Cum se prinde leandrul?

CocoT

Member
Rotaru Alina-Ionela
Trimis: Sam Aug 05, 2006 11:22 am
Mi-a dat cineva un pui de leandru si nu stiu cum se prinde.Mai am unul care acum este mare.Pe acesta l-am pus direct in pamant cand era pui si acum este mare si voinic.Stiti voi o alta metoda?
 

CocoT

Member
roxana
Trimis: Sam Aug 05, 2006 5:18 pm
Leandrul (nerium) prinde radacini in substraturi solide:nisip, turba, perlit, cel mai bine in amestec
 

CocoT

Member
MIRELA S
Trimis: Lun Aug 07, 2006 11:50 am
salut alina
,ma bucur ca ne intalnim si pe forum.in legatura cu leandrul ,mai intraba-ma si pe mine. am acasa un leandru f mare este roz si am prins de curand si unul alb. pot face radacini f bine in apa ,pus altoiul intr-o sticla si acoperita sticla cu o hartie inchisa el (altoiul) dupa o perioada va face radacini mari , frumoase si sanatoase, voi incerca eu sa-ti prind,dar momentan numai roz iti pot prinde,pentru ca cel alb este f mic. in caz ca are cineva si alte culori de leandru (galben ,rosu) as dori si eu, si voi da la schimb din ce flori am
 

CocoT

Member
Maia36
Trimis: Vin Aug 18, 2006 7:07 am
Am "furat"din Japonia de pe strada o crenguta din leandru alb. Am pus-o in apa si intr-o luna avea radacini.Am tinut planta la geam unde era lumina si soare.Am luat si o crenguta da gardenia(sper) caci erau ca si boschetii pe strada avand o floare ca si a gardeniei.La fel a dat radacini ca si leandrul.Voi posta foto cu ele ca sa vedeti ce flori ornamenteaza strazile din Kobe caci eu am ramas uimita.
 

CocoT

Member
diana
Trimis: Mar Aug 22, 2006 7:13 pm
Si eu am primit niste puiuti de leandru si in 2 saptamani au deja radacini. Mai intai i-am curatat bine de frunze, lasand doar cateva in varf si am taiat butasii la baza de-a curmezisul. Am preferat sa-i tin in apa si ii mai las cateva zile pana cand ii pun in pamant. Sper sa nu li se intample nimic...desi am cateva emotii cu ei fiind primii leandri
 

CocoT

Member
simonag
Trimis: Mar Aug 29, 2006 6:39 am
Mada a scris:

Mirela S. - Zimnicea - am urmat sfatul tau si intr-o saptamina un lastar deja are radacini! multumesc!


Mada, adica ai pus o hartie in jurul sticlei in care ai tinut lastarul? De la ce planta era lastarul si ce fel de butas era (erbaceu, semilemnos, lemnos)?
 

CocoT

Member
Mada
Trimis: Mar Aug 29, 2006 7:57 am
Nu am pus o hirtie; am avut o sticla albastra, unde am pus citiva lastari de leandru. Unii lastari erau erbacei, unii semilemnosi. Cel erbaceu deja are radacini, intr-o saptamina. Doar unul... va tin la curent cu rezultatele.
 

CocoT

Member
Dani
Trimis: Mar Aug 29, 2006 8:59 pm
Nu cred ca se formeaza mai repede radacini la intuneric,eu am tinut lastarul de leandru in apa afara in curte,pe rafturile de flori si in aproximativ o luna de zile a facut o minunatie de radacina,deasa si sanatoasa.
 

CocoT

Member
Mada
Trimis: Mar Aug 29, 2006 11:22 pm
Simona, depinde si perioada cind ai pus lastarul la prins in pamint. Daca l-ai pus la inceputul verii, e explicabil. Si eu am procedat asa si am acum o minune de leandru, sanatos. Dar acum...e mai greu, asa cred...(ma dau eu specialista, dar nu sunt...)
 

CocoT

Member
cosmina
Trimis: Sam Sep 02, 2006 8:47 am
Eu am prins leandrii si din butasi semilemnosi si din erbacei, atat in apa cat si in pamant. Ambele metode au dat rezultate foaret bune.
Intr-un ghiveci cu pamant am pus opt butasi, doi erbacei si restul semilemnosi si au prins radacini toti. Arata f.bine acum.
In apa am pus doi si doi. Este adevarat ca cei pe care i-am pus in apa sunt pusi cu granule de lut, dar asta a fost masura de prevedere pentru ca plecam in concediu si mi-era frica ca nu vor fi udati suficient. Acum am de gand sa-i pun langa ceilalti.
Uscarea cred ca nu se datoreaza felului in care sunt pusi la inradacinat ci altor conditii nefavorabile. Anul trecut am pus un butas semilemnos la inradacinat int banut de turba. I-a mers f.bine pe timpul verii insa toamna s-a uscat brusc (nu a fost problema de temperatura si nici de paraziti). Nu stiu nici acum de ce a murit plantutza.
 

CocoT

Member
florisiplante a scris:
butasul de leandru pt inradacinat nu trebuie sa fie prea „crud“ (tanar) dar nici cu tulpina lemnificata, este mai greu sa prinda radacini. Daca ai pus in apa un lastar sigur a avut o temperatura prea ridicata acum vara. De acum poti pune si in apa dar si in substrat (...).
Sanse de reusita sunt insa noi trebuie sa intelegem ca mai sunt si esecuri, nu orice floare se prinde asa cum am dori noi „din prima“.
Trebuie perseverat si vezi, o planta oricat de nepretentioasa este se obtine si cu putina truda.
Succes!
 

CocoT

Member
Hertha
Trimis: Mar Dec 05, 2006 7:10 pm
Eu am avut 3 butasi (unul lemnificat, doi nu) si i-am pus pe toti trei intr-un pahar cu apa, la lumina. I-am pus prin iulie. A facut radacini doar cel lemnificat (prin septembrie avea deja radacini mari).
 

CocoT

Member
dorinas
Trimis: Mie Dec 06, 2006 10:05 am
Eu am primit de la Iuliana Ciobanu (careia ii multumesc), 3 lastari de leandru alb doi mai cruzi si unul semilemnificat cred ca la sfirsitul lunii august sau inceputul lui septembrie nu mai stiu exact.I-am pus in apa si am constatat ca cei 2 mai cruzi au facut radacini mai repede decat cel semilemnificat.La un moment dat frunzele au inceput sa se blegeasca dar le-am pulverizat mereu cu apa.I-am pus apoi in pamant de gradina amestecat (2 parti) cu nisip (1 parte) si putina turba (1 parte) si i-am udat moderat.Acum sunt bine merci si le-a dat frunzulite noi.Cu un an in urma am ucis un butas de leandru care a facut radacini plantandu-l intr-un ghiveci prea mare si udandu-l prea mult.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Eu una nu. Banuiesc ca metoda e folosita doar pentru obtinerea de hibrizi si ca e destul de laborioasa. Cred ca semintele obtinute de noi prin polenizarea florilor sunt de fapt sterile.
 
A

Anonymous

Guest
Nu am polenizat eu nimic. M-am trezit pur si simplu cu semintele si voiam sa stiu cam cat dureaza germinarea (in principal). Daca n-ar dura prea mult (adica luni de zile) as pune cateva sa vad ce iese.
 

lili

Member
O metoda verificata de mine, pentru a afla daca semintele sunt viabile , este apa. Intr-un recipient cu apa calduta se introduc semintele, cele care raman la suprafata ori au tendinta de a se ridica la suprafata , sunt sterile.
Cele care se aseaza pe fundul vasului, sunt numai bune de incercat :wink:
 

ghia_don

Active Member
Eu cred ca butasirea este o metoda mai sigura si mai rapida de a inmulti leandrul.Prin octombrie am taiat citeva ramurele dintr-unul din leandri si le-am pus in apa, la caldura, pe o masuta linga calorifer. Doi dintre lastari au facut radacini si acum doua saptamini i-am plantat. Azi...surpriza :oops: :!: unul dintre ei are un mic bobocel . http://i73.photobucket.com/albums/i214/ ... C02661.jpg Prin insamintare , timpul pina la inflorire este mai lung, dar ...incercarea nu strica nimanui. :wink: Doina
 

adrianam

Well-Known Member
Am citit tot ce s-a scris pana acum plus experienta mea cu doi butasi prinsi in apa dar nu stiu ce sa fac acum!
Am primit in martie doi butasi ierbacei de leandru, pe care i-am pus in apa. Unul dine ei a dat foarte repede doua radacini micute de 2 mm si de atunci a stagnat. Celalalt nu. Au fost amandoi intr-o sticluta maron, acoperiti cu punga de plastic. Zilelel trecute cand m-am uitat la ei incepusera sa le cada frunzele, radacina nu a mai crescut, iar frunzele ramase nu mi au aspectul acela proaspat- parca ar fi atacati de paianjenul rosu.
Desi nu am auzit ca paianjenul sa atace leandrul- pana acum.
Sa innoiesc taietura de la baza si sa-i pun in banut de turba, cu punga deasupra?
Au stat pe pervazul de la sufragerie, unde este mai cald si mai bate si soarele cam o ora dupa-amiaza. Deocamdata i-am mutat mai la racoare si umbra. Nu stiu ce sa le mai fac, pentru nu as vrea sa-i pierd! :cry:
 
Sus