Cum se "planteaza" cele pentru bazin??

iza1202

Member
Astazi am primit o pontaderia, o typha minima si un iris de apa. Iata cum le-am pregatit pentru baita


si cum sunt acum


Marea mea problema e ca nu stiu daca am facut bine, pe cutie scria ca trebuie sa le las la 20 cm sub apa! Dar astea sunt incoltite deja si parca nu-mi vine :? Si daca ce e scris pe cutie e valabil si le fac terci? Ce sa fac??
 

crisili

Member
Si eu am luat doua manunchiuri de elodea dar nu stiu cum se planteza. Acum sunt prinse intr-un fel de burete inconjurat de o banda de plumb. Cum sa procedez? Trebuiesc desfacute si plantate in ghivece micute? Si in ghivece pot pune nisip?
 

Razvanici

New Member
crisli, buretele si bucata de sarma se dau jos pentru ca nu permit dezvoltarea plantei si sunt toxice pentru vietatile din acvariu/iaz/etc. Elodea se planteaza intr-un vas sau "la liber". Ca regula, trebuie sa ai un substrat bogat in substante nutritive (1/3 ca inaltime) si deasupra lui (aproximativ 2/3) un strat de pietris cu o granulatie de aproximativ 3-5 mm.

Una din marcile cunoscute de substrat este JBL si are o perioada activa de cateva luni. Se gaseste la magazinele de acvaristica. Dupa "expirarea" acestuia se folosesc diverse mici fertilizatoare, gen Sera Florenette A, care se introduc in pietris, la radacina plantei.

Mai multe detalii despre ea ai aici.

Ca fertilizant poti sa folosesti Sera Florena, disponibil la orice magazin de acvaristica. Se recomanda a pune cate 5 ml/luna la 10 litri de apa, dar e mai bine sa dozezi per fiecare saptamana: 1.25/saptamana, spre exemplu.

Ai putea incerca si cu Cabomba, o planta destul de nepretentioasa care creste si se intinde destul de repede.
 

iza1202

Member
Merci VioB, dar asa mi-e de teama sa nu trebuiasca sa adaug cat de curand "ASA NU!". Am mari indoieli, poate ar fi trebuit sa le scufund de tot? :roll:
 

schlucky

Member
mai eu nu am lac, dar vecinii mei au...si toti au plantele puse asa cum le ai tu in cosuletele alea de plastic "ancorate" printre bolovani sub aba, dar sub apa bine

de ex. una din vecine are lotus la o adancime de 1m, cosul, planta vine ea spre suprafata, ea a pus bolovanei pe fund, caci are folie si spunea ca plantelor este greu sa se prinda si se ridica mereu la suprafata si nu e bine motiv pt. care vara echipati cu cizme si costume de pesuit ne "scufundam" pe rand (adica gasca de romani din cartier) prin teichuri sa ancoram plante

un vecin imi spunea odata ca plantele gen iarba se pun mai spre margine unde adancimea apei nu e prea mare....

dar la nici unul nu am vazut cosulete la suprafata, toti au cam de la o adancime de cca 50cm in jos plantele

maine eventual ma mai pot interesa de la ei, daca vrei, mai multe amanunte.....sau spune-mi exact ce sa ii intreb
 

schlucky

Member
hai ca am googalit putin: :oops:

pontaderia
-in functie de "model" :) flori roz, albastre
-atinge o inaltime de cca 80 cm
-trebuie sa stea bine sub suprafata apei la minim 30cm
-din iulie pana la sf. lui septembrie infloreste in continuu
-nu e deloc pretentioasa
- e aduca in europa din america de nord, ca ci planta de lac/iaz...


daca mai vrei maine pot intreba si eventual googali :)
 

iza1202

Member
Schlucky esti raza mea de soare! :D . Asta intreaba-i te rog, daca plantutele sunt incoltite mai trebuie scufundate de tot (adica acoperite TOTAL de apa)? Suna penibil, dar ca sa fiu sincera pana la capat, mi-e teama sa nu le inec!! :oops:
 

schlucky

Member
ok iza....am intrebat si mi-a spus asa:

pui putin pamant special de lacuri, pui cosuletul pe el si in jurul cosului ceva pietrii sa il ancorezi, si peste iarasi ceva pamant .... asta la adancimea care ti se percizeaza pe cutie, deci in orice caz cosurile sau daca tu vrei radacina/bulb sau stiu eu ce ai tu in cosulete :D trebuie in apa
 

iza1202

Member
Merci din suflet Schlucky pentru efortul tau. Deci e clar, trebuie sa le scufund. Aoleo, mi-e o mila :cry:
 

crisili

Member
Multumesc mult pentru informatii Razvanici. Din pacate nu am gasit substrat si nici ghivece speciale si fiindu-mi mila de platunte ca sa mai astept am luat niste ghivece normale am pus pe fund pietris apoi un strat de pamant de gradina in care am plantat plantele si apoi iar pietris. Am citit ca ar fi ok si asa. Acum astept sa vad ce rezultate voi avea. Deocamdata arata foarte bine si apa se mentine limpede.
Iza, nu dispera, fiind plante de apa e normal sa si incolteasca sub apa cred eu asa ca plantutele tale iti vor multumi :wink:
 

Sparow

Member
Cabomba nu e cunoscuta ca ciuma apelor gasita si la noi peste tot in canale?Si unde gasesti pontanderia?Supravietuieste iarna la noi?In iaz la 1m adancime sau trebuie tinuta in acvariu?
 

emundin

Member
In general toate plantele de iaz se sscufunda in apa unele vor 10 cm altele 20 altele 40 maximum este 60-80 pentru nuferi si alte mari radacinoase. Nu mai stiu pe unde am vazut de zambile de iaz:) Ei dragii mei pentru cei care iubesc zambilele iata ce se poate face si la noi in romania fara sa cumparati zambile de apa. Se iau 20-30 bulbi de zambile normale se fixzeaza cu pietricele in asa fel ca 5/10 % din bulb sa fie in apa apoi se acopera cu pietricele de jur imprejurul iazului si in timp vor inflori. Atentie dupa ce au facut floarea se scot se pun in beci si la anul la fel.

Toate plantele cu radacini mari se pun in cosuri sau pur si simplu in vase de platic mari si in urmatoarele straturi :
Pietris fin la baza , pamant, nisip, pamant , nisip pietris fin pietris mare.

Eu nu foloesec in iazul meu substante sau agenti speciali pentru plantele de iaz. O data ce s-a stabilit ritmul iazului sau al bazinului nu este nevoie sa faceti nimic. Plantele supravietuiesc si peste iarna.

P.S Nu Uitati acum se separa nuferii pentru a ii multiplica si se planteaza mai toate plantele de iaz !
 
Sus