cum sa scapi de serpi

sicora fabian

Active Member
AP

Mai stiu si alte povesti cu si despre serpi. Peste ani, am auzit si la altii aceasta poveste, un pic schimbata, dar si povestea cu fetita care s-a imbolnavit subit si n-a mai mancat lapte niciodata dupa ce tatal ei a omorat sarpele care manca cu ea din castronel, afara, pe prispa.
Adevarul este ca ne-am departat tare de natura, iar cultivarea florilor in casa, in ghivece crezi ca este doar nevoia de frumos ori petrecerea timpului liber, fixpix? Eu cred ca este ceva mult mai profund, ceva care vine din timpurile in care fetitele se certau cu serpii pentru o lingura de lapte iar porcusorii zburau prin copacei doar de dragul nostru, sa-i credem, desi mai aveau sa treaca doua veacuri pana sa ne nastem( cam atat cred ca dureaza de cand ne-am rupt de natura cu revolutia industriala si concentrarea demografica pe verticala - sper ca nu ireversibil)
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Unde mai pui ca mie mi-a placut pana si povestea porcului,inclusiv ecranizarea,dar inteleg ca nu o stiu toti!
 

Emil12

Member
Asta chiar mi se pare o prostie.Am fost crescut de mic de ambii mei parinti sa iubesc viata in toate formele ei.Serpii isi au locul lor in natura si in gradinile noastre.Acolo unde sunt serpi nu exista broaste sau soareci ptr ca devin rpd mancare.De fapt de asta vin.Un sarpe nu va sta intr-o gradina daca acolo nu sunt rozatoare sau broaste.Multe culturi au venerat serpii considerandu-i un simbol ar virtutii puterii si intelepciunii.Numai romanii luanduse dupa crestinism au ajuns sa considere sarpele un simbol al raului.Stiintific vorbind si practic...mi-am petrecut copilaria pe malurile Dunarii la pescuit prinzand serpi de toata marimile.Serpii de apa Natrix Natrix cresc pana la maxim 1.5 m femelele,masculii sunt ceva mai mici nu vor musca niciodata decat daca sunt provocati...adica daca vreti cu tot dinadinsul sa puneti mana pe ei.Altfel vor prefera fuga in orice conditii si prin orice misloace.Sarpele de casa este ceva mai mic decat Natrix Natrix si isi face cuibu;l sub temeliile caselor hrana lui preferata fiind rozatoarele.Este aproape nevazut intr-o curte fiind un animal foarte timid.Foarte rar il poti gasii in dimineti reci stand pe ciment la soare ca sa se incalzeasca.Cel mai mare sape de la noi din tara este sarpele galben de camp ajungand pana la 3.5 m lungime.Este intalnit in depresiuni si in campia romaniei.Este o specie constrictoare vanand soparle,rozatoare de talie mare si alti serpi.Daca va fi atacat va musca.Cand aveam 14 ani am prins o femela de 3m si desii a incercat sa fuga am prins-o de coada.Muscatura a fost atat de rapida incat nu am apucat sa simt durere.Urmari...nici una...rana arata ca un fel de tatuaj...multe intepaturi de ac subtire.S-a vindecat in mai putin de 3 zile.Singura specie de sarpe veninoasa de la noi din tara este vipera cu corn.Intalnita la Baile Herculane si in regiunile muntoase.Totusi veninul ei este mult mai slab decat al altor vipere si are nevoie de muscaturi repetate ca sa omoare un om adult.Concluzie..frica de serpi este in ADN-ul nostru de secole din vremea in care Dinozaurii stapaneau pamantul iar serpii era foarte mari,omul fiind un fel de mic dejun.In zilele noastre si mai ales in romania un mic sarpe de casa de 30 cm nu are cum sa cauzeze rau.Ba chiar va face treaba pisicii scapand curtea de soricei si de broaste.Cu respect Emil
 

Yanquapin

Member
Emil, bine spus, dar la nivelul de groaza prezent la colegele noastre, ai cam sarit deja calul :rofl: .
Ma refer la muscaturile serpilor neveninosi- nu stiu cu ce Natrix ai avut tu de-a face, dar eu nu am vazut niciunul sa muste. Nici macar "provocati", nici chiar capturati, chiar dupa o urmarire stresanta! Stiu ca se poate, dar le cam lipseste tendinta de a se apara astfel- mai frica mi-e de... cosasi, aia chiar musca! Nici un Natrix nu a incercat macar sa ma muste, in schimb incearca din rasputeri, violent, sa scape, fiindu-mi chiar teama sa nu se raneasca sau sa-si rupa oasele. Daca nu ai mana sensibila, poti sa-l omori.
Fetelor, scoateti, deci, sarpele ala de apare prin curti de pe lista muscatorilor, fie ei si neveninosi. Vreau sa spun, ambele sp. de Natrix- tesselata (de apa) si natrix (de casa). Doar cu astia puteti avea de-a face, altii nu veti vedea, chiar sa vreti.

Ceilalti serpi neveninosi, dar muscatori, sunt Coluber si Elaphe, rar Coronella. Primii doi sunt foarte rari si protejati, si m-as lasa bucuros muscat numai sa mai vad unul! Asa cum a spus Emil, mai rau te ranesti dupa ce ai tuns o tufa de trandafiri, numai ca ala nu sare evident la tine si lipseste sentimentul de groaza.

Sunt si alti veninosi in afara de vipera-cu-corn, alte vipere mai mici. Se poate chiar muri usor de la cea cu corn, nu e deloc de gluma, Emil! De la celelalte scapi, cu urmari grave sau neglijabile, depinde de specie.
De la V. berus- cea mica, imediat dupa ammodytes, ca venin- poti avea probleme serioase, dar mai rar. Celelalte- nu urmari grave.
V. ammodytes- cu corn- trebuie sa fie evitata asa cum se evita un sarpe cu clopotei! Mai ales ca nu e ser in unitatile noastre si trebuie sa-l astepte pe cel din Ungaria. Cand vine, poate fi prea tarziu pentru cel muscat.

Am mai scris-o si reconfirm parerea colegilor care recomanda ignorarea- sau chiar favorizarea- serpilor: nu prezinta nici un pericol!! Se spunea din batrani (de la daci o fi ramas?) ca e un semn bun sarpele care isi face cuib sub temelia casei. Cainele, pisica, vreun soricel, vreun cocosel dement etc.- aceste animale "ale casei"sunt mult mai periculoase decat serpii Natrix! Atat ca muscatura/zgarietura, cat si ca germeni transmisibili!

Serpii nu pot avea crize de furie ca pisica, nu te pot lovi sau rani- fie si din joaca- precum cainele, nu sar sa-ti scoata ochii precum cocosii cand treci pe langa gaina lor preferata sau vrei sa colectezi ouale; nu-ti ciugule/scormone rasadurile, nu fac pipi toxic la radacina arbustilor tai preferati, nu cer mancare, nu latra noaptea, nu-ti trec cu piciorusele infecte peste alimente si vesela (soricel) etc.
In plus, prazile lor sunt de multe ori soarecii, pe care doar ei ii gasesc si-i ajung chiar si in ... "borta soarecului", pe cand pisica ii inhata doar cand se aventureaza in exterior.
Daca as sti ca nu ar fugi unde vor ei, eu personal mi-as culege cativa pentru gradina! Daca va vin spontan, considerati-o un compliment de la natura!!

Sanatate!
 

Emil12

Member
Am exagerat cu intentie ptr ca am vazut foarte multi oameni omorand aceste creaturi si cautand cele mai igenioase moduri de a le extermina.Cel de care am fost muscat a fost o femela de Columber.Vara asta voi incerca sa-ti prind unul ca sa-ti trimit poze de apropiere.Cu Natrix nu am avut nici un fel de incident.Eu am sub sera de 2 ani de zile un sarpe pe care in primul an l-am numit Bob.S-a dovedit a fi femela ptr ca in al doilea an au aparut inca 5 mici.Tot Bob i-a ramas numele.Serpii nu beau lapte(testat) doar fac baie in el cand e cald.Iar cat despre speciile veninoase la noi in tara...sa fim seriosi ai mai multe sanse sa-ti cada un ghiveci in cap decat sa te muste o vipera.Cu tot respectul Sarbatori Fericite si multa sanatate si impliniri
 

Yanquapin

Member
Faza cu baia in lapte cald e criminala :rofl: ! Nici eu nu prea credeam legenda cu laptele, poate doar daca
Mie nu mi-a cazut vreun ghiveci in cap, dar de colt de berus am avut parte. Zic "colt" fiindca am avut norocul sa fie doar unul, doar o infima fractiune de secunda-> 6 zile de spital la Petrosani cu mana cat butucul, fara ser. La ce probleme am avut, ma gandesc ca putea sa ma si termine daca si-i infigea pe amandoi, si punea de-o muscatura ca la carte :cry: . Serios. Si eram tanar, corp sanatos, si ma simteam invincibil, nu stiam cum se pot plange oamenii de oboseala- la 26 de ani asta, acum stiu bine ce inseamna :( . Ce ar fi fost muscatura aia pentru cineva mai slabit/bolnav, obosit, copil sau batran?
De aia cu corn- eu mi-as revizui viata si pacatele si as incerca spovedanie prin telefon, daca se poate, asta ca sa nu ma agit prea tare spre sfarsit :rugaciune: . Si as incerca tot ce se poate intre timp, desigur, dar la noi nu mi-as mai face mari iluzii. In ex-Iugoslavia poate, acolo sunt o multime de ammodytes si ei sunt pregatiti cu serul.
Nu prinde Coluberul, fa-i doar poza daca se nimereste, mi-e mila de stresul lui. Ne mai auzim!

Paste fericit!
 

CM

Member
frica de serpi

frica sau fobia de serpi se trateaza homeopatic.
Remediul se numeste Lachesis si este preparat din venin de sarpe.

Pot spune ca in copilarie imi placeau. Frica/fobia/repulsia (mi se par scarbosi) am preluat-o de la mama. Intr-o zi mergeam pe un drum de padure si un sarpe traversa si el drumul in fata noastra. Mie mi s-a parut firesc. Mama insa a facut o criza, a inceput sa urle si a luat-o la goana. de atunci au inceput sa nu-mi mai placa.

Nu am deslusit mecanismele mintii dar se pare ca multe din fricile noastre nu sunt ale noastre de fapt. Noi doar le mimetizam. Asta e partea pe care am constientizat-o.

Am vazut mamici care descriu cum serpii se apropiau de copiii lor, ingrozite. Atitudinea parintelui in aceste situatii este gresita, inoculeaza propria teremere copilului care nu are asa ceva.

Cel mai bine este sa constientizam ca teama noastra este total nejustificata
 

cristinaaa

New Member
Salut,

Serpii prefera locurile umede, atentie mare sa faceti curat in gradina, sa fie ordonata, sa nu aveti locuri umede, sa nu aveti gramezi de lemne neingradite si sa folositi un aparat pentru preventie si indepartare

 
Sus