Cum se inmulteste vita de vie?

dan_6393

Member
Daca tot i-ai pus gind rau o poti muta si acum.Ai grija insa sa o scoti cu suficiente radacini iar temperatura exterioara sa fie undeva pe la 5- 10 grade. ( o sa te cam chinui la sapat)
 

Cosstel

Member
Cosstel a spus:
In primavara care vine cind voi replanta butasii am sa apreciez mai bine reusita experimentul.
Ieri am dezgropat butasii de vie plantati in curte si i-am replantat intr-un recipient de plastic (de la finisaje) Am fost incintat sa constat ca majoritatea coardelor prezentau radacini si imi dau speranta ca intr-un timp nu prea indeparta voi minca struguri de la ei. :rofl: Pamintul folosit acum este un amestec de nisip cu gunoi de grajd fermentat (de doi ani) in parti egale. Am ales aceasta solutie (cu mutatul din gradina in recipient) pentru a avea un control mai bun in ceea ce priveste udare, fertilizare dar mai ales sa nu mai am de aface cu buruienile. Tot ieri in aceleasi conditii (de pamint) intr-un alt recipient am mai pus 11 coarde de vita, recent taiate, dintr-o alta sursa. Am mai primit si niste pui mici de gutui pe aceeasi radacina. Am taiat radacina in asa fel incit mi-au iesit 3 gutui care si pe acestia i-am plantat in aceleasi conditii dar cu sperant destul de mici de reusita. :(
Voi reveni.
 

dan_6393

Member
Ai mare grija cu apa de udare ! Apa cu clor de la robinet mi-a omorit in timp un ficus- clorul s-a depus pe radacini pina le-a "mincat" de tot. Nu mai spun ca pamintul miroasea ca dupa o dezinfectie cu cloramina intr-o toaleta publica !
 

Ion

Member
Eu folosesc pentru plantele de acasa exclusiv apa filtrata (am un filtru excelent). Cu siguranta se simt altfel fara clorul in exces care este in apa potabila.
 

maya_design

New Member
s-ar putea sa ai noroc,dar eu zic sa-l pui in apa si sa cauti pe la magazinele locale de ingrasaminte Revital sau orice hormoni de radacina,astfel vei da randament 100%
pace
 

acacia

Member
Filoxera nu este o ciuperca este un daunator.
Apare sub doua forme:
- una pe frunze, apar niste unflaturi, sunt la fel cu negii sau raia , la om:)
- a doua apare pe radacini, le distruge.
Este un daunator de carantina!!
Este foarte periculos si nu exista substante chimice de tratare.
Sunt doar mijlocea de prevenire : folosirea butasilor altoiti si rezistenti , plantarea vitei de vie pe nisipuri.
Sunt genul de daunatori care nu se vad, ci doar iti fac paguba si in stare avansata se observa.
A aparut penttru prima oara in Franta si a facut dezastre, de aici s-a extins in intreaga Europa.
Pentru combaterea ei s-a trecut la vitele altoite pe portaltoi adusi din America....
Tratamente pt filoxera nu exista:D
 

Cornel

Member
sicamin a spus:
Stie cineva de unde se pot procura butasi de vie ,care fac struguri fara seminte ?
Am scris adresa la rubrica Furnizori, i-am luat de la laboratorul din Chitorani si am fost multumit
 

blueheart_d

Member
am pus prin decembrie o bucatica de vita de vie recoltata de pe un corchine de strugure din REAL in gradina si am acoperit-o cu un flacon, iar acum cateva zile am verificat-o si SURPRIZA... vita s-a prins. acum ramane de vazut pe cand roadele :)
 

adi o

Member
vita altoita

in urma cu o saptamana si ceva am primit prin colet mai multe soiuri de vita de vie .cum stapinesc bine copulatia perfectionata si vita avea cordite destul de groase si de lungi ,m-am apucat fain frumos si le-am altoit dupa carte.portaltoi am folosit HPD soiul IZABELA, metoda v-am zis,copulatie perfectionata,am cumparat si un pliculet de biostimulator de la BIOS .dupa care am parafinat punctul de altoire si pe urma am pus vitele in nisip umed pina la nivelul punctului de altoire si infasurate in folie de polietilena.acuma o intrebare:eek: sa formeze calus daca il tin in casa la temperatura de aprox 20-23 grade? :?
 

ACHIMENES

Member
Pai Adi asta o sa ne spui tu, daca s-a calusat sau nu punctul de altoire.
Iao ca pe o experienta, din care vei invata multe si bineinteles ne vei impartasi si noua rezultatele obtinute :)
 

adi o

Member
vita de vie

am in gradina doi butuci de IZABELLA (http://pumosu.sunphoto.ro/vita-de-vie/K ... THMXQZLVSP) si m-am gandit sa-i altoiesc si pe ei cu ceva nobil ,iar metoda recomandata este cea pe loc, in despicatura.problema e ca nu am coarde altoi recoltate inca din toamna.am apelat la catedra de oenologie si viticultura din cadrul facultatii de horticultura de la institultul agronomic din cluj.cineva mi-a spus ca ei au asa ceva dar, deocamdata nu am primit raspuns :nu-mi_place: probabil nu au ei timp sa se ocupe de nevoile unui amarit da amator :( :( din alta parte nu am de unde sa-mi procur!!! :?
 

alfa

Active Member
Blitz a spus:
Dupa ce anul trecut, dupa "recolta" am decis sa lichidez "via" din curte (suspenddata de vreo 45 de ani pe suporti ruginiti, ea mai mult putreda, am scris atunci motivata :oops: ) mai tarziu am primit niste mai degraba vreascuri de la o cunostinta. Fiul meu le-a pus (si era deja noiembrie), am fost sigura ca nu are nicio sansa sa se prinda. Si am descoperit acu' vreo saptamana ca din 12 "vreascuri" (ca "vrej" nu e un termen exact in cazul acesta), 5 au boboci. Intre timp 7 au frunze si restul boboci. Habar nu am ce varietate o fi, dar un lucru e sigur: e din "padurea adormita' :rofl:

Voi ati mai avut astfel de experiente? Daca da, m-as bucura sa scrieti la ce surprize sa ma mai astept :wink:
 

alfa

Active Member
marian sima a spus:
Cind eram pusti am vazut la cineva vita de vie altoita in dud la bifurcatia dudului,de atunci nu am mai vazut dar nici nu a-m incercat asa ceva desi am un dud foarte mare .Are cineva asa ceva?Si mai merge alte plante altoite in dud ?Fructe de padure ce ziceti?Am vazut ca un chinez a patentat acest tip de altoire.
constantin.c a spus:
pe soseaua care merge spre vedea, pe dreapta ( in giurgiu )pana in poarta platforma II, am vazut la cineva vita de vie altoita in dud, asta era prin 84-87
sicora fabian a spus:
Cu multi ani in uma am altoit cu ramura detasata, sub coaja, si pentru ca via pornise si altoiul nu, am rupt ochiul cu degetul . . . era verde!
De atuncu tot spun ca voi mai incerca dar . . . intr-o zi!
Am auzit ca strugurii acumuleaza mai mult zahar pe dud.
marian sima a spus:
Si eu tot prin 80 si ceva am vazut vita in dud de atunci nu am mai vazut ,acel batrinel era dibaci din dud vita pornea in bolta.
 
Buna ziua,
Am comandat de la Rosafruct mai multi butasi de vita de vie. Mi-au confirmat primirea comenzii, insa livrarea are loc incepand cu 1 noiembrie, in ordinea sosirii comenzilor. Intrebarea mea este daca am sanse sa mai aleg ceva din niste butasi plantati in curte asa tarziu. Ar trebui sa refuz livrarea? :(
Help!
 

michaela

Active Member
pai este foarte bine noiembrie. Nu trebuie sa te ingrijorezi, marea majoritate a copacilor, arbori arbusti fructiferi sau nu,cam incepand cu sfarsit de octombrie se muta/planteaza, sa fie in perioada de repaus.
Se mai fac si primavara insa daca este un an secetos sansele de reusita sunt mai mici.
 
Sus