Cum iti faci singur un bonsai?

cornelia

Fondator
Membru staff
katka Trimis: Mar Apr 11, 2006 4:57 pm Titlul subiectului: Cum iti faci singur un bonsai?

--------------------------------------------------------------------------------
sunt noua in domeniul asta, adica nu am (si nu am avut) vreun bonsai inca. n-am vrut sa ma grabesc sa-mi cumpar unul si abia apoi sa intreb ce trebuie sa fac cu el .
am citit o mare parte din discutiile de aici si am vazut ca sunt unii care si-au facut singuri bonsai. insa nu scrie nicaieri cum, am cautat in mai multe locuri si peste tot se vorbeste doar de ingrijire, modelare etc.
intrebarea mea este deci: cum imi pot face singura un bonsai? ce copaci pot alege (pentru butasi) (si unde ii gasesc)? trebuie pus direct in pamant, sau in apa pana face radacini? cat de mare trebuie sa fie ghiveciul la inceput? cum il cresc? cum il fac sa ramana mic? daca-mi mai vine vreo intrebare, revin
as vrea tare mult sa ma ajutati, cine poate, chiar imi doresc sa-mi fac singura un bonsai. despre aia deja crescuti putin am citit destule pe net. insa nu stiu cum sa incep.

a, si inca o intrebare. vreau sa dau cuiva cadou un bonsai. nu stiu insa exact la ce trebuie sa m uit cand merg sa cumpar unul. si cap pe unde as gasi ceva rezonabil intre 50-100 RON?


carla_ro_b Trimis: Mar Apr 11, 2006 5:18 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
In aceeasi situatie sunt si eu. Am citit o gramada dar abia acum ma apuc. Din experienta celor de pe forum am retinut urmatoarele (sa vedem daca sunt un elev bun):
- in primul rand trebuie sa te hotarasti daca vrei un bonsai de interior sau unul de exterior
- doi : daca vrei unul de exterior poti lua lastari de orice fel - cires, gutui ( mie mi se pare ca are tulpina cea mai flrumoasa), orice iti place si gasesti. Recomandarile pe site sunt sa-ti alegi unul cu o forma interesanta a trunchiului desi eu imi voi alege unul drept fiindca vreau sa experimentez pe el tehnicile de legare. Cat sunt tineri au tulpina f maleabila dupa parerea mea si sunt destul de rezistenti. Eu as vrea sa incep cu un gutui si un corcodus spre exemplu.
Daca vrei un bonsai de interior poti alege un ficus care am inteles ca este f rezistent la "tortura" incepatorilor.
-trei: acesti lastari ii plantezi intr-un ghiveci si intre timp te gandesti f bine ce forma vrei sa obtii. Cand te-ai hotarat scoti poaza la imprimanta o lipesti langa copacel si vez ce trebuie facut
-patru: in functie de specie incepand cu primavara urmatoare incepi taierile, legarile aeriene pentru a da forma dorita
-cinci: aici poate nu am retinut corect asa ca as vrea sa fiu corectata daca gresesc -- cand a inceput sa aiba forma dorita incepi taierile radacinilor si daca dupa aceasta etapa inca traieste inseamna ca aproape ai un bonsai.
-sase chiar daca ii schimbi pamantul niciodata nu-i schimbi ghiveciul fiindca replantarea in ghivece mai mari duce la o ramificare si cresterea nr radacinilor ceea ce nu ajuta la micsorarea dimensiunilor frunzelor ci dimpotriva
-sapte cand iti consideri munca terminata te duci la magazin iei un ghiveci special de bonsai si-l transferi in el apoi incepi munca de intretinere si modelare in noul ghiveci despre care scrie mai peste tot

DRAGI MODERATORI SI CRESCATORI DE BONSAI DACA AM SCRIS TAMPANII VA ROG SA MA CORECTATI SAU SA STERGETI MESAJUL

Cat despre cumpararea unuia din magazin.... Trebuie in primul rand sa nu fie un ciot taiat la varf, sa nu aiba leziuni ale scortei din cauza legarilor defectuoase, sa nu fie ofilit sau cu ramuri uscate, sa nu aiba ramuri groase (care lasa urme la taiere) orientate altfel decat o cer regulile de taiere sau intersectate si bine inteles sa aiba o forma interesanta, o particularitate care sa-l faca special.


katka Trimis: Mar Apr 11, 2006 6:11 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
mersi pt informatii. au venit mai repede decat ma asteptam.
am fost intre timp la cules si am venit acasa cu 2 gutui si alte 6-7 specii de copaci, cate 2 din fiecare, pt mai multe sanse. am incercat niste pomi fructiferi, sa vad daca se prind, ca am vazut ca af flori dragute.
sunt de aceeasi parere cu gutuiul, plus ca a fost singutul de la care am putut lua butasi putin ramificati. plus ca e f flexibil.

inca nu stiu daac terbuie sa-i pun acum in apa sau direct in pamant


carla_ro_b Trimis: Mar Apr 11, 2006 8:24 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Daca au radacini pune-i in pamant.


Shohin Trimis: Mie Apr 12, 2006 10:31 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Katka,
Exista un raspuns despre ce presupune sa faci ca sa debutezi in arta bonsailor fara a cumpara unul de la magazin, la topicul "Ce bonsai aveti", pagina 6, raspunsul mai lung pe care i l-am dat Mihaelei. Exista si o serie de articole pe pagina de start a site-ului egradini, intr-un spatiu rezervat exclusiv bonsailor.
De asemenea, iti sugerez sa citesti cat mai multe dintre articolele lui Brent Walston si ale altora de pe acest site:
http://www.evergreengardenworks.com/articles.htm
Aici este un articol pentru incepatori cu o continuare care se afla la sfarsitul articolului.
http://www.evergreengardenworks.com/bonsaip.htm
La a doua intrebare: iti sugerez sa nu faci cadou un bonsai. Daca persoana care il primeste nu se pricepe la ei, in 80% din cazuri ii moare in cateva luni. Bonsaii din florarii sunt cam pretentiosi la ingrijire si eu ii consider un cadou neinspirat. Mai bine cumpara-i o floare de apartament, un lamai ori alte citrice sau un Ficus benjamina, care este mai rezistent.
Carla,
In mare ai dreptate. Eu nu recomand obtinerea de bonsai din butasi decat dupa stapanirea acestei tehnici (personal, am avut rezultate slabe in acest sens), ci din arbustii din pepiniere (gutui japonez, cotoneaster, pyracantha etc.). Merge si culegerea de puieti din parcuri, gradini etc. In primul an trebuie invatat totul despre plantele achizitionate; in al doilea, in primavara, se poate incerca o transplantare (daca este cazul) si se efectueaza o tundere pentru forma generala (se mai scurteaza din treimea superioara a plantei). Mai tarziu, poate in al treilea an, cand deja cunostintele despre arta bonsaiului vor fi suficiente, se poate opera o tundere de formare. Deocamdata toate aceste opreatiuni pot sa para straine si de neinteles. Numai lectura constanta in timp le poate rezolva. Din pacate, un raspuns pe un forum nu poate avea decat un caracter orientativ, dar principiul meu este, am mai spus-o si in alte ocazii, ca fiecare operatiune pe care o faci trebuie sa iti fie deja familiara si, in mare, inteleasa inainte de a o efectua. O persoana familiarizata cu arta bonsailor poate sa isi cumpere inclusiv un bonsai din florarii (ulm chinezesc, ficus, ligustrum, carmona, serissa etc.) si sa il ingrijeasca fara probleme, dar acest lucru este aproape imposibil pentru un nestiutor.
Sa auzim de bine,
Marius


carla_ro_b Trimis: Mie Apr 12, 2006 6:37 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Asa este. Eu am primit un ulm acum cateva zile(il am in album) care necesita lucrari importante fiindca cei care s-au "ocupat" de el din pacate nu prea cred ca aveau cunostintele necesare. Si cum nici eu nu stau bine la acest capitol as vrea sa te intreb daca pot sa-ti trimit niste poze si sa ma ajuti sa-l modelez. Am vazut ca puteti face modelari virtuale . Saracul, ramura pe care ei trebuiau sa o lege pentru a-i continua varful au taiat-o, cred ca de curand fiindca taietura pare foarte recenta. Ar putea iesi ceva destul de frumos dar astept o parere de stiutor.
Am gasit in albumul tau tehnica de marcotaj aerian. Super idee ca ai postat-o cu imagini!!!

iti multumesc

Din pacate are si niste cicatrici destul de urate. Dar asta este l-am primit acum trebuie sa-l fac frumos In plus toate ramurile laterale pe care eu personal le-as fi lasat sa mai creasca si sa formez ceva de genul acesta
IMG]http://i80.photobucket.com/albums/j167/carla_ro_b/UlmusParvifolia.jpg[/IMG] au fost taiate de sub mugure cu exceptia unei. Inca nu l-am analizat f atent dar am un weekend la dispozitie [/img]


Shohin Trimis: Dum Apr 16, 2006 8:40 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Carla,
Daca faci poze noi, le poti pune pe Photobucket si le iau eu de acolo. Din ce am reusit sa observ, bonsaiul tau are nevoie de mai multa lumina deoarece distanta dintre noduri la varful ramurilor este cam mare. In ideea ca de acum il poti tine (si chiar trebuie sa il tii) afara tot timpul, nu in casa, scoate-l la Soare dimineata, dar la pranz, in zilele cu arsita, adaposteste-l de lumina directa.
Despre tundere:
#Deocamdata poti sa ii tai "antenele" - acele crengute mai lungi care strica aspectul bonsaiului. La aceasta adresa
http://i9.photobucket.com/albums/a74/Ma ... 00097a.jpg
gasesti o poza in care am incercat sa iti indic cam cum poti sa ii faci toaletarea preliminara; este doar o chestie orientativa, dar cred ca o sa te prinzi in mare despre ce este vorba.
#Ramura pe care am indicat-o cu galben, care atarna cumva in jos, acopera trunchiul si nu este estetica. Ar trebui scurtata, sau chiar indepartata daca nu poate fi integrata cumva in ansamblu.
#Cea pe care am colorat-o cu verde ar trebui ridicata pana aproape de pozitia orizontala.
#De asemenea, va trebui sa "construiesti" un nou varf (apex) din una dintre ramurile din partea superioara. Dar pentru ca varful e cam prea stufos, nu poti sa iti spun din care anume...
Ai putea realiza ceva de genul bonsaiului pe care l-ai ales ca model; ti-am facut un "virtual" in acest sens,

dar cu siguranta ca va trebui sa lucrezi la el cativa ani pentru ca "pernitele" sa apara si sa capete o forma acceptabila. Evident, sugestia mea se bazeaza pe singura poza disponibila, prin urmare, este posibil sa nu se potriveasca pe alocuri cu structura reala a copacelului tau.
PS. Aici este un site unde este explicata teoretic metoda de dezvoltare a ramurilor numita "clip and grow", aplicabila si la bonsaiul tau:
http://www.bonsaivillage.net/elmPinching.php
Sa auzim de bine,
Marius


carla_ro_b Trimis: Mar Mai 09, 2006 8:29 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Scuze pentru intarziere, dar eu de Paste am nascut si abia acum m-am intors la calculator.
Voi pune azi sau maine poze cu ulmul meu fiindca trebuie sa-l vezi din mai multe unghiuri inainte sa tai. E putin cam ciumpavit dar cred ca pot sa-l aranjez cu putin ajutor.


carla_ro_b Trimis: Mie Mai 10, 2006 2:21 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Shohin am pus poze pe photobucket in albumul bonsai. Sper ca am prins cam tot ce trebuia. Cand ai timp poate te uiti sa-mi spui ce parere ai. Am legat pentru poza o crenguta sa fac o continuare pe o creanga laterala care fusese taiata. Sa-mi spui daca e o idee buna sau nu. Mie mi se parea cam scurta ramura aia. Daca e bine o voi lega cum trebuie.


Shohin Trimis: Mie Mai 10, 2006 6:15 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Carla,
Am vazut pozele. In principiu, ramane valabil ce ti-am spus in inteventia anterioara. Ca un prim pas, trebuie sa scurtezi "antenele".
In imaginea de pe Photobucket, unde am pus si un link catre o imagine de pe Photobucket
http://i9.photobucket.com/albums/a74/Ma ... 00097a.jpg
unde iti aratam cam cum trebuie sa scurtezi ramurile. Te rog sa recitesti acel post pentru ca iti mai sugeram inlaturarea unei ramuri si ridicarea alteia. De regula, se lasa cel mult trei noduri pe o ramura, dar acest principiu nu este rigid: se aplica numai acolo unde nu intervin alte criterii de forma, omogenitate a coroanei etc. Ramura se taie imediat (la cativa milimetri) dupa un nod. Iti sugerez sa mai vezi aici:
http://www.bonsaivillage.net/elmPinching.php
cum se formeaza structura unei ramuri la Ulmus parvifolia
iar aici:
http://www.bonsai-in-belgium.be/uk/hist_ulm_parvi_e.htm
istoria formarii unui Ulmus parvifolia de-a lungul catorva ani. In general, daca lasi peste opt noduri pe o ramura, frunzele de la baza incep sa cada si nu se mai formeaza muguri noi. De aceea, trebuie sa ai grija sa nu lasi ramurile noi sa creasca prea lungi. Tu ai asteptat putin cam mult...
In sfarsit, varful: trebuie sa incerci sa ii dai acea forma de "caciulita" tunzand ramurile in conformitate cu scopul dorit. Daca mai ai nelamuriri, sunt gata sa te ajut atat cat cunostintele mele actuale imi permit.
Sa auzim de bine.


carla_ro_b Trimis: Mar Aug 08, 2006 11:03 am Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Am facut pana acum 3 serii de taieri la micul meu bonsai si am pus poza in album la "bonsai". Este bine cum am procedat pana acum? Nu prea am idee cum sa ridic ramura aceea care creste in jos. Imi este frica sa nu o rup.


Hariclea Trimis: Mar Aug 08, 2006 12:46 pm Titlul subiectului:

--------------------------------------------------------------------------------
Carla,

Este foarte frumos bonsaiul tau, are o forma mai deosebita! sa-ti traiasca!
Ai avea doua variante:

1. sa incerci sa infasori in jurul ramurilor o sfoara si apoi sa o legi de ceva la nivelul la care vrei, poate nu dintr-odata in sus, dar poti sa incerci o perioada la orizontala apoi dupa un timp o duci in sus.

2. sa tai pur si simplu ramurile respective destul de scurt si apoi sa aplici acelasi tratament ca la punctul 1.

oricum daca il tunzi mai tare el se va indesi si vor da noi ramurele. succes!
 
Sus