacinilor si inlocuiti-l. Intotdeaua asta a avut efect bun de trezire a plantei.
Nu am de unde sa stiu cat este de ud, cat timp sta ud pamantul .
Va recomand sa mai puneti la semanat cateva seminte de lamai de pe acum. Un soi pretabil pentru interior ar fi Meyer care face lamaile cu coaja usor portocalie si subtire, gasiti la kaufland astfel de lamai , sunt la plasa de juma de kilogram, o sa vedeti pe etichete ca scrie Meyer . Cand folositi lamaia scoateti samburii si ii tineti in pahar cu apa calduta vreo 5-6 zile sau un pic mai mult ca sa se inmoaie coaja samburilor si scoateti coaja de pe samburi cu grija cand ii plantati. Cand aveti timp si nu uitati, mai schimbati apa cu una calduta sau sa stea paharul langa un calorifer. Daca aveti mai multi samburi deodata scosi, alegeti pe cei mai mari, cu cat mai mare samburele cu atat este mai viabil.
 
Sus