Cum se inmulteste vita de vie?

blueheart_d

Member
acum cateva zile am cumparat de la ABC niste struguri de masa. foarte mari si buni. unul din ciorchini avea inca o bucata de vita de vreo 20-25 cm si avea vreo 2 ochi. m-am gandit sa-l ingrop in pamant poate poate prinde radacini. l-am pus intr-un ghiveci langa o floare cu un ochi afara si unul in pamant. credeti ca am ceva sanse sa se prinda?
 

schlucky

Member
stiu ca tata punea vita in apa, sa faca radacini si dura cateva luni bune!

sper sa ai noroc si sa se prinda! bafta!
 

zamfira

Member
Eu stiu ca se pun in nisip sa faca radacini dar nu stiu daca si toamna sau numai primavara
Primavara am pus si afara direct in gradina .
 

disperat

Member
Din cate stiu eu, vita de vie nobila (altoita) nu se inmulteste asa. Doar vita normala se pune in pamant si face radacini. Cealalta se inmulteste prin altoire.
 

dana_m

Member
vita de vie comuna se inmulteste prin punerea lastarilor in apa pana fac radacini, dupa care se pun in pamant. Cel putin asa facea bunicul. Vita de vie altoita, dupa stiinta mea, se inmulteste prin marcotaj, dar nu mai stiu foarte sigur.
 

calin123

Member
poti incerca dar :
1.bucata ta e cam mica
2.probabil ( 99.99 % ) e un soi altoi "struguri de masa. foarte mari si buni " deci sanse mici sa supravietuiasca
in concluzie :( (parerea mea) renunta
 

Cosstel

Member
O experienta asemanatoare am si eu. In primavara m-am incapatinat sa plantez vita nobila din coarde rezultate de la taierile de primavara. Zic ca m-am incapatinat fiindca mi se tot spunea ca nu am sanse de reusita si ca pierd timpul. Am fasonat coardele primite astfel ca pe fiiecare butas sa am 4 ochi, am sapat un sant in care am pus butasii astfel incit doi dintre ochi sa fie acoperiti cu pamint. Am avut grija sa ud pe perioada primavara-vara si apreciez ca aprox. 50% din coarde au facut lastari si as zice eu in conditii destul de vitrege, napaditi de buruieni si de urmele unei foste vii. In primavara care vine cind voi replanta butasii am sa apreciez mai bine reusita experimentul.
Din lectura unei carticele de dinainte de '90 am gasit ca se pote planta vie si in acest mod (fara portaltoi) numai ca durata de viata a plantatie este undeva la 8-9 ani, plantele fiind expuse atit la atacul filoxerei cit si gerurilor din iarna.
 

blueheart_d

Member
eu am pus vita de vie intr-un vas cu apa cat sa acopere un ochi. daca se prinde, super, daca nu, nu am ce pierde. macar stiu ca am incercat. acasa am un soi de struguri de masa si am sa incerc sa inmultesc vita prin marcotaj. pot s-o fac in perioada asta?
 

sicamin

Member
Da ,poti acum sa faci marcotaj la vita ta de vie . Referitor la vita de vie ce ai pus-o in apa,nu cred ca ai sanse mari. Mai repede pune lastarul intr-un amestec de pamant cu nisip,lasand un ochi afara (ai doar 2 pe lastar). Pune- si un pet in cap ,sau un pahar de unica folosinta transparent care sa aiba o gaura mica pentru aerisire.Nu pui prea multa apa decat un pic sa fie umed,apoi il tii la cald. Mult succes!
 

blueheart_d

Member
stiti ce am sa fac? am sa las lastarul asta in apa si merg la magazin ca am mai vazut ciorchini de struguri cu crenguta, mai cumpar vreo doi si incerc si in pamant 8) :)
 

sicamin

Member
Si eu am facut mai multe incercari ,dar am pus toamna direct in gradina ,corzi de vita care aveau cinci ochiuri, din care am ingropat trei in pamant ,apoi am facut un musuroi peste inca un ochi,dupa care am pus un pet (de 2l,taiat la fund si cu dopul pus). Abia in primavara cand a fost cald am deschis dopul cate putin. Asta sa intamplat acum 3 ani dar tot am reusit sa prin 8 butasi (nu stiu ce soi,dar sant tamaiosi,albi si negri). Anul acesta am cumparat si am mai pus 10 butasi cu struguri de masa.
 

blueheart_d

Member
eu nu am fost decisa daca sa-mi cumpar sau nu butasi, iar acum ca s-a ivit situatia asta as incerca. s vad ce noroc am , daca nu e loc si la anu, cand oricum va trebui sa-mi cumpar butasi pt ca la casa noua nu vor lipsi vita de vie, pomi fructiferi si mestecenii :)
 

pupu

Member
Cel mai usor am inmultit via comuna punand butasi in nisip cu putin pamant (cca 3 ochiuri in nisip si unul afara), mai am si acum vreo 4 fire intr-un cazan vechi lasat afara, anul acesta am cumparat vie altoita si n-am mai avut loc s-o pun pe cea pregatita la scoala, dar mi-a fost mila de ea s-o arunc si am lasat-o in cazan. Butasii erau din taierile de primavara, dar se pot pune si toamna, chiar cred ca e mai bine toamna de prins via, dar trebuie sa fi pregatit si sa ai ce pune in pamant.

Nu i-am pus cu sticla in cap, au stat la umbra sub o salcie si din cand in cand mai dadeam cu furtunul si pe la cazan.

Am incercat si sa mut vie batrana in primavara trecuta, procentajul de succes a fost de 50%, chiar daca am fasonat radacinile, am folosit mocirleala, am udat-o cand a trebuit.... pur si simplu in anumite locuri ale gradinii in afara de buruieni nu vrea sa se prinda nimic.

Acum as vrea sa mai inbunatatesc pamantul cu niste gunoi de grajd, dar parca as cauta aur nu gunoi, tataie de la care cumpar lapte rade de mine de fiecare data cand ii spun ca vreau gunoi.... are "productiea" vanduta pe 2 ani inainte, nici pe lapte nu-i asa mare bataie ca pe gunoi, cu toate ca iar au scumpit laptele, dar asta e alta poveste din alta parte...
 

dan_6393

Member
inmultire vita de vie

Acele "coarde"de 15- 25 cm cu muguri nu dau nici un rezultat ( ABSOLUT NICI UNUL) daca sint plantate in gropi de 30 -45 cm cu musuroi deasupra.
Inmultirea vitei de vie se face astfel :- dupa ce a pornit in vegetatie, se recolteaza o coarda de vita de circa 30 -45 cm cu muguri si frunze ( perioada MAI -IUNIE).
Se sapa un bilon, ca la rosii, cu adincimea de 15 - 25 cm.
Se curata coarda de frunze, lasindu-se un manunchi de 3-4 frunze in virf( plus doua -trei noduri.
Se aseaza coarda astfel prelucrata pe o parte a bilonului.
Se umple santul cu apa si se lasa sa intre in pamint.
Cu o mina se tine "coarda" in asa fel incit sa aiba macar 15 cm in groapa si cu mina cealalta se trage pamint peste si se taseaza usor.
In primele 5 zile de la plantare se uda abundent pe bilon ( sant) dimineata si seara.
In urmatoarea saptamina se uda o data la 2 -3 zile seara.
Se comporta exact ca un rasad de legume.
In maxim 10-15 zile lastarul va prinde radacini si va dezvolta frunze din nodurile ramase la suprafata ( EXACT CA LA PLANTAREA TRANDAFIRILOR)
Aceasta metoda de inmultire are un mare dezavantaj :- Chiar daca vita inradacinata provine dintr-un soi altoit, in maximum 3 ani butucul respectiv va fi atacat de filoxera si se va usca.
Metoda se practica pentru a salva soiul, dar asta inseamna ca pe vita inradacinata provenita din altoi va trebui sa se aplice altoirea cu un altoi de soi din butucii vechi sau cu un al soi de vita. Dupa altoire vor trebui respectate mai multe reguli referitoare la infiintarea plantatiilor, prabusirea vitei de vie etc
 

pupu

Member
Re: inmultire vita de vie

dan_6393 a spus:
Aceasta metoda de inmultire are un mare dezavantaj :- Chiar daca vita inradacinata provine dintr-un soi altoit, in maximum 3 ani butucul respectiv va fi atacat de filoxera si se va usca.
Dane, te rog sa ne spui daca exista metode de profilaxie sau de combatere a filoxerei.

Din ce am inteles eu nu prea ai sanse de inmultire pt ca oricum in 3 ani e moarta, ori in 3 ani nici nu cred ca ajunge pe rod.... cred ca ceva imi scapa?!!
 

dan_6393

Member
iti scapa ! E vorba de 3-4 ani pe rod. Nu e necesar sa astepti ca vita sa faca 3 ani pt a produce struguri. Ea poate fi "ajutata" prin taier" sa rodeasca in anul II iar in anul III sa dea suficienti struguri. Specialistii spun ca in mod normal, fara interventii speciale, vita-de-vie produce struguri cit sa aiba viticultorul satisfactia ca nu a muncit degeaba.
Filoxera, din cite stiu, e o ciuperca a naibii de pacatoasa. O sa ma documentez !
La adresa urmatoare gasesti o carte trasnet pt viticultorii amatori. Merita pretul !
http://www.cartiagricole.ro/carti/287/C ... ntretinere
 

Eu

Member
vreau sa mut o vita de vie ,are cineva idee cand se poate face miscarea asta ? primavara sau toamna?
 
Sus