Ufff, tare greu cu chimia/fizica asta.
Am citit ceva posturi mai in urma legat de testarea solului.
Pui paman in apa, lasat ceva timp si dupa testezi apa. Gresit. De ce?
Pai, sa zicem ca apa are o duritate totala, GH, 20 grade germane si implicit un ph, dat de KH si alte substante/gaze dizolvate, de 8,2. Teoretic solul are un ph de 6. Amesteci proba de sol cu apa, lasi un timp si testezi apa si rezulta un ph de 7,8. Imediat iei concluzia ca acel sol este alcalin. Valabil si reciproca, un sol cu ph mare ( 8 ) in apa acida ( 5-6 ), sarurile din sol se dizolva in apa si rezulta un ph de 6,5. IArasi rezultatul nu este in concordanta cu realitatea.
Plus multe are variatii date de diferitele cantitati i substante dizolvate in apa/sol. Plus ca testele cu benzi sau cele cu hartie de turnesol nu au acuretete.
Folositi cu incredere pe cele cu reactiv, costa mai putin decat cele mai de sus si sunt mult mai sigure. Un test, cele pentru uz acvaristic, folosesc aceleasi substante ca si cele pentru alte domenii. Sunt si pe tipuri de scale, cu acuretete mai mare sau mai mica depinzand de concentratia reactivului si bineinteles de domeniul de masurat.
Iar pentru testarea unui sol, recomandarea mea, intai trebuie aflat ph-ul apei si dupa aceea faceti testul final. Si prin comparatie puteti sti cu o aproximare mai buna ce sol aveti. Sunt mult prea multe variabile care pot duce la rezultate eronate si de aici la probleme ulterioare. Mult prea multe. Pana si durata cat sta solul in contact cu apa de masurat, recipient inchis sau deschis, cantitatea de humus, acizi, saruri minerale, oxizi metalici, etc.
Pentru o masurare cat de cat buna recomand a se folosi apa demineralizata si neutra. Astfel daca folositi teste de ph si duritate veti sti cam ce proprietati are solul respectiv. Mai exista aparate de masura electronice pentru probe solide, intradevar scumpe dar mult mai sigure. Mai exista si cele analogice, nu stiu exact cat de bune dar vad ca sunt folosite de foarte multi si pare cu rezultate bune.
Asa, leagt da scaderea ph-ului apei. Folosind substante de acidifiere nu vei scoate si sarurile care determina duritatea si implicit ph-ul. Recomandarea mea este ori folosirea unui osmozor, se gasesc la 300 lei noi, ori filtrarea apei prin turba, peat, fibra nuca cocos, sau chiar orice tip de materie vegetala gen frunze stejar, arin, visin, cires, mar. Metode de filtrare.
Daca se foloseste apa de retea. Veti avea un recipient in care colectati apa si altul mai mic gen sitele alea de scurs paste sau orice alt vas in care sa aiba gauri in partea de jos. Se pune un strat de material filtrant incat sa nu iasa materia vegetala iar peste el materialul folosit la filtrare, specificat mai sus. Se foloseste un robinet din care controlati cantitatea de apa, mai exact prin picurare astfel incat apa sa lase sarurile in materialul filtrant. Cealalta varianta implica acelasi setup dar folosirea unei pompe de recirculare. Adica umpleti vasul colector iar in el puneti pompa de recirculare si returul ei in vasul de deasupra in care se afla materia vegetala. Astfel timp de 1-2 zile apa va fi recirculata si implicit ii va scadea si ph-ul dar si mineralele din ea. Faceti testari ocazionale pana vedeti ca ati ajuns la ceea ce doriti. Putina imaginatie si se poate rezolva. Vorba aia, s-a ajuns si pe luna.
Spor maxim. Daca doriti detalii, intrebati la obiect si va ajut cu informatii mai multe.