Cum se poate salva un parc

geo76com

New Member
Am si eu o mare nelamurire.
Am cautat pe internet ONG-uri care sa ma ajute sa salvam ce a mai ramas din salba de parcuri care au existat inainte de 89 in nordul capitalei pe malul lacului Grivita. Nu am gasit nimic si nu am gasit nimic care sa releve faptul ca au existat sau mai exista aceste parcuri in nordul Bucurestiului.
Am crescut in aceea zona si existau multe parcuri. Parcul Constructorilor, parcul Tehnometal- devenit Baza ProRapid, parcul CFR, parcul ICPTT, parcul Laromet, parcul Electrica. Acum, inafara de baza ProRapid totul este in paragina. Casutele au disparut, bancile au disparut, gardurile au fost taiate. Cei care au construit xase in zona sau din alte zone au depozitat munti de pamint si gunoaie de constructie pe terenurile de sport amenajate.
Jaful a culminat in acesta iarna cind au fost taiati arbori de 1 m grosime, salcii, nuci, meri, ciresi, au fost sapate santuri pentru a fi scoase tevile de alimentare cu apa care erau din fonta sau plumb si au fost darimate si ultimele cladiri care mai erau in picioare. De fapt nu darimate ci vandalizate singurul ingredient care a lipsit, ca scena sa fie istorica, a fost focul.

http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=44.5 ... 7&t=h&z=17

Acum in zona se gasesc o multime de case noi, de familii cu copii mici sau mai mari care nu mai au unde sa se relaxeze sau sa stea linistiti pe malul lacului. Trebuie sa se urce in masini si sa mearga in Herastrau sau in alt parc cind ar putea sa mearga pe jos pina la cel de linga casa, daca acesta ar exista.
Aveti idee deci de vreo organizatie politica sau apolitica, ong sau altceva care s-ar implica in salvarea si reamenajarea acestor zone ?
 

sicora fabian

Active Member
Nu stiu cum ai putea-o rezolva in Bucuresti, insa in Iasi se rezolva prin interventii scrise ori personale la Primarie, daca acel teren apartine de municipalitate! Fa o plangere si inregistreaz-o la Primarie; in doua saptamani (de la Registratura iti va spune cat dureaza), vei primi un raspuns in care se va mentiona statutul terenului si planul de viitor.
Daca nu insisti, eventual cu mai multe semnaturi ale locuitorilor din zona, nu vei rezolva nimic . . . Implicarea cetateneasca tine tot de democratie! :D
 

FlorentinaS

Member
Fara sa cunosc detalii, din ce am citit/auzit, Asociatia Salvati Bucurestiul ar fi un punct de pornire

http://www.salvatibucurestiul.ro/

Dar, dupa cum spunea si Fabian, e musai sa fie multa lume din zona implicata in asemenea proiect, doar pentru o familie nu stiu daca se va face "primavara", mai ales cand interesele in imobiliare si in a construi in parcuri nu au disparut...
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nu stiu daca din octombrie cind a postat ultima oara acest user a mai intrat pe forum sau pe acest topic dar ceea ce pot sa ii spun cu certitudine este ca nu la ONGuri trebuie sa caute sprijin.
Nu stiu ce a ramas din zona respectiva dar daca vrea neaparat sa se intereseze ce e cu acea bucata verde din Buc. trebuie sa mearga la Primaria de care apartine (banuiesc ca sect 1) si acolo sa caute un functionar amabil de la urbanism :wink: care sa ii dezvaluie ce zice PUZul,PUGul si PUDul si toate alte cite or mai fi ca sa isi dea seama daca nu au fost deja prinse acele parcuri in zone de viitoare constructii.Daca da....sa isi ia gindul de a mai putea face ceva .
La cite interese imobiliare exista nu cred ca mai exista sanse sa se "recupereze" spatii verzi.
Abia dupa ce vede sau afla care sunt planurile sa inceapa sa se agite cu organizatii care se ocupa de salvari de spatii verzi.Putin probabil in Bucurestiul sufocat de noi constructii unde fiece peticel de pamint este fructificat pe bani grei.
Si cind sumele vehiculate pentru "recuperarea" unui teren gen parc se ridica la .....multe zerouri nu vad ce sanse ar avea organizatiile indiferent de care or fi si numi sa mai faca ceva in privinta asta.
Concluzia:punct de pornire:biroul de urbanism din Primaria sectorului de care apartine.
 
Sus