Cum scap de salcami?

Jilu

New Member
Vecinul de la tara are doi salcami foarte mari si batrani. In fiecare an ies vreo 4-5 puieti si am facut greseala sa nu ii scot anul trecut. Acum sunt si mai multi puieti pe langa puietii nescosi care sunt la mine in curte.

Nu vi se pare ca prin paduri salcamul castiga teren in fata altor copaci?E o specie invaziva care cine stie cum a ajuns pe la noi. La cetatea neamtului e plin de salcami pe langa drumul care urca la cetate. Ceilalti copaci nu prea au pui insa salcamii au cu zecile.

In fine, intrebarea e cum scap definitiv de ei, sa nu mai iasa la mine prin curte?
 

crysty

Active Member
Vecinul de la tara are doi salcami foarte mari si batrani. In fiecare an ies vreo 4-5 puieti si am facut greseala sa nu ii scot anul trecut. Acum sunt si mai multi puieti pe langa puietii nescosi care sunt la mine in curte.

Nu vi se pare ca prin paduri salcamul castiga teren in fata altor copaci?E o specie invaziva care cine stie cum a ajuns pe la noi. La cetatea neamtului e plin de salcami pe langa drumul care urca la cetate. Ceilalti copaci nu prea au pui insa salcamii au cu zecile.

In fine, intrebarea e cum scap definitiv de ei, sa nu mai iasa la mine prin curte?
Si visinul este o specie invaziva ,si asta cand incepe a scoate lastari din radacini in toate directiile nu mai stii de unde sa te apuci de taiat. Si or mai fi copaci invazivi nu numai salcamul. Macar salcamul miroase foarte frumos cand infloreste :-D ,visinul face visine, fiecare isi are si partea buna :-D.
Sa revenim la subiect, trebuie sa stati cu sapa pe pui si de cate ori apare un pui sa il taiati.
Dar ar mai fi o metoda, metoda erbicidului, stropiti puii cu erbicid Total , sa fie pe baza de glifosat din cate stiu, erbicid universal, cum ar fi asta https://www.emag.ro/erbicid-total-green-1-litru-agro-glyfo/pd/D5HM02BBM/ , faceti concentratia recomandata pe prospect, si stropiti puietii pe frunze si doar puietii ca sa nu va distrugeti alte plante. Erbicidul total ar trebui sa intre in planta si sa ajunga pana in radacina odata cu seva plantei si intr-o saptamana ar trebui sa vedeti puii uscati. Nu am folosit acest erbicid dar cred ca este si probabilitatea ca odata ajuns in radacina sa afecteze si copacul pricipal. Daca ati avut altercatii sau certuri cu vecinul de la acel copac atunci e posibil sa se prinda ca ati facut ceva daca copacul mare incepe sa aiba probleme. Desi nu cred ca chiar asa de usor se poate starpi un copac intreg ci sa afecteze doar portiunea respectiva de radacina mai ales ca spuneti ca copacul este foarte mare . Dar daca nu ati avut discutii cu vecinul atunci s-ar putea ca nici sa nu se prinda dar v-am spus s-ar putea ca copacul mare nici sa nu fie afectat.
Daca cumparati de la fitofarmacie intrebati mai intai sa fiti sigur ca erbicidul intra in seva si poate distruge puii si zona respectiva de radacina ca sa nu dati banii pe erbicidul gresit. Deci intrebati la magazin sa fie un erbicid care patrunde si in radacini .
Aici aveti Clean Up care e tot un erbicid universal dar in cantitate mica si la mai putini bani https://www.emag.ro/erbicid-total-nufarm-clean-up-xpert-100-ml-erbicid/pd/DFJZJZBBM/?X-Search-Id=3d5284463a809bb0fcfd&X-Product-Id=42323604&X-Search-Page=1&X-Search-Position=3&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view
Aici aveti fel si fel de erbicide https://www.emag.ro/search/pamant-flori--ingrasaminte-pesticide/erbicid/c?ref=autosuggest dar sa cititi descrierea sa fie erbicid universal si va notati numele produselor pe o lista si daca aveti cum sa ajungeti la o fitofarmacie e posibil sa le gasiti mai ieftin si sa nu fie nevoie sa platiti taxe postale si va consultati si cu vanzatoarea, eventual i spuneti ca locuiti langa o padure sau langa marginea drumului si la marginea comunei langa un salcam.
Mai puteti sa cereti o perere si daca trimiteti un email pe adresa emisiunii ce vor plantele de pe Agro tv. Cel mai probabil tot metoda erbicidului o sa va recomande dar incercati ca sa stiti sigur ca are efect pe puii invazivi de salcam.

Am fost la cetatea neamtului dar cu multi ani in urma cred ca era prin 1996-1998 (cand inca traia parintele Cleopa), foarte frumoasa padurea aia care am traversat-o ca sa ajung la cetate . Era iarna pe atunci si la marginea potecii care era prin padure , mai jos in vale facea galagie un cerb care cauta de mancare in zapada in panta de la marginea cararii. Trosneau crengile mai la vale si l-a dat de gol zgomotul, asa am aflat ca era in zona. A fost primul cerb batran cu multe coarne vazut de mine in natura destul de aproape inafara de cei de la gradina zoologica sau de la televizor :-D. M-a vazut si a plecat la vale. Eram intr-un pelerinaj ,singur cu harta in sacosa, urmase sau vazusem deja manastirea de la Buhusi , manastirea Neamtului si pe urma am plecat spre Bucovina catre Sihastria unde ne tinuse parintele Cleopa un discurs la mai multi turisti, pe urma am plecat la schitul Sihla unde am vazut si pestera cuvioasei Teodora, manastirea Agapia si ce mai era prin zona de vazut. Mai mult pe jos decat cu autobuzul. Era cu mult sub 0 grade, pe soseaua spre Agapia era o cismea de baut apa si pe robinet era doar un bloc masiv de gheata si batea un ger uscat de ma usturau obrajii dar a meritat... uitam de frig cand vedeam versanti plini cu brazi si case semiingropate cu acoperis pana la pamant cum numai la televizor vezi de zici ca intri pe taramurile din Hobbitul. Nu degeaba se dau in vant nemtii,japonezii,etc sa vina sa faca agroturism in zone virgine din tara... Nota 10 pentru zona si as recomanda-o de vizitat la oricine. Nu sunt un crestin devotat dar merita zona de vizitat. Iarna cu brazii incarcati de zapada, e superb cand urci spre Sihla mai ales ca pe la jumatea potecii/drumului pe partea stanga e ca o platforma naturala pe marginea muntelui de unde se vede tot.
Nu plecasem decat cu niste bani de tren, de autobuz , si de mancare. Cumparam din Neamt conserve de gen zacusca la borcan,pateuri, si ce mai gaseam si plecam la drum cu conservele in sacosa si cand lovea foamea pe munte ma puneam pe mancat. :-D Eram in pauza de masa cand am auzit cerbul langa Cetatea Neamtului.
Sigur or fi si alte mii de locuri de vazut in tara nu numai zona cetatii neamutului si spre bucovina dar asta a fost singura drumetie mare a vietii mele de pana acum. E ca prima dragoste, nu se uita niciodata.
Cu ocazia asta si cu zona respectiva pot sa spun ca tara inca mai are frumuseti de vizitat pe care nu le uiti o viata si mai bine vezi asa ceva decat sa zbori cu avionul mii de kilometri doar sa bei o cafea intr-un oras strain.
Ma mir ca a rezistat zona de la cetate si au facut-o rezervatie (din cate am auzit e rezervatie acum) si ca nu au defrisat-o mafiotii comunisti din guvern ca sa vanda lemnul pe valuta asa cum au facut cu multe paduri in tara.
 
Ultima editare:

Jilu

New Member
Ma gandeam sa dau o groapa mare sa tai radacinile de la salcami care sunt la mine pe dedesubt, eventual sa pun cativa cm de ciment pe peretele din partea vecinului. Nu are el treaba ca doar sunt la mine in curte. Ar fi penibil sa ii spun sa il taie doar pentru atata.

Am vazut defrisari urate in Maramures, Suceava, Apuseni, pe Valea Cernei, Retezat, etc....
 

crysty

Active Member
O să aveți de săpat până la iarna în curte ( dacă va continua să apară pui de salcâm ) și o să transformați curtea in sit arheologic pentru că nu puteți ști cu exactitate pe unde trec rădăcinile și la ce adâncime sunt.
Nu uitați de metoda erbicidării .
 
Ultima editare:
Sus