Curmali din samburi

Mar1vs

Member
Am plantat si eu prin august vreo 12 seminte de curmal, dintre care s-a prins una singura.

Abia acum o saptamana a "scos capul", iar acum arata asa prima frunzulita (inca are cotiledonul):
http://i847.photobucket.com/albums/ab34/Mar1vs/Din seminte/DSC02441.jpg
Are cca. 2 cm.

Fiind pasionat atat de bonsai cat si de plante exotice, m-am gandit sa formez un bonsai dintr-o planta rara, exotica. Si cum am ramas fermecat dupa ce-am vazut asa ceva:
http://www.fukubonsai.com/images2/Phoenix_1.jpg
(bonsai din cativa curmali) m-am gandit ca nimic mai bun n-ar fi decat curmalul asta micut. Stiu ca tre' sa astept o viata, stiu ca o sa fie foarte greu, daca nu imposibil, dar eu incerc.
Ce-o fi, o fi, n-am nimic de pierdut, la urma urmei! O sa va tin la curent cu evolutia.
 

happy

Well-Known Member
O idee buna,am si eu 10 cred,dar nu stiu ce substrat trebuie.Trebuie sa dau o fuga pe la topicul de bonsai :D
 

Mar1vs

Member
Acum are vreo 2 luni jumatate... si vreo 15 cm. Cred ca e o varietate salbatica, deoarece are frunza mai lata decat altii pe care i-am vazut aici si creste foarte greu (mai greu decat am observat la cei cu frunza "subtire").

Inca o chestie: l-am transplantat si i-am rupt, atunci, jumatate din radacina. L-am crezut pierdut, caci sunt foarte sensibili din cate am inteles aici la mutare, mai ales daca se deterioreaza radacina; chiar si foarte putin. Ei, acum la o luna si mai bine de la transplant, vorba romanului: "n-are nici pe dracu' !". E sanatos tun si creste frumusel...
Prin mai sper sa-i dea a doua frunza...

Cat despre substrat, happy, nu cred ca trebuie o compozitie speciala... Eu am facut ceva din foarte putina turba (cam 10 %), 50 % pamant de gradina fin si 40 % nisip. Ii merge foarte bine in asa ceva...
 

danya

Active Member
Am si eu niste samburi de curmale. trebuie sa-i pun pur si simplu in pamant, sau trb sa le fac ceva inainte? Si in ce fel de pamant?
 
Sus