Cymbidium

Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.

Hariclea

Member
Denumire: Cymbidium

Familie: Orhidacee

,




http://i85.photobucket.com/albums/k57/i ... dee/04.jpg
http://i85.photobucket.com/albums/k57/i ... grena1.jpg
http://i85.photobucket.com/albums/k57/i ... 007007.jpg
http://thumb13.webshots.net/t/42/43/0/7 ... Tbf_th.jpg


Origini: Aceste orhidee isi au originea la poalele muntilor Himalaya si in regiuni precum Burma, Thailanda si Vietnam

Descriere: Cymbidium, sau orhideea-barca, are florile in diverse culori, avand un parfum delicat. Florile sunt foarte durabile in timp pe tija, uneori atingand si 3-4luni, daca planta este ingrijita cum trebuie si temperaturile nu sunt foarte ridicate. Frunzele au un aspect exotic, fiind foarte lungi si de un verde deschis.

Gabarit: Exista doua tipuri principale de Cymbidium: cele mici care nu depasesc 70-80cm in inaltime (miniaturi) si cele mari care ating 1,90-200cm.

Lumina: Pe timpul primaverii, vara si toamna, planta ar trebui sa aiba cat mai mult "soare filtrat" (aproximativ 50%), sau soarele de dimineata nefiltrat. Plasarea plantei in umbra totala si lumina putina va duce la inchiderea culorii frunzelor (din verde deschis devin verde inchis) si inflorirea va fi deficitara. Prea mult soare poate duce la arderea frunzelor. In casele noastre, orhideea Cymbidium poate fi amplasata cu succes la ferestrele estice si vestice; cele sudice necesita umbrire.

Temperatura: Orhideele Cymbidium sunt tolerante: ele suporta caldura verii dar si racoarea iernii; pentru scurte perioade de timp suporta temperaturi usor sub 7grade Celsius sau peste 25 grade Celsius. Cu toate acestea, pentru a inflori, ele necesita perioade de "racoare", cu exceptia unor specii miniaturale. Astfel, pentru formarea bobocilor este necesara o diferenta de temperatura, care de obicei se produce toamna, ideal fiind considerat intervalul: 10grade Celsius noaptea iar ziua 22. Desigur, variatii ale acestor temperaturi sunt tolerate, important este sa fie o diferenta de temperatura de minim 7 grade de la zi la noapte. Toamna, cand temperatura scade sub 6 grade Celsius, este bine sa aducem orhideea Cymbidium in casa, intr-o camera neincalzita.

Flori: Sunt o multitudine de culori, forme si dimensiuni, numitorul comun fiind forma de barca.

Solul: Cel recomandat de "Cymbidium Society of America" este un amestec format din cateva dintre urmatoarele: bucatele mici de scoarta de pin, perlit, turba rosie, muschi, nisip, piatra vulcanica macinata, pamant de frunze de stejar. Se poate utiliza si pamantul special pentru orhidee procurat din supermarket. Se transplanteaza o data la 2-3 ani intr-un ghiveci mai mare.


Udarea: Atunci cand udam, trebuie sa o facem din abundenta, folosind cantitati mari de apa "curgatoare" pentru a uda substratul si a-l spala totodata de sarurile acumulate de la udarea precedenta. Pentru e evita acumularea de saruri este indicat a se folosi apa cat mai pura, eventual apa distilata. Excesul de saruri din apa de udare se manifesta prin aparitia de pete maronii pe varfurile frunzelor. Apa nu trebuie sa stagneze in farfurioara pentru a preveni putrezirea radacinilor. O modalitate empirica dar destul de folositoare pentru verificarea necesitatii udarii este "cantarirea" in maini a ghiveciului: el este mai greu atunci cand are suficienta apa si mai usor cand trebuie udat. In general, vara se uda mai des (aproximativ de 2-3 ori pe saptamana, depinzand de temperaturi si substratul folosit) iar iarna ceva mai rar (o data pe saptamana sau mai putin).

Aerul: Prefera umiditatea, in jur de 50%; pentru aceasta se poate pulveriza usor planta dimineata, pentru a avea timp sa se usuce pana la venirea noptii.

Ingrasaminte: Pentru fertilizare se pot folosi mai multe tipuri de ingrasaminte, fiind preferat cel special pentru orhidee (20-20-20) in dilutie de 4 ori mai mare decat cea indicata si folosit la fiecare udare. Alta solutie de fertilizare este folosirea dilutiei normale de ingrasamant o data pe luna. Fertilizarea se poate face pe tot parcursul anului.

Inmultire: Se face prin divizarea tufei, incercand sa formam grupuri de cate 2-3 bulbi verzi + unul "de rezerva" pentru stocarea apei si a substantelor nutritive. Se scurteaza cu un cutit steril 1/3 din volumul radacinii, iar bulbului "de rezerva" i se vor taia toate radacinile. Radacinile uscate trebuie indepartate; radacinile sanatoase trebuie scurtate la 7,5-10 cm.

Boli si daunatori: Ca majoritatea orhideelor, sunt sensibile la viroze, atac bacterian si fungic. Pot fi atacate si de daunatorii celorlalte plante de interior.

Greseli de ingrijire: Plasarea in plin soare poate avea urmari nefaste, frunzele devenind aproape albe. Udarea excesiva este adesea intalnita. Plasarea la lumina mai putina ne priveaza de minunatele flori, la fel ca si lipsa diferentei de temperatura (zi-noapte) recomandata toamna.

Particularitati de ingrijire: Atunci cand afara temperatura scade sub 6-7 grade noaptea, este de preferat sa o bagam in casa, intr-o camera unde temperatura nu depaseste 14-15 grade, aceasta pentru stimularea formarii tijei florale. Dupa deschiderea bobocilor planta poate fi amplasata intr-o incapere cu temperaturi de 18-20 grade Celsius. Daca planta se aduce la caldura (20grade) atunci cand bobocii nu s-au deschis, acestia pot cadea din cauza temperaturilor ridicate, de aceea se asteapta deschiderea florilor si apoi plasarea la caldura.

Specii si varietati: Cymbidium aloifolium - galbena cu maroniu in centru, petale si sepale subtiri si lunguiete


Cymbidium atropurpureum - sepale maron inchis pana la galben-verzui cu un puternic miros de nuca de cocos



Cymbidium bicolor - frunze foarte groase si rigide specifice, florile au un miros lejer de fructe iar petalele si sepalele au cate doua culori


Cymbidium finlaysonianum - frunze groase, florile sunt mai mici decat la C. bicolor si mirosul de fructe mai slab


Cymbidium rectum - tija florala creste drept in sus pana la 40cm, de unde si numele, florile sunt mici.

Cymbidium dayanum - florile sunt albe cu o dunga rosie in mijlocul petalei si al sepalei, fiind foarte apreciate



Recomandari adaptate si prelucrate din ghidurile "Cymbidium Society of America" si "Australasian Native Orchid Society"
 

Hariclea

Member
Dupa cum arata poza, cred ca ar trebui mai multa lumina, eventual pozitionata pe pervaz si eventual udarea sa o reglezi cumva sa-i fie suficienta, ca pot deveni foarte setoase! Iar daca vrei sa-ti infloreasca, scoate-o afara daca ai posibilitatea, atunci cand noaptea nu scade temperatura sub 7-8 grade iar ziua sunt in jur de 17-28. Mai multe detalii citesti in fisa plantei.
Succes cu ea!
 

Hariclea

Member
Sunt asa incantata ca am reusit sa fac un Cymbidium sa ajunga la boboci... :mrgreen:

Este rozaliu deschis si anul trecut in vara mi-a intrat in posesie, ca sa zic asa... bineinteles ca toata toamna i-am cantat si descantat iar acum un "bis" pana infloreste :)
 

Hariclea

Member
Pai in primul rand daca e mititel trebuie sa aiba cel putin 3 pseudobulbi ca sa infloresca, dar uneori si mai multi... Vasul in care sta sa nu fie prea mare...
Si apoi vine distractia cu diferenta de temperatura de la zi la noapte, adica pur si simplu il dai afara de primavara pana toamna. mai pui si ingrasamant si apoi vii cu rugile fierbinti: la Dumnezeu si la Cymbi! Succes!
 

Hariclea

Member
Cam o data pe an... parca citisem pe undeva ca merge si de doua ori pe an...
Iulia este destul de experimentata cu Cymbidium si ne poate spune cat de des infloreste la ea.
 

IULIA

Active Member
deci am o noua tija florala la un cymbi care a fost inflorit anul asta, in februarie :) :eek: :D .
abia astept :) :roll: .
si era pitita printre frunze, de era sa o rup ca e vreuna uscata. ce pacaleala era sa iau! :eek:
 

marean

Active Member
Ma topesc Dya,e superb !
Cred ca si parfumul e pe masura ! :wink:
Celalalt ce mai face,e bine ?
Sa-l pui la lumina (daca ai balcon,cu atat mai bine),udare mai pronuntata f de celelalte,depinzand de caldura de care beneficiaza (acuma e destul de racoare,cel putin la mine) .Ingrasamant concentratie slaba cam la 2 udari,se poate folosi si la fiecare udare,e gurmand la ingrasamant(cantitate mai diluata,totusi).
Bafta!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
La umbra ,da.Sub un copac ar fi ideal.Cel putin in perioada asta umiditatea de afara nu se compara cu cea din interior.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu l-am cumparat pe al meu pe 22 oct si acum au inceput sa cada florile. Cred ca pretul a fost asa de atractiv pentru ca era pe trecute... Oricum, sanatos sa fie. Si pana acum nu pare ca ar fi ceva in neregula. :?
 
D

dyayzh

Guest
Eu am observat ca la multe orhidee proaspat cumparate le pica usor si repede florile. Dar daca reinfloresc in mediul tau, tin mult mai mult. Chestie de perioada de adaptare la noile conditii.
 

mymo

Active Member
Sunt si eu fericita posesoare al unui cymbidium "second hand" :rofl: adica la 30 lei neinflorit.Acum urmeaza partea grea:cum il fac sa infloreasca?
 
Stare
Nu este deschis pentru răspunsuri viitoare.
Sus