Cum scadem ph- ul apei ?

miki70

Active Member
danero2004 a spus:
se vinde la orice boutique cu echipamente de vin , e acel sulf lichid

e destul de ieftin si practic , ATENTIE , e foarte periculos pentru plamani , cat lucrezi cu el sa nu tragi aer in piept de pe langa sticla sau sa mirosi sticla , iti arzi plamanii pe loc :rofl:
Ok, merci, nu-l miros :) Nu stiu nici un butic cu echipamente pt vin dar caut. Ca sa fie sfatul complet spune-mi cum se administreaza ca sa trec in agendoi.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
cu dozajul nu te pot ajuta ....din pacate , nu am folosit niciodata , poate daca mai documentez mai tarziu , sau poate cineva a folosiit deja :roll:
 

Scifficus

Member
Ufff, tare greu cu chimia/fizica asta.

Am citit ceva posturi mai in urma legat de testarea solului.

Pui paman in apa, lasat ceva timp si dupa testezi apa. Gresit. De ce?

Pai, sa zicem ca apa are o duritate totala, GH, 20 grade germane si implicit un ph, dat de KH si alte substante/gaze dizolvate, de 8,2. Teoretic solul are un ph de 6. Amesteci proba de sol cu apa, lasi un timp si testezi apa si rezulta un ph de 7,8. Imediat iei concluzia ca acel sol este alcalin. Valabil si reciproca, un sol cu ph mare ( 8 ) in apa acida ( 5-6 ), sarurile din sol se dizolva in apa si rezulta un ph de 6,5. IArasi rezultatul nu este in concordanta cu realitatea.

Plus multe are variatii date de diferitele cantitati i substante dizolvate in apa/sol. Plus ca testele cu benzi sau cele cu hartie de turnesol nu au acuretete.

Folositi cu incredere pe cele cu reactiv, costa mai putin decat cele mai de sus si sunt mult mai sigure. Un test, cele pentru uz acvaristic, folosesc aceleasi substante ca si cele pentru alte domenii. Sunt si pe tipuri de scale, cu acuretete mai mare sau mai mica depinzand de concentratia reactivului si bineinteles de domeniul de masurat.

Iar pentru testarea unui sol, recomandarea mea, intai trebuie aflat ph-ul apei si dupa aceea faceti testul final. Si prin comparatie puteti sti cu o aproximare mai buna ce sol aveti. Sunt mult prea multe variabile care pot duce la rezultate eronate si de aici la probleme ulterioare. Mult prea multe. Pana si durata cat sta solul in contact cu apa de masurat, recipient inchis sau deschis, cantitatea de humus, acizi, saruri minerale, oxizi metalici, etc.

Pentru o masurare cat de cat buna recomand a se folosi apa demineralizata si neutra. Astfel daca folositi teste de ph si duritate veti sti cam ce proprietati are solul respectiv. Mai exista aparate de masura electronice pentru probe solide, intradevar scumpe dar mult mai sigure. Mai exista si cele analogice, nu stiu exact cat de bune dar vad ca sunt folosite de foarte multi si pare cu rezultate bune.

Asa, leagt da scaderea ph-ului apei. Folosind substante de acidifiere nu vei scoate si sarurile care determina duritatea si implicit ph-ul. Recomandarea mea este ori folosirea unui osmozor, se gasesc la 300 lei noi, ori filtrarea apei prin turba, peat, fibra nuca cocos, sau chiar orice tip de materie vegetala gen frunze stejar, arin, visin, cires, mar. Metode de filtrare.

Daca se foloseste apa de retea. Veti avea un recipient in care colectati apa si altul mai mic gen sitele alea de scurs paste sau orice alt vas in care sa aiba gauri in partea de jos. Se pune un strat de material filtrant incat sa nu iasa materia vegetala iar peste el materialul folosit la filtrare, specificat mai sus. Se foloseste un robinet din care controlati cantitatea de apa, mai exact prin picurare astfel incat apa sa lase sarurile in materialul filtrant. Cealalta varianta implica acelasi setup dar folosirea unei pompe de recirculare. Adica umpleti vasul colector iar in el puneti pompa de recirculare si returul ei in vasul de deasupra in care se afla materia vegetala. Astfel timp de 1-2 zile apa va fi recirculata si implicit ii va scadea si ph-ul dar si mineralele din ea. Faceti testari ocazionale pana vedeti ca ati ajuns la ceea ce doriti. Putina imaginatie si se poate rezolva. Vorba aia, s-a ajuns si pe luna.

Spor maxim. Daca doriti detalii, intrebati la obiect si va ajut cu informatii mai multe.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
miki70 a spus:
danero2004 a spus:
cu dozajul nu te pot ajuta ....din pacate , nu am folosit niciodata , poate daca mai documentez mai tarziu , sau poate cineva a folosiit deja :roll:
Pai tu imi recomanzi ceva ce nu ai folosit? :)

Am vazut ca au ceva cei de la Peters "Acidifier pentru apa dura" dar astea au si componente. http://www.hollandfarming.ro/produs/ING ... rofesional
Pai nu am zis ca e daunator , am zis doar ca nu e rau de folosit , se aud vorbe ca asa se corecteaza Ph in marile Sere si nu cu solutia de ingrasamant. Sau si mai bine , poate asa se acidifiaza solutiile pentru ingrasat conifere si azalee. :wink:

Acum sa stii ca poti folosi si Ph Pool Down , o smecherie chimica , facuta sa scada ph pentru corectare in piscine cu apa, doar ca e foarte puternic , doar un varf de cutit in pahar de 250 ml , a scazut Ph de la 7 la 1-2 , e conceput pentru piscine de mari capacitati

Insa e foarte sigur pentru plante si pentru om , de ex Cuprul nu e chiar foarte bun la nivel radicular si pot muri si alte chestii decat melcii pe care vrei tu sa ii elimini

Succes :rofl:
 

sicora fabian

Active Member
Constantin, cum ai ajuns la irigare? :rofl:
Scifficus, despici firul in patru si pana reusesti . . . s-ar putea sa ramai fara plante! :)
Nu zic ca nu-i corect ceea ce spui tu, insa te complici prea mult! Plantele au o toleranta mai mare la pH decat pestii in anumite perioade! O diferenta de una - doua unitati nu le omoara, important este ca cele acidofila sa nu aiba substrat alcalin si invers!
 
Sus