Cum

Luoana

New Member
Buna ziua, am plantat acum 3 saptamani acesti tuia si au inceput sa se usuce de la tulpina spre varf. Este posibil sa fie vreo insecta? Ma ajutati va rog cu o indrumare spre un insecticid? Sau ceva ce ar putea ajuta? Multumesc anticipatVezi atașament 9383Vezi atașament 9385
 

Atașamente

crysty

Active Member
Buna ziua, din poze nu se vede niciun daunator si uscarea sa fie si un rezultat al prinderii dificile sau mai bine zis stresului din perioada de prindere. Ar putea sa mai usuce cateva portiuni bune pana sa se stabilizeze sau este posibil de a semenea sa nu se fi fi prins inca , mai bine spus coniferele arata cu intarziere daca nu s-au prins sau se prind greu. E foarte posibil ca sa se fi prins foarte bine dar sa mai faca portiuni uscate la interior ca asa mai fac tuia in general ca doar si la om ii mai cade parul desi e cam prea din scurt pentru frunze uscate si deci ramane ori scenariul prinderii dificile cu intarziere sau scenariul sa nu se fi prins inca.
In comert ei arata bine o perioada lunga pana la comercializare pentru ca au fost stropiti si udati cu stimulente (hormoni) de crestere . Nu stiu ce stimulente folosesc cei din lantul de crestere dar macar stiu ca stimulente de crestere si antistres de uz casnic in comert pentru plante ar fi atonik, cropmax si antistresul de plante Amalgerol.
Tuia in general se prind greu sau isi usuca multe frunze din cauza caldurii mai mari din jumatatea de sud (jos) a tarii in special in sud-est si in anii mai ploiosi capata boli fungice care se pot trata prin stropiri cu fungicid pe baza de cupru cum ar fi Funguran, Champ 77 , Champion, si ar mai fi chiar si zeama bordeleza care se gaseste in chiar si in magazinele de vopseluri dar asta are o cantitate mai de cupru, nu mai stiu ce alte marci ar mai fi de fungicide cu cupru intrebati la fitofarmacie.
Deci daca tuia este prins dar se usuca tare de la interior ar fi cam 3 motive mari si late : udare insificienta , caldura excesiva , boala fungica. In cazul dumneavostra au trecut doar 3 saptamani deci nu ar putea fi niciun motiv din astea 3 , poate doar soarele sa il incinga un pic mai tare pe perioada prinderii. Caz in care daca aveti drum pe la fitofarmacie si va permiteti financiar (vreo 12 lei) intrebati daca Amalgerolul stropit pe tuia ar ajuta pentru ca asta nu stiu. Dar sa nu abuzati de concentratie. De cate ori am stropit pe o planta cu Amalgerol sau Atonik am vazut o intensificare a culorii verzi si o revigorare dar asta depinde si de planta.
Amalgerolul este un fel de stimulent de crestere dar cu efect antistres si nu joaca rol de ingrasamant deci se poate stropi odata cu adminstratrea ingrasamantului.
Din ce am vazut in gradini si pe strada, locuind in sud-estul tarii unde este foarte cald vara, am observat ca speciile argintii suporta mai bine stresul caldurii si parerea mea pe viitor daca astia nu reusesc sa se adapteze incercati cu specii argintii (albastrii).
Mai multe detalii gasiti despre ingrijirea tuia la https://www.botanistii.ro/blog/thuja-cum-sa-plantezi-si-sa-ingrijesti-acest-arbore/ sau toata categoria de forum aici https://www.botanistii.ro/forum/pareri-despre/ingrijirea-plantelor-decorative-de-exterior/tuia-thuja/

Tuia sunt conifere care cresc in conditii de pH scazut ,daca tot aveti drum la fitofarmacie intrebati daca exista un ingrasamant care ajuta si la scaderea usoara a pHului . Dl. Horea Ghibu de la emisiunea de pe AgroTV , "Ce Vor Plantele" spunea ca ingrasamantul Geliasol ar fi bun pentru tuia dar sunt sigur ca exista si alte feluri de ingrasamant speciale pentru conifere ca sa le puneti putin daca ei sunt prinsi si uscarea frunzelor nu avanseaza.
Sau macar cumparati un sac de turba acida cu pH intre 3-5 si puneti la fiecare tuia la baza ,in mod egal , niste turba de asta acida si sapati un pic sa se amestece cu pamant si o udati .
Dar mai intai de toate , curatati ce este uscat si vedeti daca uscarea avanseaza mult. Daca se incetineste abia atunci treceti la o cheltuiala cum ar fi Amalgerol, turba acida +ingrasamant de conifere pentru ca daca uscarea avanseaza masiv atunci cel mai probabil nu s-a prins.
Nu am gradina si nu stau la casa dar admir curajul dumneavoastra sa plantati tuia comun , eu stiind cat sunt de mofturosi . Nu uitati ca cu timpul vor mai face uscaturi la interior si in mod natural, sigur ati vazut pe strada un tuia batran sau brad batran si la interior in coroana era complet gol.
Daca nu aveti o fitofarmacie in oras atunci gasiti fitofarmacii (magazine de seminte) online, le dati un telefon inainte de a comanda ceva, adica cereti si o a doua parere.
 
Ultima editare:
Sus