Cum pastram rizomii peste iarna?

emeclau

Active Member
Ma intereseaza in mod deosebit rizomii de achimenes, insa sunt convinsa ca in aceste limite se vor incadra si alti bulbi/rizomi
asadar, voi cum iernati rizomii ?
multumesc mult :D
 

kerkyra

Well-Known Member
Si pe mine ma intereseaza cum e cel mai sigur. Anul trecut am scos din ghiveci tizomii de achimenes si i-am tinut intr-un borcanel de plastic, pe balcon, la racoare si au fost bine. Acum insa am marit considerabil colectia si nu vreau sa risc. I-am pus in pungute fie de hartie, fie de plastic, dar putin deschise, sa nu faca condens si tot pe balcon. Mi-e mai comod asa, daca ar fi sa stea in ghivece neudati ar fi dezastru cu spatiul. La fel si bulbii de gloxinii, zephyrantes, de gradina etc.
 

Simina

Active Member
Eu ii pastrez in pungulite ziplock amestecati cu vermiculit. Dar ii verific periodic.
Se pot pastra si in ghivece, cu pamant, dar fara a fi udati peste iarna si feriti de inghet.
 

popescu gp

Well-Known Member
achi

Dupa mine gesneriaceele rizomatoase cel mai bine se pastreaza in pamant uscat la intuneric si sa nu inghete;am patit in pungi de plastic cu perlit desi le-am verificat periodic iar la ultima data cand i-am verificat rizomii erau in proces de mucegaire_ erau de la Dibley.Riscul este mare;consider ca in pamant uscat rizomii acumuleaza energie si se maturizeaza in asa fel ca primavara sa porneasca b.Este dezavantajul spatiului dar tinand cont ca pot fi pusi in camara ,pivnita sau in alte locuri intunecoase si uscate ,dar sa nu inghet asigura o mai buna garantie
 

Ninutza

Member
Eu tin rizomii in pahare, ghivece cu pamant puse in beci. Dar cat timp la diferite persoane, conditiile sunt diferite, vor exista mereu pareri diferite.
 

emeclau

Active Member
va multumesc mult de tot :D
avand in vedere ca am beci si...loc in beci..am optat pt. varianta cu pamant
mai urmeaza sa si finalizez practic :rofl:
 

Simina

Active Member
emeclau a spus:
va multumesc mult de tot :D
avand in vedere ca am beci si...loc in beci..am optat pt. varianta cu pamant
mai urmeaza sa si finalizez practic :rofl:
Probabil ca este cea mai sigura metoda. Insa acopera-i cu max 1-2 cm de pamant.
Eu n-am spatiu, asa ca 2-3 luni ma descurc cu ei asa.
 

popescu gp

Well-Known Member
achi

Ideia lui Nina este f.buna ;se castiga si spatiu si siguranta:pahare de plastic si la beci,dar sa nu fie umezeala si nici prea cald;cred ca esta cea mai buna metoda.Pentru la anul asa am sa fac;acum deja i-am pus in ghivece si nu mai umblu la ei pana in primavara.Ca sa fiu sigur pentru la anul ,fac o experienta:pun un pahar de3 plastic cu rizomi de achi in pamant si la beci iar in primavara vad cum s-au comportat.Astfel verific conditiile beciului meu daca sunt adecvate.Multumesc Nina pentru idee.
 

Roxana

Active Member
am citit ca se pot pastra si in nisip.
eu ii tin peste iarna tot in ghiveci si ii mai ud rar.
 

popescu gp

Well-Known Member
pastrarea rizomilor

De cand am rizomatoase din fam gesneriacee eu ,iarna nu le ud deloc ,avand nevoie de o perioada severa de repaus.Cred ca udatul le duce la aparitia mucegaiului si distrugerea rizomilor si a bulbilor.Cred ca doar daca sunt mentinute in vegetatie trebuiesc udate( si ma refer aici la tinerele plante)
 
Sus