Cytisus

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Apricotul trebuia sa fie si el ca o caisa nu?Dar se pare ca vrea sa fie piersica coapta :rofl:

Pozele fiecaruia:

Vedeti vreo deosebire?
 

albela

Active Member
Da, este o deosebire intre cei doi copacei. Primul este spre grena, al doilea spre mov. Cel putin asa se vede in poza. Sper sa infloreasca si al meu sa vad ce culoare are de fapt :D .
 

albela

Active Member
angela draganoiu a spus:
am pus simbata un cytisus in gradina. va avea soare mult, pamintul este amestecat cu pitris si dreneaza bine. as vrea sa stiu mai multe despre el in sensul de ingrijire. are cineva experienta cu el sa-mi spuna si mie ? multumesc.
Defne a spus:
angela draganoiu a spus:
am pus simbata un cytisus in gradina. va avea soare mult, pamintul este amestecat cu pitris si dreneaza bine. as vrea sa stiu mai multe despre el in sensul de ingrijire. are cineva experienta cu el sa-mi spuna si mie ? multumesc.
CYTISUS - Salcam galben

Familia: Leguminosae
Aspect: tufa
Perioada de inflorire: aprilie-mai
Expunere: plin soare
Udare: redusa

Originar din Europa, Asia mica si Africa de Nord, se cultiva in gradini si pe terase, infloresc primavara in culori galben sau alb.

Cultivare: Se planteaza in lunile mai-iunie intr-un loc aerisit si la soare si se uda din abundenta din mai pana in octombrie, adaugand fertilizant lichid odata la doua saptamani.

Reproducere: Din lastarii tineri semilemnosi impreuna cu o portiune din tulpina se obtin butasii, intre aprilie si mai. Se planteaza intr-un compost special amestecat cu nisip, se pastreaza la temeratura de 21 0C, umiditate potrivita si departe de razele directe ale soarelui pana cand apar primele radacini. Insamantarea se face in martie, intr-un compost pentru seminte, la o adancime de 5-6 mm.

Pericole: Planta poate fi afectata de paduchele verde si de paianjenul rosu. Pot fi combatute cu produse specifice.

Specii si soiuri: Cytisus canariensis si Cytisus racemosus, ating inaltimi de 1,8 m si au flori galbene. Cytisus canariensis, Cytisus filipes, Cytisus supranubius, Cytisus scoparius, Cytusus x praecox, sunt arbusti la fel de frumosi cu flori parfumate de la galben pal la galben intens.

din Gradina mea.
succes!
Gabiuta a spus:
Angela nu iti mai aduci aminte dar si eu am asa ceva.........Este atit de putin pretentios si creste atit de repede.
Dupa ce l-am scos din ghiveciul in care a fost cumparat si l-am asezat in gradina nu i-am facut nimic altceva decit l-am udat din cind in cind.Si-a facut datoria si a inflorit :)

Defne,ea nu a cerut o "fisa a plantei" :) .
gradinar1 a spus:
Uite ca mi-am luat si eu unul azi de la Metro :D - cautam de fapt camelii albe sau rosii si m-am pricopsit cu doua camelii, un mic hibi care nu stiu ce culoare e dar prea era oropsit intr-un colt si un cytisus...si am dat vreo 50 RON pe toate.
ruxitzika a spus:
sa-ti traiasca noile achizitii! cat e de mare sau mai bine zis cat e de mic cytissus-ul, cum se numeste cultivarul si ce culoare vor avea florile? :)
gradinar1 a spus:
Ruxi, iti multumesc foarte mult...are cam 60 de cm.Nu e nimic altceva mentionat pe ambalaj dar plantele sunt importate din Bulgaria in exclusivitate pentru Metro - am vazut foarte multe: hibi de gradina, weigela, ceva ierburi de gradina, trandafiri, maslini, vreo patru soiuri de camelii...sunt cam in genul Patio Plant...mici plantute pana la 50 de cm.
George a spus:
Ieri mi-am cumparat si eu un cytisus, mi-a fost teama sa-l plantez in gradina asa ca l-am pus intr-un ghiveci de teracota si il tin in casa pana se mai incalzeste putin.
gradinar1 a spus:
George, sa-ti traiasca si sa te bucure cu multe flori!

Am google-uit un pic si inteleg ca rezista pana la -34 de grade???
Este un post copiat de pe un alt forum, de apicultura:

DESCRIERE: Cuprinde 3 specii raspandite in Europa de sud si Asia de vest, pretuite in cultura ornamentala. Este o specie heliofila, rezistenta la seceta si destul de rezistenta la ger, putin exigenta fata de sol ( nu suporta terenurile compacte ) , rezista la fum si la praf, la umbrire.
PROPAGARE: Se inmulteste prin samanta, prin altoire si prin butasire. Semanarea se face primavara, fara stratificare. Altoirea se executa in iulie, in oculatie ; se mai poate altoi in luna aprilie, in despicatura , dupa ce port altoiul a fost retezat deasupra primului mugure de la baza. Butasirea se practica in noiembrie, folosindu-se butasi lignificati din sezonul curent de vegetatie, avand lungimea de 20 - 25 cm si la baza un mic calcai. Butasii se planteaza direct in pepiniera.
UTILIZARE: In parcuri si gradini, salcamul galben este pretuit pt inflorescentele mari, pendente, de culoare galbena -aurie. Se intrebuinteaza la marginea masivelor, in compozitia boschetelor sau chiar izolat. Este indicat pt spatiile verzi industriale si pt zona litoralului.
SPECII SI VARIETATI: Dintre varietati citam : var. alschiger C.K.Schneid., cu foliole albastrui - cenusii, L.aureum, L.variegatum, L.pendulum etc.
Se mai cultiva L. alpinum, specie mai rezistenta la ger si L. x Watereri ( L.alpinum x L. anagagyroides ).

Salcamul galben este un arbust intalnit Europa de sud, ajunge la 7 m inaltime si adeseori are port de arbore.Are scoarta maslinie, lujerii verzi-cenusii, pubescenti.Frunzele sunt alterne trifoliate, lung petiolate, cu foliole eliptice de 3 -8 cm, aproape sesile.Florile in racem, lax ,pendul, lung pana la 30 cm , galbene -aurii, melifere; infloreste in ami -iunie.Fructul este o pastaie de 5 - 6 cm lungime, alungita, pubescenta, cu 3 - 7 seminte mici,care se coc in august.

Temperatura minimă: -34°C
Flori: înflorire primăvara; înflorire vara
tipul plantei - după tipul tulpinii: arbori/arbusti
Înălţime: 5 m
dana_rusu a spus:
din cate stiu eu si va rog sa ma iertati daca gresesc,citisusul este sensibil la ger eu l-am protejat asta iarna dar tot a suferit un pic.
 

angela draganoiu

Active Member
cytisusul meu s-a prins, a dat chiar si niste frunzite mici sper sa si infloreasca.
a avut dreptate Gabiuta nu e de loc pretentios.
 

albela

Active Member
Cum sa aiba miroas urat :eek: Eu una nu am observat asta. Am sa am grija sa o miros cand va inflori.
 

angela draganoiu

Active Member
si al meu pe cutie era galben. asta cu mirosul nu stiu......... oricum e in curte deci se estompeaza "parfumul'. am sa verific dupa ce va inflori.
 

dana_rusu

Member
CEL PUTIN ASA SCRIE IN MANUALUL DESPRE ARBUSTI EU ASTA VARA NU AM AVUT TIMP SA-L MIROS DAR DE SRUMOS ESTE FRUMOS SE MAI CHIAMA SI FLOAREA MATURA
 

angela draganoiu

Active Member
Dana multumesc. nu stiam nimic despre el, l-am primit si stii cum e cu cadourile ..........
pe ambalaj arata un copacel, tufa ........... ma rog ceva tare dragut cu floricele galbene.
 

George

Member
Mi-a inflorit si mie cytisul, deocamdata il tin in ghiveci pt ca da mai bine asa :) vreau sa mai adaug ca e foarte parfumat, contrar celor spuse mai sus.
 
A

Anonymous

Guest
sunt niste copacei splendizi
din pacate la mine ingradina infloresc in iunie si tzin cam 1,5 luni
pe la mijlocul lui iulie se scutura
 
Sus