Cum se face vinul?

calin123

Member
procedeul de obtinere a vinului din struguri se numeste vinificatie si e o stiinta ( unii zic si arta dar cred ca e exagerat ) .E simplu pentru obtinerea uni vin pe care sa-l bei pina in primavara si complex pentru un vin pe care sa-l poti tine mai multi ani .Pentru cea de a doua categorie trebuie carte si experienta .
:cry: Tot ceea ce s-a scis pina acum despre vinificatie ( parerea mea ) e ca si cum ai scrie ca pentru a creste o planta : cumperi planta ,o pui in pamint si ii pui apa .
" Nu ca voi ca sa ma laud ,nici ca voi sa va-nspaimint "dar e greu pentru un vin bun .
de exemplu : Strugurii dulci la gust ( cei de masa ) nu au zahar destul pentru vinificatie , la strugurii pt. vin zaharul este mult mai mult dar este mascat de aciditate .
 

sini

Well-Known Member
must

Daca vreti sa aveti must o perioada mai lunga,iata o reteta pe care o folosesc de multi ani:se fierbe(intrun vas pe aragaz) mustul imediat ce a fost stors si se aduna spuma.Apoi se pune fierbinte in sticle de sticla , se astupa cu dopuri de pluta si se pune la paturi.Se depoziteaza in camara(eu il tin in camara la bloc).Rezista mult timp.
 

anduk

New Member
Stie cineva ce trebuie facut pentru a obtine vinul mai dulce?
Noi facem in fiecarean vin,avem struguri rosii,ei sunt f dulci ,mustul dulce,dar vinul dupa ce fermenteaza e mai acru,nu cu gust de otet,dar este mai aspru.
Am auzit o parere ca dupa cateva zile ,timp in care mustul incepe sa fermenteze,se pune peste el must proaspat.Voi stiti asa ceva?
Si inca o nelamurire:pentru a face si mana a doua,ce trebuie sa fac?
 

calin123

Member
Din ceea ce stiu eu : gradul de " dulce" e dat de "zaharul" care ramine netransformat in alcool in timpul fermentatiei dar si de aciditatea vinului .poti adauga zahar dar daca adaugi prea mult stopezi fermentatia ( care va fi reluata spontan in anumite conditii de temperatura daca nu o previi decantare etc .) .Prin adaugarea de zahar cresti si gradele de alcool daca tot zaharul se transform in alcool.
Foarte pe scurt un exemplu : vinul de Porto e un vin dulce dar foarte alcoolic .Cum ? Strugurii din regiunea Porto au o mare cantitate de zahar astfel incit doar o parte din acesta reuseste sa se se transforme in alcool iar pentru a prevenii refermentarea vinului proaspat in el se adauga alcool ( sub forma de coniac , coniac obtinut prin distilare tot din vin ) care stopeaza orice fermentatie .
pentru mina a doua : se sfarma intr-un vas " turta " care ramine dupa prima stoarcere, se adauga peste apa ,zahar ,sare de lamaie ( cantitatile nu le stiu si oricum depind de struguri ) se lasa apoi ( un timp , nu stiu cit ) se stoarce si se pune la fermentat etc .
 

alfa

Active Member
tm06cristi a spus:
Doresc sa stiu pasi care trebuie urmati dupa punere vinului (mustul)in damigene dupa cat timp se pune acel conservant de vin (vinobrant)cum era pe timpuri.
constantin.c a spus:
vrei sa faci vin dulce !!! ?
isabella a spus:
Noi nu punem conservant , e mai bun natural
Mnina a spus:
Anul asta a fost prima mea incercare de a obtine vin,si pt ca l-am tinut prea mult a iesit.....otet.Imi pare rau ca spalasem boabele,le pusesem la stors bob cu bob,fara ciorchine.Si cel sin boabe albe si cel din cele rosii au ajuns otet,dar e bun si otetul,ma resemnez eu.
constantin.c a spus:
strugurii din care urmeaza sa se faca vin nu se spala,nu se adauga apa in must, apoi mustu' se fermenteaza in vase fara a avea contact cu aerul in mod direct !!!!
Mnina a spus:
Da, i-am pus in vase de sticla si am pus un dop cu furtun ,un capat a fost in vasul cu vin,alt capat in cel cu apa.Asa citisem.
constantin.c a spus:
cat l-ai lasat pe boasca !!?
Mnina a spus:
Nu stiu ce-i boasca,doar broasca,imi pare rau,insa nu stiu.
:) :)
constantin.c a spus:
boasca = strugurii zdrobiti, daca sunt albi se tine max 3 zile , daca sunt negri se tine 5-6 zile si apoi se trage mustu' in damigene clatite f. bine ,sa nu aibe urme din drojdia de anu trecut
Mnina a spus:
Am pasit cu piciorul neindicat in aceasta arta,pt ca au stat cateva saptmani :cry:
constantin.c a spus:
cauta repede otet natural de fermentatie sau drojdie de otet din vin(fructe ) si ai sa obtii un otet de o calitate superioara , in podgorii otetu' din vin (struguri ) e de 2 ori mai scump decat vinu'
tm06cristi a spus:
Se lasa in damigene pana in ianuarie ?????
Atunci se scoate (trage)de pe drojdie ??/?/
Vreau un raspuns
sicora fabian a spus:
Se trage dupa ce a stat din fiert, cand nu mai bolboroseste la fierbator.
Eu n-am auzit niciodata de vinobrant. Ce este? Din ce-i facut?
sicora fabian a spus:
Menina, a prins aer pe undeva, altfel nu se otetea.
andreiacamelia a spus:
Nici eu nu am auzit de vinobrant. Tatal meu face vin fara conservant si sta foarte bine! Prea multe detalii nu stiu, cer e ca e numai natural!
 

alfa

Active Member
constantin.c a spus:
40 zile de la statul din fermentatie , se trage in vase inchise cu dop hidraulic , apoi in martie se trage definitiv in vase inchise ermetic cu dop si se tine la 12-14 grade celsius!!!!
sicora fabian a spus:
Cine face asa ceva? Nu ma refer la marile firme vinificatoare!
De obicei se trage dupa ce sta din fiert si apoi in primavara, inca o data. Si se depoziteaza in beci, unde sunt mai putin de 12 grade.
sicora fabian a spus:
Vorbesc in gol, de fapt este ce ai spus tu, dar cu alte cuvinte. Scuze!
constantin.c a spus:
eu asa am procedat si procedez !!! :(
pupu a spus:
la voi a stat vinul din fiert ? ca la mine inca nu...

sincer nu stiu ce sa fac cu temperatura din camera in care este damigeana, mie mi se pare ca este prea mare... cca 18 grade celsius, dar n-am cum, sau n-am idee cum sa mai cobor temperatura in acea camera, este prea cald afara. este o camera la parter cu un geam mic care este deschis tot timpul si o usa pe care o las deschisa doar ziua.
pupu a spus:
domnilor am o intrebare: dupa parerea mea de degustator amator cred ca "vinul" meu nu s-a transformat inca in vin, este inca la stadiul de ...... sa zicem un must mai taricel, deci mai pot sa-l determin cu ceva sa devina vin? sau il las asa si astept sa "creasca"??

l-am tras de pe boasca dupa anul nou, l-am lasat tot cu dop cu furtun si l-am acoperit cu o paturica. nu e pe deplin limpezit si este un pic "gros", nu foarte mult, ca un must tinut in frigider. chiar daca a fost cald in camera nu a fiert spectaculos (ca la vulcanii noroiosi).
sicora fabian a spus:
pupu a spus:
nu, de loc.

pe frigul asta nici nu cred ca o sa mai fiarba, ce sa-i fac?
sicora fabian a spus:
Poate a avut mult zahãr. Vezi câte grade are!
pupu a spus:
verific, multumesc frumos pt suport tehnic!
 

alfa

Active Member
gabi d a spus:
Dupa ce s-au zdrobit strugurii, zeama respectiva se pune intr-un vas si se lasa la fermentat aprox. 2 - 3 zile - pana cand se umfla. Atentie - vasele in care se pune acea zeama (mustul) nu se vor umple, pentru ca in urma fermentarii mustul se umfla si da pe dinafara. De asemenea, vasele nu se acopera ermetic, deoarece datorita fermentarii pot exploda.
Dupa cele 2 - 3 zile zeama (mustul) se trage in vase curate, spalate cu apa fiarta si care au fost sterilizate cu fum de pucioasa (imi scapa denumirea stiintifica).
Odata incheiata operatiunea, se lasa mustul la decantat approx. 1 luna - 1 luna jumate. Nu inchideti ermetic nici aceste vase, pentru ca mustul va continua sa mai fiarba si isi va lasa drojdie. Calitatea vinului va fi in functie de cat sta mustul pe drojdie. Daca sta prea putin nu iese tare, daca sta prea mult prinde gust de drojdie.
Dupa aceasta luna, teoretic mustul devine vin. Se va trage din nou, in alte vase spalate si sterilizate dupa metoda de mai sus. Pentru a fi siguri, este bine ca de aceasta data sa se treaca vinul dintr-un vas in altul prin fum de pucioasa. De aceasta data, vasele se vor inchide bine, pentru ca vinul sa nu se oteteasca.

Aceasta operatiune de tras vinul, se va face ori de cate ori se va constata ca pe fundul vasului se depune drojdie in cantitate mare. Limpezimea vinului este mai mare, cu cat a fost tras de mai multe ori.
De asemenea, in momentul in care un vas este gol mai bine de jumatate, este bine ca vinul ramas sa fie pus intr-un vas mai mic.

Din cate stiu eu, in vin nu se pune nimic. In anii racorosi, in care strugurii nu se coc foarte bine, se poate adauga zahar, astfel incat vinul sa nu iasa acru. Insa teoretic, vinul isi ia calitatea si taria din boaba de strugure din care e facut (cantitatea de zahar din fiecare bob - cu cat bobul e mai dulce, cantitatea de zahar e mai mare si vinul iese mai tare). Asta face diferenta intre soiurile nobile de vie, si cele de consum. Una e sa faci vin din riesling si alta e sa faci vin din capsunica.

Atentie la folosirea produselor chimice (gen bentonita pentru a obtine un vin mai clar, mai putin tulbure). Daca nu aveti experienta cu ele mai bine nu le folositi pentru ca pot duce la stricarea vinului, atat la gust cat si la culoare.


Cat despre ingrijirea vitei de vie...presupune enorm de mult efort. Practic in fiecare luna a anului trebuie sa ii faci ceva - tuns, legat, stropit impotriva daunatorilor, sapat, etc.
gabi d a spus:
@pupu: incearca sa il tragi intr-un alt vas. vezi daca se schimba. Eu zic ca a stat prea mult pe drojdie...
pupu a spus:
l-am tras, acum e mai limpede si nu mai e asa de "agresiv" cu stomacul meu, chiar incep sa cred ca nu era vinul de vina, asa ca e bun si-l beu..
gabi d a spus:
bun...cand vezi ca se mai depune drojdie pe fundul vasului in care il tii, il mai tragi 1 data. la fel daca vasul se goleste.

si cel mai important!...nu uita de colegii de pe forum cand bei cate 1 paharel. :rofl: :rofl: :rofl:

Spor!
pupu a spus:
nu uit, doar ca la un singur pahar nu pot sa-i pomenesc pe toti cei 3000 de colegi, asa ca mai pun un pahar si tot asa.....
gabi d a spus:
Pai..cam asta e si ideea! :rofl: Stii doar ..vinul trebuie sa fie bun, rece si...MULT! :rofl:
pupu a spus:
bun este, pt mine (ca a iesit un pic dulce si mie asa imi place) rece este ca sta in frigider, mult este ca abia am umblat la damigeana, ce mai am facut un vin bun si inchin si in sanatatea ta! noroc dragule si la mai bine!
gabi d a spus:
Sa fii sanatos si sa iti iasa cat mai bine!
pupu a spus:
multumesc gabi, sa ne ajute Dumnezeu!
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Mie imi place vinul mai vechi asa ca dupa ce fierbe si se bentoneaza incerc sa l imbuteliez dar am o mica figura , tot nu ajunge la claritatea celor "comerciale" , e ceva de facut in afara de filtrele de vin profi care poate curata si mai bine vinul?

Vad ca dupa un an incep sa sedimenteze in sticlele imbuteliate , ff putin dar o face , vinul e mai clar dar nu mai pot umbla la sticle (dopuite.ceruite) si nu stiu daca e vreo problema daca stau asa cu putinul sediment ramas ?

Ideii - pareri - opinii ....voi cum faceti sa ajunga "cristal clar"?

mersi
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
nu stiu cat trebuie pus ,dar stiu ca sotul a pus 5 kg la aprox 50 de L ,aaa si nu stiu daca a fost demi-dulce sau altfel ca nu ma pricep :blush:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Din ce stiu eu, exista mai multe metode, din care una ar fi culegerea inainte de vreme dupa care se usca la soare, ca sa se acumuleze pastreze aciditatea necesara si sa se acumuleze (prin uscare) zaharul. Si nu se face prin adaugarea de zahar ci prin oprirea fermentatiei la un anumit moment dat, bine stiut de cine face vin adevarat, nu porcariile care le gasesti la noi in magazine, la care se folosesc struguri inferiori si baga zahar cu sacul.
asta iti spun din amintiri, tu intreaba pe cineva care chiar se pricepe, ca altfel destepti care sa dea sfaturi se gasesc destui, dar priceputi...mai putini :rofl:)
 

interval

Active Member
5 Kg de zahar la o damigeana de 50 litri mi se pare foarte mult. Eu n-am pus niciodata mai mult de 0,5Kg
 
Sus