cum se numesc si mai ales cum se combat?

claudia_s

Member
De vreo 3 ani toamna imi apar in gradina niste gongi verzi care daca le strivesti put foarte tare dar acest miros apare si pe legumele sau fructele peste care a trecut. Stiti cumva ce este si cum se combate?
 

vali

Active Member
Moderator
Buna,

Daca ai pomenit de mirosul respingator, cred ca nu poate fi altceva decat asta:
http://www.evasion.it/Palomena_prasina.htm
http://www.evasion.it/Nezara_viridula.htm
... sau, ma rog, o alta „rubedenie” de-a lor, pentru ca sunt o sumedenie in familia Pentatomidae si majoritatea se apara cu acel gaz puturos cand sunt deranjate.

Pe la noi, ii zice simplu „Plosnita de camp”, sau plosnita verde/cenusie/patata, in functie de culoare. Dar cred ca numele care li s-ar potrivi cel mai bine e cel de „plosnita puturoasa” :).

Pe noi, inafara de mirosul ce-ti intoarce stomacul pe dos, nu prea are cum sa ne afecteze, dar pentru plante e periculoasa, pentru ca se hraneste cam cu tot ce e verde (si mai putin puturos decat ea :rofl:. Are o trompa cu care gaureste lastarii sau fructele, dizolva tesutul si apoi il soarbe.
Sunt mai des observate primavara cand se imperecheaza si cuibaresc, iar mai apoi toamna, cand generatia din anul in curs a atins maturitatea.

In privinta combaterii, n-as putea sa-ti recomand un insecticid sau altul, pentru ca eu neavand gradina ci un simplu balcon, cand ma confrunt cu ele prefer sa le iau de urechi si sa le dau afara :). Totusi, aici http://www.agropartener.ro/controld7e7. ... ta_de_camp vad ca sunt pomenite niste substante "cu dedicatie speciala" pentru ele.
Sper sa se si gaseasca...

Toate bune.
 

claudia_s

Member
Iti multumesc frumos pentru informatii. Sper sa reusesc sa scap de ele sau macar sa reduc numarul lor caci in fiecare an sunt tot mai multe.
 
Sus