Cyclamen

irinabv

Active Member
Moderator
De cand il ai? Parerea mea e ca i-ai pus un ghiveci prea mare, si in loc sa faca flori, face radacini. Dar daca frunzele arata bine, inseamna ca plantuta e sanatoasa.
 

amita

New Member
Il am de prin aprilie. A avut vreo 3 floricele care au murit. Acu parca se intrevad jos la radacina niste muguri de flori, daca nu sunt flori, sa o mut inapoi in ghivechi mai mic? Eu am zis sa fiu darnica cu floarea, si d-aia am mutat-o in ghiveci mai mare.
Tks
 

irinabv

Active Member
Moderator
Pai mai asteapta sa vezi daca mugurasii aia sunt flori. Din cate stiu eu, asta ar fi o perioada de repaus pt. cyclamen, desi la mine infloreste. Eu nu as mai transplanta-o din nou, dar mai asteapta pareri, ca nu am foarte multa experienta cu floarea asta.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
amita a spus:
Am si eu un cyclamen, luat firav rau, cu 3 floricele care s-au uscat, dar vad ca planta rezista in continuare, face frunzulite, dar inca nu face flori. Ce sa fie? ce sa-i fac sa faca si flori?
Nu am o experienă bogată cu cyclam-ul. În trecut am avut câte unul care a murit cum a încheiat un sezon de înflorit. Anul acesta am primit doi. Nu mai repet povestea lor, e cu câteva replici înainte.
M-am ataşat atât de mult de aceste plante, având în vedere că s-au încăpăţânat să nu intre în repaus niciuna, încât le-am observat mai atent. Am remarcat câteva lucruri care îţi pot fi, poate, de folos:
1) Văzând că nu intră în repaus, nu le-am schimbat ghiveciul. Nici nu le-aş schimba ghiveciul (ca mărime), doar substratul. Nu au nevoie de ghiveci mai mare (susţin aici părerea Irinei). Acesta poate fi un motiv pentru care nu înfloresc.
2) Nu te aştepta să facă atât de repede flori. Al meu a aruncat ultimele flori pe la mijlocul lui ianuarie. Aproape imediat i-au apărut noi muguri. A dat întâi o serie de frunze, apoi i-au apărut alţi muguri de funze şi flori, care au crescut lent. Primele flori au înflorit după mijlocul lui iunie, adică după 5 luni de la repornirea vegetaţiei.
3) Eşti sigură că nu au apărut mici muguri de flori? Observându-le am constatat că pot să diferenţiez încă de mici mugurii de frunze de cei de flori, care cresc simultan, după poziţia lor: mugurii de frunză cresc cu frunza răsucită în sus, iar mugurii florali cresc cu căpşorul (bobocelul de floare) atârnând. Iată foto pentru exemplificare: Dacă măreşti fotografia (click pe ea) vei vedea mai mulţi bobocei de floare "atârnând" şi o singură frunză orientată în sus, spre lumină.
4) Al doilea cyclam al meu, cel roşu, e cu o lună mai mare decât al tău şi abia dă semne de reînflorire. E departe de a înflori. O să mai dureze cel puţin o lună. Aşa că, nu dispera! :D Mai ales că l-ai şi transplantat şi că ghiveciul e mai mare, deci poate dura mai mult. Nu te pot sfătui dacă să îi schimbi ghiveciul. Nu am trecut prin această fază cu ai mei, dar mărimea ghiveciului nu aş schimba-o la ai mei!
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Uite şi o evoluţie în imagini cu primul:
De Sf. Ioan- finalul perioadei de înflorire: , la sfârşit de ianuarie şi început de februarie - degarnisit de flori şi fruze după perioada de acomodare , dar cu noi muguraşi - de frunze-; februarie-martie creştere lentă şi dezordonată din lipsa luminii suficiente ca la început de aprilie să arate aşa: , cu muguri de alte frunze, dar şi semne de flori ; în mai muguri florali, neîndoielnic: , recent înflorirea: , şi acum mă încântă astfel:
 

v.cristina

Active Member
la mine de anul trecut nu s-a mai oprit din infloire ...efectiv ma uimeste

si cand imi amintesc cate probleme imi faceam ca este o floare foarte mofturoasa si nu o sa ma descurc cu ingrijirea ei :mrgreen: :mrgreen:

 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Eu nu inteleg cum reusiti cu aceasta planta.Incep sa ma enervez :x .trebuie neaparat sa mai fac o incercare :) si m-am jurat ca nu si nu si nu............ :twisted:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daca tu ai increderea in indeminarea mea inseamna ca trebuie sa ma straduiesc mai mult cu aceasta planta si atunci o sa le scot la lumina :D.Iti multumesc mult de tot :hug:
 

Florilemele

Member
Mi-am cumparat si eu astazi un cyclamen ... m-a mancat undeva sa-mi iau floarea asta ca nici nu am racoare unde sa o tin si nici nu as avea rabdare sa umblu in pamant tot timpul , sa scot bulbul,sa-l pup sa-l frec,sa-l jelesc -... deja imi pare rau ca mi-am luat-o :( sper sa ma bucure si sa incep sa o iubesc ... http://florilemele.sunphoto.ro/Cyclamen floricica
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:rofl: :rofl: :rofl: ia incearca sa nu ii faci atitea incantatii si sa vezi cum este intr-un final.......poate cine stie???
 

v.cristina

Active Member
Florilemele a spus:
Mi-am cumparat si eu astazi un cyclamen ... m-a mancat undeva sa-mi iau floarea asta ca nici nu am racoare unde sa o tin si nici nu as avea rabdare sa umblu in pamant tot timpul , sa scot bulbul,sa-l pup sa-l frec,sa-l jelesc -... deja imi pare rau ca mi-am luat-o :( sper sa ma bucure si sa incep sa o iubesc ... http://florilemele.sunphoto.ro/Cyclamen floricica
in aceiasi situatie am fost si eu anul trecut dar spre marea mea fericire lucrurile au luat o intorsatura neasteptata ...floricica mea de cand am cumparata-o infloreste ca nebuna incontinuu..este o splendoare

a avut o scurta perioada de repaus de vreo 2 saptamani in care a facut si ceva paduchi dar am deparazitat-o si s-a pus pe treaba adica pe inflorit

nu pot sa spun ca i-am acordat o atentie foarte mare dar nevoiea de racoare este esentiala pentru ea

asa ca nu dispera nu este o floare foarte pretentioasa s-ar putea chiar sa-ti placa :) :) :) :)

dupa acesta experienta, placuta as putea spune sigur o sa-mi mai cumpar si altele :D
 

Florilemele

Member
Sper sa ajung si eu la experienta fericita la care ai ajuns tu ... Ieri chiar imi parea rau ca mi-am luat-o ... e greu sa stai sa scoti bulbul....alea alea...cu racoarea chiar nu am cum sa o satisfac .... nici iarna,nici vara....Aceeasi problema o sa o am si cu celelalte flori ale mele care iubesc racoarea ... asta este ... o sa se obisnuiasca ele cu mediul din casa de la mine ! Multumesc de sfaturi si sper sa vb si eu de floricica mea asa cum ai vb si tu de a ta :D
 
Sus