Cum scadem ph- ul apei ?

popescu gp

Well-Known Member
ingrasaminte

La noi apa de la cismea este din puturi de adancime,foarte buna la cust dar daca o fierbem pe fundul vasului ramane o pelicula de praf-calcarul;nu am masurat ph apei,dar as vrea sa stiu daca cu un phmetru de masurat aciditatea pamantului se poate masura ph-l apei sau este un procedeu anume.Sincer sa fiu nu am incercat acest lucru si de aceea intreb.Multumesc
 

anne`mary

Member
buna. Nu ma pot abtine sa nu comentez. Eu m-am reprofilat pe cactusi si suculente, care nu sunt iubitoare de apa, dar am si multe plante netzepoase iubitoare de apa. Am 2 flori foarte mari si multe flori ce trebuie vara sa le ud de 3 ori pe saptamana .... iarna ca iarna scap mai usor dar vara eu consum 10-12 l de apa de saptamana. Din fericire am posibilitatea de a folosi apa de ploaie dar ma gandesc ca sunt si alte persoane in situatia mea (am vazut albume cu ghivece fara numar fara numar si sunt convinsa ca se consuma la fel de mult aapa ca si mine) dar care nu au socrii la tzara care colecteaza apa de ploaie. Ce faci in situatia asta? Cum sa cumperi apa plata pentru atatea flori? fierbi 10 l pe saptamana? Mie personal nu-mi plac sfaturile de genu` "folositi apa de ploaie sau apa plata sau apa demineralizata ca apa de la robinet e rea, rea ..." avand in vedere ca sunt atatea si ateat situatii. Mama foloseste apa direct de la robinet de cand se stie (ce fiarta ce tratata...direct de la robinet) si are flori de ramai cu gura cascata cand le vezi.
in fine, poate sunt eu mai nervoasa astazi, dar se inmultesc mesajele de genul asta , utopice in multe situatii.
 

popescu gp

Well-Known Member
ingrasaminte

Sunt de acord cu Anne ,dar ce ne facem cand la suprafata pamantului sau pe ghivece apare crusta de calcar din cauza apei de la robinet;deci cred ca depinde si de sursa de apa potabila a zonei.Pun aceasta problema pentru zona Dobrogei ,unde apa de ploaie este un lux vara si suntem nevoiti sa folosim apa de la robinet care de multe ori miroase a clor.Chiar daca lasam vasele deschise zile intregi ,de multe ori clorul inca se face simtit.Asta este situatia pe aici.
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Buna ziua!
Si pe mine ma deranjeaza aceste sfaturi cu apa de ploaie. Ce sa fac, stau la bloc, in Constanta, nu am pe nimeni la casa, deci nu am de unde aduna apa de ploaie. Teorie stiu cat cuprinde .....dar practica ne omoara de obicei! :x Avem avantajul ca stam intr-o zona a orasului unde apa potabila este din sursa de adancime, buna la gust, dar dura. Plantele le ud cu aceasta apa tinuta in bidoane descoperite, cam o saptamana si cand incep sa ud o agit de mai multe ori. Pe langa cactusi si suculente am si destui hibiscusi care se pare ca s-au obisnuit cu aceasta apa ca se dezvolta frumos si infloresc tot anul. Mai sunt si ceva violete care au acelasi sistem de udare....... Pamantul il schimb cam la 2 ani si nu mai apuca sa faca stratul de calcar.
In legatura cu apa fiarta si racita folosita pentru udarea plantelor, am citit, acum nu gasesc unde, ca nu se recomanda deloc acesta. :?
Se pare ca azi dobrogenii-s recalcitranti! :eek: :oops: :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Singur nu ai fost niciodata, dar abia azi a sosit ....... momentul ...... razvratirii! :)
 

sicora fabian

Active Member
Tzep, Ann, ce v-a venit, fetelor? Nu tin minte sa fi spus cineva ca mor plantele de la apa de robinet si trebuie musai de ploaie sau ca vine Politia daca nu o fierbi in prealabil!
I sa-mi sariti in cap si va spun ca si mai buna este apa din zapada topita! :mrgreen:
Dana, tu ce lupta duci? Ca la cum te stiu . . . mi-e cam mila de oponenti! :rofl:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: :eek: :eek: mamaaaaaaaaaaaaaa.............cita furie adunata.Hai......bravo!!Bine ca ati revarsat-o ca v-ati eliberat si puteti judeca clar acum :rofl:
Fiecare uda cu ce are in dotare :wink: lacrimi,saliva,etc...... :rofl: :rofl: :rofl:
Maaaaaaiiiii.glumesc evident.

Eu ud cu apa de ploaie ca pot sa adun fiindca stau la curte dar daca nu as putea...... as uda cu apa de fintina ca asta as avea la indemina iar vecinii mei chiar beau apa din asta de cind se stiu ei .
Cu toate astea sustin ca apa calcaroasa nu este buna :) dar va rog nu va enervati.Fiecare isi spune parerea.
Daca nu ar fi asa viata ar fi foarte plata :( :wink:
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
Fabiane, in cap nu-ti sar ca ramane copilul fara tata si-i pacat! :)
Cu zapada-s de acord, dar nici pe aia nu prea am de unde s-o iau. :x Sa zicem ca or sa mai fie ierni geroase, dar la noi zapada este putina si-n plina iarna. :( Blocul nu are spatiu verde-n jur si doar din intersectie as putea sa car (in mijlocul noptii pana nu trec cei de la deszapezire sa dea cu nisip) cu riscul de-a ma vedea la stiri. :wink:
Tinand cont de conditiile mele m-am adaptat si am inceput sa adun cactusi si suculente. Pe astia-i "adorm" iarna si asa scap de grija udatului cel putin 4 luni. Cei 30 de hibiscusi ii ud odata pe saptamana si ma descurc cu ce am si la violete renunt. Cu alte "buruieni" nu ma incurc! :whew: :nu-mi_place:

Gabiutz, eu nu am zis ca e buna apa calcaroasa ci mi-am varsat of-ul ca nu am de unde lua altceva!
Poate cine stie ce mare cercetator descopera ca apa de mare le face cel mai bine plantelor ...... :wink: si atunci sa va vad de unde o sa faceti rost de ea! :rofl: :gandit:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Daca stau bine si ma gindesc cred ca Tzepisor ca de obicei are dreptate......cu cite s-au inventat pina acum ce mai conteaza ca o galeata de apa de mare este perfecta pentru cine stie de plante asiatice? :mrgreen:
 

corinap

Member
Gabiuta are dreptate.In Pipera cred ca este cea mai calcaroasa apa.Eu am lac sau balta,cum i-o zice,in spatelae curtii,si ud totul cu apa de acolo,din primavara pana toamna,iarna ud cu apa de ploaie sau zapada.In rest,daca nu am folosesc apa din put la care adaug 1lingura de otet la 2l apa.Oricum, eu am rezerva de 200-300l de apa de ploaie tot timpul.
Concluzia ar fi,ca apa cu calcar nu este buna la NIMIC.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Si ce ne facem ca bunicii nostri au udat cu apa de fantana pana am crescut noi cu oasele tari :rofl:
 

miki70

Active Member
sicora fabian a spus:
Nu-i o regula, Danya, este bine sa-l verifici, Eu am cumparat turba pe ambalajul careia scria 5,5 - 6 si avea pH-ul 8!!!!
Eu folosesc piatra vanata la dezinfectarea substratului si otet, ambele pentru acidifiere.
Dau un reply la un mesaj vechi. Fabian , daca presar pitara vanata in gradina care e foarte buna si pentru melci acidifiez solul??
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Sulful e cel mai bun si cel mai sigur coborator de PH , urmat de otet , asta la variante eco-garden , deoarece spre deosebire de sulf , otetul isi pierde repede efectul in sol

Piatra vanata fiind oarecum un sulfat de cupru face intradevar ca Ph apei sa fie mai mic , dar nu stiu efectul ei asa in stare pura turnata pe sol si nu diluata :oops:
 

miki70

Active Member
Dane intentionez sa fac tratament pentru melci cu piatra vanata 15gr/mp si daca in acelas timp acidifiaza si solul at sunt arhimultumita. Din primavara voi folosi alte metode de genul celor propuse de tine.
Acum nenea Chimistu spune-mi de unde iau sulf ca eu nu stiu despre el decat ca pute a ouo stricate :)
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
se vinde la orice boutique cu echipamente de vin , e acel sulf lichid

e destul de ieftin si practic , ATENTIE , e foarte periculos pentru plamani , cat lucrezi cu el sa nu tragi aer in piept de pe langa sticla sau sa mirosi sticla , iti arzi plamanii pe loc :rofl:
 
Sus